Κατάργηση των ασφαλιστικών μέτρων για συμβασιούχους, καταγγέλλει η Ένωση Εργατολόγων

Κατάργηση των ασφαλιστικών μέτρων για συμβασιούχους, καταγγέλλει η Ένωση Εργατολόγων

Απροστάτευτοι οι εργαζόμενοι απέναντι σε αυθαιρεσίες εργοδοτών, λένε οι Εργατολόγοι

Κατάργηση των ασφαλιστικών μέτρων για συμβασιούχους, καταγγέλλει η Ένωση Εργατολόγων
Για κατάργηση των ασφαλιστικών μέτρων για τους συμβασιούχους του δημοσίου με τις σχετικές ρυθμίσεις που προωθεί η νέα ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ελλήνων Εργατολόγων, επικαλούμενη μάλιστα και το σχετικό σχέδιο νόμου του υπουργείου, το οποίο όπως επισημαίνει διέρρευσε σήμερα.

Σύμφωνα με αυτό τίθενται αυστηρά χρονικά πλαίσια για την έκδοση της προσωρινής διαταγής και την κατάθεση της κύριας αγωγής, ενώ προβλέπει ότι αν η συζήτηση της κύριας αγωγής αναβληθεί ή ματαιωθεί μια φορά τότε αίρεται αυτοδικαίως και το ασφαλιστικό μέτρο που είχε διαταχθεί.

Πρόκειται δηλαδή, -όπως υποστηρίζουν νομικοί κύκλοι - για μια έμμεση κατάργηση της ισχύος της απόφασης επί των ασφαλιστικών μέτρων, η οποία είχε δώσει στο παρελθόν τη δυνατότητα σε χιλιάδες συμβασιούχους να επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας τους, μέχρι η Δικαιοσύνη να αποφανθεί επί της κύριας αγωγής τους.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Ένωσης Ελλήνων Εργατολόγων έχει ως εξής:

«Εδώ και ημέρες η κυβέρνηση προετοιμάζει την κοινή γνώμη για νομοθετική ρύθμιση που θα αφορούσε τις προσωρινές διαταγές των συμβασιούχων του Δημοσίου.
Κλείσιμο
Η επικοινωνιακή αυτή επίθεση συνοδεύθηκε μάλιστα από δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος στις 2-7-2013 δήλωνε επισήμως στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών ότι «παρερμηνεύθηκαν οι πρόσφατες δηλώσεις του σχετικά με τους απολυμένους υπαλλήλους του δημοσίου τομέα, οι οποίοι παραμένουν στη θέση τους με προσωρινή διαταγή, καθόσον ο ίδιος τάσσεται υπέρ του θεσμού της προσωρινής διαταγής αλλά συγχρόνως κρίνει αναγκαίο να επισπεύδεται η εκδίκαση των υποθέσεων στο πλαίσιο των οποίων έχει υπάρξει έκδοση τέτοιων διαταγών, πρόταση η οποία άπτεται του γενικότερου ζητήματος της επιτάχυνσης απονομής της Δικαιοσύνης» (βλ. σχετ. ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΔΣΑ www.dsa.gr).
Και ενώ έτσι είχαν τα πράγματα, διέρρευσε σήμερα το σχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τα ασφαλιστικά μέτρα και αποκαλύπτεται ότι η κυβέρνηση στην πραγματικότητα προτίθεται να καταργήσει το άρθρο 732 Α του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, με βάση το οποίο δικαιούνται να ζητήσουν ασφαλιστικά μέτρα και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα!
Αποκαλύπτεται λοιπόν το αληθές σχέδιο της κυβέρνησης, επ' ευκαιρία της ρύθμισης του ζητήματος των συμβασιούχων –εν κρυπτώ και παραβύστω– να δώσει το τελειωτικό κτύπημα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα: Μετά την κατάργηση, στην ουσία, των ασφαλιστικών μέτρων, κανείς εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα δεν θα μπορεί να τύχει πλέον αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας έναντι αυθαιρέτων και παρανόμων ενεργειών του εργοδότη του.
Όποια δικαιώματα έχει, θα αποτελούν κενό χαρτί, αφού ο εργαζόμενος θα παραπέμπεται στις καλένδες ενός μακροχρόνιου, πολυδάπανου και αβέβαιου δικαστικού αγώνα. Ποιός εργαζόμενος μπορεί να περιμένει τρία έως πέντε χρόνια για να βρει το δίκιο του;
Κανείς δεν έφερε αντίρρηση στην επίσπευση των δικών (αν και οι σχετικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι πρόχειρες και δεν εξασφαλίζουν την διεξαγωγή δίκαιης δίκης). Αντιθέτως, η Ένωσή μας πρωτοστάτησε στο να υιοθετηθούν με τον Ν. 4055/2011 μέτρα για την επιτάχυνση των εργατικών διαφορών. Όμως η κατάργηση –στην ουσία– των ασφαλιστικών μέτρων είναι ένα άλλης τάξεως ζήτημα: Το άρθρο 732 Α ΚΠολΔ είχε ψηφισθεί στις αρχές του χρόνου ομόφωνα από την παρούσα Βουλή.
Την σχετική εισηγητική έκθεση υπέγραφε τότε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ιωάννης Στουρνάρας! Αναρωτιέται κανείς τι άλλαξε από τότε; Ας ελπίσουμε ότι, εκτός από την κυβέρνηση και τον υπουργό δικαιοσύνης, δεν θα αυτοαναιρεθούν και οι βουλευτές μας, παίρνοντας πίσω την νωπή ακόμη ψήφο τους, για να εξυπηρετήσουν τα πανίσχυρα ιδιωτικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από το σχέδιο νόμου αυτό».

Τι καταργείται;

Mε το νέο νομοσχέδιο σύμφωνα με την Ένωση καταργείται το άρθρο 732Α του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που έχει ως εξής:, «Άρθρο 732Α Προσωρινή απασχόληση εργαζομένου Σε περίπτωση υπερημερίας του εργοδότη ως, προς την αποδοχή της εργασίας του εργαζομένου το δικαστήριο μπορεί να διατάξει ως, ασφαλιστικό μέτρο την προσωρινή απασχόληση του εργαζομένου μέχρι την έκδοση οριστικής, απόφασης επί της αγωγής για την κύρια υπόθεση».


Διαβάστε εδώ όλο το νομοσχέδιο, που σύμφωνα με την Ενωση Εργατολόγων συνέταξε το υπουργείο Δικαιοσύνης



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης