Οι Γλύξμπουργκ μετακόμισαν στο ιστορικό σπίτι των Παπανδρέου στο Καστρί

Οι Γλύξμπουργκ μετακόμισαν στο ιστορικό σπίτι των Παπανδρέου στο Καστρί

Σοκάρει η ενοικίαση από τον γιο του τέως βασιλιά μεζονέτας μέσα στο χώρο της βίλας Γαλήνη που αποτέλεσε το ιστορικό κάστρο της δράσης των Παπανδρέου

Αν ο Μαρξ είχε δίκιο ότι η Ιστορία επαναλαμβάνεται πρώτα ως τραγωδία και έπειτα ως φάρσα, τότε σίγουρα η ενοικίαση μεζονέτας στην έκταση της βίλας «Γαλήνη» από τον γόνο του τέως βασιλιά ανήκει μάλλον στο πλαίσιο της φάρσας.

Το μέρος που συμβολικά έχει ταυτιστεί με τους αγώνες του «Γέρου της Δημοκρατίας» ή ιστορικές στιγμές -ακόμη και της επερχόμενης «Αλλαγής»- μοιράζεται τώρα ανάμεσα στους δύο αιώνιους αντιπάλους (οικογένεια Παπανδρέου και οίκο των Γλύξμπουργκ). Το μόνο που μαθαίνουμε ότι τους χωρίζει είναι ένας φράχτης - ίσως και αμέτρητα κομμάτια Ιστορίας που καταδεικνύουν πόσο μακριά κατ’ ουσίαν βρίσκονται οι δυο κόσμοι. Το Καστρί ήταν ανέκαθεν ταυτισμένο στις μνήμες των πολιτών με τη δημοκρατική ιστορία του τόπου - ακόμη και τις θρυλικές έριδες ανάμεσα στον «Γέρο της Δημοκρατίας» και το παλάτι που είχαν ως θλιβερό επακόλουθο τη χούντα των συνταγματαρχών. Γιατί όπως δύσκολα θα φανταζόταν κανείς τις Βερσαλίες ως κάτι ενάντιο σε οποιονδήποτε βασιλέα, το ίδιο αδύνατη μοιάζει η χρήση του ονόματος «Καστρί» ως του τόπου που έχει πλέον καταληφθεί από τον οίκο των Γλύξμπουργκ.

Από τον καιρό της Αποστασίας μέχρι την αποφράδα μέρα του πραξικοπήματος και την πανηγυρική επιστροφή του Ανδρέα Παπανδρέου στο προγονικό του σπίτι το Καστρί ήταν συνώνυμο της Δημοκρατίας. «Η Δημοκρατία νίκησε» κραύγαζε από το Καστρί ο Ανδρέας εκείνο το βράδυ του Οκτωβρίου το ’81, όπως και ο πατέρας του τόσα χρόνια πριν, επιμένοντας έκτοτε -και όχι τυχαία- να χρησιμοποιεί το σπίτι ως πολιτικό του γραφείο.Ο καθένας σήμερα, μικρός ή μεγάλος, έχει κάτι να καταθέσει σχετικά με το Καστρί στα προσωπικά απομνημονεύματά του. Είτε την εικόνα του πατέρα του που φορώντας κι αυτός ζιβάγκο, όπως ο Ανδρέας, με αχτένιστα μαλλιά και αναψοκοκκινισμένα μάγουλα να τρέχει να πανηγυρίσει κάποιες από τις πασοκικές νύχτες είτε κάποιου άλλου από τους προγόνους του -κι όχι κατ’ ανάγκην οπαδού του ΠΑΣΟΚ- να διαμαρτύρεται για την κατάλυση της Δημοκρατίας κατά την περίοδο των θρυλικών Ιουλιανών. Λίγες είναι οι συγκλονιστικές στιγμές στην ελληνική ιστορία που μπορούν να συγκριθούν με την ημέρα που ο κόσμος συνόδευε πεζός τον Γεώργιο Παπανδρέου στο σπίτι του στο Καστρί από την κηδεία του αδικοχαμένου Σωτήρη Πέτρουλα. Ηταν τότε, κατά τη διάρκεια των δραματικών ημερών του Ιουλίου του 1965, που ο νεαρός φοιτητής και μέλος της Νεολαίας Λαμπράκη έπεφτε νεκρός στο κράσπεδο της οδού Σταδίου κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που είχαν κάψει την Αθήνα, ξεσηκώνοντας τα πλήθη που δεν σταμάτησαν διαμαρτυρόμενα να κλαίνε με λυγμούς.

Στο επίκεντρο των γεγονότων που γέννησαν τις διαδηλώσεις ήταν η μεγάλη διαμάχη ανάμεσα στην οικογένεια Παπανδρέου και στον οίκο των Γλύξμπουργκ (τον νεαρό τότε Κωνσταντίνο και τον Γεώργιο). Αφορμή ήταν η επιλογή του προσώπου που θα καταλάμβανε τη θέση του υπουργού Εθνικής Αμύνης σε καιρούς τεράστιας πολιτικής αστάθειας. Ο Γεώργιος Παπανδρέου, που είχε βγει νικητής στις προηγούμενες εκλογές του 1964 με συντριπτική πλειοψηφία, επιθυμούσε να αντικαταστήσει τον μέχρι πρότινος υπουργό Αμύνης Πέτρο Γαρουφαλιά και τον αρχηγό του ΓΕΣ στρατηγό Γεννηματά επειδή, όπως υποστήριζε, ελέγχονταν από το παλάτι. Καθώς τα πράγματα είχαν φτάσει σε αδιέξοδο, ο Γεώργιος Παπανδρέου είχε προτείνει να αναλάβει ο ίδιος το κρίσιμο πόστο, κάτι στο οποίο εναντιωνόταν με σθένος ο βασιλιάς, καθώς οι φήμες ήθελαν τον Ανδρέα Παπανδρέου μπλεγμένο σε υπόθεση πραξικοπήματος (την περίφημη υπόθεση «Ασπίδα»). Θεωρώντας ο Παπανδρέου αντισυνταγματική την παρέμβαση του βασιλιά στα εσωτερικά της χώρας και υποστηρίζοντας ότι είναι «πρωθυπουργός υπό απαγόρευσιν», αναγκάστηκε τελικά να παραιτηθεί (για να ακολουθήσουν τα θρυλικά επεισόδια της Αποστασίας).

 Επιπλέον, επειδή ο βασιλιάς βρισκόταν στο Μον Ρεπό της Κέρκυρας όπου περίμενε τον πρώτο του παιδί, την Αλεξία, από την Αννα-Μαρία, η διένεξη ανάμεσα στον Παπανδρέου και τον βασιλιά εκφράστηκε μέσα από επιστολές που θα μείνουν στην Ιστορία και θα δείξουν ότι το Καστρί δεν ήταν μόνο ένα σπίτι. Ηταν το προπύργιο του Παπανδρέου, που στις συνειδήσεις των πολιτών βρισκόταν μίλια μακριά από το ξενόφερτο Μον Ρεπό - το οποίο έφερνε στον νου την ξενική καταγωγή της βασιλικής οικογένειας. Από το Καστρί ξεκινούσαν και τελείωναν τότε οι διαμαρτυρίες, που κράτησαν όλη τη διάρκεια του Ιουλίου, με πλήθος κόσμου να κατακλύζει τους γύρω δρόμους. Οταν τελικά ο Παπανδρέου αναγκάστηκε σε παραίτηση μετά την ιστορική κόντρα με τον βασιλιά, η χώρα μπήκε σε έναν κύκλο περιπετειών που είχαν ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα τη δικτατορία. Στο σπίτι του στο Καστρί είχε αποκλείσει κατόπιν τον Γεώργιο Παπανδρέου ο Παπαδόπουλος και η θλιβερή του ομήγυρη από τον Απρίλιο του ’67 ως τον θάνατό του έναν χρόνο αργότερα.

Η κηδεία του και η αντίστοιχη συνοδεία της σορού από το Καστρί μέχρι τη Μητρόπολη Αθηνών πήρε τη μορφή της πιο μεγάλης παλλαϊκής συγκέντρωσης κατά της δικτατορίας και έμεινε στις μνήμες ως μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές που έζησε η Δημοκρατία.


Μέρος ιστορικής μνήμης
Για όλους αυτούς τους λόγους το Καστρί δεν μπορεί να θεωρηθεί απλώς ένα σπίτι, αλλά το κέντρο των μεγάλων συγκρούσεων και των τεράστιων αλλαγών. Είναι ένα μέρος ιστορικής μνήμης και συνώνυμο της μεγάλης πολιτικής ευθύνης που φέρει ένας ηγέτης απέναντι στους πολίτες -πόσο μάλλον οι συγγενείς και σημερινοί κάτοχοι της μεγάλης πνευματικής και πολιτικής κληρονομιάς που φέρει το όνομα Παπανδρέου. Οι απόγονοι της μεγάλης πολιτικής οικογένειας -και ειδικά η κάτοχος του σπιτιού Σοφία Παπανδρέου- ίσως θα έπρεπε να αναλογιστούν τη συμβολική αξία που φέρει ο χώρος, όπου ακόμη και σήμερα φιλοξενείται το ιστορικό Ιδρυμα Παπανδρέου και τι σημαίνει μια τέτοια κίνηση για την ίδια την ελληνική ιστορία, ειδικά στις δύσκολες μέρες που περνάει η χώρα. Ακόμη και ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου, που αποφάσισε να μετοικήσει στο Καστρί από το Νέο Ψυχικό και το Λαγονήσι όπου διέμενε πριν από τη μεγάλη του νίκη το ’81, δεν είχε μετατρέψει τυχαία το μέρος σε κέντρο της πολιτικής του δραστηριότητας. Πίστευε ότι το Καστρί διατηρεί μια τεράστια συμβολική αξία από τον καιρό του «Ανένδοτου», και αυτή διεκδικούσε μετά τη νίκη του το ’81. Κάθε απόφαση επομένως και κάθε κίνηση τόσο του πατέρα του Παπανδρέου όσο και υιού είχαν ως άξονα την ιστορική βίλα «Γαλήνη». Οπως γράφει χαρακτηριστικά στο αυτοβιογραφικό, εν πολλοίς, βιβλίο του ο Νίκος Παπανδρέου: «Πλήθη κόσμου κατέφθαναν κάθε μέρα στο σπίτι μας για να δουν και να χαιρετήσουν τον πατέρα. Ο καθένας τους κουβαλούσε μαζί του και κάποιο κομμάτι από την παλιά Ελλάδα. Το σπίτι γέμιζε από τις φωνές, τις μυρωδιές, τα δώρα και τις ελπίδες τους. Κοιμόνταν στις κρεβατοκάμαρές μας, στην κουζίνα, στο σαλόνι, και μερικές φορές συγκεντρώνονταν ακόμα και στις τουαλέτες για να συζητήσουν για την προεκλογική εκστρατεία, την πρώτη μετά από εννιά χρόνια». Αυτό το σπίτι οφείλει να κρατήσει ζωντανό στις μνήμες η οικογένεια ως τόπο συμβολικό, ως πολιτικό φεγγοβόλημα ή έστω ως αδιαφιλονίκητη σήμερα παρηγοριά.

Η μετακόμιση

Οσο ο Γιώργος Παπανδρέου έλειπε για τους αρραβώνες του γιου του, ο Νικόλαος με την Τατιάνα έμπαιναν στο νέο τους σπίτι

― Του Φρίξου Δρακοντίδη

Παρότι μοιάζει με σενάριο της πιο αλλόκοτης ιστορίας φαντασίας, είναι πραγματικότητα: ο γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Νικόλαος, και η σύζυγός του Τατιάνα Μπλάτνικ είναι πλέον και επίσημα ένοικοι στο Καστρί της οικογένειας Παπανδρέου.

Το εμβληματικό αυτό μέρος κατοικείται πλέον από τους γόνους των πιο αδιαφιλονίκητων εχθρών του «Γέρου της Δημοκρατίας», οι οποίοι ολοκλήρωσαν τη μετακόμισή τους στον ιστορικό χώρο μόλις τον περασμένο Σαββατοκύριακο. Συμπτωματικά ή όχι, η μεταφορά των πραγμάτων -μεταξύ των οποίων ξεχώριζε και ένας τεράστιος πολυέλαιος- ολοκληρώθηκε τις ημέρες που η οικογένεια Παπανδρέου απουσίαζε στην Κρήτη λόγω των αρραβώνων του γιου του Γιώργου, Ανδρέα. Τρία μεγάλα φορτηγά από μεταφορική εταιρεία του εξωτερικού ξεφόρτωσαν αντικείμενα και έπιπλα, ενώ ταυτόχρονα γέμισαν με ό,τι αντικείμενο περίσσευε από τη βίλα. «Η παρουσία των τριών φορτηγών αφορά τη μεταφορά των επίπλων και των αντικειμένων του ζευγαριού από το Λονδίνο στην Ελλάδα. Είναι πράγματα που ήρθαν από εκεί», ανέφερε σχετικά η εκπρόσωπος Τύπου της τέως βασιλικής οικογένειας, κυρία Αλίκη Στρογγυλού. Πρόκειται για τη μεταφορά στην ιστορική βίλα «Γαλήνη», στην οποία, όπως είχε αποκαλύψει το «ΘΕΜΑ» στις 13/10/2013, μετακομίζει μόνιμα το γνωστό ζεύγος.

Γι’ αυτό και οι καθημερινές τους βόλτες στην Κηφισιά δεν αποτελούν πλέον είδηση. Το ζευγάρι φαίνεται αρκετά εξοικειωμένο με το νέο του περιβάλλον, κάτι που μάλλον οφείλεται και στη συμβολή στενών φίλων - κατά κύριο λόγο από πλευράς Νικόλαου. Αλλωστε, ήταν ο κουμπάρος και επιστήθιος φίλος του Νικόλαου, Νάσος Θανόπουλος, τραπεζίτης και γόνος της γνωστής οικογένειας με την αλυσίδα σούπερ μάρκετ, ο οποίος έσπευσε να τον διευκολύνει και να τον βοηθήσει τις πρώτες ημέρες του στην Ελλάδα. Μαθαίνοντας μάλιστα πως βρίσκεται και σε αναζήτηση στέγης, έσπευσε να μεσολαβήσει ενημερώνοντας την ιδιοκτήτρια της μεζονέτας, Σοφία Παπανδρέου, ότι ο φίλος του Νικόλαος ενδιαφέρεται για το οίκημα. Η παρέμβασή του ήταν μάλιστα καταλυτική, καθώς ήταν ο ίδιος που νοίκιαζε το σπίτι μέχρι πρότινος και μπορούσε να πείσει την ιδιοκτήτρια να παραμερίσει τα φαντάσματα του παρελθόντος και να παραχωρήσει το σπίτι στον γιο του τέως.

Το γεγονός μάλιστα ότι το σπίτι συνορεύει με αυτό του ζεύγους Γιώργου και Αντας Παπανδρέου σημαίνει ότι έχει 24ωρη φύλαξη, κάτι που συνέβαλε καταλυτικά στην απόφαση του Νικόλαου να γίνει ο επόμενος ενοικιαστής του. Λέγεται μάλιστα ότι δεν είναι λίγες οι φορές που τα ζευγάρια έχουν συναντηθεί καθώς βγαίνουν από τις οικίες τους, αφού τις χωρίζει μόνο ένας φράχτης με πυκνή βλάστηση.

Ολα δείχνουν ότι ο γιος του τέως έχει αποφασίσει να μείνει μόνιμα στη χώρα, ενώ έχει ήδη λάβει τις αποφάσεις του σχετικά με το επόμενο επαγγελματικό του βήμα, που έχει να κάνει με τις επιχειρήσεις. Οπως είχε δηλώσει και στο πρόσφατο παρελθόν: «Δεν είχα καμία αμφιβολία ότι θέλω να ζήσω στην Ελλάδα. Εχω μεγαλώσει με αυτή την πεποίθηση. Μεγάλωσα σαν Ελληνας, αισθάνομαι Ελληνας και είμαι Ελληνας. Καμία χώρα δεν μοιάζει με την Ελλάδα».

ΣΧΟΛΙΑ (84)

PPAD

Σαν εμπορικη πραξη την είδαν οι Παπανδρέου και νοικιασαν ενα κλειστο σπιτι. Τωρα την ιστορία που έγραψε οτι ο παππούς τους , ο γερος της δημοκρατίας , πολεμήθηκε όσο κανένας αλλος απο το βασιλικό σοι, την αγνόησαν μπρος στο τίμημα ενός σιγουρα πανακριβου ενοικιου.

antihellinass

Οι βασιλοφρονες βρισκονται σε αντιφαση..Οταν αμφισβητειται η " ελληνικοτητα " του βασιλια τους , ,επειδη εχει αιμα Γερμανων & Δανων,απαντουν οτι..." επι 150 χρονια εχει αποδειξει την " ελληνικοτητα του ,με αγωνες κλπ. " Αρα βασιζονται στο Δικαιο του Εδαφους... Ομως για τους μεταναστες,θελουν το Δικαιο του Αιματος,να μη γινoνται " Ελληνες " διοτι εχoυν ...ξενο αιμα...Αν λοιπον οι βασιλοφρονες θελουν ο βασιλιας τους να εχει απηχηση,πρεπει για ολους,απο βασιλια μεχρι μεταναστες,να δεχτουν το Δικαιο του Εδαφους.." Ελληνας " ειναι οποιος μενει για ενα λογικο χρονο στην Greece & θελει να ενταχθει στο εθνος των " Ελληνων"...Οποιος δεν γουσταρει.." ελληνιλικι", ειναι μειονοτικος,γινεται μειονοτητα του πολυεθνικου κρατους Greece ..

Μπεράτης Κ.

Η νέα γενιά της ανεργίας δεν έχει ιδέα από την ιστορία αυτού του κτίσματος. Οι παλαιότερες γενιές θυμούνται το Καστρί και την πολιτική του ιστορία και ίσως στενοχωριούνται για την κατάληξή του. Όμως τα πολιτικά πράγματα στην Ελλάδα έχουν αλλάξει ριζικά τώρα και τέτοια φαινόμενα δε συγκινούν πλέον τη νέα γενιά. Τα πάντα αλλάζουν με τον καιρό. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, ένας καπετάνιος με τους αντάρτες του να βγει σήμερα στα βουνά με άλογα ή ακόμα και με οχήματα και να κάνει αντάρτικο, όπως έκαναν ο Ζέρβας και ο Βελουχιώτης; Με τίποτα δεν θα μπορούσε να το κάνει γιατί θα τον παρακολουθούσαν σε κάθε του βήμα και θα τον συλλάμβαναν ή θα τον δολοφονούσαν όποτε ήθελαν. Η τεχνολογία σήμερα έχει ανατρέψει ριζικά δεδομένα του παρελθόντος. Εμένα προσωπικά δε με συγκινεί καθόλου που νοίκιασαν το σπίτι οι Γλύξμπουργκ. Το μόνο που θέλω να μάθω, έτσι πείτε το από περιέργεια, είναι πού δουλεύουν αυτά τα παιδιά για να πληρώνουν τα έξοδά τους. Ίσως θα ήταν καλύτερα για το Γιώργο να το δώσει στο συμπέθερο. Αλλά θα παίρνει γερό ενοίκιο φαίνεται από τους νέους ενοικιαστές. Αυτός όμως κανονίζει τα του οίκου του και ουδείς άλλος.-

Αμερικανος

Μπορουσε να ζησει οπου αλλου ηθελε (ΗΠΑ, Λονδινο) αλλα αποφασισε να ερθει στην Ελλαδα και ειναι Ελληνας ειτε σας αρεσει ειτε οχι για να μην πω ποιο Ελληνας απο πολλους που το παιζουν Ελληνες. Το τι ειτανε ο πατερας του, κλπ, κλπ δεν λεει τιποτε. Εδω δωσατε συνταξη σε ολους τους φονιαδες απο το ανατολικο μπλοκ αυτος σας πειραξε.

XARIS

Έλληνας; Από πού ακριβώς; Εκτός αν εννοείς σαν κι εσένα που δηλώνεις "Αμερικάνος"...

Αμερικανος

Ελληνες γονεις, μιλαει Ελληνικα, αγαπαει την Ελλαδα και θελει να ειναι εκει. Ποιο το προβλημα

Ο-Ελληνας αρχιστοκος

Αυτος ειναι που θα μας παει στην Κοκκινη Μηλια?

@

Αρχιστοκος εισαι σιγουρα,έλληνας σίγουρα οχι

amerikanos

χαχαχαχαχα πιο ιστορικο σπιτι ρε παιδια ??? το σπιτι των οργιων η το σπιτι των ανεμων ??? στην ελλαδα δεν λετε ανεμομαζωματα διβολοσκορπισματα .... χαχαχαχαχαχαχα η εκδικηση της γυφτιας η της βασιλικης οικογενειας το μινεικο σοι το μονο που το ενδιαφερει ειναι το money , dollars , ολα τα αλλα ειναι σοσια λησμος και βαρβαροτητα χαχαχαχαχαχα

cos90

ΜΕΓΑΛΕ !!!! πέστα γιατί εδώ θα μας τρελάνουν ! πάνε να βγάλουν Ελληνες τους Παπανδρέου !!! Τους εβραιορουμανοβουλγαροαμερικάνους τέτοιο μιξ ουτε σε επιστημονική φαντασία! Τι σχέση έχουν αυτοί οι άνθρωποι με την Ελλάδα και κυρίως με την Δημοκρατία ??

x m

Εκει που καποτε κρεμαγαν οι καπεταναιοι τ αρματα τωρα κρεμανε οι γυφτοι τα νταουλια

ΧΧ

Ανάποδα το λες. Εκεί που κρέμαγαν οι γύφτοι (του Καστρίου) τα νταούλια, κρεμούν οι άρχοντες τα άρματά τους

@

Εκεί που κρεμαγε η Μίμη τις κυλοτες της θες να πεις

Οξαποδώ

Δεν είδα πουθενά με ποιό επώνυμο έβγαλε Α.Φ.Μ. το πριγκηπόπουλο...

Δοκτωρ

Εσυ το πραγματικο σου επώνυμο σου το ξέρεις;

Γεώργιος Β.

Γεια σου Νικόλα λεβεντόπαιδο! Καλώς μας ήλθατε!!!

Asteri

Για ένα πρώην κτίσμα, που έχει γίνει έξι μεζονέτες και ενοικιάζεται από εταιρεία κατασκευών, η έξυπνη προπαγάνδα, έμπλεξε Παπανδρέου και Διαδόχους. Λίγη ιστορία, στοχευμένη σύγκριση…. και τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουν οι αγράμματοι και ¨αγανακτισμένοι¨ σχολιαστές. Το σκηνικό έτοιμο. Άλλος ένας άθλος της έγκυρης και αληθινής δημοσιογραφίας. Το λιγότερο που σας πρέπει είναι, ντροπή.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

rixardos-nafplio

Τι αναφέρει το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών για τον Ριχάρδο Μυλωνά και τους συγκατηγορουμένους του - Αίρεται μεν η προσωρινή κράτηση, αλλά διατυπώνονται πολλά ερωτήματα για τη νομιμότητα των πράξεών τους - Το σκεπτικό του δικαστικού συμβουλίου

fylakes_2

Ο Σύλλογος Συμπαράστασης Κρατουμένων ΟΝΗΣΙΜΟΣ συγκεντρώνει είδη που είναι απαραίτητα για κρατούμενους και τις οικογένειές τους – Τρόφιμα μακράς διάρκειας, σχολικά είδη, είδη ατομικής υγιεινής και καθαριότητας είναι τα προϊόντα που συγκεντρώνονται 

symfwnia_ellinomatheia_fylakes

Προγραμματική συμφωνία για την ανάπτυξη προγραμμάτων ελληνομάθειας στις φυλακές μεταξύ των υπουργείων Παιδείας και Δικαιοσύνης – Στόχος είναι η παροχή γνώσεων ελληνικής γλώσσας σε αλλοδαπούς, έλληνες ρομά και μουσουλμάνους κρατούμενους

6