LIVE

Κορωνοϊός

Δείτε σε ποια σημεία απαγορεύονται οι διαδηλώσεις

Οι περιορισμοί θα ισχύσουν από τις 9 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ της Τρίτης – Το μέτρο είχε εφαρμοστεί το 1999 κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Μπιλ Κλίντον - ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΔΗΜΑΡ, ΠΑΜΕ, ΓΣΕΕ κατά της απόφασης


Την απαγόρευση των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας εν όψει της επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου κυρίας Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε η Ελληνική Αστυνομία.  

Με απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής ο οποίος επικαλείται λόγους δημόσιας ασφάλειας και μη διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής της Αθήνας, απαγορεύεται από τις 9 το πρωί της Τρίτης μέχρι τις 10 το βράδυ της ίδιας ημέρας, οποιαδήποτε πορεία ή δημόσια συνάθροιση στο κέντρο.

Η Αστυνομία φοβάται ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν σοβαρά επεισόδια ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή του Συντάγματος και της Γερμανικής πρεσβείας που βρίσκεται κοντά στο Πολεμικό Μουσείο. Έτσι, με αυτή την απόφαση οι συγκεντρώσεις και οι πορείες μεταφέρονται από το Σύνταγμα και τη Γερμανική πρεσβεία στην Ομόνοια και το Πεδίον του Άρεως.

Τα σημεία στα οποία απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις και οι πορείες. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής είναι τα εξής: Βασ. Σοφίας (από τη συμβολή της με την Ακαδημίας) – Ακαδημίας – δεξιά Κανάρη – συνέχεια Πατριάρχου Ιωακείμ – αριστερά Μαρασλή – δεξιά Δεινοκράτους – αριστερά Αριστοδήμου – δεξιά Αθηναίων Εφήβων – συνέχεια Κόνιαρη – δεξιά Τσόχα – αριστερά Σούτσου Δ. – συνέχεια Πανόρμου – αριστερά Κηφισίας – δεξιά Κατεχάκη – αριστερά Καπετάν Χρονά – δεξιά Βλαχάκη – δεξιά Μεσογείων – αριστερά Μιχαλακοπούλου – αριστερά Διονυσίου Αιγηνίτου – δεξιά Ποταμιανού Ηλία – συνέχεια Ίωνος Δραγούμη – αριστερά Β. Αλεξάνδρου – δεξιά Ευφρονίου – αριστερά Σπ. Μερκούρη – δεξιά Ευτυχίδου – Πλατεία Πλαστήρα – δεξιά Αρχιμήδους – δεξιά Μ. Μουσούρου – δεξιά Αρδηττού – αριστερά Β. Όλγας (μέχρι τη συμβολή της με τη Β. Αμαλίας).

Επίσης, η απαγόρευση αφορά και τα τμήματα των ανωτέρω δρόμων που αποτελούν τα όρια της εν λόγω περιοχής, στο τμήμα της Αττικής Οδού από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» έως τον κόμβο της Περιφερειακής Υμηττού με την Κατεχάκη, στο τμήμα της Κατεχάκη από την έξοδο της Περιφερειακής Υμηττού έως τη συμβολή της με τη Λ. Μεσογείων και σε βάθος ακτίνας εκατό μέτρων, ένθεν και ένθεν προαναφερόμενων τμημάτων οδών (Αττική Οδός – Λ. Κατεχάκη), ως και επί των γεφυρών, ανισόπεδων κόμβων, διαβάσεων που υφίστανται κατά μήκος αυτών, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή τοπικής αρμοδιότητας Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών.

Να σημειωθεί ότι σχετική απόφαση, τελευταία φορά, είχε ληφθεί πριν από 13 χρόνια, όταν είχε επισκεφθεί τη χώρα μας, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, κ. Μπιλ Κλίντον, το 1999. Τότε είχαν απαγορευθεί διαδηλώσεις από όλα τα σημεία που θα πέρναγε ο κ. Κλίντον και μάλιστα, η σχετική απαγόρευση είχε ισχύσει για 26 ώρες αφού η παραμονή του τότε προέδρου των ΗΠΑ είχε διαρκέσει δύο ημέρες.

Δήλωση Δένδια

«Τέτοιες εκδηλώσεις είναι συνήθεις σε όλες τις περιοχές του κόσμου, όχι μόνο στην Αθήνα, όταν έρχεται κάποιος σημαντικός επισκέπτης. Αυτό συμβαίνει και στην δική μας περίπτωση, δήλωσε σχολιάζοντας την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ο υπουργός προστασίας του πολίτη Νίκος Δένδιας.

Ο κύριος Δένδιας απεύθυνε έκκληση σε όλους όσους θέλουν να διαμαρτυρηθούν, «να προφυλάξουν αφενός μεν την ειρήνη στην πρωτεύουσα και κυρίως και πάνω από όλα την προοπτική της χώρας μας, την εικόνα της πατρίδας μας στο εξωτερικό».  Προβολή 9 Οκτώβρη χάρτης απαγόρευσης Συγκεντρώσεων σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Αντιδράσεις για την απαγόρευση

Κύμα αντιδράσεων σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο έχει προκαλέσει η απόφαση της ΓΑΔΑ να απαγορεύσει συναθροίσεις και πορείες σε πολλούς κεντρικούς δρόμους της Αθήνας αύριο, λόγω της επίσκεψης της Αγκελας Μέρκελ.

Η σχεδόν γενική και απόλυτη απαγόρευση των συγκεντρώσεων αύριο, λόγω της επίσκεψης της κυρίας Μέρκελ, δεν μας βρίσκει σύμφωνους, τονίζει το ΠΑΣΟΚ .

Την αντίθεσή της στο μέτρο αυτό εκφράζει ανοικτά και η Δημοκρατική Αριστερά, τονίζοντας ότι η σχετική ανακοίνωση «δεν συνιστά ψύχραιμη στάση απέναντι σε λαϊκές διαμαρτυρίες επειδή δίνει την εντύπωση γενικευμένης απαγόρευσης συναθροίσεων». Σημειώνει ακόμη ότι απαιτεί σοβαρότητα και σύνεση από όλες τις πλευρές.

«Απαγόρευση από τη ΓΑΔΑ "υπαίθριων συναθροίσεων" αύριο στην Αθήνα, πλην Συντάγματος-Ομόνοιας. Πρωτοφανές κρεσέντο αυταρχισμού. Γύψος τρικολόρ;», σχολιάζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

Για «πρωτοφανή απόφαση που προκαλεί με το αυταρχικό και αναιτιολόγητο περιεχόμενό της» κάνουν λόγο οι Ανεξάρτητοι Ελληνες. Ο εκπρόσωπός τους Χρήστος Ζώης καταγγέλει την πρωτοβουλία της ΓΑΔΑ ως «αντισυνταγματική και αντιδημοκρατική, καθώς στερεί από Έλληνες πολίτες το δικαίωμα της ειρηνικής συνάθροισης και παραπέμπει δυστυχώς, δεδομένης και της συγκυρίας, σε άλλες εποχές».

Μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης της Αστυνομίας η ΓΣΕΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ξεκαθαρίζει πως θα πραγματοποιηθούν κανονικά τα συλλαλητήρια που έχουν προγραμματιστεί σήμερα το απόγευμα και αύριο στις 13.00 στο Σύνταγμα.

«Καταγγέλλουμε τις αστυνομικές απαγορεύσεις, την επίδειξη πυγμής, την αστυνομική βία, τις παρεμβάσεις των ΜΑΤ, τους τραυματισμούς και τις συλλήψεις απεργών και συνδικαλιστικών στελεχών, οι οποίες στοχεύουν να ακυρώσουν τα δημοκρατικά μας δικαιώματα», τονίζεται η Συνομοσπονδία.

«Η επίδειξη πυγμής που επιχειρεί να δείξει η κυβέρνηση μπροστά στο ερχομό της Μέρκελ στη χώρα μας, για να  προστατεύσει τους εκπροσώπους των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, την κερδοφορία τους απαγορεύοντας τις διαδηλώσεις δεν θα περάσει», παρατηρεί το ΠΑΜΕ και καλεί σε μαζική και μαχητική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που διοργανώνει στην Ομόνοια στις 13.00.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης