ΣτΕ: Αντισυνταγματικό το χαράτσι για ρύπανση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

ΣτΕ: Αντισυνταγματικό το χαράτσι για ρύπανση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Ανυπολόγιστες συνέπειες για την αγορά ηλεκτρισμού από την ετυμηγορία ότι δεν είναι νόμιμη η επιβολή του ΕΤΜΕΑΡ - Ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στους καταναλωτές

Με δύο αποφάσεις-«βόμβες μεγατόνων» του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκε αντισυνταγματικό το ειδικό τέλος μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Το «δια ταύτα» των επίμαχων αποφάσεων μεταφράζεται στο ότι πρέπει να επιστραφούν στους καταναλωτές τεράστια ποσά, τα οποία ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Το ακριβές ποσό που πρέπει να επιστραφεί στους καταναλωτές δεν μπορεί προς το παρόν να υπολογιστεί με ακρίβεια, καθώς η χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ είναι κλιμακούμενη ανά κατηγορία χρήστη ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, έκριναν ότι το επίμαχο ειδικό τέλος (ΕΤΜΕΑΡ), που επιβαρύνει όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί φόρο, καθώς δεν έχει το χαρακτήρα ανταποδοτικού τέλους.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το ΕΤΜΕΑΡ, προορίζεται για την αποζημίωση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Δηλαδή, αποτελεί τη συνεισφορά όλων των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας στη μείωση εκπομπών αερίων ρύπων μέσω προώθησης των ΑΠΕ. Το ύψος του επίμαχου ειδικού τέλους καθορίζεται ανά εξάμηνο με αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, ενώ συνεχώς η επιβάρυνση των καταναλωτών αυξάνεται κάθε έξι μήνες.

Η τιμή μονάδας του επίμαχου εδικού τέλους καθορίζεται ανά κατηγορία καταναλωτών ρεύματος. Με άλλα λόγια το τιμολόγιο του ΕΤΜΕΑΡ είναι διαφορετικό για κάθε κατηγορία πελατών της ΔΕΗ.

Άλλο τιμολόγιο ισχύει για τους καταναλωτές υψηλής τάσης, διαφορετικό για τους χρήστες μέσης τάσης, χαμηλότερο για τους πελάτες οικιακής χαμηλής τάσης και πολύ φθηνότερο για τους πελάτες αγροτικής χρήσης. Μάλιστα επί του ποσού του ΕΤΜΑΕΡ που αναγράφεται σε κάθε λογαριασμό της ΔΕΗ, προστίθεται και ΦΠΑ, το οποίο φυσικά πληρώνει και πάλι ο καταναλωτής.

Κατ΄ αρχάς, το Β΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Φιλοκτίμονα Αρναούτογλου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Αριστόβουλο Βώρο, επισημαίνει ότι «το ανταποδοτικό τέλος διακρίνεται από το φόρο κατά το ότι αποτελεί μεν και αυτό, όπως ο φόρος, αναγκαστική παροχή, καταβάλλεται, όμως, έναντι ειδικής αντιπαροχής ήτοι έναντι ειδικώς παρεχόμενης δημόσιας υπηρεσίας».

Η δημόσια δε αυτή υπηρεσία, συνεχίζουν οι δικαστές, «παρέχεται προεχόντως χάριν δημοσίου σκοπού, εξυπηρετούνται, όμως, με αυτήν ταυτοχρόνως και όποιοι την χρησιμοποιούν, που φέρουν και το βάρος των δαπανών της».

Οι δικαστές του ΣτΕ υπογραμμίζουν στη συνέχεια κατηγορηματικά, ότι το ΕΤΜΕΑΡ αποτελεί φόρο και όχι εδικό τέλος, όπως το «βαπτίζει» ο σχετικός νόμος.

Και αυτό γιατί το ΕΤΜΕΑΡ «δεν έχει το χαρακτήρα ανταποδοτικού τέλους». Και δεν τον έχει, γιατί δεν αποτελεί ειδική αντιπαροχή, αλλά «αποβλέπει στην οικονομική ενίσχυση του ειδικού λογαριασμού του νόμου 2773/1999» με τον οποίο ρυθμίζονται θέματα παραγωγής και συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).

Κατόπιν αυτών, συνεχίζει το ΣτΕ, ο νόμος 4001/2011 ο οποίος αφενός, αναθέτει στον υπουργό ΠΕΚΑ να ορίσει τη μεθοδολογία διαμόρφωσης του ύψους του ΕΤΜΕΑΡ και, αφετέρου, παρέχει εξουσιοδότηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) να καθορίσει το συντελεστή χρέωσης ανά κατηγορία καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, είναι ευθέως αντίθετος στο άρθρο 78 παράγραφος 4 του Συντάγματος.

Το άρθρο αυτό του Συντάγματος καθορίζει την έννοια του φόρου και κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί αυτός να επιβληθεί. Κατά συνέπεια, το ΕΤΜΕΑΡ δεν μπορεί να καθοριστεί με υπουργική απόφαση, παρά μόνο με νόμο.

Όμως, λόγω της αντισυνταγματικότητας του θέματος, το Β' Τμήμα Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου παρέπεμψε προς οριστική κρίση το όλο ζήτημα στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Πάντως, όπως έλεγαν σύμβουλοι Επικρατείας, η Ολομέλεια του ΣτΕ, δεν μπορεί να παρεκκλίνει από το σκεπτικό της απόφασης του Τμήματος. Και αυτό, γιατί η νομολογία του δικαστηρίου (παλαιότερες αποφάσεις) πάνω στο ζήτημα τί χαρακτηρίζεται φόρος και τί όχι, εδώ και αρκετά χρόνια, είναι ξεκάθαρη και δεν επιδέχεται παρερμηνειών.

Έτσι, οι δικαστές της Ολομέλειας θα ακολουθήσουν την πεπατημένη και θα αποφανθούν ότι η επιβολή του ΕΤΜΕΑΡ είναι αντίθετη στο άρθρο 78 του Συντάγματος.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν προσφύγει κάτοικοι του Λεκανοπεδίου της Αττικής, όπως και εμπορικές εταιρείες, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας με την οποία καθορίστηκαν οι τιμές του ΕΤΜΕΑΡ για το β' εξάμηνο του 2013. Ειδικότερα, ζητούν να ακυρωθούν οι τιμές του ΕΤΜΕΑΡ για τους πελάτες οικιακής χρήσης χαμηλής τάσης και για τους αυτοπαραγωγούς υψηλής τάσης.

Οι τιμές του ΕΤΜΕΑΡ, που απασχόλησαν το ΣτΕ, για το β' εξάμηνο του 2013, είχαν ως εξής:


ΣΧΟΛΙΑ (46)

ΜΑΑΑΛΙΣΤΑ!

Αντισυνταγματικό το χαράτσι ΜΑΣ ΤΟ ΞΑΝΑΠΑΤΕ ΗΔΗ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΠΡΩΤΟΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ! Αλλάαααααααααααααααααααααααααα ΔΕΝ ΕΠΕΝΕΒΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΤΕ. -ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΟΛΟΙ. ΟΠΟΤΕ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΕΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ. Αντισυνταγματικό το χαράτσι ΚΛΠ ΚΛΠ Αλλά πληρωστε το!. υποκριτεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεες ολοι σας.Κλεφτες, και πονηροι. Επινοησατε τον ενφια και παλι κολπα και ληστευετε τον Ελληνικο λαο.

foufoutos

ΑΥΤΗ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΙ ΤΩΝ ΥΠΕΡΗΦΑΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΧΗΜΕΙΑ,ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ,ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΩΣ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ,ΜΑΛΛΟΝ Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΠΟΥ ΕΙΠΕ (ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ Ο ΤΡΑΧΗΛΟΣ ΖΥΓΟ ΔΕΝ ΥΠΟΦΕΡΕΙ)ΗΤΑΝ ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ.

ΣΑ

Αγαπητοί συμπολίτες, το πρόβλημα δεν είναι η εύστοχη (κατά την γνώμη μου) νομική απόφαση του ΣτΕ που έκρινε ως αντισυνταγματικό το ειδικό τέλος μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων. Έτσι και αλλιώς θα βρεθεί τρόπος να το περάσουν! Να ήσαστε σίγουροι! Το πρόβλημα είναι να κατανοηθεί αν θα πρέπει να πληρώνουμε φόρο για το CO2. Εδώ και πολλά χρόνια, σας έχουν πείσει (πλύση εγκεφάλου) ότι όλες οι φυσικές καταστροφές που συμβαίνουν στο πλανήτη προέρχονται από το CO2. Εν ονόματι λοιπόν του CO2, που δεν θα έπρεπε βέβαια να αποκαλείται «ρύπος» (αυτό είναι μια άλλη ιστορία που την έχουν διαδώσει ως νέα θρησκεία οι ¨ειδήμονες” ) έχει χτισθεί μεθοδικά και έξυπνα μια τεράστια απάτη που οδήγησε στην νέα οικονομία του άνθρακα τα τελευταία 25 χρόνια. Αυτή την στιγμή το CΟ2 αποτελεί το πιο αποδοτικό Τραπεζικό προϊόν στο πλανήτη!. Βέβαια σε αυτό συμβάλουν, τα μέγιστα, όλα τα ΜΜΕ με την βοήθεια των επιστημονικοφανών παπαγάλων και όλων των τραπεζικών και πολιτικοοικονομικών κύκλων. Το σύστημα δουλεύει άψογα και φυσικά εκεί όπου επικρατεί περισσότερο η αμάθεια και η κρίση.

Max

Τα είπες όλα ..... Αυτό ακριβώς είναι. Μπίζνα

madeleine

"Εδώ και πολλά χρόνια, σας έχουν πείσει (πλύση εγκεφάλου) ότι όλες οι φυσικές καταστροφές που συμβαίνουν στο πλανήτη προέρχονται από το CO2. Εν ονόματι λοιπόν του CO2, που δεν θα έπρεπε βέβαια να αποκαλείται «ρύπος» (αυτό είναι μια άλλη ιστορία που την έχουν διαδώσει ως νέα θρησκεία οι ¨ειδήμονες” ) έχει χτισθεί μεθοδικά και έξυπνα μια τεράστια απάτη που οδήγησε στην νέα οικονομία του άνθρακα τα τελευταία 25 χρόνια. Αυτή την στιγμή το CΟ2 αποτελεί το πιο αποδοτικό Τραπεζικό προϊόν στο πλανήτη!" ->Αγαπητέ χρήστη ΣΑ, είμαι περιβαντολλόγος και με πειράζει ιδιαιτέρως όταν άνθρωποι που δεν έχουν γνώση στο συγκεκριμένο αντικείμενο εκφράζονται τόσο απόλυτα και παραπληροφορούν τους συνανθρώπους μας. Εν ολίγις, το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) είναι ένα φυσικό αέριο στην ατμόσφαιρα μας. Όμως, η συγκέντρωσή του στην ατμόσφαιρα μετά την βιομηχανική επανάσταση έχει φτάσει σε τέτοια υψηλά επίπεδα ώστε να προκαλεί τις κλιματικές αλλαγές. Υπάρχουν και άλλα αέρια που ευθύνονται φυσικά και συμπεριλαμβάνονται στα συστήματα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών που αναφέρετε τα οποία στοχεύουν στις πηγές/ υπεύθυνους της μόλυνσης αυτής και όχι σε μας τους καταναλωτές. Τέλος, δεν είναι και τόσο αποδοτικό όσο λέτε ειδικά στο ευρωπαΐκό επίπεδο καθώς τα τελευταία 9 χρόνια που λειτουργεί έχουν γίνει πολλά λάθη και χρειάζεται άμεσα δομική αναμόρφωση.

ΣΑΜΑΡΟΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Ίσον φτώχεια, δυστυχία,βύθυση κοινωνίας., αυτοκτονίες και Υπόδικοι στη λαϊκή συνείδηση.

Θα μας αποτελειώσουν ετσι οπως πάει

Θέλουν να αρπάξουν φόρους αλλά πως να βρει ώρα ο κοσμάκης να κάνει ένα μεροκάματο για να τους πληρώσει όταν τρώει όλη του την ημέρα στις ουρές όπως αυτή στην φωτογραφία;;

χμ

μια ζωη στισ ουρεσ , ελεοσ πια!!!!!! 1981-2014

Η χώρα της ουράς

Είναι το Σουηδικό μοντέλο. Αυτό ήθελαν πολλοί να φέρουν στην Ελλάδα. Στη Σουηδία πας στην κεφετέρια (έχει σέλφ σέρβις και ουρές), πας στις υπηρεσίες το ίδιο, στα σουπερμάρκετ ουρές να δουν τα μάτια σου, στο βενζινάδικο και εκεί ουρά, στο σινεμά ουρές, στην βιβλιοθήκη ουρές, ακόμα και στις τουαλέτες έχει... ουρές. Θα προσέξατε το καλοκαίρι στα Ελληνικά αεροδρόμια ότι έχει ουρές έξω από τις τουαλέτες, αν τους ρωτήσετε από ποια χώρα είναι θα σας πουν ότι είναι Σουηδοί, ακόμα και μέσα στο αεροπλάνο όλοι περιμένουν να φτάσει κοντά στον προορισμό για να σηκωθούν όλοι μαζί να σταθούν στην ουρά για τουαλέτα.

ΝΑΟΣ ΨΥΧΗΣ

Ενώ το Τέλος Επιτηδεύματος, ήταν συνταγματικό κύριοι του ΣτΕ????

ΣΑ

Εν ονόματι του CO2 που δεν θα έπρεπε βέβαια να αποκαλείται «ρύπος» (αυτό είναι μια άλλη ιστορία που την έχουν διαδώσει και διαδίδουν ως νέα θρησκεία οι ¨ειδήμονες” ) έχει χτισθεί μεθοδικά και έξυπνα μια τεράστια απάτη που έχτισε την νέα οικονομία του άνθρακα την τελευταία 25ετια. Το πιο αποδοτικό Τραπεζικό προϊόν στο πλανήτη!. Βέβαια σε αυτό συμβάλουν τα μέγιστα όλα τα ΜΜΕ με την βοήθεια των επιστημονικοφανών ψιττακών.

KM

Πες τα χρυσόστομε, μας πρήξανε με την υπερθέρμανση του πλανήτη λόγω των καυσαερίων. Είναι και αυτή άλλη μια μπίζνα των λίγων έξυπνων απέναντι στούς πολλούς-χαζούς.

egefalika anapeiros

Τους μόνους που λυπάμε είναι τους καπνιστές... Αυτοί πραγματικά θα υποφέρουν:) Άλλη μια αυξηση στα τσιγάρα τους περιμένει... Άλλωστε από που θα βγει το ισοδύναμο μέτρο? Από που αλλού? Από τον φόρο στα τσιγάρα! Θα πάνε το πακέτο 20 Ευρώ! χαχαχαχαχα!!!

Θα επανέλθει

Η απορία είναι αν ήξεραν ότι θα βγει αντισυνταγματικό αφού είναι φανερό ότι ΔΕΝ είναι ανταποδοτικό ...γιατί τότε έκαναν "αρπαχτή" ! Τι θα πει ""συνεισφορά όλων των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας στη μείωση εκπομπών αερίων ρύπων μέσω προώθησης των ΑΠΕ "" ;;;; ΘΑ ΠΕΙ ότι : βάζει πλάτη η γιαγιά στο χωριό με τη σύνταξή της για να πληρωθεί ο επενδυτής-αγρότης του φωτοβολταϊκού πάρκου ώστε να κάθετε αυτός στο καφενείο του χωριού και να βλέπει με το tablet πόσο ενέργεια παράγει το χωράφι του (παλιά παρήγαγε ...ντομάτες και βαμβάκια -τώρα πράσινη ενέργεια) , όπου ο επενδυτής στις παλιές τιμές πουλούσε στη ΔΕΗ 0,35 € ανά κιλοβατώρα , όταν η ΔΕΗ πουλάει στον μέσο καταναλωτή με περίπου 0,12 € !!!! Ουσιαστικά η ΔΕΗ μπαίνει μέσα οικονομικά . Η συνεισφορά (της γιαγιάς ) ουσιαστικά βοηθούσε τη χασούρα της ΔΕΗ από τον επενδυτή !!!!!! Η ΕΞΕΛΙΞΗ θα είναι ότι , ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ , γιατί τώρα καίμε στο τζάκι ξύλα και πέλετ και σανίδια από ντουλάπες κλπ κλπ, - δεν χρησιμοποιούμε δηλαδή ανανεώσιμες - οικολογικές πηγές - ενέργειας , όπως το ρεύμα από τον Ήλιο, εκπέμποντας αέριους ρύπους !!!!!

gio_gud

Το πελλε ειναι ανανεωσιμη πηγη ενεργειας. Πριονιδι ειναι που παλια απλα το πετουσανε

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

panelladikes_vaseis_mesa

 Αντίθετα, οι βάσεις στις οικονομικές σχολές του 4ου πεδίου αναμένεται να ανέβουν, σύμφωνα με πληροφορίες - 1 στους 4 θα μπει φέτος στο Πανεπιστήμιο με βαθμολογία κάτω από τη βάση - Τρίτη ή αργότερο Τετάρτη τα αποτελέσματα