Ετσι παγιδεύουν τα ευρώ

Ετσι παγιδεύουν τα ευρώ

Οταν πριν από μερικούς μήνες η αστυνομία έλυνε τον γρίφο της απαγωγής Μυλωνά, υποστήριξε πως η άκρη του νήματος βρέθηκε από προσημειωμένα χαρτονομίσματα των λύτρων που εντοπίστηκαν σε διάφορα τραπεζικά υποκαταστήματα της χώρας. Ποτέ όμως δεν εξήγησε με ποιο τρόπο βρέθηκαν τα σημαδεμένα χρήματα. Πώς δηλαδή, οι Αρχές, έχοντας καταγράψει μόνο τον αριθμό σειράς του κάθε χαρτονομίσματος, είχαν τη δυνατότητα να το εντοπίζουν. Τελικά, το μεγ

Το μπλόκο στα μερίσματα διώχνει τα Ταμεία από τις τραπεζικές μετοχές

Οταν πριν από μερικούς μήνες η αστυνομία έλυνε τον γρίφο της απαγωγής Μυλωνά, υποστήριξε πως η άκρη του νήματος βρέθηκε από προσημειωμένα χαρτονομίσματα των λύτρων που εντοπίστηκαν σε διάφορα τραπεζικά υποκαταστήματα της χώρας. Ποτέ όμως δεν εξήγησε με ποιο τρόπο βρέθηκαν τα σημαδεμένα χρήματα. Πώς δηλαδή, οι Αρχές, έχοντας καταγράψει μόνο τον αριθμό σειράς του κάθε χαρτονομίσματος, είχαν τη δυνατότητα να το εντοπίζουν. Τελικά, το μεγάλο μυστικό κρύβεται πίσω από μια ειδική ουσία με την οποία ψεκάζουν τα χαρτονομίσματα, τη στενή συνεργασία Αρχών και τραπεζικών ιδρυμάτων αλλά και τον ειδικό εξοπλισμό που έχουν τα ταμεία, έτσι ώστε εκτός από τα πλαστά να αναγνωρίζουν και τα παγιδευμένα ευρώ.

Κλείσιμο

       Φυσικά, το «μυστικό» κόλπο της αστυνομίας και των τραπεζών δεν εφαρμόστηκε μόνο στην υπόθεση της απαγωγής του πρώην προέδρου του ΣΕΒ Βορείου Ελλάδος κ. Γιώργου Μυλωνά αλλά και σε πολλές άλλες περιπτώσεις πριν και μετά το σκηνικό που έστησε η ομάδα Παλαιοκώστα. Οπως αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ», δεκάδες περιπτώσεις εντοπισμού παγιδευμένων χαρτονομισμάτων των 5,50 και 100 ευρώ καταγράφονται καθημερινά σε διάφορα τραπεζικά υποκαταστήματα της Ελλάδας. Γεγονός που αποδεικνύει πως τρέχουν πολλές υποθέσεις εκ των οποίων άλλες είναι σοβαρές και άλλες μικρότερης σημασίας που ζητούν διαλεύκανση μέσω της τεχνολογίας. Βέβαια, για λόγους ασφαλείας, τόσο η αστυνομία όσο και οι τράπεζες αποφεύγουν να αναφερθούν με λεπτομέρειες στη μυστική συνεργασία και στα όπλα που χρησιμοποιούν.

 Ετσι παγιδεύουν τα ευρώ

Πώς όμως γίνεται η διαδικασία προσημείωσης-παγίδευσης των ευρώ; Αξιωματικοί της Ασφάλειας αλλά και στελέχη τραπεζών, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», δίνουν κατατοπιστικές απαντήσεις. Οπως λένε, για να ξεκινήσει η διαδικασία προσημείωσης χαρτονομισμάτων, προκειμένου να δουν στη συνέχεια αν τα παγιδευμένα χρήματα πέρασαν από τα χέρια συγκεκριμένων ανθρώπων που θεωρούνται ύποπτοι, πρέπει να καταγραφεί ο αριθμός σειράς καθενός ξεχωριστά χαρτονομίσματος. Μια διαδικασία χρονοβόρα η οποία όμως πολλές φορές γίνεται πιο εύκολη αν χρησιμοποιηθούν ολοκαίνουρια χαρτονομίσματα. Οι λίστες με τους αριθμούς αποστέλλονται στους υπευθύνους ασφαλείας όλων των τραπεζικών ιδρυμάτων της χώρας, προκειμένου να γνωρίζουν ποια χρήματα ψάχνουν οι Αρχές.

Μέχρι εδώ, η διαδικασία είναι γνωστή. Ομως, υπάρχει και ένα δεύτερο στάδιο που κάνει τη διαφορά. Δηλαδή, τα χρήματα, πριν φύγουν από τις Αρχές για να δοθούν ως λύτρα ή ως αντάλλαγμα σε παράνομες συναλλαγές (εκβιασμοί, δωροδοκίες κ.λπ.), ψεκάζονται με ένα ειδικό σπρέι. Η εικόνα τους δεν αλλοιώνεται. Ούτε η αφή τους. Ομως, τα συγκεκριμένα ευρώ έχουν ποτίσει με μια αόρατη ουσία που δεν φεύγει, με αποτέλεσμα, όταν αυτά περάσουν από τα μηχανήματα των τραπεζών, να εντοπίζονται όπως συμβαίνει και με τα πλαστά χαρτονομίσματα.

Ετσι, ο ταμίας που εντοπίζει το «προβληματικό» ευρώ και αφού διαπιστώσει πως δεν είναι πλαστό πληκτρολογεί τον αριθμό τους στον υπολογιστή και αμέσως εμφανίζεται το.. ιστορικό του. Από πότε δηλαδή «απασχολεί» το χαρτονόμισμα και σε ποια υπόθεση.

       Με εσωτερικά υπηρεσιακά σημειώματα, κάθε κατάστημα τράπεζας ενημερώνει τον υπεύθυνο ασφαλείας αναφέροντας αναλυτικά τις ημερομηνίες που βρέθηκαν τα χαρτονομίσματα, πόσα είναι αυτά και ποιος είναι ο σειριακός αριθμός. Ετσι, για παράδειγμα, και όπως φαίνεται από τα απόρρητα έγγραφα που έχει στη διάθεσή του το «ΘΕΜΑ», μόνο μέσα σε λίγες ημέρες βρέθηκαν δεκάδες παγιδευμένα χαρτονομίσματα. Μάλιστα, οι υπάλληλοι στην απόρρητη αναφορά προς τον διευθυντή Εσωτερικού Ελέγχου και τον υπεύθυνο ασφαλείας της τράπεζας, εκτός από τις παραπάνω λεπτομέρειες (ποσά και αριθμούς), επισυνάπτουν και φωτοτυπίες των μαρκαρισμένων χαρτονομισμάτων.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης