Τα ΑΕΙ κλειστά, αλλά οι μισθοί των υπαλλήλων τρέχουν

Τα ΑΕΙ κλειστά, αλλά οι μισθοί των υπαλλήλων τρέχουν

Ακόμη να ξεκινήσουν οι εγγραφές των νέων φοιτητών - Διέκοψαν την απεργία και έφτιαξαν
λίστα μισθοδοσίας οι διοικητικοί του Πολυτεχνείου - Ερευνα προαναγγέλλει ο πρύτανης

Τα ΑΕΙ κλειστά,  αλλά οι μισθοί των υπαλλήλων τρέχουν
Δούλεψαν μόνο για να πληρωθούν οι διοικητικοί υπάλληλοι του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που αποφάσισαν συνέχιση της απεργίας για όγδοη εβδομάδα, έως την ερχόμενη Παρασκευή. Το απίστευτο κι όμως πραγματικό είναι ότι κάποιοι πληρώνονται κανονικά ενώ κάνουν δύο μήνες απεργία, όπως στο Πολυτεχνείο, αφού οι απεργοί διέκοψαν για λίγο τoν αγώνα προκειμένου να συμπληρώσουν τα χαρτιά που έπρεπε και να στείλουν τις λίστες με τις μισθοδοσίες τους στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

Οι απεργοί παρέκαμψαν τον πρύτανη από τον οποίο χρειαζόταν η σχετική υπογραφή και μεταβίβασαν τη μισθοδοσία τους κανονικά, χωρίς βέβαια να αναρωτηθεί κανείς από την Ενιαία Αρχή γιατί πληρώνονται αφού είναι γνωστό σε όλους ότι απεργούν, όπως αποκαλύπτει στο «ΘΕΜΑ» ο πρύτανης του ΕΜΠ, καθηγητής Σίμος Σιμόπουλος. Και συνεχίζει: «Οι διοικητικοί υπάλληλοι παίρνουν προκαταβολικά τις αποδοχές τους και δεν πληρώνονται με δεδουλευμένα, καθώς αυτό το καθεστώς ισχύει στον δημόσιο τομέα. Με αποτέλεσμα, για τον Σεπτέμβριο οι μισθοί όλων καταβλήθηκαν στις 27 Αυγούστου, οπότε και κανένας δεν γνώριζε ότι θα γινόταν απεργία. Λογικά μετά θα τους καταμετρούνταν οι ημέρες απεργίας, οι οποίες θα αφαιρούνταν από τις συνολικές αποδοχές του επόμενου μήνα. Ωστόσο, προκειμένου να πάρουν και τον μισθό του Οκτωβρίου, παρόλο που τον Σεπτέμβριο δεν λειτουργούσαν οι υπηρεσίες λόγω απεργίας, άρα δεν συντάσσονταν οι λίστες μισθοδοσίας, βρήκαν τη λύση με απόφαση μιας γενικής συνέλευσης καθώς... εργάστηκαν μόνο για τη μισθοδοσία και μετά επανήλθαν στην απεργία τους». 

Οπως επισημαίνει κ. Σιμόπουλος, όταν σταματήσει η απεργία και λειτουργήσει ομαλά το πανεπιστήμιο, θα διεξαχθεί έρευνα για το πώς παρακάμφθηκε η υπογραφή του και γιατί οι υπάλληλοι πληρώθηκαν ενώ ήταν σε απεργία. Η συνήθης διαδικασία είναι να συντάσσονται οι λίστες μισθοδοσίας από τις αρμόδιες διευθύνσεις και να πηγαίνουν για υπογραφή στον πρύτανη από όπου αποστέλλονται στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών. Στις λίστες αναγράφεται ο αριθμός των υπαλλήλων που απουσίαζαν και ο λόγος, δηλαδή άδεια, αρρώστια, απεργία, προκειμένου να προσμετρηθούν οι ημέρες και να αφαιρεθούν αποδοχές όπου πρέπει. 

Κλείσιμο
Ως επίπτωση του κλειστού Πολυτεχνείου, εκτός βέβαια από τις εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών και τα εμπόδια στην ομαλή λειτουργία του, ο κ. Σιμόπουλος επισημαίνει το «αρνητικό πρόσωπο» που βγάζει προς τα έξω το ίδρυμα, καθώς είναι leader σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα για τα οποία πρέπει να διανείμει χρήματα της Κομισιόν που έχει λάβει από τον Αύγουστο, ωστόσο δεν κινείται τίποτε λόγω της απεργίας. 

Σε ό,τι αφορά πάντως το θέμα της απογραφής των διοικητικών υπαλλήλων προκειμένου να προχωρήσει η διαθεσιμότητα, καταγράφηκαν οι 1.700 από τους 1.986 που έπρεπε να απογραφούν.
 Tα στοιχεία θα σταλούν στο ΑΣΕΠ ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της μοριοδότησης των υπαλλήλων, ενώ όσοι δεν απογράφηκαν θα παραπεμφθούν στα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια των ιδρυμάτων τους για να τεθούν σε αργία.

Η έκκληση του υπουργού 
Ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος απηύθυνε έκκληση προς τους απεργούς διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ «να ανοίξουν όλα τα ιδρύματα και να αφήσουν την Πολιτεία και τον νόμο να λύσουν όλα τα ζητήματα», όπως τόνισε κατά τη συζήτηση της τροπολογίας που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αργία των υπαλλήλων σε περίπτωση που δεν αυτοαπογραφούν. 

«Μπορεί κάποιοι να αισθάνονται πως αδικούνται. Υπάρχουν ένδικα μέσα διά των οποίων μπορούν να ζητήσουν το δίκιο τους. Αυτό που δεν επιτρέπεται είναι να κρατούμε τα ιδρύματα κλειστά καταπατώντας τα δικαιώματα των υπόλοιπων συνανθρώπων μας», κατέληξε ο υπουργός Παιδείας.

Οι τόνοι ανέβηκαν μέσα στα πανεπιστήμια όταν ανακοινώθηκε ότι κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά ο κ. Αρβανιτόπουλος ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών τη διενέργεια διαχειριστικού και οικονομικού ελέγχου στους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Ερευνας όλων των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας, για τα τελευταία πέντε οικονομικά έτη. 


8η εβδομάδα απεργίας 

Οι πανεπιστημιακοί του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι διοικητικοί υπάλληλοι έχουν απογραφεί, αποφάσισαν να συνεχίσουν για όγδοη εβδομάδα την απεργία σκληραίνοντας τη στάση τους και ζητώντας να παραμείνουν κλειστά όλα τα κτίρια του πανεπιστημίου, ακόμα και η πανεπιστημιακή λέσχη. 

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, καθηγητής Στάθης Ευσταθόπουλος, με επιστολή του καλεί τον υπουργό κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο να απευθύνει έκκληση στα ιδρύματα «για να βρεθεί από κοινού με τους πρυτάνεις μια ρεαλιστική αντιμετώπιση του προβλήματος».

Από την πλευρά τους,οι φοιτητές που βλέπουν ορατό τον κίνδυνο να χάσουν το εξάμηνο ζητούν να ανοίξουν τα πανεπιστήμια ενώ στη σχετική ιστοσελίδα anoixtessxoles έχουν συγκεντρωθεί περίπου 20.000 υπογραφές. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης