Αυτόχειρες για να γλιτώσουν από τα δυσβάσταχτα χρέη

Αυτόχειρες για να γλιτώσουν από τα δυσβάσταχτα χρέη

«Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης στις αυτοκτονίες σε ολόκληρη την Ευρώπη»

Αυτόχειρες για να γλιτώσουν από τα δυσβάσταχτα χρέη
Αύξηση του αριθμού αυτοκτονιών σε ποσοστό που αγγίζει το 40%, καταγράφεται στην Ελλάδα σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία και τις επιδημιολογικές μελέτες. Τελευταίο μακάβριο περαστικό το απονενοημένο διάβημα ενός καθηγητή που κρεμάστηκε από απελπισία μετά την έξωση που του έκαναν από το σπίτι του …

Τραγικός είναι ο απολογισμός του ρυθμού αύξησης των αυτοκτονιών στην χώρα μας, μια εξέλιξη που καθόλου δεν φαίνεται να είναι άσχετη με την οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα. Ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος το είχε επισημάνει άλλωστε σε σχετικό ερώτημα που είχε κατατεθεί στη Βουλή, για την αύξηση του ποσοστού των αυτοκτονιών κατά 40%.

«Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία και οι επιδημιολογικές μελέτες καταδεικνύουν μια σημαντική αύξηση σε ποσοστά αυτοκτονιών στην Ελλάδα, η οποία αγγίζει το 40%», είχε αναφέρει συγκεκριμένα ο υπουργός κρούοντας ταυτόχρονα τον κώδωνα του κινδύνου. Ο κ. Λοβέρδος έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στο Ηράκλειο της Κρήτης αφού εκεί σημειώνονται και τα περισσότερα κρούσματα.

Κλείσιμο
Τα λεγόμενά του έρχεται να επιβεβαιώσει και η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρία που κάνει λόγο όχι μόνο για αύξηση στις απόπειρες αυτοκτονίας αλλά και στην κατανάλωση ψυχοφαρμάκων καθώς και των επισκέψεων σε ψυχιάτρους και ψυχοθεραπευτές. Αυτό άλλωστε που υποστηρίζουν οι ειδικοί πως «όταν αυξάνονται τα οικονομικά και οικογενειακά προβλήματα, γεννιούνται και τα ψυχολογικά», επιβεβαιώνεται με το τραγικότερο τρόπο.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 2009 στην Ελλάδα σημειωνόταν κατά μέσο όρο μια αυτοκτονία την ημέρα, ενώ το 2010 ο αριθμός αυτός διπλασιάστηκε! Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι η οικονομική κρίση και κατά προέκταση η ανασφάλεια που προκαλεί, μπορούν να οδηγήσουν σε ραγδαία αύξηση του αριθμού των αυτοκτονιών, οι οποίες συνήθως εμφανίζονται συχνότερα σε ανέργους απ’ ό,τι σε εργαζόμενους.

«Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης στις αυτοκτονίες σε ολόκληρη την Ευρώπη», είχε δηλώσει η κυρία Ελένη Μπεκιάρη, μέλος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Κλίμακα» τονίζοντας ότι κύρια αιτία για το ένα τέταρτο των αυτοκτονιών το τελευταίο έτος ήταν οι οικονομικοί λόγοι. Επισήμανε μάλιστα ότι οι κλήσεις στη γραμμή υποστήριξης 1018 έχουν φτάσει σήμερα σε τετραπλάσιο νούμερο σε σχέση με το 2007.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που επεξεργάζεται η «Κλίμακα», 4.042 άνθρωποι στην Ελλάδα έδωσαν τέλος στη ζωή τους ως αυτόχειρες, το διάστημα από το 1999 έως το 2009. Από αυτούς, οι 3.288 ήταν άντρες και οι 754 γυναίκες (αναλογία αντρών-γυναικών 4 προς 1).

Βάση των στοιχείων της Στατιστικής Αρχής, διαπιστώνεται ότι τα τελευταία έτη οι αυτοκτονίες στη χώρα μας ακολουθούν αυξητική τάση. Πιο συγκεκριμένα, το 2009 καταγράφηκαν 393 αυτοκτονίες (333 άντρες και 58 γυναίκες), σε σχέση με το 2007 όπου σημειώθηκαν 328 αυτοκτονίες (268 άντρες και 60 γυναίκες).

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τις μη θανατηφόρες απόπειρες αν και σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο αριθμός τους υπολογίζεται από 10 έως 20 φορές μεγαλύτερος! Τελευταίο μακάβριο περιστατικό στην Ελλάδα, η αυτοκτονία ενός καθηγητή στα Τρίκαλα τη Τρίτη ο οποίος, μη μπορώντας να αντέξει την ιδέα της έξωσης από το σπίτι του αφού αδυνατούσε να ανταπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις του, κρεμάστηκε από ένα σχοινί δίνοντας τραγικό τέλος στη ζωή του.

Μιχάλης Κριάδης: Η μοιραία πτώση στο κενό για τον διαφημιστή



Η αυτοκτονία του μεγαλομετόχου και διευθύνοντα συμβούλου της διαφημιστικής εταιρίας Vitamin, Μιχάλη Κριάδη πριν από λίγο καιρό έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία όχι μόνο στην οικογένεια του αλλά και σε ολόκληρη την αγορά. Όσοι τον γνώριζαν, μιλούσαν για έναν άνθρωπο λάτρη της ζωής που φρόντιζε να την χαίρεται από το πρώτο λεπτό της ημέρας μέχρι το τελευταίο. Oπως όμως αποδείχτηκε και από το περιεχόμενο των επιστολών που άφησε πίσω του, τα προβλήματα που του προκάλεσε η οικονομική κρίση ήταν για εκείνον τόσο δυσβάσταχτα ώστε να τον οδηγήσουν στην αυτοχειρία. Ο άνθρωπος που «αρρώσταινε», όπως χαρακτηριστικά λένε οι φίλοι του, όταν χρωστούσε έστω και ένα ευρώ, βρέθηκε σύμφωνα με τον ισολογισμό της επιχείρησής του να χρωστάει 400.000 ευρώ, ενώ παράλληλα είχε προς είσπραξη 4.800.000 ευρώ. Οταν τα χρέη άρχισαν να τον πνίγουν, πλήρωσε πρώτα τους υπαλλήλους του και μετά έκλεισε την πόρτα του γραφείου του ζητώντας να μην τον ενοχλήσει κανείς. Ηταν η στιγμή που ο Μιχάλης Κριάδης έκλεινε τον τελευταίο του λογαριασμό. Αυτόν που είχε ανοίξει με τον εαυτό του. Σκαρφάλωσε στο περβάζι και βούτηξε στο κενό από τον 4ο όροφο…


Λεωνίδας Μαργιόλης: Βουτιά στο κενό για τον εστιάτορα




Μερικούς μήνες νωρίτερα, μια ακόμη αυτοκτονία αυτή του επιχειρηματία εστιατορίων και κέντρων διασκέδασης Λεωνίδα Μαργιόλη είχε προκαλέσει σοκ στη κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Φίλοι και γνωστοί του αδυνατούσαν να πιστέψουν ότι ο ιδιοκτήτης του φημισμένου εστιατορίου «7 Θάλασσες» έπεφτε από το μπαλκόνι του σπιτιού του στο κέντρο της πόλης δίνοντας τέλος στη ζωή του. Και όμως. Τα δυσθεώρητα χρέη που αντιμετώπιζε λόγω και της οικονομικής κρίσης φαίνεται πως δεν του είχαν αφήσει άλλο περιθώριο. «Πίστευα ότι θα τα καταφέρω αλλά δεν κατάφερα», έγραφε στο σημείωμα που άφηνε πίσω του. Η κοινωνία της συμπρωτεύουσας βοούσε ότι ο άδικος θάνατος του επιχειρηματία είχε να κάνει με απειλές που δεχόταν από μεγάλο κύκλωμα τοκογλύφων, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν επίσημες καταγγελίες. Φημολογείτο ότι το χρηματικό ποσό με το οποίο είχε χρεωθεί ο Μαργιόλης ξεπερνούσε το 1, 5 εκατ. ευρώ και πως όσο και αν προσπάθησε ο ίδιος δεν μπόρεσε να βρει τρόπο για να το τακτοποιήσει. Οι τόκοι έτρεχαν, οι πιέσεις αυξάνονταν και η ψυχραιμία του τελείωνε. Το μοιραίο εκείνο μεσημέρι φαίνεται πως η υπομονή του είχε εξαντληθεί. Ενδεχομένως να πίστευε πως δεν είχε άλλη επιλογή παρά να δώσει τέλος στη ζωή του.


Λεωνίδας Ανδρικόπουλος: Ο θάνατος του τραυματιοφορέα




Πάτρα, 20 Μαΐου 2010. Ο 61χρονος Λεωνίδας Ανδρικόπουλος κάθεται σκεπτικός σε μια καρέκλα στην κουζίνα του σπιτιού του. Η περίεργη συμπεριφορά του, κινεί την περιέργεια του γιου, ο οποίος τον ρωτάει «τι συμβαίνει». «Δεν έχεις καμία δουλειά να κάνεις;», απαντάει ο πατέρας του παρακινώντας ταυτόχρονα τον να βγει έξω από το σπίτι. Ο γιος κατευθύνεται προς το μπάνιο, ενώ εκείνος βγαίνει από τη πόρτα της κουζίνας και ανεβαίνει με αργό βήμα τα σκαλιά που οδηγούν στη ταράτσα. Ακούγεται πυροβολισμός. Ο γιος τρέχει στη ταράτσα να δει τι έχει συμβεί. Αντικρίζει τον πατέρα του να κείτεται νεκρός στο τσιμέντο. Αυτή είναι μέσα σε λίγες λέξεις η τραγική ιστορία του 61χρονου τραυματιοφορέα που έβαλε τέλος στη ζωή του μη μπορώντας να αντιμετωπίσει αρχικά τις ασφυκτικές πιέσεις των τραπεζών και εν συνεχεία τις απειλές από τα μέλη κυκλώματος τοκογλύφων στο οποίο κατέφυγε ως ύστατη λύση προκειμένου να δανειστεί και να σώσει την επιχείρηση του γιου του. Ο τελευταίος είχε ανοίξει πριν από περίπου δυο χρόνια μια καφετέρια στη πόλη των Πατρών, όμως από τη μια η οικονομική κρίση και από την άλλη οι δόσεις των τραπεζικών δανείων που καθυστερούσε να αποπληρώσει, οδήγησαν σύντομα την επιχείρηση του σε αδιέξοδο και τον πατέρα του στα νύχια των αδίστακτων τοκογλύφων.


Βαγγέλης Πετράκης: Οι τράπεζες τον έσπρωξαν στην αυτοκτονία



Δέκα μήνες τώρα, ο χρόνος έχει σταματήσει για την οικογένεια Πετράκη, η οποία ακόμη και σήμερα δέχεται απειλές για να σταματήσει να αναζητά τα πραγματικά αίτια και τους υπευθύνους που οδήγησαν τον 58χρονο Βαγγέλη Πετράκη στο απονενοημένο διάβημα. Ο Βαγγέλης Πετράκης διατηρούσε επιχείρηση στη Λαχαναγορά του Ηρακλείου. Κανείς από την οικογένεια του δεν είχε διαπιστώσει ότι ο 58χρονος δεχόταν πιέσεις και εκβιασμούς από τις τράπεζες για χρέη. Χρηματικά ποσά, τα οποία, λόγω της οικονομικής κρίσης και της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, επιδείνωσαν την κατάσταση του, οδηγώντας τον στο να βάλει τέλος στη ζωή του, με τον εκλιπόντα να στρέφει το πιστόλι που είχε, στο κεφάλι του. «Καθημερινά ανεβαίνουμε ένα Γολγοθά. Κανείς δεν ξέρει το βάρος που σηκώνουμε στις πλάτες μας. Αν διαβάσει κανείς τα γράμματα που άφησε λίγο πριν πεθάνει θα καταλάβει τι άνθρωπος ήταν ο πατέρας μου. Ένας άνθρωπος φυσιολογικός, ηθικός, σωστός με όλους. Και όμως αυτό τον άνθρωπο τον οδήγησαν στο θάνατο», λέει στο ΘΕΜΑ ο γιος του, κ. Στέλιος. Πετράκης, ο οποίος ξεσπάει και κατηγορεί ευθέως το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα. «Ολες οι τράπεζες με τους τοκογλυφικούς όρους που βάζουν, φέρνουν τον κόσμο σε απόγνωση. Ο πατέρας μου ήταν πάντα υπόδειγμα επιχειρηματία και οικογενειάρχη. Πως έγινε ξαφνικά απατεώνας;», διερωτάται.


Γιάννης Κακούτης: Επεσε θύμα τοκογλύφων



Η υπόθεση της αυτοκτονίας του ιδιοκτήτη επιχείρησης πώλησης ιατρικών ειδών, Γιάννη Κακούτη έχει φτάσει στο σημείο να απασχολήσει μέχρι και μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Και αυτό γιατί η σύζυγος του, η θαρραλέα Καλιόπη Κακούτη είναι ίσως το μοναδικό πρόσωπο που έχει στραφεί νομικά εναντίων των τοκογλύφων που αρχικά δάνεισαν απλόχερα χρήματα στον άνθρωπο της και εν συνεχεία του έβαλαν την θηλιά στο λαιμό όταν είδαν ότι δεν μπορεί να τους τα επιστρέψει. Ο Γιάννης Κακούτης είχε κάνει το λάθος να προχωρήσει σε ένα άνοιγμα συναλλαγής με δημόσια νοσοκομεία, από τα οποία φυσικά καθυστερούσε να πάρει τα χρήματα του. Τα χρέη, άρχισαν να διογκώνονται και οι πιέσεις που ξεκίνησε να δέχεται από τις τράπεζες και τους τοκογλύφους, έφτασαν να είναι αβάσταχτα μέσα στην ήδη άγρια οικονομική συγκυρία που βρίσκεται η Ελλάδα, μέχρι που ο ίδιος ο Κακούτης πέρασε τη θηλιά γύρω από το λαιμό του, βάζοντας τέλος στη ζωή του, στο υπόγειο του σπιτιού του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης