Με «λουκέτο» απειλείται το Άσυλο Ανιάτων

Με «λουκέτο» απειλείται το Άσυλο Ανιάτων

Από το clawback, όπως προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών - Έκκληση από τη διοίκηση του ιδρύματος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για παρέμβαση - Διαμαρτυρία των εργαζομένων έξω από το υπουργείο Υγείας, την Τρίτη

Με «λουκέτο» απειλείται το Άσυλο Ανιάτων
Με «λουκέτο» απειλείται το Άσυλο Ανιάτων και με «έξωση» οι 220, κατάκοιτοι στην πλειονότητά τους, ένοικοι που αυτό φιλοξενεί, εάν εφαρμοστεί στις οφειλές του το clawback, κατ’ αναλογίαν με τις ιδιωτικές κλινικές, όπως προβλέπεται στο άρθρο 100 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.

Η διοίκηση του ιδρύματος απευθύνει με επιστολή της έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητώντας του να παρέμβει ώστε να εξαιρεθεί το Άσυλο Ανιάτων, που μετρά 120 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς, από τις σχετικές διατάξεις.

Κλείσιμο
«Το μέτρο του clawback (εκ των υστέρων 35% διόρθωση της υπέρβασης των δαπανών) που προβλέπεται για τις κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, δηλαδή ιδιωτικές κλινικές και ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, επιβάλλεται εκτός κάθε λογικής και στο Φιλανθρωπικό μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα του Ασύλου Ανιάτων» αναφέρει η πρόεδρος του Ιδρύματος, κυρία Ιωάννα Ηλιάδη, προσθέτοντας ότι «το συνολικά 65% κούρεμα του χρέους του ΕΟΠΥΥ, οδηγεί άμεσα το Άσυλο Ανιάτων σε κλείσιμο, αφού δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, ούτε απέναντι στους ασθενείς και τους εργαζόμενους, αλλά ούτε και στους προμηθευτές του».

Σύμφωνα με τη διοίκηση του  Ασύλου, τα προβλήματα στο ίδρυμα ανέκυψαν κυρίως από την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ και μετά: «οι 220 ένοικοι βιώνουν την υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών και οι ανάγκες τους σε τρόφιμα, φάρμακα και υγειονομικό υλικό, καλύπτονται κυρίως από φιλανθρωπικές δωρεές».

Εμπλοκή με τις οφειλές αλλά και  την περιουσία

Ο ΕΟΠΥΥ οφείλει στο  Άσυλο Ανιάτων 1,7 εκατ. ευρώ από νοσήλια των ασφαλισμένων του ενώ οι οφειλές του ανέρχονται από τον Νοέμβριο του 2012 μέχρι και σήμερα.

Στην επιστολή επισημαίνεται  ακόμη ότι η ακίνητη περιουσία λοιπόν του Ασύλου έχει απαξιωθεί λόγω της οικονομικής ύφεσης, της υπερφορολόγησης των ακινήτων και της μη καταβολής μισθωμάτων ακόμα και από το δημόσιο, με οφειλές μισθωμάτων, π.χ. από την Γεν. Γραμματεία Αθλητισμού (γρ. Υφυπουργού, περίπου 200.000 €), από το Υπ. Υγείας (πολυκλινική Αθηνών 25.000€), και από το Υπ. Πολιτισμού (Ελληνικό Φεστιβάλ 15.000€).

Κινητοποιήσεις από τους  εργαζόμενους

Η διοίκηση του Ασύλου, μαζί με τους περιπατητικούς ασθενείς, τους συγγενείς ασθενών και τους εργαζόμενους, ξεκινούν παραστάσεις διαμαρτυρίας, αρχής γενομένης από αύριο, Τρίτη 16 Ιουλίου, όπου θα συμμετάσχουν στη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας στις 10 π.μ. και στη συνέχεια στη συγκέντρωση έξω από τη Βουλή την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, προκειμένου να αποτρέψουν, όπως αναφέρουν, έστω και την ύστατη ώρα, το κλείσιμο του Ασύλου Ανιάτων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης