LIVE

Κορωνοϊός

Bόμβα από Γιάννα Αγγελοπούλου

Bόμβα από Γιάννα Αγγελοπούλου

Πορεία προς τη Βουλή πραγματοποίησαν, οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για το «λουκέτο» στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» και το ραδιοφωνικό σταθμό «City 99,5». Αντιπροσωπεία των Συνεργαζομένων Ενώσεων Τύπου επέδωσε ψήφισμα για τις δυσμενείς αλλαγές στο χώρο της ενημέρωσης. Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία, από τις 5 μ.μ. της Δευτέρας έως τις 5 μ.μ. σήμερα, αντιδρώντας στην αιφνίδια απόφαση της ιδιοκτησίας των δύο μέσων, η οποία αφ

Πορεία προς τη Βουλή πραγματοποίησαν, οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για το «λουκέτο» στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» και το ραδιοφωνικό σταθμό «City 99,5». Αντιπροσωπεία των Συνεργαζομένων Ενώσεων Τύπου επέδωσε ψήφισμα για τις δυσμενείς αλλαγές στο χώρο της ενημέρωσης. Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία, από τις 5 μ.μ. της Δευτέρας έως τις 5 μ.μ. σήμερα, αντιδρώντας στην αιφνίδια απόφαση της ιδιοκτησίας των δύο μέσων, η οποία αφήνει περίπου 450 εργαζόμενους χωρίς δουλειά.

Αυτή την ώρα οι εργαζόμενοι του Ελεύθερου Τύπου και του City 99,5 συνεδριάζουν στα γραφεία των δύο μέσων για να αποφασίσουν τη μορφή των κινητοποιήσεών τους.

Το ψήφισμα των Συνεργαζομένων Ενώσεων Τύπου αναφέρει τα εξής:

Δραματικές είναι, κατά τα τελευταία χρόνια, αλλαγές στον χώρο της ενημέρωσης, σε συνδυασμό με την επιμονή της εργοδοτικής πλευράς να αρνείται πεισματικά την ικανοποίηση θεσμικών αιτημάτων των δημοσιογράφων και όλων των εργαζομένων στον Τύπο και στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.

Η γιγάντωση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ΜΜΕ, η ταυτόχρονη εξάπλωσή τους σε άλλους επιχειρηματικούς τομείς, η μετατροπή των εφημερίδων σε SUPER MARKET, η υπερσυγκέντρωση των ΜΜΕ στα χέρια ολίγων, η είσοδος των επιχειρήσεων Τύπου στο Χρηματιστήριο, η απόφαση των εργοδοτών να μην επενδύουν τα έσοδα από το Χρηματιστήριο με σκοπό την ποιοτική βελτίωση των επιχειρήσεών τους, η μετατροπή των μέσων ενημέρωσης σε επιχειρηματικά «εργαλεία», αποτελούν ορισμένα από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα ΜΜΕ. Στοιχεία, τα οποία ήταν μοιραίο να οδηγήσουν σε κρίση. Κρίση ποιοτική, κρίση ανταγωνιστική, κρίση οικονομική που δημιουργήθηκε όμως από επιχειρησιακές επιλογές και όχι από αντικειμενικούς λόγους. Μέσα σε αυτό το ασταθές και ασφυκτικό περιβάλλον, η δημοσιογραφική εργασία, ενώ αποτελεί την πρώτη ύλη χωρίς την οποία είναι αδύνατη η λειτουργία των επιχειρήσεων Τύπου, υποτιμάται συνεχώς και καθίσταται ολοένα δυσκολότερη και πιο επισφαλής.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχουμε γίνει μάρτυρες ενός pogrom απολύσεων, άρνησης πλήρους συμμόρφωσης στις ΣΣΕ και τις Ιδιωτικές Συμφωνίες, ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, επέκτασης του τρόπου αμοιβής με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών, αδιαφανείς μεταβιβάσεις επιχειρήσεων ΜΜΕ, εφαρμογής σε ευρεία κλίμακα προγραμμάτων αναγκαστικών «οικειοθελών» παραιτήσεων, και αναστολής εκδόσεων ημερησίων εφημερίδων, με αποτέλεσμα ολόκληροι κλάδοι εργαζομένων στα ΜΜΕ (δημοσιογράφοι, διοικητικοί, τεχνικοί) να βρίσκονται σε ένα μόνιμο καθεστώς ανασφάλειας, εργασιακής ομηρίας με άμεσες συνέπειες στην ποιότητα της ενημέρωσης.

Η αιφνιδιαστική απόφαση της οικογένειας Θόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου, ιδιοκτητών των εφημερίδων Ελεύθερος Τύπος και Τύπος της Κυριακής, του ραδιοσταθμού «CITY 99,5» και του ειδησεογραφικού site του Ομίλου, να πετάξουν στο δρόμο 450 συναδέλφους μας, κλείνοντας τα συγκεκριμένα ΜΜΕ, αποδεικνύει ότι το ντόμινο της κρίσης στα ΜΜΕ ξεσπά στις πλάτες των εργαζομένων και αποτελεί πρόκληση και «αιτία πολέμου» για όλους τους εργαζόμενους στην ενημέρωση, ολόκληρο τον κόσμο της εργασίας.

Οι εργαζόμενοι στον χώρο των ΜΜΕ δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί υπάλληλοι, τυπογράφοι, εφημεριδοπώλες είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να γίνουν τα εξιλαστήρια θύματα στο βωμό των κερδοσκοπικών παιχνιδιών και άσκησης εξουσίας της ιδιοκτησίας των ΜΜΕ . Γι’ αυτό ζητούν:

  • • Να σταματήσουν τώρα οι απολύσεις και να ανακληθούν όσες έγιναν
  • • Να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων
  • • Να κατοχυρωθούν οι συνθήκες εργασίας και αποδοχές που θα διασφαλίζουν την προσωπική μας αξιοπρέπεια
  • • Να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ΜΜΕ
  • • Να μην κλείσουν ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, ο ΤΥΠΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ο ραδιοφωνικός σταθμός CITY 99,5 και το portal e-tipos.gr
  • • Να αναλάβουν οι εργοδοτικές οργανώσεις και η Κυβέρνηση τις ευθύνες τους.

 

«ΙΔΡΥΜΑ ΤΥΠΟΥ Α.Ε.»
«ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ CITY Α.Ε.»
22 Ιουνίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009, οι Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων της ανωνύμου εταιρίας με την επωνυμία «ΙΔΡΥΜΑ ΤΥΠΟΥ Α.Ε.» που εκδίδει τις εφημερίδες «Ελεύθερος Τύπος» και «Τύπος της Κυριακής» και της εταιρίας «Ραδιοφωνικές Επιχειρήσεις CITY Α.Ε.». Οι Γενικές Συνελεύσεις αποφάσισαν ομόφωνα τη λύση και θέση σε εκκαθάριση των εν λόγω εταιριών.

      Η εξέλιξη αυτή, είναι αποτέλεσμα της οριστικής επιλογής του Θόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου να αποχωρήσουν οριστικά από κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Η συνέχιση ζημιογόνων αποτελεσμάτων οδήγησε στην απόφαση αυτή.

      Όταν πριν από τρία χρόνια αναλήφθηκε η ευθύνη του «Ελεύθερου Τύπου» στόχος δεν ήταν μόνο η διάσωση ενός ιστορικού τίτλου. Στόχος ήταν και η συμβολή στην αναζήτηση μιας νέου τύπου και ταυτόχρονα ευρύτερης δημόσιας συζήτησης και μάλιστα σε μια φάση αλλαγών και μετάβασης που χαρακτηρίζει την εποχή μας. 

      Στο συνολικό εγχείρημα του «Ελεύθερου Τύπου» επενδύθηκαν μεγάλοι οικονομικοί πόροι. Κυρίως όμως και πρώτιστα κινητοποιήθηκαν σημαντικοί ανθρώπινοι πόροι, τόσο στην εφημερίδα, όσο και στο ραδιοφωνικό σταθμό.  

      Η προσπάθεια δεν ευοδώθηκε. 

      Το μοντέλο ενημέρωσης που κυριάρχησε στον τόπο μας, η συνεχιζόμενη συσσώρευση ζημιών σε συνδυασμό με τις αρνητικές προοπτικές του κλάδου, μαζί με την πεποίθηση ότι ένα Μέσο Ενημέρωσης δεν νοείται να λειτουργεί με μεγάλες ζημίες και αυτό να συνεχίζεται επί μακρόν, χωρίς να οδηγεί σε παρανοήσεις, συνετέλεσαν στη συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας των παραπάνω αποφάσεων. 

Οι εταιρίες θα εκπληρώσουν πλήρως τις υποχρεώσεις τους έναντι των εργαζομένων και όλων των συνεργατών τους. 

      Σε όλους εκείνους που προσπάθησαν τα χρόνια αυτά, ανήκει ένα μεγάλο «ευχαριστώ».

Το χρονικό της εξαγοράς  

Ήταν 14 Ιουλίου του 2006 όταν ο Θεόδωρος και η Γιάννα Αγγελοπούλου ανακοίνωναν την αγορά της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος».

Η γραπτή τους δήλωση τότε, είχε ως εξής:

«Συμμετέχοντας στην εταιρεία ‘Τύπος Συμμετοχών Α.Ε.’ και αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του ‘Ελεύθερου Τύπου’, μιας εφημερίδας με μακρά διαδρομή στα δημόσια πράγματα της Ελλάδας, προσερχόμαστε στον ευαίσθητο χώρο του Τύπου, με συναίσθηση ευθύνης και συνείδηση του ρόλου του.

Πρόθεσή μας είναι η συμβολή στον ανοιχτό δημόσιο διάλογο, με το σεβασμό και τη στήριξη της δουλειάς των δημοσιογράφων και όλων εκείνων που μοχθούν για τον Ελεύθερο Τύπο»

Με αυτή τη δήλωση, το ζεύγος Αγγελόπουλου, ουσιαστικά έβαζε ένα τέλος σε ένα διπλό σήριαλ που παιζόταν τότε, αφού από τη μία ακούγονταν φήμες για συμφωνίες μεταξύ των μελών του Ιδρύματος Τύπου στο οποίο ανήκε η εφημερίδα και από την άλλη, διάφορες εκδοχές που ακούγονταν κάθε τόσο για τη συμμετοχή τους στα Μέσα Ενημέρωσης.

Έκλεισε η ιστοσελίδα, αποχαιρετισμός στον City 99.5…

Λίγα λεπτά μετά τις 11:30 το πρωί της Δευτέρας, το portal του ‘Ελεύθερου Τύπου’

e-tipos, σταμάτησε να ‘ανεβάζει’ ειδήσεις και αντ’αυτών, όποιος επισκέπτεται την ιστοσελίδα, αυτομάτως διαβάζει την ανακοίνωση του ζεύγους Αγγελόπουλου.  

Την ίδια ώρα, οι κ.κ. Γιάννης Προβής και Φοίβος Καρζής, διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού City 99.5 και διευθυντής σύνταξης αντίστοιχα, ανακοινώνουν μέσω της συχνότητας το κλείσιμο του σταθμού και διαβάζουν στον αέρα το εσωτερικό σημείωμα που διανεμήθηκε στους υπαλλήλους του συγκροτήματος και που ουσιαστικά κάνει λόγο για τα διαδικαστικά που θα ακολουθηθούν σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις τους.

Σύμφωνα με αυτό, ««Το επίδομα αδείας θα καταβληθεί στις 30Ιουνίου 2009 ενώ οι εργαζόμενοι θα αποζημιωθούν με βάση την ημερομηνία της 31ης Αυγούστου. Το φύλλο της εφημερίδας το αυριανό (23ης Ιουνίου) θα είναι το τελευταίο της έκδοσης. Αυτή, είναι και η τελευταία ραδιοφωνική μετάδοση προγράμματος από τον City 99.5…

Υπεύθυνος θα είναι ο αρμόδιος για την εκκαθάριση και  εκκαθαριστής της εταιρείας έχει οριστεί ο Χαράλαμπος Μπιλίνης.  

Για την εξέλιξη αυτή, έχει ήδη κινητοποιηθεί η ΕΣΗΕΑ η οποία συγκαλεί συνέλευση στις 5 το απόγευμα»  

Οι δύο εκφωνητές, αποχαιρέτησαν το κοινό του City 99.5, δίνοντας ραντεβού για το μέλλον… 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης