Μετά τις Βούτες, ελέγχουν και το Μαγαρικάρι Μεσσαράς για τις ρωγμές που έχουν παρουσιαστεί εδώ και καιρό
Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος έχει στείλει φωτογραφίες και παλιότερες μελέτες στον κ. Λέκκα με τον ίδιο να δεσμεύεται ότι θα βρεθεί ξανά στην Κρήτη στις αρχές της επόμενης εβδομάδας
Μεγάλης έκτασης γεωλογικό φαινόμενο με ρήγματα και μετακίνηση του εδάφους παρατηρείται και στο Μαγαρικάρι της Μεσσαράς στην Κρήτη με τον καθηγητή του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα να μεταβαίνει ξανά στην Κρήτη πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα 5 Μαΐου για να παρακολουθήσει και αυτό το φαινόμενο από κοντά αλλά και την πορεία εξέλιξης των ρηγματώσεων στις Βούτες.
Σύμφωνα με το Cretalive.gr, στο χωριό διαμένουν μόνιμα περίπου 200 κάτοικοι οι οποίοι είναι αναστατωμένοι και δε γνωρίζουν πώς να χειριστούν την κατάσταση που διαρκώς επιδεινώνεται. Σύμφωνα με έκθεση που έχει γίνει 15 σπίτια είναι εντελώς ακατάλληλα ενώ πολλά εξ αυτών χρήζουν επισκευής και σχεδόν όλα τα σπίτια του οικισμού έχουν παρουσιάσει ρωγμές.
«Πάνω από 20 χρόνια διαρκεί αυτή η ιστορία. Εμείς έχουμε αναθέσει μελέτες οι οποίες πρέπει οπωσδήποτε να ολοκληρωθούν για να δούμε εάν πρέπει να εγκαταλειφθεί το χωριό», δήλωσε στο Cretalive ο Δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης.
Επισήμανε ότι έχει έρθει σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ τον οποίο ενημέρωσε διεξοδικά για το γεωλογικό φαινόμενο στο Μαγαρικάρι.
Μάλιστα όπως ανέφερε ο Δήμαρχος έχει στείλει φωτογραφίες και παλιότερες μελέτες στον κ. Λέκκα με τον ίδιο να δεσμεύεται ότι θα βρεθεί ξανά στην Κρήτη στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ώστε να ερευνήσει ο ίδιος και αυτό το γεωλογικό φαινόμενο στο χωριό της Μεσσαράς.
Μελέτη το 2023 από το Δήμο Φαιστού
Όπως αναφέρει το neakriti.gr, το γεωλογικό φαινόμενο προκαλεί έντονη αναστάτωση και αίσθημα εγκατάλειψης στην τοπική κοινωνία. Οι ρωγμές μεγαλώνουν ενώ νέες ρωγμές σχηματίζονται σε διάφορα σημεία του χωριού, με τους δημότες να προχωρούν σε μπαλωματικές λύσεις. Όπως τονίζουν, θα πρέπει να δρομολογηθούν οι αναγκαίες παρεμβάσεις, όπως η ολοκλήρωση του αποστραγγιστικού έργου, το οποίο πάγωσε πριν αρκετά χρόνια.
Το γεωλογικό φαινόμενο αφορά σε κατολισθήσεις σύμφωνα με τη μελέτη που εκπόνησε το 2023 ο Δήμος Φαιστού, ενώ στο πλαίσιο αυτοψιών σε 80 κτίρια του ιστορικού οικισμού προέκυψε ότι το 15% των κτιρίων αυτών είναι ακατάλληλα για χρήση λόγω των μεγάλων βλαβών, ενώ το 60% παρουσιάζουν σοβαρές ζημιές. Στη διάρκεια του ρεπορτάζ συναντήσαμε δημότες που διαμένουν σε επικίνδυνα σπίτια ενώ αρκετοί δημότες εγκατέλειψαν το χωριό.
Στο πλαίσιο της μελέτης που εκπόνησε ο Δήμος Φαιστού είναι φανερή η επικινδυνότητα που παρουσιάζει η περιοχή, τονίζοντας την ανάγκη για την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών και την κατασκευή μόνιμων έργων αποκατάστασης των κατολισθητικών φαινομένων.