Οι νεόπτωχοι γίνονται… νεοαγρότες!

Οι νεόπτωχοι γίνονται… νεοαγρότες!

Δήμοι και κοινότητες προσφέρουν αγροκτήματα προς καλλιέργεια σε όσους δεν έχουν κανένα άλλο εισόδημα

Οι νεόπτωχοι γίνονται… νεοαγρότες!
Ελιές και καρυδιές σκοπεύει να καλλιεργήσει και  ο 30χρονος γεωπόνος Ερόλ Μολά, λόγω του  ευνοϊκού κλίματος της  περιοχής για τέτοιου  είδους καλλιέργειες

Οι νεόπτωχοι  γίνονται… νεοαγρότες. Στη φύση και την ελληνική γη στρέφουν πλέον τις ελπίδες τους για επιβίωση εκατοντάδες νεόπτωχοι σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και ηλικιωμένοι που βλέπουν τις συντάξεις τους να μειώνονται δραματικά. Συνταξιούχοι και άνθρωποι που έχασαν τις εργασίες τους και βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς εισόδημα, επιστρέφουν στην περιφέρεια με στόχο να καλλιεργήσουν και να εξασφαλίσουν με αυτόν τον τρόπο τα προς το ζην.  

Δήμοι και κοινότητες σε ολόκληρη τη χώρα προσφέρουν ήδη  αγροκτήματα σε ανθρώπους που δεν έχουν κανένα άλλο εισόδημα δίνοντάς τους τη δυνατότητα να τα καλλιεργούν για να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα. Από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, μια ιδιότυπη διαδικασία αναδασμού γης λόγω της κρίσης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και όλα δείχνουν ότι όσο η κατάσταση χειροτερεύει, όλο και περισσότεροι θα αναζητούν μια διέξοδο στην αγροτική οικονομία. Την ιδέα ήδη έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται και να υλοποιούν δήμοι όπως ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, Έδεσσας, Θέρμης, Ρόδου, Κοζάνης, Λέσβου…

Στη Λάρισα, η  πρωτοβουλία ανήκει στο δήμαρχο της πόλης κ. Κωνσταντίνο Τζανακούλη. O Δήμος δίνει την ευκαιρία σε 200 ανέργους, να καλλιεργήσουν ο καθένας μια έκταση, με όποια λαχανικά επιθυμούν και με μοναδική υποχρέωση να διαθέτουν το 10% της παραγωγής τους στο κοινωνικό παντοπωλείο. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο έχει στόχο να βοηθήσει κοινωνικά τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού αλλά να δώσει και κίνητρο στο θέμα της αστικής γεωργίας σε όσους επιθυμούν να έχουν τα δικά τους λαχανικά και κηπευτικά προϊόντα.

«Είναι μια  κίνηση του Δήμου που εμένα προσωπικά θα με βοηθήσει πολύ. Με την οικονομική κρίση που όλοι βιώνουμε και με τα ασφυκτικά μέτρα που έχουν ληφθεί, τέτοιες πρωτοβουλίες αποτελούν «ανάσα» σε αυτούς που πλήττονται από την κρίση. Ο λαχανόκηπος μας δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουμε τα απαραίτητα για το νοικοκυριό μας ενώ την ίδια ώρα αποτελεί κίνητρο να δραστηριοποιούνται τόσο εκείνοι που έχουν μείνει άνεργοι, όσο και οι συνταξιούχοι», δηλώνει ο συνταξιούχος κ. Γιώργος Μπλιάκας, ο οποίος έχει σκοπό να καλλιεργήσει εποχιακά λαχανικά και όσα κρίνει απαραίτητα για τη διατροφή της οικογένειάς του.  
Κλείσιμο

Ο δημοτικός  λαχανόκηπος πέραν του ότι  προσφέρει στους απόρους της  περιοχής φαγητό, δίνει ελπίδα και  ενδιαφέρον για την καθημερινότητα, αφού δίνεται η δυνατότητα δραστηριοποίησης. Τα δε λαχανικά που θα καλλιεργήσουν θα μπορούν εκτός από το να τα χρησιμοποιούν για τις ανάγκες της οικογένειάς τους, να τα πουλήσουν, ώστε να αποκτήσουν ένα μικρό εισόδημα.

Ιστορικά τέτοιοι  δημοτικοί λαχανόκηποι δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά στην Αγγλία, λίγο μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ως μέσο επιβίωσης των κατοίκων στα αστικά κέντρα, κάτι που εφαρμόζεται μέχρι και σήμερα. Η πρακτική αυτή, βρίσκει πλέον εφαρμογή σε αρκετές χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες όπως στην Κούβα, όπου οι λαχανόκηποι είχαν επιβληθεί ως μέσο αντιμετώπισης του εμπάργκο. Στη Λάρισα τέθηκε σε εφαρμογή πριν από περίπου ένα μήνα. «Έχουμε παραχωρήσει μια έκταση περιμετρικά της πόλης. Έχουμε διαθέσει τον πρώτο εξοπλισμό για την υλοποίηση των καλλιεργειών και τις απαραίτητες αρόσεις ενώ, η έκταση έχει χωριστεί σε κομμάτια», λέει ο αντιδήμαρχος κ. Άρης Γαλάτος ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, σε διάστημα ενός περίπου μήνα έχουν γίνει 140 αιτήσεις.

Το πρόγραμμα  ενίσχυσης της αστικής γεωργίας από ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού «Δημοτικός Λαχανόκηπος» θα διαθέσει σε δημότες της Λάρισας εκτάσεις 10 στρεμμάτων στη συνοικία της Νέας Πολιτείας. Δικαίωμα έχουν κατά προτεραιότητα νέοι άνεργοι της Λάρισας, συνταξιούχοι, Σχολεία και ΚΑΠΗ, αλλά – σε δεύτερη φάση – κι όσοι Λαρισαίοι επιθυμούν. Βασική προϋπόθεση είναι να μην χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα ή λιπάσματα και να καλλιεργούν λαχανικά με βιολογικό τρόπο, αρχικά για ατομική χρήση. Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας οι δικαιούχοι θα υποβάλλουν σχετική αίτηση στη Γεωτεχνική Υπηρεσία για να τους παραχωρηθεί δωρεάν για δύο χρόνια η χρήση του συγκεκριμένου τμήματος, αλλά αναλαμβάνουν και την υποχρέωση να διαθέτουν το 10% της παραγωγής τους στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λαρισαίων.  

Αντίστοιχα, και στην Ξάνθη, η ίδια πρακτική μίσθωσης εκτάσεων αγροτικής γης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έδωσε ανάσα αισιοδοξίας σε γεωπόνους ή κτηνοτρόφους, άνεργους και μη, που πλέον ως αγρότες ανοίγουν νέο κεφάλαιο στην επαγγελματική τους ζωή. Έντεκα δικαιούχοι πήραν 29 αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 180 στρεμμάτων τα οποία κατά 33% αφορούν σε αγροτική γη και κατά 66% σε κτηνοτροφική εκμετάλλευση. Οι νεόκοποι αγρότες, μιλούν με ενθουσιασμό στο protothema.gr για τις νέες προοπτικές που ανοίχτηκαν στη ζωή τους μέσω του αγροτικού «επιχειρείν».  


Ιωάννα Παπαδοπούλου

«Είμαι  δύο χρόνια άνεργη και στο παρελθόν έχω δουλέψει στον ΕΛΓΑ και γενικότερα στον αγροτικό τομέα. Πήρα 5 αγροτεμάχια, συνολικής έκτασης 25 στρεμμάτων στις περιοχές Λεύκη και Διομήδια», λέει η γεωπόνος Ιωάννα Παπαδοπούλου





Η 30χρονη γεωπόνος Ιωάννα Παπαδοπούλου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είμαι δύο χρόνια άνεργη και στο  παρελθόν έχω δουλέψει στον ΕΛΓΑ και  γενικότερα στον αγροτικό τομέα. Πήρα 5 αγροτεμάχια, συνολικής έκτασης 25 στρεμμάτων στις περιοχές Λεύκη και Διομήδια. Θα καλλιεργήσω αρωματικά βότανα όπως φασκόμηλο, λεβάντα, μέντα και σε πρώτη φάση θα τα προμηθεύω σε έναν φίλο που εμπορεύεται ανάλογα προϊόντα αυτά. Στην πορεία ελπίζω να δικτυωθούμε και να αυξηθούν οι πωλήσεις μας. Ομολογώ ότι αυτό το πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ανοίγει τον δρόμο σε πολλούς νέους να ασχοληθούν με ένα σημαντικό τομέα όπως η γεωργία». Ο 35χρονος Σπύρος Χατζηεμμανουήλ, επίσης γεωπόνος που δουλεύει σε κατάστημα φυτοφαρμάκων βρήκε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα τόσο την πρόταση εκμετάλλευσης της αναξιοποίητης γης όσο και το συμβολικό ενοίκιο: «η προσφορά έναντι συμβολικού ενοικίου (μόλις 5 ευρώ) ήταν αρκετά δελεαστική. Σκοπεύω να φυτέψω ελαιόδεντρα και καρυδιές που έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Πήρα 15 στρέμματα για 25 χρόνια στην περιοχή της Μάντρας και ελπίζω όλα να πάνε καλά». Ελιές και καρυδιές σκοπεύει να καλλιεργήσει και ο 30χρονος γεωπόνος Ερόλ Μολά, λόγω του ευνοϊκού κλίματος της περιοχής για τέτοιου είδους καλλιέργειες ενώ ο 31χρονος πολύτεκνος πατέρας Φερούκ Χασάνογλου θα στραφεί σε άλλες καλλιέργειες: «Πήρα 22 στρέμματα στο Σέλερο και σκοπεύω να φυτέψω τριφύλλι και καλαμπόκι. Είμαι κτηνοτρόφος και θέλω να ταΐζω τα ζώα μου. Έχω κάνει πολλές δουλειές στο παρελθόν. Μέχρι και λαχεία πουλούσα. Η ζωή είναι ένας διαρκής αγώνας. Ελπίζω να πάνε όλα καλά και να μην στερηθούν τα παιδιά μου».

  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης