Συνεχίζονται και σήμερα οι απολογίες για το ΤΤ

Συνεχίζονται και σήμερα οι απολογίες για το ΤΤ

Μετά τη μαραθώνια απολογία του ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής του Ταμιευτηρίου αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της καταβολής εγγυήσεως 300.000 ευρώ

Συνεχίζονται και σήμερα οι απολογίες για το ΤΤ
Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε τη Δευτέρα, μετά τη μαραθώνια απολογία του ο Μάριος Βαρότσης για τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέως ο κατηγορούμενος αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της καταβολής εγγύσεως 300.000 ευρώ.

Το πρώην στέλεχος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου απολογήθηκε για τις κατηγορίες της απιστίας και της συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απολογία του και κυρίως στο απολογητικό του υπόμνημα, ο Βαρότσης υποστήριξε ότι δεν μπορούν να κριθούν με σημερινά κριτήρια τα δάνεια που είχε χορηγήσει το ΤΤ τα έτη 2008 - 2009. Όπως φέρεται να είπε ο κατηγορούμενος, τότε οι συνθήκες στην αγορά ήταν τελείως διαφορετικές με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα, όπου η οικονομία της χώρας έχει καταρρεύσει.

Ακόμη, φέρεται να είπε στον ανακριτή ότι το ΤΤ χορηγούσε δάνεια τηρώντας όλες τις δικλείδες ασφαλείας και μάλιστα σε επιχειρηματίες με εχέγγυα και με μεγάλη οικονομική επιφάνεια.

Με τον Μ. Βαρότση, κλείνει ο κύκλος των απολογιών για το μεγάλο σκάνδαλο στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (Τ.Τ),  με τον φερόμενο ως βασικό «πρωταγωνιστή» της υπόθεσης Άγγελο Φιλιππίδη να παραμένει ακόμη κρατούμενος σε φυλακές της Κωνσταντινούπολης, μετά τη σύλληψή του σε ξενοδοχείο της Πόλης, βάση εντάλματος που εξέδωσαν οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές.

Την Τρίτη, ο ανακριτής αναμένεται να λάβει απολογία από τον κατηγορούμενο επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, ο οποίος επίσης έχει συλληφθεί και νοσηλεύεται από την περασμένη εβδομάδα φρουρούμενος με λοίμωξη του αναπνευστικού σε ιατρικό κέντρο της Αθήνας.

Ωστόσο, νέα ώθηση στην ανάκριση αναμένεται να δώσει η απολογία στον ανακριτή του Άγγελου Φιλιππίδη. Για την έκδοσή του στην Ελλάδα οι τουρκικές δικαστικές αρχές έχουν ζητήσει να λάβουν γνώση της  δικογραφίας και των κατηγοριών που ο πρώην ισχυρός άνδρας του ΤΤ αντιμετωπίζει. Τα σχετικά στοιχεία αναμένεται να αποσταλούν σήμερα από το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης στις τουρκικές αρχές και έτσι, εκτός απροόπτου, να ανοίξει ο δρόμος για την παράδοσή του στην Ελλάδα και την εμφάνιση του Αγγ. Φιλιππίδη στον ανακριτή.

Η μη εμφάνιση πάντως του πρώην πρόεδρου του ΤΤ στον ανακριτή ενώ είχε ενημερωθεί ότι είχε εκδοθεί ένταλμα για τη σύλληψή του και οι ταυτόχρονες τηλεφωνικές συνεντεύξεις του σε τηλεοπτικούς σταθμούς, ήταν στοιχεία που οδήγησαν τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές να προχωρήσουν και στην έκδοση διεθνούς εντάλματος για τη σύλληψή του.

Με την στάση του αυτή ο Αγγ.Φιλιππίδης επιβάρυνε και άλλο τη θέση του, σημείωναν δικαστικές πηγές. Αυτό που όφειλε να πράξει, ανάφεραν οι ίδιες πηγές, ήταν να εμφανιστεί αμέσως ενώπιον του ανακριτή για να απολογηθεί και όχι να «απολογείται» στα κανάλια από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, όπως ο ίδιος έλεγε στις τηλεοπτικές του συνεντεύξεις.

Το «πάρτυ» με τα εκατομμύρια των δανείων που κάποιοι λάμβαναν από το ΤΤ, χωρίς να έχουν επιστρέψει όλα αυτά τα χρόνια ούτε ένα ευρώ, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί «μαύρη τρύπα» περίπου 400 εκατ. ευρώ, αποκαλύφθηκε έπειτα από έρευνα που διενήργησε η επίκουρη εισαγγελέας κατά της διαφθοράς κ. Πόπη Παπανδρέου.

Από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε ότι επιχειρηματίες, όπως ο Δ. Κοντομηνάς, ο Λ. Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Κυριάκος  Γριβέας και Αναστασία Βάτσικα, επί των ημερών του Αγγ. Φιλιππίδη δανειοδοτήθηκαν με εκατομμύρια ευρώ που όμως ποτέ δεν επέστρεψαν πίσω.

Μέχρι στιγμής πάντως, οι κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν. Τα εμπλεκόμενα πρώην, πλέον, στελέχη του ΤΤ αναφέρουν ότι δεν έχουν καμία ευθύνη για στη χορήγηση των δανείων και την  μετέπειτα χρήση τους, οι δε επιχειρηματίας Δ. Κοντομηνάς ότι τα δάνεια του είναι όλα νόμιμα.  

Για το διεθνές ένταλμα διαμαρτύρεται ο Φιλιππίδης

Για το διεθνές ένταλμα της σύλληψής του διαμαρτύρεται ο Άγγελος Φιλιππίδης με έγγραφό του, μέσω του συνηγόρου του Αθανάσιου Βαρλάμη, το οποίο απευθύνεται στον εισαγγελέα Εφετών Ιωάννη Αγγελή αρμόδιο για την έκδοση εντάλματος.

Ο πρώην προέδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ο οποίος συνελήφθη το βράδυ της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη ζητά την επίσπευση της έκδοσής του στην Ελλάδα, επισημαίνει ότι ουδέποτε οι δικαστικές αρχές τον κάλεσαν να δώσει εξηγήσεις πριν ακόμη προχωρήσουν στην έκδοση του εντάλματος και χαρακτηρίζει τη σύλληψή του «απρόσμενη και απαράδεκτη».

Ο κ. Βαρλάμης προσκόμισε στον εισαγγελέα Εφετών ολόκληρο το ιστορικό της υπόθεσης και το εισιτήριο επιστροφής στην Ελλάδα, που είχε εκδώσει ο εντολέας του προτού συλληφθεί στην Κωνσταντινούπολη. Επίσης, του δήλωσε εγγράφως, ώστε να ενημερωθεί ο Τούρκος εισαγγελέας, ότι ο Φιλιππίδης παραιτείται κάθε ένδικου δικαιώματος που έχει, ώστε να ολοκληρωθούν ταχύτερα οι διαδικασίες.









Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης