Πέθανε ο σπουδαίος γιατρός και καθηγητής Δημήτρης Τριχόπουλος

Πέθανε ο σπουδαίος γιατρός και καθηγητής Δημήτρης Τριχόπουλος

Είχε διατελέσει καθηγητής και διευθυντής του Τμήματος Επιδημιολογίας στο Χάρβαρντ - Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση με οξύ έμφραγμα από τις 19 Νοεμβρίου στον Ευαγγελισμό

Πέθανε ο σπουδαίος γιατρός και καθηγητής Δημήτρης Τριχόπουλος
Έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών ο Δημήτρης Τριχόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους γιατρούς και ακαδημαϊκούς της χώρας μας.

Ο σπουδαίος ερευνητής και καθηγητής ιατρικής και επιδημιολογίας πέθανε στις 2 τα ξημερώματα, στην καρδιολογική μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», όπου νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση από τις 19 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν της διοίκησης του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», ο καθηγητής Δημήτρης Τριχόπουλος εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας  του Νοσοκομείου την Τετάρτη 19/11/2014 έχοντας υποστεί οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. 

Η κατάστασή του έβαινε συνεχώς επιδεινούμενη και κατέληξε έπειτα από 13 ημέρες νοσηλείας με εικόνα πολυοργανικής ανεπάρκειας.

Η συμβολή του Δημήτρη Τριχόπουλου στην ιατρική έρευνα είναι ανεκτίμητη με σπουδαίες ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις σε κορυφαία διεθνή περιοδικά, οι οποίες αφορούν κυρίως τους περιβαλλοντικούς παράγοντες της καρκινογένεσης. Μάλιστα, οι εργασίες του για την πρόληψη των νοσημάτων, με έμφαση στη διατροφή, ήταν συχνά ανάμεσα στις πρώτες ειδήσεις σε μεγάλα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα.
Κλείσιμο

Ο Δημήτρης Τριχόπουλος και η σύζυγός του, Αντωνία, είναι οι Έλληνες επιστήμονες που αντελήφθησαν την αξία της μεσογειακής διατροφής σε μια εποχή που στην Ελλάδα απορρίπτονταν καθετί ελληνικό και παραδοσιακό και την ενέταξαν με πείσμα και υπομονή στην επιστημονική και ερευνητική τους ατζέντα. Εργάστηκαν πάνω σε αυτό επί δεκαετίες και έκαναν πολλές δημοσιεύσεις για τη συσχέτιση της μεσογειακής διατροφής με την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Συνοδοιπόροι και στη ζωή και στην επιστήμη με την αγαπημένη του Αντωνία, αγαπούσαν πολύ τα ταξίδια. Άνθρωπος δημιουργικός και ακαταπόνητος ο Δημήτρης Τριχόπουλος, μέχρι και πριν από λίγες εβδομάδες ταξίδευε για τις ανάγκες της εργασίας του και των ερευνών του στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των ΗΠΑ, όπου ήταν καθηγητής. Ο Δημήτρης και η Αντωνία Τριχοπούλου ήταν μαζί από τα φοιτητικά τους χρόνια. Τα τελευταία χρόνια μοίραζαν το χρόνο τους ανάμεσα σε Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες, όπου διέμεναν περίπου 20 μέρες το μήνα.

Ο Δημήτρης Τριχόπουλος ήταν ένας άνθρωπος εξωστρεφής και ένας «επίμονος» επιστήμονας που είχε την ικανότητα να εκλαϊκεύει και να «απλουστεύει« την επιστημονική γνώση. Όλα όσα ερευνούσε και πρέσβευε για τη μεσογειακή διατροφή, ο καθηγητής Τριχόπουλος τα υιοθετούσε και στη ζωή του.


Η σελίδα του Δημήτρη Τριχόπουλου στο διαδικτυακό ιστότοπο του Harvard


Ο διακεκριμένος καθηγητής γεννήθηκε το 1938 στον Βόλο. Το 1963 πήρε το πτυχίο του από την Ιατρική Αθηνών και ακολούθησε μετεκπαίδευση στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Λονδίνου, Χάρβαρντ και Οξφόρδης.

Είχε διατελέσει καθηγητής και διευθυντής του Τμήματος Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (1989-1996), καθηγητής Πρόληψης Καρκίνου και διευθυντής του Κέντρου για την Πρόληψη Καρκίνου στο Χάρβαρντ (1993-1997), ήταν καθηγητής και διευθυντής του Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1972, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Επιδημιολογίας στο Ινστιτούτο Karolinska στη Στοκχόλμη από το 1998 και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από τον Ιούνιο του 1997.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Δημήτρης Τριχόπουλος κατέδειξε, μεταξύ άλλων, τη συμβολή του παθητικού καπνίσματος στην ανάπτυξη του καρκίνου του πνεύμονα, καθώς επίσης και την επίδραση του τρόπου ζωής στην ανάπτυξη ασθενειών. Είχε συγγράψει περισσότερα από 650 επιστημονικά άρθρα και είχε λάβει πλήθος τιμητικών διακρίσεων.



Μάκης Βορίδης: Ένας ξεχωριστός άνθρωπος και επιστήμονας που τίμησε τη χώρα μας

Με αφορμή την είδηση του θανάτου του Ακαδημαϊκού Δημήτρη Τριχόπουλου, ο Υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, ευρισκόμενος στην Κίνα για επίσημη επίσκεψη, έκανε την κάτωθι δήλωση:
«Με ιδιαίτερη θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του Δημήτρη Τριχόπουλου, ενός ξεχωριστού ανθρώπου και επιστήμονα.
Ενός ακαδημαϊκού, ο οποίος με την προσφορά του σημάδεψε το χώρο της Υγείας. Ενός από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους διεθνώς ιατρούς, με φήμη και ικανότητα που ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα και τίμησε την χώρα μας.
Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Ας είναι αιωνία η μνήμη του».

Ανδρέας Λοβέρδος: Θλιβερό γεγονός για την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα η απώλεια του καθηγητή και ακαδημαϊκού Δημητρίου Τριχόπουλου

Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέας Λοβέρδος για την απώλεια του ακαδημαϊκού καθηγητή ιατρικής και επιδημιολογίας  Δημήτρη Τριχόπουλου δήλωσε:

«Η απώλεια του καθηγητή και ακαδημαϊκού Δημητρίου Τριχόπουλου αποτελεί ένα θλιβερό γεγονός για την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα διεθνώς  και την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της.  Με τη ζωή και το έργο του πλάτυνε τους ορίζοντες της επιστήμης την οποία υπηρέτησε,  προάγοντας διαρκώς την επιστημονική γνώση και προσφέροντας με τα πορίσματα της έρευνάς του σπουδαία κοινωνική υπηρεσία.  Η διεθνής αναγνώριση της σημασίας της έρευνάς του και η κορυφαία του σταδιοδρομία ανέδειξαν τις δυνατότητες των Ελλήνων επιστημόνων και ερευνητών και συνετέλεσαν στην εμπέδωση του  «καλού ονόματος» που διαχρονικά, όσο και δικαιωματικά,  έχουν κατακτήσει.  Με την ελπίδα και την έμπρακτη και διαρκή προσπάθεια το παράδειγμά του να έχει άξιους συνεχιστές, εκφράζουμε τη θλίψη και συμπαράστασή μας στους οικείους του».


Ιατρικός Σύλλογος: Το κενό ενός τόσο καταξιωμένου επιστήμονα είναι δυσαναπλήρωτο

Την θλίψη του για το δυσαναπλήρωτο επιστημονικό κενό που αφήνει καθηγητής Ιατρικής Δημήτρης Τριχόπουλος, όπως και τα θερμά συλλυπητήριά του στην σύζυγο του εκλιπόντος εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ). «Με βαθύτατη θλίψη πληροφορηθήκαμε την είδηση του θανάτου του Καθηγητή και Ακαδημαϊκού επιδημιολογίας, Δημήτρη Τριχόπουλου, ενός διακεκριμένου Καθηγητή Ιατρικής σε Ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια που συνέβαλε σημαντικά στην εξέλιξη της έρευνας, ειδικά στον τομέα της Επιδημιολογίας, με συγγραφή εκατοντάδων επιστημονικών άρθρων τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Επρόκειτο για έναν βραβευμένο ακαδημαϊκό, ο οποίος με το ήθος του και την στρατιά ιατρών που δημιούργησε μέσα από το έγκριτο επιστημονικό του έργο, πέτυχε την διεθνή αναγνώριση και προβολή της χώρας μας. Είναι σίγουρο ότι το κενό που αφήνει ένας τόσο σημαντικός και καταξιωμένος επιστήμονας στον ιατρικό κόσμο είναι δυσαναπλήρωτο» αναφέρει ο ΙΣΑ στην ανακοίνωσή του. 

Τη βαθύτατη λύπη τους για την απώλεια του ακαδημαϊκού καθηγητή εκφράζουν και η Πρόεδρος, κ. Τζένη Κρεμαστινού, ο Γενικός Διευθυντής, κ. Θεόδωρος Παπαδημητρίου, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και όλο το επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό του ΚΕΕΛΠΝΟ. 

Οι επικεφαλής του ΚΕΕΛΠΝΟ, αναφέρουν, ότι «η ανεκτίμητη προσφορά του εκλιπόντος στο χώρο της επιστήμης, αποτελεί υποθήκη και σημείο αναφοράς στους νέους επιστήμονες που δίνουν καθημερινά τη μάχη για την προστασία και προαγωγή της Δημόσιας Υγείας.
Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στη σύζυγό του και συνεργάτιδά μας, καθηγήτρια κ. Αντ. Τριχοπούλου».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης