ΙΣΑ και Σύλλογοι Ασθενών ζητούν την κατάργηση των νέων μέτρων στην Υγεία

ΙΣΑ και Σύλλογοι Ασθενών ζητούν την κατάργηση των νέων μέτρων στην Υγεία

Τα χαρακτηρίζουν «αντιεπιστημονικά» με σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία

ΙΣΑ και Σύλλογοι Ασθενών ζητούν την κατάργηση των νέων μέτρων στην Υγεία
Στις σοβαρές επιπτώσεις που έχουν στη δημόσια υγεία τα αντιεπιστημονικά μέτρα του υπουργείου Υγείας, με στόχο τη μείωση της δαπάνης, αναφέρθηκαν ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) κ. Γιώργος Πατούλης και εκπρόσωποι Συλλόγων Ασθενών στη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
 
«Μέτρα όπως το πλαφόν στη συνταγογράφηση, το αριθμητικό όριο ανά ειδικότητα στις διαγνωστικές εξετάσεις και οι κατευθυντήριες οδηγίες που επιβλήθηκαν δεν έχουν καμία σχέση με εκείνες που παρέδωσαν οι Επιστημονικές Ενώσεις. Δυσχεραίνουν την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος και έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του ασθενή» τόνισε ο κ. Πατούλης.
 
Η υπουργική απόφαση ανατρέπει το δεδομένο της σταθερής συμμετοχής (15%) των ασφαλισμένων στη δαπάνη των εξετάσεων, σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών «ΚΕΦΙ» κυρία Ζωή Γραμματόγλου.

Ανέφερε χαρακτηριστικά τι συμβαίνει με τις εξετάσεις υψηλής καινοτομίας, οι οποίες  έχουν υψηλό κόστος, άρα και σημαντική επιβάρυνση του ασφαλισμένου. Για παράδειγμα, η αυξημένη συμμετοχή του ασθενούς (20%) στην εξέταση ONCOTYPEDX, έχει ως αποτέλεσμα σε μια εξέταση κόστους 3.600 ευρώ να διαμορφώνεται η συμμετοχή της ασθενούς στα 720 ευρώ.
 
Η καθιέρωση της μηδενικής συμμετοχής σε όλα τα φάρμακα, τις εξετάσεις, τις θεραπείες, τα αναλώσιμα και σκευάσματα ειδικής διατροφής για τους ασθενείς που πάσχουν από σπάνιες, χρόνιες, ανίατες παθήσεις, ζήτησε να επανεξεταστεί η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Σπανίων Παθήσεων, κυρία Μαριάννα Λάμπρου.
Κλείσιμο
 
Τη δυσβάστακτη δαπάνη που έχει ανά μήνα για τη θεραπεία του ένας διαβητικός ασθενής παρουσίασε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.), κ. Χρήστος Δαραβίλλας. Τα μηνιαία απαραίτητα, για την αντιμετώπιση του διαβήτη αλλά και την επιβίωση του ατόμου με διαβήτη τύπου 1, φάρμακα και αναλώσιμα ξεπερνούν τα 350 ευρώ και αν επιπλέον το άτομο χρησιμοποιεί για την αντιμετώπιση του διαβήτη αντλία ινσουλίνης τότε τα μηνιαία απαραίτητα έξοδα ξεπερνούν τα 500 ευρώ. Αν σε αυτό προστεθούν και τα φάρμακα που χρειάζονται στις περιπτώσεις εμφάνισης επιπλοκών, συχνό επακόλουθο του διαβήτη, τότε το μηνιαίο κόστος ανεβαίνει ακόμη ψηλότερα. Στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, τα μηνιαία έξοδα στην περίπτωση αγωγής με δισκία φτάνουν τα 70 ευρώ μηνιαίως ενώ στην περίπτωση αγωγής με δισκία και ινσουλίνη ή μόνο ινσουλίνη ξεπερνούν τα 350 ευρώ μηνιαίως, με επιπρόσθετο το κόστος των φαρμάκων για την αντιμετώπιση των πιθανών επιπλοκών.
 
Τη απεγνωσμένη φωνή των συνταξιούχων του Δημοσίου επιχείρησε να μεταφέρει ο εκπρόσωπός τους κ. Παναγιώτης Βαβουγιός. «Ο περιορισμός που έχει επιβληθεί στις διαγνωστικές εξετάσεις και οι συνεχείς αυξήσεις των συμμετοχών στα φάρμακα έχει αποτέλεσμα πολλοί συνταξιούχοι να μην μπορούν να κάνουν τις θεραπείες τους. Πολλές φορές εξαναγκάζονται να παραλείπουν δόσεις ,να κόβουν στη μέση τα χάπια τους ή να πηγαίνουν στα κοινωνικά ιατρεία. Είναι ντροπή να πληρώνουμε τόσα χρόνια τις εισφορές μας και τώρα η πολιτεία να μας εγκαταλείπει και να μην είναι στοιχειωδώς συνεπής στις υποχρεώσεις της» κατέληξε.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης