ΕΣΥ: Πολιτική αντιπαράθεση για τους διοικητές των νοσοκομείων

ΕΣΥ: Πολιτική αντιπαράθεση για τους διοικητές των νοσοκομείων

Περίπου 600 υποψήφιοι για 66 θέσεις - Στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εμπλέκονται στην τελική επιλογή

ΕΣΥ: Πολιτική αντιπαράθεση για τους διοικητές των νοσοκομείων
ΕΣΥ: Πολιτική αντιπαράθεση για τους διοικητές των νοσοκομείων

«Κλειδώνουν» και «ξεκλειδώνουν» οι λίστες με τα ονόματα των διοικητών που θα τοποθετηθούν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Κατά πληροφορίες, ο πρώτος κατάλογος  που θα περιέλθει στα χέρια του υπουργού Υγείας, κ. Αδωνι Γεωργιάδη,  τις επόμενες ημέρες θα αφορά το λεκανοπέδιο, συγκεκριμένα την 1η και 2η Υγειονομική περιφέρεια όπου είναι επικεντρωμένο το ενδιαφέρον των περισσοτέρων υποψηφίων –και όχι μόνο.

Διότι εκτός από τους περίπου 600 υποψηφίους για τις 66 θέσεις διοικητών και υποδιοικητών που υπέβαλαν τη σχετική αίτηση κατά την έναρξη της διαδικασίας τον περασμένο Απρίλιο, στην επιλογή πλέον των περίφημων μάνατζερ του ΕΣΥ έχουν εμπλακεί και πολλά στελέχη από τα δύο κόμματα της κυβέρνησης.
 
Μάλιστα, η σχετική διαδικασία φέρεται να «χρεώθηκε» στους δύο γραμματείς των κομμάτων, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κκ. Ανδρέα Παπαμιμίκο και Νίκο Ανδρουλάκη, με τον δεύτερο να διαψεύδει κατηγορηματικά σχετικές αναφορές που είδαν το φως της δημοσιότητας και να χαρακτηρίζει την εμπλοκή του ιδίου ως «γεγονός που ανήκει στη σφαίρα του φαντασιακού».
 
Κλείσιμο
Διοικητές με αξιολόγηση ή από τον κομματικό σωλήνα;
 
Η διακριτική «γαλάζια» εποπτεία του υπουργού Υγείας από τον περασμένο Ιούνιο οπότε «πήρε» το συγκεκριμένο υπουργείο η ΝΔ εξελίχθηκε σταδιακά σε ένα αλισβερίσι θέσεων «γαλάζιων» και «πράσινων» ιδίως στα μεγάλα και σημαντικά νοσηλευτικά ιδρύματα. Αυτό αρχικά γινόταν σε στενό… κύκλο, δηλαδή εντός της Επιτροπής Επιτροπή Αξιολόγησης Διοικητών του ΕΣΥ, την οποία σύστησε ο πρώην υπουργός κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, και την οποία υποδέχτηκε με ενθουσιασμό και ο διάδοχός του, κ. Γεωργιάδης.

Ωστόσο, τους τελευταίους δύο μήνες η κατάσταση άρχισε να… εκτρέπεται. Βουλευτές αλλά και άλλοι κομματικοί παράγοντες ζητούσαν –και συχνά είχαν- λόγο για τις φερόμενες επιλογές της Επιτροπής.
 
Από την ποσόστωση του 5-3-2 της προηγούμενης κυβέρνησης (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ)  η αναλογία στις θέσεις διοικητών και υποδιοικητών έγινε 50-50. Μάλιστα, αυτή η αναλογία φέρεται να δυναμιτίζει και τις τελικές αποφάσεις, καθώς οι «γαλάζιοι» δεν επιθυμούν να μοιραστούν εξ ημισείας τις θέσεις με τους «πράσινους», αλλά η μοιρασιά να γίνει και με βάση την εκλογική τους δύναμη.
 
Στο στρατόπεδο των διοικητών πάντως επικρατεί αναβρασμός και αναστάτωση, με τους περισσότερους πλέον να είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους. Σημειωτέον ότι η πλειονότητα των διοικητών, ιδίως στην Αττική, βρίσκονται στις θέσεις τα τελευταία τρία χρόνια, από την εποχή του Ανδρέα Λοβέρδου. Πλέον, όμως θεωρείται ότι το προβάδισμα δεν θα δοθεί στα προσόντα και το έργο που επιδεικνύουν, αλλά στο αν ανήκουν στο περιβάλλον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου.
 
Η αξιολόγηση της Επιτροπής

Παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι η επιλογή των 87 διοικητών και 93 υποδιοικητών του ΕΣΥ θα είχε περατωθεί έως τον περασμένο Μάιο –και πάντως σε διάστημα  επτά εβδομάδων από την εκπνοή της προθεσμίας των υποψηφιοτήτων τον περασμένο Μάρτιο- η αλλαγή των αξιωματούχων του ΕΣΥ μετατράπηκε σε σήριαλ.
 
Τα μέλη της επιτροπής (οι κκ. Πελοπίδας Καλλίρης, Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Παναγιώτης Σκανδαλάκης, πρόεδρος ΚΕΣΥ, Θεόδωρος Παπαβασιλείου, καθηγητής Ιατρικής Αθηνών, Γιώργος Καπερώνης, εκπρόσωπος ΑΣΕΠ και Δημήτρης Ασημακόπουλος, πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ) κλήθηκαν να αξιολογήσουν συνολικά 1.520 βιογραφικά.
 
Οι προδιαγραφές που θέτει ο νόμος για τους αξιωματούχους του ΕΣΥ είναι να πρόκειται για πτυχιούχους ΑΕΙ ή ΤΕΙ με μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών στη διοίκηση ή στα οικονομικά της υγείας. Επιπλέον, περιλήφθηκε  το στοιχείο της εντοπιότητας, δηλαδή οι διοικητές ή οι αναπληρωτές δεν μπορούν να υπηρετήσουν σε νοσοκομεία του νομού από τον οποίο κατάγονται αλλά σε γειτονικούς.
 
Πάντως, η εικόνα που μετέφεραν τα μέλη της Επιτροπής στα στελέχη του υπουργείου Υγείας αναφορικά με τους υποψήφιους απείχε από το πλαίσιο που οριοθετούν οι παραπάνω προδιαγραφές. Τα «δυνατά» βιογραφικά, ιδίως σε ό,τι αφορά το μάνατζμεντ μονάδων υγείας, ήταν δυσεύρετα. Αντιθέτως, συχνότατα ήταν τα ονόματα πολιτευτών, συνδικαλιστών, πρώην αξιωματούχων κοκ. Ενδεικτικό του… πανικού που είχε κυριεύσει την Επιτροπή τις πρώτες ημέρες αξιολόγησης είναι το ότι προτάθηκε να μπει και όριο ηλικίας, ώστε να αποκλειστούν οι αποκαλούμενοι «δεινόσαυροι» αυτού του χώρου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης