Πανεπιστήμια: Παράνομη η απεργία, άρχισαν οι καταλήψεις

Πανεπιστήμια: Παράνομη η απεργία, άρχισαν οι καταλήψεις

- ΕΚΠΑ: Καταλήψεις Σχολών
- Πολυτεχνείο: Επιστρέφουν στα έδρανα πολιτικοί μηχανικοί, χημικοί μηχανικοί και μηχανολόγοι μηχανικοί 
- Νέα εισαγγελική έρευνα για τη συνέχιση της απεργίας

Πανεπιστήμια: Παράνομη η απεργία, άρχισαν οι καταλήψεις
Κρίσιμη είναι η σημερινή ημέρα για τις εξελίξεις στην πανεπιστημιακή κοινότητα και κυρίως για το ΕΜΠ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, τα δύο μεγαλύτερα Ιδρύματα της χώρας.

Στις 10:30 το πρωί έγινε γνωστή η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, ότι κρίνει παράνομη την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων. Πάντως, οι υπάλληλοι λένε ότι θα συνεχίσουν την απεργία τους
με αυτή ή άλλη μορφή, παρά την όποια απόφαση δικαστηρίου, καθορίζοντας τη στάση τους σε νέα συνεδρίαση μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Στο υπουργείο Παιδείας επικρατεί πάντως προβληματισμός για την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στα Πανεπιστήμια. 

Σε ότι αφορά στα σημεία της απόφασης  που έβγαλε την απεργία παράνομη και όχι καταχρηστική τονίζεται ότι:
Κλείσιμο
- Δεν διατέθηκε προσωπικό ασφαλείας
- Δεν διατέθηκε προσωπικό για την αντιμετώπιση των στοιχειωδών αναγκών του κοινωνικού συνόλου (Εγγραφές - μετεγγραφές φοιτητών, ορκομωσίες, Erasmus)
- Δεν έγινε κοινοποίηση στα αρμόδια Υπουργεία 4 πλήρεις ημέρες πριν την έναρξη της απεργίας
- Δεν υπήρξε γνωστοποίηση των αιτημάτων στον Υπουργό Οικονομικών

Όσον αφορά, όμως, την καταχρηστικότητα, αυτή σύμφωνα με το δικαστήριο «προϋποθέτει νομίμως κηρυχθείσα απεργία, η οποία εν προκειμένω δεν υφίσταται».
 
Το δικαστήριο αναφέρει, τέλος, ότι «απαγόρευση κάθε άλλης κινητοποίησης στο μέλλον με ίδιο περιεχόμενο και αιτήματα απορρίπτεται καθώς προβάλλεται πρόωρα και οι περιστάσεις υπό τις οποίες θα τελεί τυχόν νέα κινητοποίηση δεν δύναται να προβλεφθούν».

Αυστηρό μήνυμα Αρβανιτόπουλου στους πρυτάνεις

Μήνυμα στον πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να μην χαθεί το ακαδημαϊκό εξάμηνο μετά και τη δεύτερη απόφαση του πρωτοδικείου Αθηνών που κήρυξε παράνομη την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων έστειλε ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. «Αλλιώς θα φέρει ακέραια την ευθύνη» τόνισε ο κ. Αρβανιτόπουλος, μιλώντας στον ΒήμαFM.

Ο υπουργός Παιδείας κάλεσε καθηγητές και φοιτητές να προσέλθουν στις αίθουσες διδασκαλίας διαβεβαιώνοντας ότι η πολιτεία θα σπεύσει να εξασφαλίσει τις συνθήκες ομαλούς προσέλευσης. «Αν παρακωλυθεί ή παρεμποδιστεί κάποιος τότε ο νόμος είναι σαφής: ό,τι ισχύει για το υπόλοιπο της επικράτειας για παραβατικές συμπεριφορές, ισχύει και για το πανεπιστήμιο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Ο υπουργός Παιδείας κάλεσε, επίσης, τους πρυτάνεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους, υπενθυμίζοντας ότι στα πανεπιστήμια ισχύει το αυτοδιοίκητο. Όπως τόνισε «δεν υπάρχει διελκυστίνδα ευθυνών. Εδώ υπήρξε απροθυμία να συμβάλλουν με στοιχεία και τώρα - εκ των υστέρων - έρχονται καθηγητές να μας λένε ότι υπάρχουν υπεράριθμοι, αλλά να πάρετε από άλλα τμήματα». Κατηγόρησε, δε, τους πρυτάνεις για «προσχηματικό διάλογο προκειμένου να μην γίνει τίποτα».

Σύμφωνα με τον κ. Αρβανιτόπουλο, όλα γίνονται γιατί οι διοικητικοί υπάλληλοι έχουν ιδιοκτησιακή σχέση με τους καθηγητές, φέρνοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μόνο 12 διοικητικοί έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ και οι υπόλοιποι έχουν μονιμοποιηθεί με αποφάσεις πρυτανικών αρχών. Ανέφερε μάλιστα ενδεικτικά ότι στο Καποδιστριακό «έχουμε 313 περιπτώσεις συνεπωνυμίας»!

Υπενθύμισε, δε, ότι όταν ζητήθηκε από τα πανεπιστήμια να εκτιμήσουν τις ανάγκες τους σε διοικητικούς υπαλλήλους, «όλα τα ιδρύματα μας είπαν ότι θέλουν και άλλους» ενώ με βάση την έρευνα του υπουργείου Παιδείας σε οχτώ από τα πανεπιστήμια εντοπίστηκαν υπεράριθμοι διοικητικοί.

«Οι διοικητικοί υπάλληλοι δεν ανήκουν στη σχολή αλλά στο Πανεπιστήμιο» ξεκαθάρισε ο υπουργός Παιδείας προσθέτοντας ότι από τους 1.100 υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, οι 650 θα απορροφηθούν από σχολές που έχουν ανάγκη. «Οι αποφάσεις που θα ληφθούν επαρκούν για να παραμείνουν οι απαραίτητοι διοικητικοί υπάλληλοι για την εύρυθμη λειτουργία των ΑΕΙ» διαβεβαίωσε ο υπουργός Παιδείας.

Δεσμεύτηκε, ακόμα, ότι η περικοπή στους μισθούς των απεργούντων διοικητικών υπαλλήλων θα γίνει αναδρομικά «όταν θα έχουμε τα στοιχεία από τις οικονομικές υπηρεσίες των ΑΕΙ» υπενθυμίζοντας ότι από τις 18 Οκτωβρίου ζήτησε με έγγραφο από τους πρυτάνεις να προχωρήσουν σε διοικητικές πράξεις για την περικοπή των ημερομισθίων σε ημέρες απεργίας. «Αν δεν το κάνουν θα παραπεμφθούν για παράβαση καθήκοντος» συμπλήρωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Από τα βέλη του υπουργού Παιδείας δεν ξέφυγε και ο ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο - αν και δεν κατονόμασε υπέδειξε - ως εκείνους που «έχουν στοχεύσει τον χώρο της παιδείας για τον χώρο της μεγάλης αντιπαράθεσης». «Γίνεται μια προσπάθεια πολιτική ο χώρος της παιδείας να γίνει παρανάλωμα του πυρός, είτε στις πανελλαδικές είτε στους αγιασμούς όπου κάποιοι καλούσαν σε καταλήψεις, είτε τώρα στα πανεπιστήμια» κατέληξε ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Άρχισαν καταλήψεις

Σήμερα άνοιξαν τρεις σχολές του Πολυτεχνείου, με αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των φοιτητών.  Συνολικά τρεις από τις εννιά σχολές του ΕΜΠ , δηλαδή οι πολιτικοί μηχανικοί, οι χημικοί μηχανικοί και οι μηχανολόγοι μηχανικοί αποφάσισαν να σταματήσουν τις καταλήψεις και να προχωρήσουν στην επαναληπτική εξεταστική και μετά σε μαθήματα.

Σημειώνεται ότι το τμήμα των Πολιτικών Μηχανικών είναι το πολυπληθέστερο και επηρεάζει τις εξελίξεις στο ΕΜΠ.

Αντίθετα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών οι φοιτητές αποφάσισαν κατάληψη στη Νομική, το Φυσικό, το Μαθηματικό, το Χημικό, το Βιολογικό, το Παιδαγωγικό και η Πληροφορική.

Μέχρι την Παρασκευή πάντως οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ του ΕΜΠ αλλά και του Πανεπιστημίου Πατρών έχουν αποφασίσει την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων με τη μορφή 48ωρων απεργιών. Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσουν εκ νέου και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ενώ και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης δε λειτουργούν οι διοικητικές υπηρεσίες έως την Παρασκευή.

Άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλο «με σκοπό την έναρξη διαλόγου προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί», ζητεί η Σύνοδος των Πρυτάνεων.

Νέα εισαγγελική έρευνα για τη συνέχιση της απεργίας στα ΑΕΙ

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, τη διενέργεια κατεπείγουσας εισαγγελικής έρευνας, με αφορμή τη συνέχιση της απεργίας των μελών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, παρά το γεγονός ότι με την υπ' αριθμ. 3006/2013 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, συγκεκριμένη απεργία (για το χρονικό διάστημα από 18-11-2013 έως 23-11-2013) έχει κριθεί παράνομη, διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Παναγιώτα Φάκου.

Η παραγγελία για τη διενέργεια της έρευνας δόθηκε στη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας. Στο πλαίσιο της έρευνας θα διερευνηθεί εάν η εν λόγω απεργία συνεχίζεται παρά την επίδοση της πιο πάνω απόφασης και, σε θετική περίπτωση, τυχόν στοιχειοθέτηση του αδικήματος της παραβίασης διάταξης δικαστικής απόφασης. Διαβάστε περισσότερα εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης