Κύπρος: 4 στους 10 ηλικιωμένους κάτω από το όριο της φτώχειας

Κύπρος: 4 στους 10 ηλικιωμένους κάτω από το όριο της φτώχειας

Επίσης, στη χώρα καταγράφεται η 16η μεγαλύτερη διαφορά στο μέσο εισόδημα κατ’ άτομο μεταξύ των πιο πλουσίων και των πιο φτωχών πολιτών ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ

Κύπρος: 4 στους 10 ηλικιωμένους κάτω από το όριο της φτώχειας
Κύπρος: 4 στους 10 ηλικιωμένους κάτω από το όριο της φτώχειας
«Επίμονες και εκτενείς» ανισότητες ως προς την υγεία των πολιτών των 53 χωρών της Ευρωπαϊκής Περιφέρειάς του διαπιστώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σε έκθεση που δημοσιοποιείται σήμερα στο Λονδίνο και την Κοπεγχάγη.

Αυτές οι ανισότητες, τόσο μεταξύ χωρών όσο και στο εσωτερικό κάθε χώρας, προκύπτουν από τις ανισότητες στη διανομή εξουσίας, χρήματος και φυσικών πόρων. Ως εκ τούτου χαρακτηρίζονται «αποτρέψιμες και άδικες», με τον Οργανισμό να τονίζει ότι η αντιμετώπισή τους οφείλει να είναι κορυφαία προτεραιότητα σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Τονίζεται επίσης ότι απαιτείται μεγαλύτερος λόγος για άτομα, ομάδες και κοινότητες σε αποφάσεις που επηρεάζουν τις ζωές τους.

Επισημαίνεται ότι η ευρωπαϊκή οικονομική κρίση και η αντίδραση σε αυτήν έχουν επηρεάσει με τρόπο αρνητικό τους κοινωνικούς παράγοντες που συνδιαμορφώνουν την υγεία των πολιτών. Ο ΠΟΥ τονίζει μάλιστα πως η κρίση απειλεί με τη δημιουργία κατάστασης έκτακτης ανάγκης ως προς τη δημόσια υγεία και προειδοποιεί ότι η αδράνεια θα οδηγήσει σε επιδείνωση των κοινωνικών, οικονομικών και υγειονομικών βαρών. «Η δράση προς μείωση των ανισοτήτων στους κοινωνικούς παράγοντες υγείας εκτός του ότι θα βελτίωνε τις προοπτικές για την υγεία, θα επέφερε και ευρύτερα κοινωνικά οφέλη που θα επέτρεπαν στους ανθρώπους να εκπληρώσουν τις δυνατότητές τους», προστίθεται.
Η παιδική φτώχεια στις δυτικές χώρες κυμαίνεται από 10% έως 33%

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, μεταξύ των συγκριτικών στοιχείων που παρατίθενται καταγράφεται ποσοστό σχετικής παιδικής φτώχειας γύρω στο 12% (στοιχεία του 2009), που είναι το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ των 27 (καλύτερα ποσοστά έχουν μόνο η Δανία και η Σλοβενία). Ωστόσο, περίπου 4 στους 10 κατοίκους της Κύπρου ηλικίας άνω των 65 ετών (η μεγαλύτερη αναλογία στην ΕΕ) έχει διαθέσιμο εισόδημα που τον τοποθετεί στην κατηγορία των απειλούμενων από τη φτώχεια (κάτω από το 60% του εθνικού μέσου εισοδήματος / στοιχεία του 2010).
Κλείσιμο

Η Κύπρος είναι εξάλλου λίγο πάνω από τη μέση της λίστας (20ή θέση) που αναφέρεται στο πόσο υπόλογες είναι ανά χώρα οι Αρχές στους πολίτες και πόσο οι πολίτες έχουν λόγο στη διαμόρφωση πολιτικών (με βάση τους δείκτες διακυβέρνησης της Παγκόσμιας Τράπεζας) και στην ένατη θέση των χωρών με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής στην Ευρώπη (σχεδόν 84 έτη). Επίσης, στη χώρα καταγράφεται η 16η μεγαλύτερη διαφορά στο μέσο εισόδημα κατ’ άτομο μεταξύ των πιο πλουσίων και των πιο φτωχών πολιτών ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ συν τις Ισλανδία, Νορβηγία (στοιχεία του 2010).

Η έκθεση είναι αποτέλεσμα τριετούς έρευνας από επιστήμονες για λογαριασμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υπό το συντονισμό του Ινστιτούτου Ισότητας Υγείας του UCL.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης