Πού θα φτάσουν φέτος οι βάσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Πού θα φτάσουν φέτος οι βάσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Πώς επηρεάζονται από την αναμενόμενη απόφαση να αυξηθούν κατά 3.000 οι θέσεις φοιτητών και να μειωθούν κατά 5.000 εκείνες των σπουδαστών

Πού θα φτάσουν φέτος οι βάσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
Μείωση του αριθμού των εισακτέων στη Νομική, στα ίδια επίπεδα με τα περσινά οι εισακτέοι στην Ιατρική και αύξηση στις πολυτεχνικές, στις φυσικομαθηματικές και τις οικονομικές Σχολές περιλαμβάνει ο νέος χάρτης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τον οποίο αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συνολικός αριθμός των εισακτέων θα κυμαίνεται ανάμεσα στις 75.000 με 76.000 υποψηφίους. Συνολικά η αύξηση των εισακτέων στα ΑΕΙ θα είναι της τάξης των 3.000 θέσεων, ενώ στα ΤΕΙ η μείωση θα φτάνει τις 5.000. Σε κάποιες Πολυτεχνικές Σχολές η αύξηση αναμένεται να είναι πολύ μεγάλη και ενδέχεται ακόμα και να διπλασιάζεται και ο αριθμός των εισακτέων. Αντίθετα, στις Θεολογικές και τις Φιλολογικές Σχολές παρατηρείται μείωση.

Κατακόρυφη αναμένεται να είναι και η αύξηση των θέσεων στις Οικονομικές Σχολές, ενώ αναμένεται να «ανοίξουν» περισσότερο οι πύλες για τις σχολές Οδοντιατρικής αλλά και Ψυχολογίας. Περισσότεροι φοιτητές θα εισαχθούν φέτος σε Φυσικομαθηματικές Σχολές και σε τμήματα Χημείας. Το νέο τοπίο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όπως προέκυψε μετά το σχέδιο «Αθηνά», προβλέπει 5.000 λιγότερες θέσεις στα ΤΕΙ, καθώς αυτά μειώθηκαν ύστερα από συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων. Οι πλέον κερδισμένοι εφέτος αναμένεται να είναι όσοι στοχεύουν σε Πολυτεχνεία, Οικονομικές Σχολές και γενικότερα τμήματα του 5ου οικονομικού πεδίου, ενώ σε ό,τι αφορά τα Πολυτεχνεία -πρώτη προτίμηση των υποψηφίων- η άνοδος θα είναι θεαματική.

Σε ό,τι αφορά την κίνηση των βάσεων, όπως επισημαίνει ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας (ΟΕΦΕ) κ. Γιάννης Βαφειαδάκης, αναμένεται πτώση στο 2ο και στο 4ο επιστημονικό πεδίο, δηλαδή στις Πολυτεχνικές και στις Φυσικομαθηματικές Σχολές. Οι Ιατρικές Σχολές θα κρατήσουν την πρωτιά, μάλιστα, όπως εκτιμούν οι καθηγητές, ενδέχεται ακόμα και να «τσιμπήσουν» κάποια μόρια, ενώ ανοδική αναμένεται η τάση στις Νομικές και στις Σχολές Ψυχολογίας. Κακή εικόνα στις βαθμολογίες εμφανίζουν μέχρι σήμερα τα Μαθηματικά, η Φυσική, ενώ ακόμα και η Εκθεση φαίνεται ότι δυσκόλεψε τους υποψηφίους. Πτώση αναμένεται και στις Στρατιωτικές Σχολές, καθώς οι εισακτέοι εμφανίζονται μειωμένοι κατά 30%. Στα Μαθηματικά οι υποψήφιοι της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης αναμένεται να κρατήσουν την αρνητική περσινή πρωτιά με 80% των γραπτών κάτω από τη βάση.

Η πορεία των βάσεων, εκτός από τις επιδόσεις των υποψηφίων, όπως είναι αυτονόητο, εξαρτάται και από έναν δεύτερο πυλώνα που είναι η τάση που θα καταγραφεί στα μηχανογραφικά δελτία, αλλά και από τις θέσεις που θα διαθέσει το υπουργείο Παιδείας σε κάθε σχολή. Ενα βασικό στοιχείο των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων, όπως επισημαίνει ο κ. Βαφειαδάκης, είναι ότι το 95% των υποψηφίων θα δηλώσει τμήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. «Η τάση αυτή είχε ξεκινήσει την τελευταία τριετία», επισημαίνει ο εκπαιδευτικός, «φέτος όμως είναι μετρημένοι οι υποψήφιοι που θα βάλουν σχολές, όπως το Μαθηματικό, τη μία κάτω από την άλλη, σε όσες πόλεις υπάρχει σχολή». Και εξηγεί ότι «η Αθήνα με τη Σάμο, π.χ., αναμένεται να έχουν τελείως διαφορετική βάση πλέον και όχι φθίνουσα πορεία κάποιων μορίων».
Κλείσιμο



Ο συνολικός αριθμός των εισακτέων για φέτος θα κυμαίνεται ανάμεσα στις 75.000 με 76.000 υποψηφίους

Το τοπίο ανά πεδίο

■  Στο 1ο επιστημονικό πεδίο που περιλαμβάνει τις φιλολογικές, νομικές και κοινωνικές επιστήμες, οι θέσεις θα μειωθούν και στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ, με αποτέλεσμα οι βάσεις να κινηθούν ανοδικά. Οι υποψήφιοι αυτής της κατεύθυνσης θεωρούνται ευνοημένοι, κυρίως όσοι επέλεξαν τη Βιολογία αντί των πολύ δύσκολων μαθηματικών. Σε αυτήν την κατεύθυνση το πιο δύσκολο μάθημα ήταν τα Αρχαία Ελληνικά, που κρίθηκαν δυσκολότερα από τα αντίστοιχα περσινά, σφραγίζοντας την άνοδο των βάσεων στα περισσότερα τμήματα. Η εικόνα των γραπτών στα Λατινικά και την Ιστορία διαφαίνεται καλύτερη από την αντίστοιχη περσινή.

■  Πτώση των βάσεων αναμένονται στις Πολυτεχνικές και τις Φυσικομαθηματικές Σχολές του 2ου και του 4ου πεδίου, η οποία θα ξεκινά από τις πλέον περιζήτητες σχολές και θα φτάνει στα ΤΕΙ. Τις περιζήτητες σχολές του 2ου (θετικές επιστήμες) και του 4ου πεδίου (τεχνολογικές επιστήμες) επιδιώκουν υποψήφιοι θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης, ενώ για τα τμήματα με μεσαίες και χαμηλές βαθμολογίες οι υποψήφιοι της τεχνολογικής. Η βουτιά των βάσεων σε αυτά τα επιστημονικά πεδία δικαιολογείται και από το μάθημα Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον, που και αυτό κρίθηκε δυσκολότερο από το αντίστοιχο περσινό. Στη Φυσική τα περισσότερα γραπτά παίρνουν βαθμούς κάτω από τη βάση.

■  Στο 3ο πεδίο με τις περιζήτητες ιατρικές σχολές οι βάσεις θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα. Οι αυξημένες θέσεις σε Οδοντιατρικές και Φαρμακευτικές Σχολές αναμένεται να διευκολύνουν την κινητικότητα σε αυτό το πεδίο. Η Βιολογία αποδείχθηκε το καλύτερο μάθημα γι’ αυτή την κατεύθυνση.

■  Στο 5ο πεδίο τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν πτωτική πορεία των βάσεων στις Οικονομικές Σχολές. Η αύξηση στις θέσεις των ΤΕΙ θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ σε αυτό το πεδίο θα υπάρχει μείωση στους εισακτέους στα ΤΕΙ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης