LIVE

Κορωνοϊός

Αμφίπολη: Βρέθηκε μαρμάρινη θύρα στον τρίτο θάλαμο και καρφιά

Αμφίπολη: Βρέθηκε μαρμάρινη θύρα στον τρίτο θάλαμο και καρφιά

Το δάπεδο του τέταρτου χώρου βρίσκεται δύο μέτρα βαθύτερα από το δάπεδο των άλλων χώρων - Περιστέρη: «Η πόρτα που βρήκαμε ενισχύει την άποψή μας ότι πρόκειται για ένα τάφο» - Διαβάστε ολόκληρη την σημερινή συνέντευξη Περιστέρη, Μενδώνη και Παναγιωταρέα

Με τις σημερινές ανακοινώσεις από την Αμφίπολη καταρρίφθηκε ένα από τα βασικά επιχειρήματα των αρχαιολόγων που αμφισβητούν τη μακεδονική περιοδολόγηση του Τύμβου Καστά: Τα μαρμάρινα θυρόφυλλα που αποκαλύφθηκαν κατά την αφαίρεση των επιχώσεων αποδεικνύουν ότι α) το μνημείο είναι ταφικό και β) χρονολογείται στον 4ο π.Χ. αιώνα και μπορεί να περιγραφεί ακόμη και ως «τυπική μορφή μακεδονικού τάφου».

Χαρακτηριστική είναι επ' αυτού η δήλωση της επικεφαλής ανασκαφέως, κυρίας Κατερίνας Περιστέρη: «Η πόρτα που βρήκαμε ενισχύει την άποψή μας ότι πρόκειται για έναν τάφο. Έχουμε ένα καταπληκτικό ταφικό συγκρότημα που ανήκει στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.χ αιώνα».

Τμήμα της μαρμάρινης θύρας με τη διακόσμηση των εφηλίδων (κεφάλια καρφιών, σε απομίμηση ξύλινης πόρτας)
 
Ωστόσο, τα θυρόφυλλα βρέθηκαν σπασμένα, κάτι που εγείρει νέα ερωτήματα ως προς τα αίτια της θραύσης τους. Πώς και γιατί έσπασαν; Μήπως πρόκειται για άλλη μια ένδειξη απόπειρας διείσδυσης από τους τυμβωρύχους; Και εάν αυτό ισχύει, έως πού έφτασαν αφού διέρρηξαν τις θύρες του τρίτου θαλάμου; Φυσικά, για την απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα απαιτείται μια αναπαράσταση του τύπου σφράγισης στο συγκεκριμένο τοίχο.


Γραφική αναπαράσταση του θυρώματος στον τρίτο διαφραγματικό τοίχο, μαζί με τα θυρόφυλλα που βρέθηκαν σπασμένα και τους στροφείς


Πάντως, τα δύο θυρόφυλλα είναι κατασκευασμένα από το γνωστό θασίτικο, λευκό μάρμαρο, έχουν πλάτος 1,5 μέτρο και πάχος 14 εκατοστά. Ακριβώς σαν να ήταν ξύλινα, τα θυρόφυλλα φέρουν διακοσμητικές απομιμήσεις ήλων (εφηλίδες, δηλαδή τα «κεφάλια» των καρφιών). Στη δυτική πλευρά του θυρώματος βρέθηκε επίσης στροφέας, δηλαδή ένας από τους μηχανισμούς στήριξης («κρέμασης») της ανοιγόμενης θύρας -κοινώς μεντεσές. Το άνοιγμα του τρίτου θυρώματος, αυτού με το μαρμάρινο, ιωνικού ρυθμού περιθύρωμα, είναι κατά τι μικρότερο των δύο προηγουμένων (Σφίγγες, Καρυάτιδες) καθώς το άνοιγμά του είναι 1,5 μ. αντί του 1,67 μ. των πρώτων δύο. Πίσω από τις Καρυάτιδες και ακριβώς εμπρός από τη θύρα ανευρέθηκαν χάλκινα και σιδερένια καρφιά. Μολονότι ο άμεσος συνειρμός είναι «φέρετρο (φορείο) νεκρού», οι αρχαιολόγοι δεν βιάζονται να ταυτοποιήσουν τα καρφιά ως τέτοια. Επί του παρόντος, η προέλευση και η χρήση των ήλων παραμένει άγνωστη. Σχετικά με το ύψος του τρίτου και του τέταρτου θαλάμου, το οποίο κατά τις εικασίες των αρχαιολόγων και την απόπειρα βυθομέτρησης του ειδικού γεωλόγου, είναι μεγαλύτερο από αυτό των προηγουμένων χώρων, από τη σημερινή ενημέρωση δεν προέκυψε κάποιο νέο τεκμήριο. Παρόλ' αυτά, η εντύπωση ότι το μνημείο αναπτύσσεται προς τα κάτω ενισχύεται, καθώς η ομάδα των ειδικών εκτιμά ότι το δάπεδο του τέταρτου θαλάμου βρίσκεται περί τα δύο μέτρα βαθύτερα από ό,τι στους προηγούμενους. Όπως είναι αυτονόητο, μετά από το θύρωμα του τρίτου διαφραγματικού τοίχου θα πρέπει να υπάρχει κάποιου είδους διαμορφωμένη κατωφερής δίοδος πρόσβασης, με σκαλοπάτια ή κεκλιμένο επίπεδο (ράμπα).
Οι εργασίες υποστήλωσης της θολωτής οροφής συνεχίζονται, με βάση την «παθητική» λογική στήριξης, δηλαδή την συγκράτηση τυχόν μετατοπίσεων


Ολόκληρο το κείμενο της ενημέρωσης που έγινε στο μουσείο της Αμφίπολης από την επικεφαλής των αρχαιολόγων Κατερίνα Περιστέρη, την γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τη δημοσιογράφο Άννα Παναγιωταρέα, καθώς και η απομαγνητοφώνηση των ερωταπαντήσεων με τους παρισταμένους δημοσιογράφους έχει ως εξής: 

1.  Με την αφαίρεση των χωμάτων, χτες,  αποκαλύφθηκαν τμήματα από μαρμάρινη θύρα, της τυπικής μορφής των μακεδονικών τάφων: Δηλαδή, έχουμε θύρα κατασκευασμένη από μάρμαρο Αλυκής Θάσου- όπως είναι κατασκευασμένο και όλο το ταφικό συγκρότημα- με εφηλίδες, οι οποίες μιμούνται την κεφαλή καρφιών, όπως είθισται στις ξύλινες πόρτες.(φωτο 1).
2.  Στη δυτική πλευρά του θυρώματος διαπιστώθηκε ότι υπάρχει στροφέας. Ο στροφέας είναι  το σημείο κρέμασης της θύρας  από την παραστάδα. (φωτο 2, σχέδιο).
3.  Σας θυμίζω το μέγεθος των ανοιγμάτων: Τα ανοίγματα Καρυάτιδων και Σφιγγών είναι ακριβώς 1,67μ. Το άνοιγμα του  τρίτου θυρώματος είναι 1,50μ.
4.  Κατά την ανασκαφή αποκαλύφθηκε η συνέχεια των πλευρικών τοιχωμάτων, η οποία δεν διαφέρει καθόλου από τους προηγούμενους χώρους, ήτοι ορθομαρμάρωση, όμοια με εκείνη που υπάρχει σε όλους τους χώρους του μνημείου.
5.  Κατά την ανασκαφή, επίσης, βρέθηκαν, μπροστά από τη θύρα, πίσω από τις Καρυάτιδες, χάλκινα και σιδερένια καρφιά. Τονίζουμε ότι βρέθηκαν χτες και  δεν είναι δεδομένο ότι «παραπέμπουν σε φορείο».

Θέλω, επίσης, να κάνω δύο γενικές παρατηρήσεις:

1. Επειδή διαβάζω σε δημοσιεύματα, υποθέσεις ότι δεν γίνεται η αρχαιολογική έρευνα σύμφωνα με την ανασκαφική μέθοδο, δηλαδή, αφαίρεση ανασκαφικων στρωμάτων με συστηματικό τρόπο, όπως προκύπτει από τα ημερολόγια της ανασκαφής, είναι προφανές ότι η εργασία γίνεται με τον πλέον ενδεδειγμένο επιστημονικό τρόπο.
2. Οσον αφορά στον τρόπο απομάκρυνσης των χωμάτων της ανασκαφής, μέσα από τον τάφο,  σημειώνω το εξής: Προκειμένου να διευκολυνθεί η ανασκαφή και να προχωρήσει όσο το δυνατόν καλύτερα και ασφαλέστερα, χρησιμοποιείται ταινία μεταφοράς χωμάτων, όπως, άλλωστε, συνηθίζεται και σε άλλες ανασκαφές.
 
Τεχνικές εργασίες:

1.Το δάπεδο της επίχωσης πίσω από τις Καρυάτιδες έχει φτάσει ως την στέψη των  βάθρων, επί των οποίων στηρίζονται οι Καρυάτιδες, δηλαδή περίπου στο 1,5 μ.

2. Αυτή η επίχωση θα παραμείνει προσωρινά ως αντιστήριξη του τρίτου διαφράγματος. Θα αρχίσει να καταβιβάζεται σε συνδυασμό με την απομάκρυνση χωμάτων από τον τέταρτο χώρο.

3. Να σημειώσω ότι στον χώρο, δηλαδή, πίσω από τις Καρυάτιδες ως τον τρίτο διαφραγματικό τοίχο, τοποθετήθηκε η δεύτερη φάση αντιστήριξης, με ισχυρές μεταλικές κοιλοδοκούς.

4. Επίσης, υποστηλώθηκε προσωρινά το θραυσμένο υπέρθυρο του τρίτου διαφράγματος, το οποίο θα απομακρυνθεί για να καθαριστεί και να συντηρηθεί.

5. Στον τέταρτο χώρο -ο οποίος χαρακτηρίζεται από συνεχή ορθομαρμάρωση ίδιου τύπου μαρμάρου Αλυκής Θάσου, όπως και το σύνολο του μνημείου- υλοποιούνται ήδη από την Δευτέρα εργασίες αντιστήριξης των τοίχων και υποστύλωσης της θόλου για την ασφάλεια των εργαζομένων και του μνημείου. Εχει, λοιπόν, ήδη ολοκληρωθεί η αντιστήριξη στην στέψη των πλαϊνών τοίχων και έχει ξεκινήσει η τοποθέτηση της υποστύλωσης της θόλου, με  μεταλικές σωληνωτές δοκούς.

6. Λόγω της ευαίσθητης ισορροπίας στην οποία βρίσκεται η θόλος, οι τεχνικοί σύμβουλοι μαζί με το συνεργείο προσπαθούν, με λεπτές επεμβάσεις, να τοποθετήσουν την υποστύλωση χωρίς να διαταράξουν την ισορροπία που έχει δημιουργηθεί μετά τις εξωτερικές αποχωματώσεις.

7. Να σημειώσω ότι η υποστύλωση έχει υλοποιηθεί στα δυο τρίτα της επιφάνειας της θόλου. Οι ευρισκόμενες εκεί εξωτερικές επιχώσεις επιτρέπουν να εξελιχθεί ασφαλέστερα η διαδικασία της υποστύλωσης. (φωτο 3,4).

8. Η υποστήλωση που χρησιμοποιείται είναι “παθητική”-δηλαδή, ενεργοποιείται μόνον στις περιπτώσεις που ένας θολίτης τείνει να μετακινηθεί-πράγμα που εξασφαλίζει την ελάχιστη δυνατή επίδραση στην υφιστάμενη ισορροπία της θόλου.

9. Θα έχετε αντιληφθεί ότι βρισκόμαστε στη δυσκολότερη φάση των εργασιών που ως τωρα έχουν πραγματοποιηθεί για την ασφάλεια εργαζόμενων και μνημείου.

10. Εχω αναφέρει ότι η επίχωση έχει κλίση από Νότο προς Βορρά, με υψομετρική διαφορά πάνω από ένα μέτρο. Στον τέταρτο διαφραγματικό τοίχο έχει εντοπιστεί το άνοιγμα, στο οποίο έχω επίσης αναφερθεί, σε μεγαλύτερο βάθος από τα προηγούμενα ανοίγματα. Οδηγεί τους τεχνικούς στο συμπέρασμα ότι το δάπεδο του τέταρτου χώρου βρίσκεται βαθύτερα από το δάπεδο των προηγούμενων χώρων, πιθανώς κατά δύο μέτρα.

11. Φυσιολογικά, αυτό σηματοδοτεί την ύπαρξη σκάλας ή ράμπας η οποία ξεκινά πιθανώς μετά το θύρωμα του τρίτου διαφράγματος.

12. Συμπληρωματικά σας αναφέρω ότι έχει προχωρήσει το χωματουργικό έργο, που πραγματοποιείται στην δυτική πλευρά του μνημείου για ταπείνωση του ύψους και απάλυνση της κλίσης των πρανών.

Ερωτήσεις -Απαντήσεις


Ερώτηση: Γίνεται μεγάλη συζήτηση ότι το μνημείο ήταν γνωστό. Γιατί αποφασίσατε να σκάψετε ενα γνωστό μνημείο;
Απάντηση Κ.Περιστέρη: Μέγα λάθος. Ξεκινήσαμε το 2012 με την ανασκαφή του περιβόλου, ταυτίσαμε το λιοντάρι στην κορυφή του τύμβου και συνεχίσαμε με τον τάφο. Εμφανίζονται να μιλούν άνθρωποι που δούλευαν στην περιοχή σαράντα χρόνια και δεν είχαν ιδέα για το συγκεκριμένο μνημείο.

Ερώτηση: Υπάρχει χρονοδιάγραμμα από τη στιγμή που έχει αποκαλυφθεί μόνον το 5% του μνημείου;
Απάντηση Κ.Περιστέρη: Πολύ χονδρικά το βάζουμε. Η ανασκαφή θα απαντησει.

Ερώτηση: Μετά τα νέα ευρήματα με τα καρφιά και τα κομμάτια της θύρας, ενισχύεται  η χρονολόγηση;
Απάντηση Κ.Περιστέρη: Οταν εμείς χρονολογούμε το μνημείο στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ αιώνα, είμαστε απολυτοι σίγουροι τόσο για τον περίβολο, όσο και για τα ευρήματά μας. Το να έρχονται συναδελφοι, που από φωτογραφία χρονολογούν, δεν γίνεται. Τα καρφιά δεν εμπλουτίζουν την χρονολόγηση. Σας δίνουμε όλα τα στοιχεία για να έχετε σαφή εικόνα. Ωστόσο, δεν μπορεί όλο το υλικό να βγαίνει σε ένα δελτίο τύπου.

Ερώτηση: Από τον Αύγουστο και μετά, έγιναν  νέα γαιοσκαναρίσματα;
Απάντηση Κ.Περιστέρη: Δεν έχουν γίνει ποτέ εκεί που σκάβουμε τώρα. Εκεί είχε τα μπάζα Λαζαρίδη και ήταν αδύνατον να γίνει. Εχει γίνει στον φυσικό λόφο, οπου βρέθηκαν τάφοι εποχής σιδήρου και αρχαϊκών χρόνων.

Ερώτηση: Δεν έχει κάνει ανάλογη έρευνα η κυρία Κουκούλη;
Απάντηση Κ.Περιστέρη: Δεν ξέρω τι έχει κάνει. Δεν έχω στο αρχείο της Εφορείας τίποτε σχετικό. Αυτά που λέει ο κ. Πολυμενάκος δεν ευσταθούν. Είχε έρθει το 1992 και έκανε έρευνα στον τάφο της αλεπούς και στους γύρω μακεδονικούς τάφους.

Ερώτηση: Υπάρχουν δημοσιεύματα που λένε ότι μετέχετε σε διαδικασία πολιτικής εκμετάλλευσης.
Απάντηση Κ.Περιστέρη: Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.Κάνω ανασκαφές πάνω από 30 χρόνια. Νιώθω λατρεία για τη δουλειά μου. Ολα αυτά είναι κακίες. Εκτός αν εννοούν τη στήριξη που μου παρέχει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΟΑ στο οποίο υπηρετώ και ευχαριστώ γι αυτό.

Ερώτηση: Τι λέτε εσείς κυρία Μενδώνη;
Απάντηση: Δεν καταλαβαίνω γιατί μιλάμε για πολιτική εκμετάλλευση. Καθοδήγησε  κάποιος το εύρημα για να βρεθεί εκεί που βρέθηκε; Γιατί είναι πολιτική εκμτάλλευση, επειδή ο υπουργός Πολιτισμού επισκέπτεται το εύρημα ασκώντας τις αρμοδιότητες του; Από πότε είναι πολιτική εκμετάλλευση, το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός από ενδιαφέρον επισκέπτεται ένα σημαντικό μνημείο;

Ερώτηση: Η εξέλιξη της ανασκαφής επιβεβαιώνει την υπόθεσή σας για μακεδονικό τάφο. Την ίδια ώρα μας λέτε ότι βρέθηκαν πεσμένα μάρμαρα. Ακούγεται από αρχιτέκτονες ότι η αποχωμάτωση έβλαψε τα μάρμαρα.
Απάντηση Κ.Περιστέρη: Δεν κάναμε αποχωμάτωση με μηχανήματα πάνω από τον τάφο. Ομως, το 1913 εδώ υπήρχε μια μονάδα βουλγαρικού στρατού και δίνονταν μάχες. Βρίσκουμε ακόμη οβίδες, που πιθανόν προκάλεσαν ζημιά. Ενώ τον 6ο μΧ αιώνα, είχαμε σεισμό 6,8 ρίχτερ, που άλλαξε και τον ρούν του Στρυμώνα, προκαλώντας, επίσης ζημιά και στον τάφο.

Ερώτηση: Εχουν μπει στον τάφο;
Απάντηση: Κ. Περιστέρη: Στα αρχαία χρόνια ίσως να είχαν μπεί τυμβωρύχοι. Αλλά θα  ήταν δύσκολο να έχουν φτάσει μέσα.

Λ.Μενδώνη: Η τυμβωρυχεία ήταν σύνηθες φαινόμενο στην αρχαιότητα. Εχουμε ισχυρές ενδείξεις ότι στα αρχαία χρόνια έγιναν απόπειρες σύλησης. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε μέχρι πού έφτασαν.

Ερώτηση: Πότε θα είναι επισκέψιμος ο τύμβος; Ακούμε για υδροπλάνα;

Απάντηση: Κ.Περιστέρη: Θα είναι καλό  να γίνει επισκέψιμος αλλά όταν θα έχουμε τελειώσει την εργασία μας. Χρειάζομαστε χρόνο γιατί υπάρχουν πολλά  στάδια.
Λ. Μενδωνη: Να σας θυμἰσω ότι ο Ανδρόνικος ανάσκαψε το 1977 τη μεγάλη τούμπα στην Βεργίνα. Ομως η  σημερινή μορφή του μουσείου ολοκληρώθηκε το 2002. Η Αμφιπολις δεν είναι μόνον ο τύμβος Καστά. Είναι από τις σημαντικότερες πόλεις  του βορειοελλαδικού χώρου. Με αφορμή την ανασκαφή δίνεται η ευκαιρία να μπεί η περιοχή στον αναπτυξιακό χάρτη.Το βαρύ πολιτιστικό απόθεμα, το πολιτιστικό τοπίο με το φυσικό περιβάλλον πρέπει να να διατηρηθούν στο μέγιστο βαθμό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (140)

ΚΓΨ

Εγκ/δεια Πυρσού,Γσ.385,ΑΛΑΡΙΧΟΣ.''Εξήλθε τότε της Βασιλευούσης και συγκαλέσας τους Γότθους,παρά την Φιλιππούπολιν,εκήρυξε το κατά του Κράτους πρώτον αυτού κίνημα. Ουδεμίαν πληροφορίαν έχομεν περί του πλήθους των στρατιωτών του. Αντιθέτως γνωρίζομεν,ότι το στράτευμά του παρηκολούθουν και σμήνη αέργων,εχόντων ως επάγγελμα την χριστιανικήν θρησκείαν,ή μάλλον τον εν ονόματι αυτής διωγμόν της ελληνικής ειδωλολατρείας,και φυσικώς την σύλησιν και λαφυραγωγίαν των πλουσίων τεμενών της.Η εκκίνησις εγένετο το θέρος του 395.Κατήρχοντο δε οι Γότθοι βραδέως προς την βασιλεύουσαν.(..)Η μεταβολή επήλθε,διότι ο Ρουφίνος,προβάς αυτοπροσώπως εις συνεννοήσεις με τον Αλάριχον,επέτυχε να τον απομακρύνη της Κωνσταντινουπόλεως.Δεν κατέστειλεν όμως την ανταρσίαν.Κατά τον Ζώσιμον,συνεβούλευσεν αυτόν να τραπή εις λεηλασίαν της πλουσιωτάτης επαρχίας της Ελλάδος.Τοιουτοτρόπως και την Κωνσταντινού- πολιν διέσωζε,και τους εθνικούς εξεδικείτο,προκαλών την καταστροφήν,ήτις συστηματική επηκολούθησε,και θα μετέβαλλεν εις ερείπια την έως τότε ακμάζουσαν επαρχίαν την οποίαν διέβλεπεν ότι δεν θα ηδύνατο να κρατήση δια την Ανατολήν,αφού ο Στηλίχων είχε τόσας πολεμικάς δυνάμεις και θα την κατέκτα διά την Δύσιν.Εντεύθεν ο γοτθικός όγκος,βαρύς και δυσκίνητος,διότι ηκολουθείτο από σμήνη γυναικοπαίδων μέσα εις τας αμάξας τας αποτελούσας τα κινητά του στρατόπεδα,επροχώρησε διά της Μακεδονίας εις την Θεσσαλίαν,την οποίαν και μέχρι του Φθινοπώρου ελεηλάτει,μόλις δε κατά τας αρχάς του Νοεμβρίου 395 ο Αλάριχος έφθασεν ανενόχλητος εις Θερμοπύλας.(..)Πόσον δε τον εβοήθουν οι Χριστιανοί οργιασταί αποδεικνύεται από τα όσα ο ίδιος χρονογράφος (Ευνάπιος) μεταγανακτήσεως προσθέτει: ''..τοιαύτας αυτώ τας πύλας απέδειξε της Ελλάδος η των τα φαιά ιμάτια εχόντων ακωλύτως προσπαρεισελθόντων ασέβεια..''.(..) εισήλασεν ο Αλάριχος εις την καθεαυτήν Ελλάδα,την εμμένουσαν κατά το μέγιστον μέρος εις τας παλαιάς του Δωδεκαθέου παραδόσεις,την στηριζομένην εις την προγονικήν εύκλειαν και εις τα γράμματα και τας τέχνας πλειότερον παρά εις τας λόγχας και τας ασπίδας.(..)Η επιδρομή όμως αύτη κατέφερε μεγάλα και ανεπανόρθωτα τραύματα εις την Ελλάδα,ανυπολόγιστον δε καταστροφήν εις τα έργα τέχνης.Διότι δεν επρόκειτο περί κατακτήσεως αλλά περί συστηματικής λαφυραγωγίας των καταλυομένων εθνικών τεμενών τα οποία,όσα δεν απεκομίζοντο,έπρεπε να συντριβούν. Και επειδή δεν επρολάμβανον οι αναλαβόντες, ερρινοκόπουν ως επί το πλείστον τα μαρμάρινα ειδώλια,και εν γένει ηκρωτηρίαζον ταγάλματα,ώστε να τα παραμορφώσουν.'' Γ.Δ.ΚΟΡΟΜΗΛΑΣ

ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΗΣ

Το αποσπασμα που παραθετες αλλαξε τη ζωη μου και αναμορφωσε το νοημα της υπαρξης μου.Δηλαδη, ειμαστε απογονοι του Αλαριχου. Το οποιον σημαινει γερμαναραδες.Το οποιον σημαινει οτι στις φλεβες μας τρεχει το ιδιο αιμα με αυτο τπυ Χιτλερ.Τ ευτυχια καλε θεουλη.Τι μεγαλη τιμη να λεγεσαι ΝΑΖΙΣΤΗΣ.

Alexander the Great

Εδώ είναι ο στρατός του Xian China στην Αμφίπολη είναι το χαρέμι του ...

Nick the Greek

Κάθε φορά που μιλά η Περιστέρη, μία νέα σφαλιάρα στην παλαγγιά και τους λοιπούς γυφτοσκοπιανούς της άρνησης κάθε τι Ελληνικού.

Κλασσικα Εικονογραφημενα

@Νέμο02/10/201421:53 Βρε ανΝΕΜΟνη ποση πικρα πια με μενα. Στην αρχη εκανα δυο σχολια βαζοντας πρωτα. Το ΑΝ. Δεν εδειξα βεβαιοτητα οταν το δειχνω φαινεται. Μετα παραδεχτηκα οτι εκανα λαθος (σε κατι που εξ αρχης δεν ημουν σιγουρος). Ασε ρε ψευτοαριστερε κρυφοναζι, στο ξαναεπιστρεφω να παιξουμε τενις. Μου κοβουν εδω και τα σχολια. Πες μου ρε ψευτομαγκα ειπες κατι ουσιαστικο εκτος να μου πεταξεις λασπη; Οχι. Πικραμενος εισαι και συ ετοιμος να βαλεις τα κλαματα... Το επιπεδο σε μαρανε, την ωρα που κανεις προσωπικη επιθεση χωρις επιχειρηματα

Νέμο@Κλασσικά ασπρόμαυρα

Να επιχειρηματολογήσω σε τι?????? Στο αν οι εξαγριωμένοι επιτιθέμενοι ήταν 517 αντί 200???? Έ όχι, προτιμώ όταν δεν ξέρω να μην επιχειρηματολογώ στον αέρα. Σε αντίθεση με όσους παίρνουν σβάρνα τις ιστοσελίδες με απανωτά σχόλια συνεχώς λανθασμένα, λέγοντας ΑΝ και ΑΝ, σε θέμα τόσο σοβαρό... Ο βιολόγος που ήθελε να είναι αρχαιολόγος.... Έλεος... ΥΓ. Σχόλια κόβονται όταν έχουν υβριστικό περιεχόμενο....

Κωνσταντίνος

Στο κέντρο του τάφου θα βρουν μια μακεδονική επιγραφή που θα γράφει: καλώς τους μα....κες. Γιατί, ρε σκαπανιάρηδες, δε μας αφήνετε στην ησυχία μας, ούτε μετά τον θάνατό μας; Εξέλθετε τάχιστα, τρισκατάρατοι!! Τότε θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι.-

ιο

Οτι ναναι λεμε

Γιωργος 31

Κυρία παλαγγια που εισααααααααααααααααιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι???????????????????????????????????? Τι έγινε μας κάηκε η σπανακόπιτα και δεν έχουμε χρόνο για δηλώσεις. Κύριοι αυτό είναι το μεγαλείο της Ελλάδος .Τωρα όλοι οι ανθέλληνες φιλοσκοπιανοι μπορούν να προσκυνήσουν τον ελληνικό πολιτισμό άλλη μια φορά. ΑΛΕΞΑΝΔΡΕ ΑΥΤΟΚΡΆΤΟΡΑ ΌΛΟΥ ΤΟΥ ΚΌΣΜΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΟΥ.

Πάρε ανάσα και

Χαλάρωσε.

Konstantina

Μακαρι να ειναι ο ταφος του Μεγα!! Οχι για τους σκοπιανους, δεν με νοιαζει καν γιαυτους. Αλλα επειδη ειναι η μεγαλυτερη προσωπικοτητα μακραν που εχει βγαλει η ανθρωποτητα. Εχει ξεπερασει τα ορια ενος κοινου θνητου. Θα ηταν η μεγαλυτερη ανακαλυψη που εχει γινει ποτε. Ωστοσο εγω δε νομιζω να ειναι αυτος θαμμενος εκει. Αν και εχει γιγαντιαιες διαστασεις και ειναι πραγματικα αξιοθαυμαστο μνημειο ειδικα για τα δεδομενα της εποχης εκεινης, πιστευω οτι ο ταφος του Μεγα αν οντως υπηρξε ποτε, θα ηταν ακομη πιο μεγαλοπρεπης με δεδομενο οτι λατρευονταν ως θεος. Φανταστειτε οτι οταν πεθανε ο Βουκεφαλας, εχτισε ολοκληρη πολη προς τιμην του. Επομενως θεωρω οτι ο ταφος του πραγματικα θα ηταν κατι το ασυλληπτο και για να μην εχει βρεθει ακομη, ή καταστραφηκε ολοσχερως, ή δεν υπηρξε ποτε. Μακαρι να ομως να εγινε επαναταφη στην Αμφιπολη, αν και δε καταλαβαινω για ποιο λογο εκει και οχι σε καποια αλλη πολη. Σε περιπτωση που βρεθουν οστα (μακαρι), σιγουρα θα γινει συγκριση dna με τα οστα του φιλιππου και τοτε ολες οι αποριες μας θα λυθουν.

Κλασσικα Εικονογραφημενα

Ένα όχι πολύ απίθανο σενάριο! Καλοκαίρι του 384 μ.Χ.. Θεσσαλονίκη, κέντρο του Χριστιανισμού στην περιοχή της Ελλάδας αλλά και ευρύτερα. Το κλίμα είναι βαρύ μετά την συνθήκη του 382 μ.Χ. με τους Γότθους, στους όποιους επετράπη η εγκατάσταση τους στην ευρύτερη περιοχή, ανταγωνιζόμενοι έντονα με τους ντόπιους για γη και δικαιώματα. Την ιδία χρονιά ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος, έχοντας ήδη περιορίσει και απαγορεύσει ουσιαστικά τις λατρείες εθνικών, εξαγγείλει εκ νέου, διάταγμα για την κατεδάφιση ή το σφράγισμα εθνικών Ιερών και νέα απαγόρευση των θυσιών. Εξαγριωμένοι Θεσσαλονικείς χριστιανοί, με τους εθνικούς αλλά και τους παγανιστές γότθους - είναι πια ελεύθεροι να πράττουν κατά βούληση, για την κατεδάφιση των αρχαίων μνημείων. Κάποια χιλιόμετρα πέρα από τη Θεσσαλονίκη, στην Αμφίπολη, στέκει ακόμα ο λέοντας, που σηματοδοτεί ένα πολυάνδριο τάφο προς τιμήν της Μακεδονικής εκστρατείας του Μεγάλου Αλέξανδρου πριν από περίπου 700 έτη. Υπάρχουν ακόμα μακρινοί μύθοι των παππούδων που εξιστορούν ιστορίες για εκείνη την μακρινή εποχή, πριν ακόμα και από τον Ιησού! Κάποιοι λένε ότι ίσως βρίσκεται ακόμα και ο ίδιος ο στρατηλάτης μέσα. Οι εθνικοί, που επί Ιουλιανού ακόμα προστάτευαν το μνημείο από τους πρώτοχριστιανούς είναι μακρινή ανάμνηση. Άλλωστε υπάρχουν και οι διαφραγματικοί τοίχοι, αλλά και η φυσική προστασία, αφού ήδη ο πρώτος τοίχος έχει μισοκαλυφθεί από χώμα. Μια ομάδα, από τις πολλές που ξεχύνονται, εξαγριωμένων, βλέπει το μνημείο. Στην ψυχή τους υπάρχει μόνο μίσος, σε αντίθεση με τους λόγους του Ιησού, φορτωμένο από το παπαδολόι της εποχής. Εξαγριωμένοι επιτίθενται στο μνημείο, είναι πάνω από 200. Άλλοι στην κορυφή του λόφου, γκρεμίζουν το λιοντάρι, που αιώνες στέκονταν εκεί, και άλλοι, γκρεμίζουν μέρος του τοίχου και εισβάλουν στο μνημείο. Πρώτα θύματα οι σφίγγες οι όποιες αποκεφαλίζονται αμέσως, μετά οι όμορφες καρυάτιδες. Ένας όχι και πολύ έξυπνος- γκρεμίζει αμέσως το πρόσωπο της μιας. Ολόκληρο το μνημείο σείεται. Σταματά, λένε οι άλλοι, θα μας πλακώσει. Έτσι έκοψαν και κατάστρεψαν μόνο τα χέρια που προεξείχαν από τις καρυάτιδες κολώνες. Περνώντας, δυο ακόμα θαλάμους βρίσκονται μπροστά σε μια μαρμάρινη πόρτα. Δε διστάζουν ούτε στιγμή! Γκρεμίζουν αμέσως την πόρτα και αντικρίζουν 200 χρόνια μετά το μνημείο έχει γεμίσει χώμα και άμμο από τον αέρα. Οι επίδοξοι τυμβωρύχοι κάνουν τρύπες στα σημεία που δεν έχουν σκεπαστεί, αλλά δεν καταλήγουν πουθενά...

Νέμο

Σενάριο άξιο των Κλασσικών Εικονογραφημένων........ Και τι έγινε αν δεν ισχύει τίποτα???? Πετάς ένα ΕΚΑΝΑ ΛΑΘΟΣ και καθάρισες...... Πρώτη φορά είναι..... ΥΓ. Πολύ γλαφυρά πάντως τα περιέγραψες, δεν τα εικονογραφείς και να βγάλεις κανένα νέο τεύχος....

Τρολάρω άρα υπάρχω!

Δεν ήταν 200 όμως, ήταν 217! Την επόμενη φορά σε παρακαλώ να μας γράψεις την Αλήθεια, τα λες τόσο ωραία...

Η αντιπάθεια η Παναγιωταρέα

Τι δουλεια κάνει εκει ; Δεν αρκεί η ενημέρωση των επιστημόνων ; Χρειάζεται και κολαούζος ;

αρχαιολογος

''Επίσης, οι τρεις πύλες που έχουν βρεθεί χωρίς πόρτες δείχνουν ότι το μνημείο ήταν επισκέψιμο, όλοι οι Μακεδονικοί τάφοι έχουν μια πόρτα μαρμάρινη, εδώ προς το παρόν δεν έχουμε βρει τίποτα'', προσθεσε η κ Παλαγγια. ******* Τωρα Ολγα μου τι λες; Βιαστηκες λιγουλακι...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης