«Αδιέξοδο ή λύση στο παρά πέντε»

«Αδιέξοδο ή λύση στο παρά πέντε»

Προς αδιέξοδο βαίνουν οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τη FYROM για τη διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλωματών του υπουργείου Εξωτερικών.

Οι θέσεις των δύο χωρών επί των προτάσεων που υπέβαλε ο ειδικός διαπραγματευτής κ. Μάθιου Νίμιτς θεωρούνται απολύτως αποκλίνουσες, γεγονός το οποίο ναρκοθετεί τη συνέχιση των συνομιλιών. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν αυτήν την Παρασκευή, 29 Φεβρουαρίου, στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Νίμιτς, σύμφωνα με τις πληροφορίες που

«Αδιέξοδο ή λύση στο παρά πέντε»

Προς αδιέξοδο βαίνουν οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τη FYROM για τη διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλωματών του υπουργείου Εξωτερικών.

Οι θέσεις των δύο χωρών επί των προτάσεων που υπέβαλε ο ειδικός διαπραγματευτής κ. Μάθιου Νίμιτς θεωρούνται απολύτως αποκλίνουσες, γεγονός το οποίο ναρκοθετεί τη συνέχιση των συνομιλιών. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν αυτήν την Παρασκευή, 29 Φεβρουαρίου, στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Νίμιτς, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει το protothema.gr, κάλεσε τους διαπραγματευτές κυρίους Αδαμάντιο Βασιλάκη και Νικολά Ντιμιτρόφ να μην κλείσουν εισιτήρια επιστροφής για τις πατρίδες τους, γεγονός που ερμηνεύεται ως ενδεικτικό της εντατικής προσπάθειας που θα καταβληθεί για γεφύρωση των διαφορών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιώργο Κουμουτσάκο, ο μεσολαβητής «έχει τη δυνατότητα ανάλογα με την πορεία των συζητήσεων να αποφασίσει πόσο θα διαρκέσει η διαδικασία».

Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεχθεί την υιοθέτηση διπλής ονομασίας (διατήρηση συνταγματικής ονομασίας και εξεύρεση κοινά αποδεκτής παραλλαγής που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία» για χρήση στους διεθνείς οργανισμούς) και διαπραγματεύεται επί της ουσίας μόνο για το εύρος της χρήσης του αμοιβαίως αποδεκτού ονόματος. Η απόφαση αυτή συνιστά μείζονα υποχώρηση από την επίσημη θέση που προβαλλόταν μέχρι πρόσφατα από το υπουργείο Εξωτερικών, ότι δηλαδή αναζητούμε μια ονομασία για χρήση erga omnes (έναντι όλων). Τη μεταστροφή επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά ο κ. Κουμουτσάκος, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δεν επιμένει ούτε επικεντρώνεται «στο όνομα για το όνομα», αλλά διότι η ονομασία «Μακεδονία» χρησιμοποιείται από τους Σκοπιανούς σαν «όχημα αλυτρωτικής λογικής και αλυτρωτικών ενεργειών».

Η άποψη που έχει η πλειοψηφία της ελληνικής κοινής γνώμης είναι ωστόσο διαφορετική. Σύμφωνα με τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, οι πολίτες διαφωνούν με την υιοθέτηση ενός ονόματος για τα Σκόπια που θα περιέχει τη λέξη «Μακεδονία» και διαφωνούν επίσης με το ενδεχόμενο διπλής ονομασίας.

Για το ζήτημα της διαρροής του εγγράφου με τις προτάσεις Νίμιτς σε πρωινή εφημερίδα, πράξη για την οποία η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη συμβολικά ανέλαβε την ευθύνη, ο κ. Κουμουτσάκος αρκέστηκε να δηλώσει ότι «δεν έχει τίποτα να πει».

Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται στην Αθήνα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, κ. Γιάαπ ντε Χουπ Σέφερ, για συνομιλίες σχετικά με τη διεύρυνση της Ατλαντικής Συμμαχίας με τον πρωθυπουργό και την υπουργό Εξωτερικών. Ο κ. Κώστας Καραμανλής έχει δεσμευθεί ότι «μη λύση σημαίνει και μη πρόσκληση». Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι το πρώτο ορόσημο για τα Σκόπια είναι η 6η Μαρτίου, όταν και ολοκληρώνεται η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Στη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, οι 26 υπουργοί θα αποφασίσουν εάν θα απευθύνουν πρόσκληση για ένταξη στη Συμμαχία στην Κροατία, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ. Με αυτό ως δεδομένο είναι προφανές ότι εάν μέχρι την ημερομηνία εκείνη οι διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση της ονομασίας των Σκοπίων στη Νέα Υόρκη δεν έχουν αποτέλεσμα, η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να μη συναινέσει στην ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ και το βάρος για την άσκηση του πρώτου μικρού βέτο θα πέσει στην κυρία Ντόρα Μπακογιάννη.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης