Τα νέα αινίγματα της Αμφίπολης

Τα νέα αινίγματα της Αμφίπολης

Γιατί έσπασε η μαρμάρινη θύρα και όχι το περιθύρωμά της; - Υπάρχει δεύτερη είσοδος, όπως δείχνει η γεωλογική μελέτη; - Πώς το μνημείο «εκβιάζει» τους ανασκαφείς με την αυτοκαταστροφή του; - Γιατί κατασκευάστηκε σαν επίγειο, ενώ προοριζόταν για υπόγειο;

Σε ένα «αρχαιολογικό CSI» εξελίσσεται η διερεύνηση του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη, καθώς με κάθε νέο εύρημα προκύπτουν νέα ερωτηματικά. Τα οποία, μάλιστα, είναι όλο και πιο σοβαρά καθώς η ανασκαφή προχωρά προς τα ενδότερα του μνημείου. 

Πώς ερμηνεύεται το ότι η μαρμάρινη θύρα, αυτής που συνδέει άμεσα την Αμφίπολη με τον τάφο του Φιλίππου στη Βεργίνα λόγω ομοιότητας, βρέθηκε κομματιασμένη ενώ το περιθύρωμά της άθικτο; Εάν η θραύση της θύρας οφείλεται σε σεισμό ή δονήσεις που προκλήθηκαν από βομβαρδισμούς, πώς είναι δυνατόν να επηρεάστηκαν μόνο τα θυρόφυλλα και όχι το πλαίσιό τους;

Οι ειδικοί δεν έχουν εξήγηση για το πώς έσπασε η πόρτα, προφανώς όμως μοιάζει απίθανο να έχει σπάσει από φυσικά αίτια. Τότε την έσπασαν οι τυμβωρύχοι; Ίσως ναι, ίσως όχι. Από την άποψη της εξαγωγής συμπερασμάτων για το μνημείο, η μαρμάρινη θύρα είναι ένα εύρημα σημαντικότερο ακόμη και από τις Καρυάτιδες, καθώς μαρτυρά ενδεχομένως διαφορετικές φάσεις στη μακραίωνη ιστορία του Τύμβου. 

Στο ίδιο τοίχο με τη σπασμένη θύρα, υπήρχε η γνωστή μικρή οπή, μέσω της οποίας θα μπορούσαν να έχουν διεισδύσει οι τυμβωρύχοι. Και εάν αυτό ισχύει, τότε δεν θα είχαν κανένα λόγο να σπάσουν την πόρτα για να εισχωρήσουν στο μνημείο. Παρόλ' αυτά, θα μπορούσε να ισχύει ένα δεύτερο σενάριο: Ο τάφος να έχει συληθεί σε πολύ πρώιμο στάδιο και η θραύση της θύρας να συντελέστηκε κατά την πρώτη αυτή λεηλασία. Κατόπιν ο τάφος επιχώθηκε πλήρως και σφραγίστηκε, αφήνοντας περιθώριο μόνο για το μικρό «λαγούμι» κοντά στην οροφή. 

Οι υποθέσεις για το τι συνέβη στην μαρμάρινη θύρα με το ιωνικό περιθύρωμα θα μπορούσαν να πολλαπλασιαστούν ή και να εκλείψουν, αρκεί να γνωρίζαμε εάν ισχύει στην πράξη η εκτίμηση του γεωλόγου κ. Λάζαρου Πολυμενάκου ότι στον Τύμβο Καστά υπάρχει και δεύτερη είσοδος. Στην τρισδιάστατη αναπαράσταση του Λόφου, ο ειδικός επιστήμονας σημειώνει τη θέση ενός πιθανού δεύτερου ορύγματος εισόδου, στην βορειοδυτική πλευρά, περίπου στο ένα τέταρτο του κύκλου αριστερά από τις Σφίγγες. Με αυτήν ο τάφος θα ήταν διπλά ευάλωτος -ή και διπλά προστατευμένος, εάν αποδεικνυόταν μια τυφλή, αδιέξοδη «ψευδο-είσοδος». 

Στη μελέτη του κ. Πολυμενάκου, την οποίαν κατ' αποκλειστικότητα δημοσίευσε το protothema.gr, διακρίνεται η πιθανή ανάπτυξη του μνημείου στο εσωτερικό του Τύμβου Καστά. Ανεξάρτητα εάν η σύραγγα με τους ενδιάμεσους θαλάμους όπως έχουν αποκαλυφθεί έως τώρα εξακολουθεί ενιαία ή πρόκειται για πολλαπλές και ανεξάρτητες ταφές, αυτό που φαίνεται είναι ότι το μνημείο αναπτύσσεται προς τα βορειοανατολικά. «Στρίβει», δηλαδή, προς τα δεξιά, σαν ο αρχιτέκτονας να ήθελε να αποφύγει κάτι στο κέντρο του λόφου ή, απλώς να προσφέρει θέα στον νεκρό προς την κοιλάδα του Στρυμόνα και τη θάλασσα στο βάθος.

Από γεωφυσικής άποψης, γύρω από το μνημείο που αποκαλύπτεται σταδιακά, υπάρχει ένα άλλο μνημείο, εξίσου αξιοθαύμαστο για την τεχνική αρτιότητα, την πρωτοτυπία και τις διαστάσεις του. Η κατασκευή του Τύμβου συναρπάζει τους ειδικούς, οι οποίοι το θεωρούν μοναδικό, ακόμη και εάν στο εσωτερικό του δεν περιέχονταν ούτε Σφίγγες, ούτε Καρυάτιδες. 

Το εντυπωσιακό είναι ότι οι λίθινες κατασκευές, η σύραγγα με την καμαρωτή οροφή, μαρτυρούν μια λογική επίγειου αρχιτεκτονήματος, ενός μνημείου που δεν προοριζόταν να σκεπαστεί με τόνους χώματος. Ωστόσο, η εσωτερική επίχωση δείχνει ότι ο κατασκευαστής του προσπάθησε να συγκεράσει τη μεγαλοπρέπεια ενός υπέργειου μνημείου με τις στατικές ιδιαιτερότητες ενός υπόγειου. Το μέσον που επέλεξε για να στηρίξει το έργο του εσωτερικά, ήταν η επίχωση.

Τα χώματα που αφαιρούνται από τους ανασκαφείς, επί της ουσίας, είναι οι «μυς» του μνημείου. Χωρίς αυτούς, ο κίνδυνος της κατάρρευσής του αυξάνεται γεωμετρικά. Άρα, κατά κάποιο τρόπο, η αμμώδης επίχωση είναι το μέσον που χρησιμοποιεί το ίδιο το μνημείο για να προστατεύσει τα μυστικά του, εκβιάζοντας τους ερευνητές με την αυτοκαταστροφή του.

Όσο για το πώς συνδυάζεται η «υπόγεια» με την «επίγεια» λογική, ο τρίτος -και πιθανώς ο τέταρτος- θάλαμος, οι οποίοι αναπτύσσονται κατά βάθος, τουλάχιστον κατά δύο μέτρα πιο χαμηλά από το επίπεδο των προηγουμένων, ίσως προσφέρουν τις απαντήσεις που αναζητά η διεπιστημονική ομάδα των ανασκαφέων. 

ΣΧΟΛΙΑ (15)

Φουλάρα

Τί άλλες ΒΛΑΚΕΙΕΣ θα διαβάσουμε γι αυτό το θέμα πια..... γιατί τόση μυστικότητα πια..... ΧΕΣΤΕΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ διαβάτε κάνα τοπικό site της Αμφίπολης.......

Δήμος

Τι csi, fbi και κουραφεξαλα ; Τωρα ειναι Oktoberfest ..κιοφτεδες και μπύρες εχει;

AMAN

Στην Αμφίπολη δεν είναι ο τάφος του Ράιαν αλλά του Μπράιαν....

Σπασμένες πόρτες και τρύπες ριφιφί

δε θέλει να είσαι CSI ή FBI για να καταλάβεις ότι στο τάφο έχουν μπουκάρει όλοι εκτός από τους αρχαιολόγους. Οταν τόσα χρόνια το Υπουργείο Πολιτισμού χρηματοδοτούσε πανυγηρια με μπουζουκτσήδες που να μείνουν λεφτά για να σώσουμε την Ιατορια μας.

καποτε εμαθα ορθογραφια

ορθογραφια δεν μαθαινει κανεις πλεον στην Ελλαδα ; τι πραμα ειναι αυτο ρε παιδια .... προσεξτε τι γραφετε ........ τοσο ασχετοι ολοι σας ........

Δημήτρης

Πράγματη, απαράδεκτο, όμος και εσυ δεν γράφεις σοστά την λέξη "ωρθογραφεία".

ΤΟΝΙΣΜΟ;;;;;;

κοστας

αιπηταιλους αφτει ι οιστορυα με τοιν ωρθωγραφεια σπαει καροιδοια κάθε μωρφοις. δειλαδοι δαιν πραιπη να αιχομαι λωγω αιμυς ι ανωρφωγραφη: αφτω μας μαρανε; αμαν πυα με τοιν ωρθωγραφοια. φασυσταριω σκαιτο αιχη καταντοισοι αφτη οι οιστωροια.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ

τω τω αιγραψες λαθωσ

@κάποτε (έμαθες????)

Μάθε εσύ πρώτα να βάζεις τόνους και βλέπουμε μετά πες για τους άλλους...............

Απλό

Τα σπασμένα κομμάτια τα βρήκανε ψηλά στα χώματα. Δηλαδή η πόρτα έσπασε ενώ οι χώροι είχαν χώματα. Δηλαδή αν η πόρτα έσπασε πχ από τυμβωρύχους αρχαιότητας και μετά επιχωμάτωσαν τους θαλάμους τα σπασμένα κομμάτια θα τα βρίσκανε στο πάτωμα και όλα μαζί!

Πες τα

Λογική πολυδύσκολη για συνωμοσιολόγους .

Δημήτρης

Έχεις απόλυτο δίκιο. Αυτό ακριβώς δείχνει ότι ο τάφος μπορεί να έχει παραβιαστεί μέχρι κάποιο σημείο αλλά δεν έχει συληθεί. Αυτό για το οποίο δεν έχει μιλήσει κανένας μέχρι στιγμής, είναι το γεγονός ότι πριν ο αρχιτέκτονας (πιθανά ο Δεινοκράτης) κατασκευάσει το μνημείο, προηγουμένως το σχεδίασε. Και τα σχέδια αυτά τα έδειξε σαυτόν που του είχε παραγγείλει το έργο για να πάρει την έγκριση του και να προχωρήσει τη δουλειά. Αυτή η διαδικασία έχει ορισμένες συνέπειες. Ό,τι κιαν είχε στο μυαλό του ο αρχιτέκτονας, το βασικό ήταν (και είναι και σήμερα) να μπορέσει να το αποδώσει καταρχήν σχεδιαστικά, ώστε να πείσει τον πελάτη για την ορθότητα της ιδέας του. Ποιός θα τολμούσε να φανταστεί το σχέδιο ενός τύμβου 17.000 μ2, με περιμετρικό μαρμάρινο τοίχο μήκους 500 μ., που θα απαιτούσε τη μεταφορά από το Στρυμώνα 300.000 τόνων άμμου και από τη Θάσο 2500 μ3 μαρμάρου, μόνο και μόνο για να στεγάσει σε μια ακρούλα ένα κτιριάκι 100μ2; Μπορούμε εύκολα να φανταστούμε ότι ένας τέτοιος αρχιτέκτονας δεν θα είχε καμιά πιθανότητα να πάρει τη δουλειά. Είναι φανερό λοιπόν ότι ο λόφος Καστά κρύβει πολλά ακόμη και ότι αν πρόκειται για τάφο κάποιου πολύ σημαντικού προσώπου, τότε ο νεκρικός θάλαμος θα βρίσκεται στο κέντρο ή περίπου. Όσο για το ερώτημα πώς είναι δυνατό να έσπασε μόνο η πόρτα κιόχι κιοι παραστάδες της η απάντηση είναι απλή. Όπως ακριβώς σένα πλοίο που κλυδωνίζεται από τα κύματα και μπαίνουν νερά στο εσωτερικό του, πρώτα οι πόρτες σπάζουν κιεπιτρέπουν στα νερά να περάσουν από χώρο σε χώρο, έτσι και η άμμος στο εσωτερικό του τάφου κατά τη διάρκεια των σεισμών πήγαινε από τη μια μεριά στην άλλη. Μόνο που οι διαφραγματικοί τοίχοι εμπόδιζαν ώστε αυτή την κίνηση της άμμου να γίνει ενιαία σόλο το κτίριο. Έτσιόταν στον θάλαμο 3 η άμμος μετακινήθηκε προς τον θάλαμο 2, στο θάλαμο 4 μετακινήθηκε προς το θάλαμο 3. Που σημαίνει ότι η άμμος βάρυνε πάνω στη μαρμάρινη πόρτα από τη μεριά του θαλ. 4, τη στιγμή που από την άλλη πλευρά της πόρτας η άμμος είχε κατέβει υψομετρικά και δεν αντιστάθμιζε τις πιέσεις της άμμου του θαλ. 4. Αποτέλεσμα η πόρτα έσπασε γιατί ήταν ο πιο αδύνατος κρίκος στην κατασκευή και τα κομμάτια της έπεσαν προς το θάλαμο 3, πάνω στη χαμηλωμένη άμμο. Όταν η ταλάντωση του σεισμού πέρασε και το κτίριο επανήλθε στην αρχική του θέση, η άμμος του θαλάμου 3 επανήλθε στη θέση της ή περίπου, σκεπάζοντας τα θραύσματα της πόρτας που πρέπει να βρίσκονται ανακατωμένα μέσα στην άμμο του 3ου θαλάμου. Και δεν ξέρουμε τι διάρκεια είχε ο σεισμός.

Ella

Αιτε ρε παιδιά κοιμάστε και ονειρεύεστε πος τιν αυγή παντρεύεστε

soc_me

και εμείς φακές είχαμε αλλά δεν έβρεξε

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

limeniko1

Νωρίτερα σήμερα ανέβηκε ανάρτηση που ενημέρωνε το κοινό ότι “Μετά το μνημόνιο θα φανεί το πραγματικό προφίλ αυτής της κυβέρνησης και αυτό”, όμως μετά από λίγη ώρα διεγράφη

8
giatroi

Πρόκειται για «φίλια πυρά», καθώς η σκληρή διαπίστωση για έλλειμμα διαλόγου γίνεται από συνδικαλιστές γιατρούς προσκείμενους στον ΣΥΡΙΖΑ που είχαν βρεθεί στην πρώτη γραμμή διαμαρτυρόμενοι για τις πολιτικές στην Υγεία κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων