Συγκλονιστική κατάθεση της μάνας της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου

Συγκλονιστική κατάθεση της μάνας της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου

Η μητέρα της εγκύου που έχασε τη ζωή της από ασφυξία μετά τον εμπρησμό της Marfin χαρακτήρισε το υποκατάστημα «ποντικοπαγίδα» και κατηγόρησε τα στελέχη της τράπεζας ότι δεν ζήτησαν ούτε μία συγγνώμη

Συγκλονιστική κατάθεση της μάνας της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου
«Ούτε μια συγγνώμη από αυτούς τους ανθρώπους. Ούτε ένα τηλεφώνημα συμπαράστασης». Αυτό ανέφερε -μεταξύ άλλων- στην κατάθεσή της ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών η μητέρα της αδικοχαμένης εγκύου, Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, η οποία βρήκε τραγικό θάνατο τον Μάιο του 2010, όταν το υποκατάστημα της Marfin στη Σταδίου τυλίχθηκε στις φλόγες.

Κατηγορούμενοι για την υπόθεση που συγκλόνισε την Ελλάδα είναι τέσσερα στελέχη του συγκεκριμένου τραπεζικού υποκαταστήματος και μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Marfin. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι ανθρωποκτονία και βαριά σωματική βλάβη από αμέλεια.

Στην κατάθεσή τους η μητέρα και η αδελφή της αδικοχαμένης Αγγελικής υποστήριξαν ότι δεν υπήρχε καμία έξοδος κινδύνου στο συγκεκριμένο καταστήματα ούτε κάποιο σχέδιο για την απομάκρυνση των 27 συνολικά εργαζομένων.

Κλείσιμο
«Παρόλο που ζήτησαν να φύγουν νωρίτερα τη μέρα εκείνη, έζησαν την αγωνία που μετατράπηκε σε εφιάλτη για τη ζωή τους», ανέφερε η μητέρα της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, και πρόσθεσε:  «Το κτήριο δεν διέθετε πυρασφάλεια και μετατράπηκε γρήγορα σε θάλαμο αερίων. Ούτε μια συγγνώμη δεν ακούσαμε από αυτούς τους ανθρώπους. Ούτε ένα τηλεφώνημα συμπαράστασης δε μας έκαναν».

Η αδελφή της Αγγελικής στην κατάθεσή της τόνισε ότι οι κατηγορούμενοι εξανάγκασαν τα θύματα της τραγικής αυτής υπόθεσης να υποστούν έναν αγωνιώδη θάνατο, ενώ χαρακτήρισε το συγκεκριμένο υποκατάστημα «ποντικοπαγίδα».
Η ίδια στην κατάθεσή της ανέφερε πως τα θύματα είχαν επαρκή χρόνο στη διάθεσή τους για να φύγουν, αλλά δεν υπήρχε τρόπος για να το πράξουν αυτό.

«Η αδελφή μου είχε το χρόνο να σκεφτεί και να τηλεφωνήσει στο σύζυγό της και να του πει δυο λόγια. Εκείνη τη μέρα θα έφευγε νωρίς για να επισκεφθούν τον γιατρό και να μάθουν το φύλο του παιδιού τους», ανέφερε η αδελφή του θύματος.

Ο κ. Ζαχαρίας Παπαθανασόπουλος, πατέρας της 32χρονης αδικοχαμένης εγκύου, τόνισε ότι «θεωρώ πως ό,τι έγινε οφείλεται σε εγκληματική αδιαφορία των ιθυνόντων της τράπεζας» και συνέχισε: «Ζητάω την ηθική μου αποζημίωση».

Ο κ. Παπαθανασόπουλος υποστήριξε ότι ενώ τα επεισόδια ήταν αναμενόμενα την ημέρα εκείνη, ενόψει διαδήλωσης για το Μνημόνιο εν τούτοις «οι υπάλληλοι έμειναν μέσα μέχρι το μεσημέρι». Όπως ανέφερε ο μάρτυρας «μας λένε ότι ήταν τρομοκρατική ενέργεια, αλλά το προσωπικό και η κόρη μου θα είχαν σωθεί αν υπήρχε έστω μια έξοδος κινδύνου για να φτάσουν στην ταράτσα».

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα στελέχη της τράπεζας δεν επέτρεψαν την ώρα των επεισοδίων στους υπαλλήλους να φύγουν από το χώρο εργασίας παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι το ζητούσαν. Επίσης, έγινε αναφορά σε παραλήψεις που εντοπίστηκαν σε θέματα ασφαλείας που είχαν ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν και στη συνέχεια να χάσουν τη ζωή τους οι τρεις άτυχοι υπάλληλοι ενώ επισημαίνεται ότι δεν φρόντισαν, ενώ υπήρχαν λόγοι, «να τοποθετηθούν στην είσοδο άθραυστα, αντιβανδαλικά τζάμια».

Στο πόρισμα που συνέταξε ο Τεχνικός Επιθεωρητής του υπουργείου Εργασίας μετά από έρευνα για τον εντοπισμό των αιτιών που προκάλεσαν το τραγικό αποτέλεσμα, καταγράφονται σειρά παραλείψεων στο σύστημα πυρασφάλειας, η έλλειψη πιστοποιητικού πυρασφάλειας αλλά και η ανύπαρκτη εκπαίδευση του προσωπικού.

Τα αίτια του δυστυχήματος σύμφωνα με το πόρισμα είναι «ο εμπρησμός λόγω εγκληματικής ενέργειας».

Η δίκη διακόπηκε και θα επαναληφθεί στις 29 Απριλίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης