Ένωση Εισαγγελέων: Μόνο η Βουλή μπορεί να κρίνει αν υπάρχουν στοιχεία σε βάρος υπουργών

Ένωση Εισαγγελέων: Μόνο η Βουλή μπορεί να κρίνει αν υπάρχουν στοιχεία σε βάρος υπουργών

Μόνη και αποκλειστικά αρμόδια για αξιολόγηση των στοιχείων που σχετίζονται με ενδεχόμενη ποινική ευθύνη υπουργών είναι η Βουλή, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ) «αδειάζοντας» στην ουσία τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γιώργο Σανιδά ο οποίος δεν επέτρεψε να διαβιβαστεί στη Βουλή η δικογραφία για την υπόθεση του Βατοπεδίου κρίνοντας ότι δεν προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία για πολιτι

Ένωση Εισαγγελέων: Μόνο η Βουλή μπορεί να κρίνει αν υπάρχουν στοιχεία σε βάρος υπουργών

Μόνη και αποκλειστικά αρμόδια για αξιολόγηση των στοιχείων που σχετίζονται με ενδεχόμενη ποινική ευθύνη υπουργών είναι η Βουλή, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ) «αδειάζοντας» στην ουσία τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γιώργο Σανιδά ο οποίος δεν επέτρεψε να διαβιβαστεί στη Βουλή η δικογραφία για την υπόθεση του Βατοπεδίου κρίνοντας ότι δεν προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της ΕΕΕ επικαλούμενη τα σχετικά άρθρα του Συντάγματος αλλά και το νόμο Ν. 3162/03 – «που δεν επιδέχονται οποιασδήποτε παρερμηνείας» - επισημαίνει πως «αν στο πλαίσιο ανάκρισης, προανάκρισης, προκαταρκτικής εξέτασης ή διοικητικής εξέτασης προκύψουν στοιχεία που σχετίζονται με ενδεχόμενη ποινική ευθύνη υπουργών, τα στοιχεία αυτά διαβιβάζονται αμελλητί στη Βουλή από αυτόν που ενεργεί την ανάκριση, προανάκριση ή εξέταση».

Η ΕΕΕ τονίζει ότι «σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται αξιολόγηση (θετική ή αρνητική)των στοιχείων από αυτόν ο οποίος ενεργεί την έρευνα και ο οποίος είναι υποχρεωμένος να τα διαβιβάσει στην Βουλή» ενώ αναφέρεται και στην εγκύκλιο του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Δημήτρη Λινού (4/2003)  την οποία ο κ. Σανιδά επικαλέστηκε προκειμένου να εξηγήσει πως αποφάσισε τη μη διαβίβαση του φακέλου για το Βατοπέδι στη Βουλή.

«Η υπ’ αριθμ.4/2003 εγκύκλιος του Εισαγγελέα Αρείου Πάγου  για διαβίβαση των στοιχείων στη Βουλή μέσω αυτού» υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η ΕΕΕ «ενώ προσπάθησε να λύσει ορισμένα πρακτικά προβλήματα που δημιουργούσε η διαβίβαση, κατά κύριο λόγο ανεπίδεκτων δικαστικής εκτίμησης  μηνύσεων κατά υπουργών, μάλλον περιέπλεξε το ζήτημα, αφού όπως αποδείχθηκε, δημιούργησε παρεξηγήσεις και παρερμηνείες όσον αφορά τη διαδικασία εφαρμογής του νόμου».

Ακόμη στην ανακοίνωσή της EΕΕ επισημαίνει ότι «κάθε εισαγγελέας (ανεξαρτήτως βαθμού) που ενεργεί προανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση, όχι απλώς έχει τη νομική δυνατότητα, αλλά την υποχρέωση να διαβιβάσει ο ίδιος αμελλητί στη Βουλή κάθε στοιχείο που σχετίζεται με ενδεχόμενη ποινική ευθύνη υπουργού, χωρίς να δικαιούται να προβεί σε αξιολόγηση της επάρκειας ή της βασιμότητας αυτού».

Επιπλέον, αναφέρει ότι ο εισαγγελέας  «κατά την άσκηση των λειτουργικών του καθηκόντων και την έκφραση της δικαιοδοτικής του κρίσης, μόνους προϊσταμένους έχει το νόμο και τη συνείδησή του» ενώ υπογραμμίζει ότι «η ιεραρχική εξάρτηση ενός κατώτερου εισαγγελέα από έναν ανώτερο, αφορά μόνον τις τυπικές διαδικαστικές πράξεις και δεν επεκτείνεται ποτέ στις ουσιαστικές δικαιοδοτικές κρίσεις του». «Και αυτά» – προσθέτει - «χωρίς εξαίρεση, ισχύουν και για τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου».

Κλείσιμο

Τέλος η ΕΕΕ ζητεί την τροποποίηση  του όλου συνταγματικού – νομοθετικού πλαισίου που διέπει τον έλεγχο της ποινικής ευθύνης υπουργών, με τη μετάθεση των σχετικών αρμοδιοτήτων της Βουλής σε ολιγομελές δικαστικό όργανο – από την ίδια τη Βουλή επιλεγμένο – ώστε ν’ αποκλείεται κάθε ενδεχόμενο σύγχυσης πολιτικών και δικαστικών κριτηρίων στη λήψη των αποφάσεων.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης