Η κρίση διώχνει τους Ελληνες γιατρούς από τη χώρα

Η κρίση διώχνει τους Ελληνες γιατρούς από τη χώρα

Την τελευταία τριετία ο αριθμός των λειτουργών του Ιπποκράτη που φεύγουν από την Ελλάδα έχει διπλασιαστεί!

Η οικονομική κρίση «διώχνει» τους Έλληνες γιατρούς από τη χώρα. Τα στοιχεία του μεγαλύτερου ιατρικού συλλόγου της χώρας, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), μέσω του οποίου διεκπεραιώνεται η σχετική διαδικασία της «φυγής» των γιατρών στο εξωτερικό, είναι αποκαλυπτικά για το κύμα της ιατρικής μετανάστευσης. Την τελευταία τριετία ο αριθμός των λειτουργών του Ιπποκράτη που φεύγουν από την Ελλάδα έχει διπλασιαστεί!

Το 2007 ζήτησαν το αναγκαίο για το εξωτερικό πιστοποιητικό από τον ΙΣΑ 702 γιατροί. Το 2008 την ίδια διαδικασία έκαναν 808 επιστήμονες και το 2009 ο αριθμός μειώθηκε στους 749. Το 2010 καταγράφεται όμως κατακόρυφη αύξηση: 1.047 γιατροί φεύγουν από τη χώρα μας. Το περασμένο έτος η κρίση οδηγεί στην αλλοδαπή, κυρίως στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, άλλους 1.483 γιατρούς. Το «κύμα» δε συνεχίζει με αμείωτη ένταση την πορεία του: μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012 έχουν φύγει άλλοι 581 επιστήμονες.

Σημειωτέον ότι δεν πρόκειται για νέους, ανειδίκευτους γιατρούς, όπως ήταν ο κανόνας. Μεγάλο ποσοστό αποτελούν οι ειδικευμένοι γιατροί, ηλικίας 40 – 55 χρόνων, που αναζητούν λύση στο επαγγελματικό αδιέξοδο που προκαλεί η κρίση. Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γιώργος Πατούλης, υλοποιεί πρόγραμμα συνεργασίας με τους ομολόγους του στη Γερμανία και τη Γαλλία. «Στόχος μας είναι να διευρύνουμε στο μέγιστο βαθμό τις δυνατότητες απορρόφησης Ελλήνων γιατρών που βιώνουν έντονα τις συνέπειες τις ιατρικής ανεργίας στη χώρα μας σε χώρες που έχουν έλλειμμα ιατρικό» επισημαίνει ο κ. Πατούλης. Το ΘΕΜΑ συνομίλησε με τρεις Έλληνες γιατρούς που βίωσαν την κρίση και επέλεξαν να αναζητήσουν την επαγγελματική τους διέξοδο στην αλλοδαπή.

Απόστολος Ρουμπελάκης, 34 χρόνων, καρδιοχειρουργός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Σαουθάμπτον

«Το 1/3 των αιτήσεων για εργασία που δέχεται το νοσοκομείο γίνονται από Έλληνες γιατρούς»

«Τα τελευταία έξι χρόνια εργάζομαι σε ένα από τα μεγαλύτερα καρδιοχειρουργικά κέντρα της Αγγλίας, στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Σαουθάμπτον. Από τον περασμένο Οκτώβριο είμαι μέλος της επιτροπής του νοσοκομείου που καλείται να αξιολογήσει τους γιατρούς που διεκδικούν θέσεις εργασίας σε αυτό. Διαπιστώνω ότι αυξάνονται δραματικά οι Έλληνες γιατροί που αναζητούν απεγνωσμένα εργασία. Είναι ενδεικτικό ότι στην τελευταία προκήρυξη για δύο θέσεις επιμελητών, υποβλήθηκαν 30 αιτήσεις και από αυτές οι δέκα είχαν... υπογραφή ελληνική. Και δεν πρόκειται για ανειδίκευτους όπως ήταν μέχρι τώρα ο κανόνας. Είναι γιατροί ειδικευμένοι ηλικίας 40 – 50 χρόνων διεκδικούν μια θέση κι έναν μισθό για να μπορέσουν να επιβιώσουν επαγγελματικά με αξιοπρέπεια. Είμαι υπερήφανος που είμαι απόφοιτος ελληνικής Ιατρικής Σχολής και ντρέπομαι για αυτή τη μετανάστευση ιατρών που βρίσκεται σε εξέλιξη. Προσωπικά, έχω καταφέρει στα 34 χρόνια μου να είμαι επιμελητής καρδιοχειρουργός, να αμείβομαι με μισθό… Διευθυντή του ΕΣΥ και κυρίως να μπορώ να ονειρεύομαι το επαγγελματικό μου μέλλον. Οι συνομήλικοί μου στην Ελλάδα εργάζονται 24ωρα μέσα στα νοσοκομεία, εάν έχουν καταφέρει να ξεκινήσουν ειδικότητα, λαμβάνουν 1.200 ευρώ τον μήνα και περιμένουν να τους καταβληθούν οι εφημερίες του περασμένου έτους».

Γιώργος Ορθόπουλος, 30 χρόνων, επιστημονικός συνεργάτης του Τμήματος ΩΡΛ, Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Βοστώνης

«Όταν σε μια χώρα υπάρχουν πολίτες που δεν έχουν να φάνε, αποτελεί πολυτέλεια η δαπάνη χρημάτων για ερευνητικές δραστηριότητες»
«Ονειρευόμουν από μικρό παιδί να σπουδάσω Ιατρική. Όταν ολοκλήρωσα την Ιατρική Αθηνών, το 2009,  ήρθα αντιμέτωπος με την… ανύπαρκτη ελληνική πραγματικότητα στο πεδίο της έρευνας. Στην Ελλάδα πάντοτε υπήρχε μιζέρια για την έρευνα. Πολύ προτού αποτυπωθεί η κρίση, ελάχιστα ιδρύματα προήγαγαν ερευνητική γνώση. Δεν τολμώ να φανταστώ τι θα γίνεται τώρα… Γιατί, δυστυχώς, όταν σε μια χώρα υπάρχουν πολίτες που δεν έχουν να φάνε, προφανώς αποτελεί πολυτέλεια η δαπάνη χρημάτων για ερευνητικές δραστηριότητες. Το 2009 που ορκίστηκα, υπέβαλα αίτηση για ειδικότητα Γενικής Χειρουργικής στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Μέχρι σήμερα δεν έχει «ανοίξει» ακόμη θέση! Αποφάσισα σχεδόν αμέσως να φύγω για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Βρίσκομαι στη Βοστώνη ως ερευνητής στο Τμήμα ΩΡΛ του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της πόλης. Διαπιστώνω καθημερινά ότι παρότι τα νοσοκομεία έχουν προβλήματα, δουλεύουν με εξαιρετική οργάνωση και ταχύτητα. Στην κλινική που εργάζομαι δεν υπάρχει καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση ασθενούς για περισσότερο από 15 λεπτά. Επιπλέον, χωρίς να θέλω να ωραιοποιήσω καταστάσεις, αφού και στις ΗΠΑ υπάρχουν αρκετές δυσκολίες, διαπιστώνω ότι εάν κάποιος θέλει να κάνει σοβαρή ερευνητική δουλειά και διαθέτει τα προσόντα, θα την κάνει, θα πληρωθεί και θα έχει τον εξοπλισμό που επιθυμεί. Το επόμενο έτος θα κάνω αίτηση για ειδικότητα ΩΡΛ. Ως ειδικευόμενος θα αμείβομαι με 50.000 δολάρια τον χρόνο, δηλαδή περίπου 38.000 ευρώ. Ποσό που ένας Έλληνας ειδικευόμενος στο ΕΣΥ λαμβάνει έπειτα από τρία χρόνια εργασίας…»

Ειρήνη Δημητριάδου, 26 χρόνων, ειδικευόμενη στο Τμήμα Γυναικολογίας- Μαιευτικής του Tufts Medical Center της Βοστόνης

«Θέλω να επιστρέψω σε μια Ελλάδα που θα με δεχτεί και θα μου επιτρέψει να εφαρμόσω όσα έχω μάθει στο εξωτερικό…»
«Αποφοίτησα από τον Ιατρική Σχολή Αθηνών τον Αύγουστο του 2009. Την ίδια ημέρα δήλωσα ειδικότητα. Τρία χρόνια μετά παραμένω στη… λίστα αναμονής, με αύξοντα αριθμό 21. Αυτά επί της ελληνικής επικράτειας. Διότι στις ΗΠΑ είμαι ερευνήτρια στο τμήμα Γυναικολογίας και Μαιευτικής του Massachusetts General Hospital και επισκέπτρια- επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Πριν από λίγες μέρες έγινα δεκτή ως μία από τις 5 πρωτοετείς ειδικευόμενες Γυναικολογίας και Μαιευτικής στο Tufts Medical Center της Βοστόνης. Το επίπεδο των Ελλήνων γιατρών είναι υψηλό –μπορώ να σταθώ επάξια στο ανταγωνιστικό επίπεδο της Αμερικής. Τους τελευταίους μήνες πολλοί Έλληνες γιατροί αναζητούν επαγγελματική λύση στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Το αξιοσημείωτο, είναι πως ακόμα και νέοι ιατροί που έκαναν ειδικότητα στην Ελλάδα, επιλέγουν πια να αφήσουν τη θέση και να μπουν στην διαδικασία εύρεσης ειδικότητας στις ΗΠΑ (εξετάσεις, research, συνεντεύξεις). Οι μέσες ετήσιες αποδοχές ενός πρωτοετούς ειδικευόμενου στις ΗΠΑ είναι περίπου 50.000 δολάρια. Το ποσό τριπλασιάζεται εάν πρόκειται για γιατρό ειδικευμένο. Εύχομαι να παρέλθει σύντομα η οικονομική κρίση και να μπορέσω να επιστρέψω σε μια Ελλάδα η οποία θα με δεχτεί και θα μου επιτρέψει να εφαρμόσω όσα καλά έχω μάθει στο εξωτερικό».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (22)

Κώστας

 Τον πούλο...Αλλιώς γαλουχήθηκαν για την Ιατρική αυτά τα παιδάκια...Σόρρυ, αλλά τώρα φράγκα για φακελάκια δεν υπάρχουν...Αν ήταν μαγκάκια, θα πήγαιναν στα επαρχιακά νοσοκομεία που είναι κλειστά επειδή οι γιατροί δεν δείχνουν ενδιαφέρον...Βουτηρομπεμπέδες είναι όμως οι περισσότεροι, με αγορασμένα πτυχία με τα λεφτά του μπαμπά από τις ανατολικές χώρες...Στο καλό και να μας γράφουν...Θα τα καταφέρουμε και χωρίς αυτούς...Η πατρίδα θα μείνει όρθια απ΄τα γιατρουδάκια με τις κομμένες υπερωρίες, που ματώνουν για τα λίγα στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στα νοσοκομεία που μας έμειναν..Στο καλό και καλή σταδιοδρομία...

Πάνος

Δεν έχει νόημα ο επαγγελματικός προσανατολισμός που αναφέρεται 2 σχόλια πριν, σε μια αγορά εργασίας που μεταβάλλεται πολύ γρήγορα. Δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς τώρα τις προοπτικές ενός επαγγέλματος το 2025, όπως δεν μπορεί να προβλέψει την πορεία του χρηματιστηρίου. Μπορεί να κάνει μόνο εκτιμήσεις. Μην έχετε επίσης τυφλή εμπιστοσύνη σε αυτό τον Ιδιωτικό τομέα.. Έχει καταντήσει στερεότυπο, πλέον του ότι ο ΙΤ είναι αξιόπιστος παντού και σε όλα, με κριτήριο το ότι τους αναξιόπιστους θα τους απορρίψει η αγορά...!!  

panos tsiligkaridis

 οι ανθρωπινες κοινωνιες απο τα πρωιμα σπαργανα τους εδειχναν σεβασμο στους γιατρους και στους δασκαλους τους . οι αλητειες εναντια τους δειχνουν μονο πολιτισμικη βαρβαροτητα

docant

 Αυτό συμβαίνει σε μια χώρα με πληθώρα γιατρών που φέρουν πτυχία αμφιβόλου προέλευσης. Ως γιατρός ο ίδιος καθώς και η σύζυγός μου, απόφοιτοι ελληνικής ιατρικής σχολής που τελειώνουμε ειδικότητα αναρωτιέμαι πραγματικά για το αντίκρισμα τόσο κοπιωδών σπουδών, απάνθρωπου ωραρίου και συνθηκών εργασίας στις απαράδεκτα λειτουργούσες για προσωπικό και ασθενείς κλινικές του ΕΣΥ (με μισθούς ντροπής) και τεράστιας επαγγελματικής και κοινωνικής ευθύνης. Το απατηλό όνειρο του Έλληνα γονέα να δει το βλαστάρι του γιατρό οδήγησε σε μαζική παραγωγή βαλκανόφερτων κυρίως πτυχίων ιατρικής (συχνά εξαγορασμένα με ποικίλους τρόπους), που σε μεγάλο ποσοστό έχουν δυσφημίσει το επάγγελμα (υπάρχουν εξαιρέσεις ευτυχώς) και έχουν κάνει την κοινωνία σχεδόν ρατσιστική απέναντι σε αυτό που κάποτε θεωρείτο η κορυφαία των επιστημών. Υπεύθυνοι γι'αυτή την κατάσταση? Πολιτικάντηδες και πανεπιστημιακοί της κακιάς ώρας, αλλά και η λοξή νοοτροπία πολλών γύρω μας που έβλεπαν την ιατρική ως πανάκεια στην προσωπική τους ματαιοδοξία. Αν και εμείς έχουμε πάρει την απόφαση για την ώρα να παραμείνουμε και να το παλέψουμε εδώ επαγγελματικά, δεν μπορώ λοιπόν να κατηγορήσω τους άξιους συναδέλφους μου που φεύγουν προς αναζήτηση στοιχειώδους επαγγελματικής αξιοπρέπειας. Και για όσους σπεύδουν να τους στολίσουν με χαρακτηρισμούς που μάλλον τους ίδιους προσδιορίζουν, απλά να θυμάστε οτι η φυγή από τη χώρα και η μετανάστευση δεν είναι ποτέ για κανέναν εύκολη υπόθεση.

ΣΤΗΘΟΣΚΟΠΙΟ

Προς BILLΙS και ΛΟΓΙΑ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΣΤΑΡΑΤΑ: αντί να στηλιτεύσετε τη χώρα και την κατάσταση που διωχνει τα παιδιά της γιατί δεν βρίσκουν δουλειά και επιστημονική προοπτική λέτε κουταμαρες... Λίγος σεβασμός και εκτίμηση σε ανθρώπους που μοχθούν πραγματικά, θα ήταν προτιμότερος!αλλάξτε μυαλά και συνέλθετε, και λιγη αυτοκριτική δεν βλάπτει για τα κακώς κείμενα αυτής της χώρας έχουμε όλοι μερίδιο....

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ. Τα μέλη της Αναρχικής Επαναστατικής Οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς Γεράσιμος Τσάκαλος και Παναγιώτης Αργυρού ξεκίνησαν στις 8/4 απεργία πείνας απαιτώντας την οριστική μεταγωγή τους στις Φυλακές του Κορυδαλλού έχοντας έρθει σε ρήξη με τους ανθρωποφύλακες του Δομοκού και συγκεκριμένα τον επικεφαλής αρχιφύλακα των φυλακών Δομοκού, τον θρασύδειλο Χρήστο Κλιάρη λόγω της αξιοπρεπούς στάσης τους να μην δέχονται σωματικό έλεγχο. Από 8/4 ξεκίνησε απεργία πείνας αλληλεγγύης στους συντρόφους του και ο Χρήστος Τσάκαλος μέλος της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης θα ξεκινήσουν σταδιακά μαζί με τον αναρχικό Θεόφιλο Μαυρόπουλο, την απεργία αν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των συντρόφων τους. Ήδη απο Τρίτη 17-4-12 ξεκίνησαν απεργία πείνας και οι Χάρης Χατζημιχελάκης , Δαμιανός Μπολάνο και Γιώργος Πολύδωρος δίπλα στους συντρόφους τους.. ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΛΙΑ. 

billis

 Η ανειδεικευτη γενια του 1960 οταν μεταναστευσε εμαθε στους ξενους τι εστι σουβλακι......οι γιατροι θα τους μαθουν τι εστι φακελακι...

Harry

 To oti einai zwntanoi nekroi stis parapanw xwres, oute koubenta na ginete

απλα λογια και σταρατα

Φιλοιμου οταν αποφασιζεις να σπουδασεις ιατρικη και να γινεις γιατρος με γνωμονα το χρημα και την οικονομα συγουρα θα πας οπου δινουν περισσοτερα σαν ας πουμε τυχοδιωκτης.Οταν ομως γινεσαι γιατρος με γνωμονα την προσφορα στον ανθρωπο καθεσαι στην χωρασου και ας ειναι οπως ειναι τωρα.Ισα ισα τωρα στα δυσκολα υπαρχει πολυς κοσμος που εχει αναγκη απο ιατρικη φροντιδα και δωρεαν ιατρικη φροντιδα.Ποιο απο αυτα τα κολοπαιδα θα μπορουσε να το κανει??????Οταν η ελληνικη κοινωνια τα τελευταια 20 χρονια εμαθε πως θα βγαλει ευκολο και γρηγορο χρημα για να μενει ΒΠ να εχει πορσε και high ζωη. Υπαρχουν οι καλοι γιατροι αλλα σκατοψυχοι και φιλοχρηματοι και οι καλοι γιατροι ανθρωπιστες που οταν πας στο ιατρειοτους αν δεν εχεις λεφτα εισαι ανεργος κτλπ δεν σου παιρνουν λεφτα.Ξερω τετοιους γιατρους και τους βγαζω το καπελο. Στο καλο να πανε οσοι φυγουν για εξωτερικο και να μην ξαναρθουν.Κοπρογιατρους τους φαγαμε στην μαπα 20 χρονια.Ειναι οι κλασικοι γιατροι που τα περνανε ειχαν μαθει να βγαζουν απο συνταγε ςκαι φαρμακευτικες του κοσμου τα λεφτα.Τωρα ομως που κοπηκε το παρτι δεν συμνιβαζονται και φευγουν εξω. Στο διαολο να πατε παρασιτα. 

Βασίλη Ζάιτσεφ

 @ Maria T ... όχι βέβαια δεν είναι λύση η αναμονή τους στην ανεργία ... αλλά είναι κρίμα αυτοί οι νέοι, η ελπίδα μας στο κάτω κάτω, να φεύγουν στη ξενιτιά ... εδώ ποιος θα μείνει να βοηθήσει; Είναι πολυ στενάχωρο αυτό!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης