Πέθανε ο σπουδαίος γιατρός και καθηγητής Δημήτρης Τριχόπουλος

Πέθανε ο σπουδαίος γιατρός και καθηγητής Δημήτρης Τριχόπουλος

Είχε διατελέσει καθηγητής και διευθυντής του Τμήματος Επιδημιολογίας στο Χάρβαρντ - Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση με οξύ έμφραγμα από τις 19 Νοεμβρίου στον Ευαγγελισμό

Έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών ο Δημήτρης Τριχόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους γιατρούς και ακαδημαϊκούς της χώρας μας.

Ο σπουδαίος ερευνητής και καθηγητής ιατρικής και επιδημιολογίας πέθανε στις 2 τα ξημερώματα, στην καρδιολογική μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», όπου νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση από τις 19 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν της διοίκησης του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», ο καθηγητής Δημήτρης Τριχόπουλος εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας  του Νοσοκομείου την Τετάρτη 19/11/2014 έχοντας υποστεί οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. 

Η κατάστασή του έβαινε συνεχώς επιδεινούμενη και κατέληξε έπειτα από 13 ημέρες νοσηλείας με εικόνα πολυοργανικής ανεπάρκειας.

Η συμβολή του Δημήτρη Τριχόπουλου στην ιατρική έρευνα είναι ανεκτίμητη με σπουδαίες ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις σε κορυφαία διεθνή περιοδικά, οι οποίες αφορούν κυρίως τους περιβαλλοντικούς παράγοντες της καρκινογένεσης. Μάλιστα, οι εργασίες του για την πρόληψη των νοσημάτων, με έμφαση στη διατροφή, ήταν συχνά ανάμεσα στις πρώτες ειδήσεις σε μεγάλα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα.

Ο Δημήτρης Τριχόπουλος και η σύζυγός του, Αντωνία, είναι οι Έλληνες επιστήμονες που αντελήφθησαν την αξία της μεσογειακής διατροφής σε μια εποχή που στην Ελλάδα απορρίπτονταν καθετί ελληνικό και παραδοσιακό και την ενέταξαν με πείσμα και υπομονή στην επιστημονική και ερευνητική τους ατζέντα. Εργάστηκαν πάνω σε αυτό επί δεκαετίες και έκαναν πολλές δημοσιεύσεις για τη συσχέτιση της μεσογειακής διατροφής με την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Συνοδοιπόροι και στη ζωή και στην επιστήμη με την αγαπημένη του Αντωνία, αγαπούσαν πολύ τα ταξίδια. Άνθρωπος δημιουργικός και ακαταπόνητος ο Δημήτρης Τριχόπουλος, μέχρι και πριν από λίγες εβδομάδες ταξίδευε για τις ανάγκες της εργασίας του και των ερευνών του στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των ΗΠΑ, όπου ήταν καθηγητής. Ο Δημήτρης και η Αντωνία Τριχοπούλου ήταν μαζί από τα φοιτητικά τους χρόνια. Τα τελευταία χρόνια μοίραζαν το χρόνο τους ανάμεσα σε Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες, όπου διέμεναν περίπου 20 μέρες το μήνα.

Ο Δημήτρης Τριχόπουλος ήταν ένας άνθρωπος εξωστρεφής και ένας «επίμονος» επιστήμονας που είχε την ικανότητα να εκλαϊκεύει και να «απλουστεύει« την επιστημονική γνώση. Όλα όσα ερευνούσε και πρέσβευε για τη μεσογειακή διατροφή, ο καθηγητής Τριχόπουλος τα υιοθετούσε και στη ζωή του.


Η σελίδα του Δημήτρη Τριχόπουλου στο διαδικτυακό ιστότοπο του Harvard


Ο διακεκριμένος καθηγητής γεννήθηκε το 1938 στον Βόλο. Το 1963 πήρε το πτυχίο του από την Ιατρική Αθηνών και ακολούθησε μετεκπαίδευση στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Λονδίνου, Χάρβαρντ και Οξφόρδης.

Είχε διατελέσει καθηγητής και διευθυντής του Τμήματος Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (1989-1996), καθηγητής Πρόληψης Καρκίνου και διευθυντής του Κέντρου για την Πρόληψη Καρκίνου στο Χάρβαρντ (1993-1997), ήταν καθηγητής και διευθυντής του Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1972, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Επιδημιολογίας στο Ινστιτούτο Karolinska στη Στοκχόλμη από το 1998 και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από τον Ιούνιο του 1997.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Δημήτρης Τριχόπουλος κατέδειξε, μεταξύ άλλων, τη συμβολή του παθητικού καπνίσματος στην ανάπτυξη του καρκίνου του πνεύμονα, καθώς επίσης και την επίδραση του τρόπου ζωής στην ανάπτυξη ασθενειών. Είχε συγγράψει περισσότερα από 650 επιστημονικά άρθρα και είχε λάβει πλήθος τιμητικών διακρίσεων.Μάκης Βορίδης: Ένας ξεχωριστός άνθρωπος και επιστήμονας που τίμησε τη χώρα μας

Με αφορμή την είδηση του θανάτου του Ακαδημαϊκού Δημήτρη Τριχόπουλου, ο Υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, ευρισκόμενος στην Κίνα για επίσημη επίσκεψη, έκανε την κάτωθι δήλωση:
«Με ιδιαίτερη θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του Δημήτρη Τριχόπουλου, ενός ξεχωριστού ανθρώπου και επιστήμονα.
Ενός ακαδημαϊκού, ο οποίος με την προσφορά του σημάδεψε το χώρο της Υγείας. Ενός από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους διεθνώς ιατρούς, με φήμη και ικανότητα που ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα και τίμησε την χώρα μας.
Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Ας είναι αιωνία η μνήμη του».

Ανδρέας Λοβέρδος: Θλιβερό γεγονός για την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα η απώλεια του καθηγητή και ακαδημαϊκού Δημητρίου Τριχόπουλου

Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέας Λοβέρδος για την απώλεια του ακαδημαϊκού καθηγητή ιατρικής και επιδημιολογίας  Δημήτρη Τριχόπουλου δήλωσε:

«Η απώλεια του καθηγητή και ακαδημαϊκού Δημητρίου Τριχόπουλου αποτελεί ένα θλιβερό γεγονός για την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα διεθνώς  και την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της.  Με τη ζωή και το έργο του πλάτυνε τους ορίζοντες της επιστήμης την οποία υπηρέτησε,  προάγοντας διαρκώς την επιστημονική γνώση και προσφέροντας με τα πορίσματα της έρευνάς του σπουδαία κοινωνική υπηρεσία.  Η διεθνής αναγνώριση της σημασίας της έρευνάς του και η κορυφαία του σταδιοδρομία ανέδειξαν τις δυνατότητες των Ελλήνων επιστημόνων και ερευνητών και συνετέλεσαν στην εμπέδωση του  «καλού ονόματος» που διαχρονικά, όσο και δικαιωματικά,  έχουν κατακτήσει.  Με την ελπίδα και την έμπρακτη και διαρκή προσπάθεια το παράδειγμά του να έχει άξιους συνεχιστές, εκφράζουμε τη θλίψη και συμπαράστασή μας στους οικείους του».


Ιατρικός Σύλλογος: Το κενό ενός τόσο καταξιωμένου επιστήμονα είναι δυσαναπλήρωτο

Την θλίψη του για το δυσαναπλήρωτο επιστημονικό κενό που αφήνει καθηγητής Ιατρικής Δημήτρης Τριχόπουλος, όπως και τα θερμά συλλυπητήριά του στην σύζυγο του εκλιπόντος εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ). «Με βαθύτατη θλίψη πληροφορηθήκαμε την είδηση του θανάτου του Καθηγητή και Ακαδημαϊκού επιδημιολογίας, Δημήτρη Τριχόπουλου, ενός διακεκριμένου Καθηγητή Ιατρικής σε Ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια που συνέβαλε σημαντικά στην εξέλιξη της έρευνας, ειδικά στον τομέα της Επιδημιολογίας, με συγγραφή εκατοντάδων επιστημονικών άρθρων τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Επρόκειτο για έναν βραβευμένο ακαδημαϊκό, ο οποίος με το ήθος του και την στρατιά ιατρών που δημιούργησε μέσα από το έγκριτο επιστημονικό του έργο, πέτυχε την διεθνή αναγνώριση και προβολή της χώρας μας. Είναι σίγουρο ότι το κενό που αφήνει ένας τόσο σημαντικός και καταξιωμένος επιστήμονας στον ιατρικό κόσμο είναι δυσαναπλήρωτο» αναφέρει ο ΙΣΑ στην ανακοίνωσή του. 

Τη βαθύτατη λύπη τους για την απώλεια του ακαδημαϊκού καθηγητή εκφράζουν και η Πρόεδρος, κ. Τζένη Κρεμαστινού, ο Γενικός Διευθυντής, κ. Θεόδωρος Παπαδημητρίου, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και όλο το επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό του ΚΕΕΛΠΝΟ. 

Οι επικεφαλής του ΚΕΕΛΠΝΟ, αναφέρουν, ότι «η ανεκτίμητη προσφορά του εκλιπόντος στο χώρο της επιστήμης, αποτελεί υποθήκη και σημείο αναφοράς στους νέους επιστήμονες που δίνουν καθημερινά τη μάχη για την προστασία και προαγωγή της Δημόσιας Υγείας.
Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στη σύζυγό του και συνεργάτιδά μας, καθηγήτρια κ. Αντ. Τριχοπούλου».

ΣΧΟΛΙΑ (35)

Γιάννης

Ο Θεός ας τον αναπαύσει.

τ

πραγματικά μεγάλη απώλεια και χαίρομαι που όλοι το συναισθανόμαστε. Αλλά δεν απέφυγα τη σκέψη : πέθανε σχετικά "νέος", έφυγε κάπως νωρίς, κι ας είχε εντρυφήσει στα μυστικά της διατροφής και της καρκινογένεσης, πήγε από καρδιά..πάντα τον άκουγα με προσοχή όταν σπάνια εμφανιζόταν στα μέσα, με την γυναίκα του δεν απέκτησαν παιδιά γιατί αποφάσισαν να αφιερωθούν στην έρευνα..

Παπαφλέσσας

Ως φοιτητής ιατρικής Αθηνών το 1999 είχα την ευκαιρια να διδαχθω επιδημιολογια στο εξαμηνο του.Ακόμα θυμάμαι την ομιλία του.Πραγματικός καθηγητής.Η Ελλάδα φτώχυνε σήμερα.Καθηγητά θα σε θυμάμαι.Γιάννης,χειρουργός από Λονδίνο

HSPH

Αιωνία σου η μνήμη Καθηγητά! Παραθέτω εδώ ένα μικρό κομμάτι για την έρευνα του όπως αναγράφεται στην επετειακή αφιέρωση των 100 χρόνων της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Μόνο οι πιο σημαντικές ανακαλύψεις στην ιστορία της σχολής είναι εδώ, και μεταξύ αυτών και η έρευνα του Καθηγητή Δημήτριου Τριχόπουλου. "1981: Dimitrios Trichopoulos and colleagues prove secondhand smoke from cigarettes increases the risk of lung cancer, a discovery that leads to smoke-free workplaces and public places."

SASA

Δυσαναπλήρωτο κενό.Λυπάμαι πολύ.Ησυχος ανθρωπος,πραγματικά ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΣ.Μπορούσε ακόμη να προσφέρει πολλά με τέτοιο μυαλό που είχε.Ο Αινστάιν είπε ότι ότι όσο μεγαλύτερο το εγώ,τόσο μικρότερη η γνώση.όσο μικρότερο το εγώ,τόσο μεγαλύτερη η γνώση..Τέτοιοι επιστήμονες σπανίζουν.Καλό ταξίδι

μακρια γλωσσα

Ολα αυτα τα ειπε ο μετριοφρων, σεμνος και ταπεινος που δεν επιδιωκε την αυτοπροβολη και δημοσιοτητα... Αϊνστάιν, ε? Μαλιστα. Οκ, παω πασο.

Χρήστος Κ.

Καλό ταξίδι στον σπουδαίο αυτό άνθρωπο και επιστήμονα που έγινε γνωστός και στα πέρατα της γης με το αξιολογότατο επιστημονικό του έργο. Τεράστια η προσφορά του στην κοινωνία, καθώς μέσα από τον τομέα υγείας έδωσε τον καλύτερο εαυτό του για να απαλύνει τον πόνο των ανθρώπων με τα ερευνητικά του πορίσματα, αλλά και την ενδελεχή ενημέρωση των ανθρώπων για την προστασία και θεραπεία τους από διάφορες ασθένειες. Αιωνία του η μνήμη.

Ψαγμένος

Μεγάλη μορφή, δεν έπινε, αλλα κυρίως δεν κάπνιζε, πέθανε υγιέστατιος.

ΣΠΥΡΟΣ

Τιμη μου που σχολιασε μια εργασια μου και τον γνωρισα εστω και λιγο!!

takis

πολυ λυπηθηκα,μεγαλη απωλεια για την Ελλαδα..τελικα οι καλοι και χρησιμοι για την κοινωνια φευγουν νωρις ..αληθεια απο τι εφυγε ο σπουδαιος αυτος ανθρωπος?

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ

Καλό Ταξίδι.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

asthenofo_main01

Το περιστατικό συνέβη μέσα στο σπίτι του 6χρονου - Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι το παιδί είχε πεθάνει, ωστόσο, σύμφωνα με νεώτερη ενημέρωση, οι διασώστες το επανέφεραν στη ζωή - Νοσηλεύεται διασωληνωμένο και με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Παίδων

5
skai_bomb_arthro

Οι εικόνες έχουν καταγραφεί από κάμερα ασφαλείας στην ταράτσα του κτιρίου που στεγάζει τα γραφεία του ΣΚΑΪ και της «Καθημερινής» - Οι δράστες κινήθηκαν επί της Εθνάρχου Μακαρίου στο ρεύμα προς Πειραιά και, αφού τοποθέτησαν τη βόμβα στο μεταλλικό κιγκλίδωμα, στο πλάι του δρόμου, διέφυγαν, κάνοντας αναστροφή στο φανάρι, έξω ακριβώς από το κτίριο

1
kypros_elam

Η επίσκεψη μελών του ΕΛΑΜ (Χρυσή Αυγή Κύπρου) σε σχολείο στην Πάφο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις – Ο Σύνδεσμος Γονέων και Κηδεμόνων κάνει λόγο για παραπλάνηση και μοίρασε πάνω από τα μισά μπουφάν σε παιδιά οικογενειών μεταναστών 

5