Εμφιάλωναν παράνομα υγραέριο σε φιάλες γνωστών εταιρειών

Εμφιάλωναν παράνομα υγραέριο σε φιάλες γνωστών εταιρειών

Συνελήφθησαν 19 άτομα και αναζητούνται άλλα τρία

Εμφιάλωναν παράνομα υγραέριο σε φιάλες γνωστών εταιρειών
Σπείρα που διενεργούσε συστηματικά παράνομη εμπορία υγραερίου άγνωστης προέλευσης και  αμφιβόλου ποιότητας, το οποίο εμφιάλωνε σε φιάλες με το λογότυπο επώνυμων εταιρειών, τις οποίες διέθετε παράνομα στην αγορά και στους ανυποψίαστους καταναλωτές ως γνήσιες, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη από την παράνομη δραστηριότητα, εξάρθρωσε συντονισμένη επιχείρηση της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και Οικονομικού Εγκλήματος, στην περιοχή του
Αιγάλεω, την περασμένη Τετάρτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, για την  είσοδο των αστυνομικών στην παράνομη αποθήκη, χρειάστηκε η συνδρομή ειδικών δυνάμεων καταστολής (ΟΠΚΕ), που ήρθε στο χώρο με βαρύ οπλισμό, αφού οι ευρισκόμενοι μέσα εμπόδιζαν τους αστυνομικούς να μπουν και να ελέγξουν την εγκατάσταση.

Η παράνομη αποθήκη της σπείρας, όπου καθημερινά εμφιαλωνόταν και αποθηκευόταν μεγάλη ποσότητα υγραερίου, δεν διέθετε καμία άδεια για τη δραστηριότητα αυτή και βρίσκεται μέσα σε αστική ζώνη, σε πυκνοκατοικημένη περιοχή (απέναντι από επώνυμο σούπερ μάρκετ), αποτελώντας έναν διαρκή κίνδυνο για την ασφάλεια των κατοίκων και διερχομένων.

Κατά την επιχείρηση, συνελήφθησαν συνολικά 19 άτομα, ηλικίας από 23 έως 61
ετών, εκ των οποίων τέσσερις αλλοδαποί. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, εμπορία και εμφιάλωση υγραερίου άνευ αδείας, πλαστογραφία μετά χρήσεως, κατά συναυτουργία, κατ'
Κλείσιμο
επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση, υπεξαίρεση, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, παραβάσεις του τελωνειακού κώδικα και «ξέπλυμα μαύρου χρήματος».

Με τις ίδιες κατηγορίες, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων, αναζητείται και ο 53χρονος επιχειρηματίας (Ιωάννης Κάτσανος) που φέρεται να διευθύνει τη σπείρα,  ενώ κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση, για πλαστογραφία και αποδοχή - διάθεση προϊόντων εγκλήματος, είναι και δύο ιδιοκτήτες καταστημάτων λιανικής πώλησης -μεταπωλητές- ηλικίας 49 και 44 ετών, στα καταστήματα των οποίων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν παράνομες γεμάτες
φιάλες, με το λογότυπο γνωστών εταιρειών, που προορίζονταν προς πώληση.

Στην παράνομη αποθήκη, καθώς και στα καταστήματα λιανικής που ελέγχθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 1.369 φιάλες υγραερίου, όλες επώνυμες, πλήρεις και κενές περιεχομένου.

Βρέθηκαν, επίσης, βυτιοφόρα, κινητός εξοπλισμός και μεγάλος αριθμός εξαρτημάτων για την παράνομη εμφιάλωση και πώληση του υγραερίου στις κλεμμένες φιάλες των επωνύμων εταιρειών.

Εντυπωσιακό είναι ωστόσο ότι, εκτός των ανωτέρω, στην αποθήκη της σπείρας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 56 οχήματα, μεταξύ των οποίων πολυτελή ΙΧ αυτοκίνητα (τρεις PORSCHE, HUMMER, MERCEDES, BMW) και πολυτελείς μοτοσικλέτες, αριθμός που χαρακτηρίζεται πρωτοφανής για τα αστυνομικά χρονικά.

Επίσης, φυσίγγια, αλεξίσφαιρα γιλέκα και πλαστά χαρτονομίσματα.

Πώς δρούσε η σπείρα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., προέκυψε ότι η σπείρα λειτουργούσε στο συγκεκριμένο χώρο τουλάχιστον από το Μάιο του 2013, και τα μέλη της δρούσαν με συγκεκριμένη μεθοδολογία και τρόπο δράσης, στα επιμέρους στάδια εμφιάλωσης, αποθήκευσης, διακίνησης και παράνομης διάθεσης του υγραερίου στην αγορά.

Πιο αναλυτικά, αφού προμηθεύονταν παράνομα, ποσότητες υγραερίου από μη εξακριβωμένους ακόμη προμηθευτές, προχωρούσαν στην παράνομη εμφιάλωσή του σε φιάλες των επωνύμων  εταιρειών, που συγκέντρωναν από την αγορά, τοποθετούσαν σε αυτές πλαστούς συρρικνωτές και τάπες ασφαλείας και, εν συνεχεία, τις διοχέτευαν στην αγορά ως αυθεντικές.

Οι φιάλες αυτές αποτελούσαν πραγματικές βόμβες, που έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών που τις χρησιμοποιούσαν, γεμισμένες χωρίς να τηρούνται οι προδιαγραφές ασφάλειας που επιβάλλει η νομοθεσία και χωρίς αυτές να ελέγχονται ως προς την ασφάλειά τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η εν λόγω εταιρεία (ΑΦΟΙ ΚΑΤΣΑΝΟΥ ΑΕ), ένα χρόνο πριν, είχε δεχθεί επίσης έλεγχο της Οικονομικής Αστυνομίας, στην αποθήκη που διατηρούσε στην ίδια περιοχή (οδός Μαρκόνι) και από την οποία αποχώρησε, λόγω της σφράγισής της από την αρμόδια Αρχή, αφού και εκεί λειτουργούσε παράνομα. Και κατά τον τότε έλεγχο, είχε βρεθεί και κατασχεθεί μεγάλος αριθμός φιαλών των επώνυμων εταιρειών, καθώς και εξοπλισμός παράνομης εμφιάλωσης και ασκήθηκε ποινική δίωξη.

Επίσης, όπως προέκυψε από την προανάκριση, στην εταιρεία αυτή έχουν μάλιστα
επιβληθεί κατά καιρούς διάφορα και βαρύτατα πρόστιμα από τις Αρχές για παράνομη εμπορία υγραερίου (από το ΥΠΕΚΑ πρόστιμα ύψους 1.100.000 ευρώ το 2011 και το 2013, τα οποία ουδείς γνωρίζει αν έχουν εισπραχθεί ή όχι).

Εξάλλου, πρόστιμα και κυρώσεις για παράνομη εμπορία και λειτουργία παράνομων αποθηκών υγραερίου έχουν επίσης επιβληθεί σε εμφιαλωτήριό της στην Τρίπολη, καθώς και σε μία ακόμη αποθήκη-κατάστημα στην Παιανία, σε κεντρικό σημείο επί της Λεωφόρου Λαυρίου.

Η έρευνα και οι έλεγχοι των συναρμοδίων υπηρεσιών είναι σε εξέλιξη, προκειμένου να διακριβωθεί το ύψος της ζημιάς σε βάρος του Δημοσίου από διαφυγόντες φόρους (καθώς έχουν κατασχεθεί και ελέγχονται για φορολογικές παραβάσεις μεγάλος αριθμός παραστατικών που βρέθηκαν).

Πάντως, οφείλει κανείς να αναγνωρίσει ως μεγάλη επιτυχία στην ΕΛΑΣ και αυτήν την επιχείρηση,  που έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης υπόθεσης λαθρεμπορίου της  ΕΤΕΚΑ.

Φαίνεται ότι ο κρατικός μηχανισμός αρχίζει να κινητοποιείται συστηματικά ενάντια στο λαθρεμπόριο και την παράνομη δραστηριότητα.

Οι 19 συλληφθέντες, που κρατούνται από την Τετάρτη, οδηγήθηκαν την Παρασκευή
στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και απολογούνται σήμερα στον ανακριτή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης