Το παρασκήνιο των επιστροφών Κολιούση, Σωτηροπούλου

Το παρασκήνιο των επιστροφών Κολιούση, Σωτηροπούλου

Επιστρέφουν στο δικαστικό σώμα όχι όμως και στην έρευνα για το σκάνδαλο των «ιερών» ανταλλαγών. Ο λόγος για τους δυο αντεισαγγελείς Εφετών κύριο Ηλία Κολιούση και κυρία Ελένη Σωτηροπούλου, οι οποίοι είχαν αναλάβει να διερευνήσουν την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου αλλά υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους από το δικαστικό σώμα. Και οι δυο είχαν την άποψη ότι η σχετική δικογραφία έπρεπε να διαβιβαστεί στη Βουλή σύμφωνα με τ

Επιστρέφουν στο δικαστικό σώμα όχι όμως και στην έρευνα για το σκάνδαλο των «ιερών» ανταλλαγών. Ο λόγος για τους δυο αντεισαγγελείς Εφετών κύριο Ηλία Κολιούση και κυρία Ελένη Σωτηροπούλου, οι οποίοι είχαν αναλάβει να διερευνήσουν την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου αλλά υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους από το δικαστικό σώμα. Και οι δυο είχαν την άποψη ότι η σχετική δικογραφία έπρεπε να διαβιβαστεί στη Βουλή σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, σε αντίθεση με τον προϊστάμενό τους κ. Κυριάκο Καρούτσο αλλά και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γιώργο Σανιδά, οι οποίοι έκριναν πως δεν υπήρχαν στοιχεία που να δικαιολογούν την αποστολή του «καυτού» φακέλου στη Βουλή.

Από την ημέρα που οι δυο αντεισαγγελείς Εφετών υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους έχει περάσει περίπου ένας μήνας. Σήμερα, από το υπουργείο Δικαιοσύνης έγινε γνωστό ότι ανακλήθηκαν οι παραιτήσεις των κ. Κολιούση και της κυρίας Σωτηροπούλου και ότι οι δυο αντεισαγγελείς Εφετών επιστρέφουν στο δικαστικό σώμα, όχι όμως και στην έρευνα για το Βατοπέδι την οποία διενεργεί η συνάδελφός τους κυρία Ευσταθία Σπυροπούλου συνεπικουρούμενη, πλέον, και από δεύτερο εισαγγελέα τον κ. Παντελή Στραγάλη.

Όπως έγινε γνωστό οι δυο αντεισαγγελείς οι οποίοι βρίσκονται σε άδεια - μέχρι τις 22 Νοεμβρίου ο κ. Κολιούσης και η κυρία Σωτηροπούλου μέχρι τις 16 Νοεμβρίου – δεν επιθυμούν να υπηρετήσουν στην Αθήνα αλλά να μετατεθούν στον Πειραιά.

Μάλιστα, το απόγευμα της περασμένης Τρίτης συναντήθηκαν με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Σωτήρη Χατζηγάκη, ο οποίος δεν είχε κάνει αποδεκτές τις παραιτήσεις τους – και συζήτησαν την επιστροφή τους στο δικαστικό σώμα. Συνάντηση είχαν και με τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Βασίλη Νικόπουλο. Οι δυο αντεισαγγελείς Εφετών, όπως οι πληροφορίες αναφέρουν, συζήτησαν με τον κ. Νικόπουλο το θέμα της μετάθεσής τους. Οι σχετικές αιτήσεις τους θα εξεταστούν από το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο στις 13 Νοεμβρίου.

Η πρόθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης να «κρατήσει» στο σώμα τους δυο αντεισαγγελείς είχε διαφανεί από τα πρώτα 24ωρα της κρίσης που ξέσπασε με αφορμή τις παραιτήσεις τους. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνος Γκλέτσος προσπάθησε να έρθει σε επικοινωνία μαζί τους προκειμένου να τους μεταπείσει. Ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει από τον κ. Χατζηγάκη να μην κάνει δεκτές τις παραιτήσεις τους. «Η σημερινή εξέλιξη είναι μια ευτυχής «κατάληξη για τους δυο αντεισαγγελείς αλλά και το δικαστικό σώμα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος κ. Σωτήρης Μπάγιας μόλις έγινε γνωστή η είδηση της ανάκλησης των παραιτήσεων.

Συνεχίζεται η έρευνα

Όσον αφορά, τώρα, την πορεία της εισαγγελικής έρευνας αυτή  συνεχίζεται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, με την κλήτευση των υπόπτων. Φαίνεται πως ξεπεράστηκαν τα διλήμματα και ο προβληματισμός που υπήρχε ως προς την πορεία της, παράλληλα με το έργο της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής.

Η εισαγγελέας κ. Σπυροπούλου αναμένεται να πάρει κατάθεση και από τους τελευταίους μάρτυρες και στην συνέχεια  - ίσως και από την ερχόμενη εβδομάδα – να καλέσει πρόσωπα με την ιδιότητα των υπόπτων. Οι υπό διερεύνηση κατηγορίες είναι απιστία, απάτη, ψευδή βεβαίωση και ενδεχομένως και παράβαση καθήκοντος. Εν τω μεταξύ, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας έκανε δεκτό το αίτημα της κ. Σπυροπούλου για ορισμένο και δεύτερου εισαγγελέας. Πλέον, η έρευνα για το σκάνδαλο των «ιερών» ανταλλαγών θα  διενεργείται και από τον εισαγγελέα κ. Παντελή Στραγγάλη, ο οποίος ορίστηκε με απόφαση του κ. Καρούτσου.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης