LIVE

Κορωνοϊός

«Η εφεδρεία είναι ίση με το θάνατο!»

«Η εφεδρεία είναι ίση με το θάνατο!»

«Μας πετάνε σαν την τρίχα από το ζυμάρι», «αν απολυθώ, εγώ και τα 11 παιδιά μου θα μείνουμε στο δρόμο», «θα καταστραφώ» είναι οι εκφράσεις που λένε 4 γυναίκες που κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο

Δεκαπέντε ημέρες ζουν με την αγωνία ότι σε λίγο καιρό θα βρεθούν στο δρόμο. Είναι οι άνθρωποι που σε λίγο καιρό θα πάρουν το χαρακτηρισμό «έφεδροι» καθώς πληρούν τα κριτήρια που περιγράφει ο νέος νόμος. «Μας πετάνε σαν την τρίχα από το ζυμάρι», «αν απολυθώ, εγώ και τα 11 παιδιά μου θα μείνουμε στο δρόμο», «η εργασιακή εφεδρεία ισοδυναμεί με το εκτελεστικό απόσπασμα», «θα καταστραφώ»  λένε και δεν έχουν άδικο. Μέχρι το τέλος του 2011 δεκάδες χιλιάδες υπάλληλοι από τον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, θα δουν την έξοδο τους από το Δημόσιο μέσω της εργασιακής εφεδρείας, η οποία δεν κάνει διακρίσεις. Με την ίδια ευκολία, θα πάψουν να εργάζονται μια πολύτεκνη χήρα, μια ανύπαντρη γυναίκα, μια μάνα με δύο παιδιά που φοιτούν στην Κρήτη, oι οποίες μιλούν σήμερα στο ΘΕΜΑ.


Αγνή Σβόλα, πτυχιούχος διοικητική υπάλληλος του ΟΔΔΥ«Η εργασιακή εφεδρεία που σημαίνει απόλυση, είναι ίση με το θάνατο, ίση με το εκτελεστικό απόσπασμα». Η κ. Αγνή Σβόλα, εργάζεται στον Οργανισμό Διοίκησης Δημόσιου Υλκού (ΟΔΔΥ) 23 χρόνια. Σύμφωνα με τον Εφαρμοστικό Νόμο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος ο ΟΔΔΥ είναι από τους οργανισμούς που πιθανολογείται πως θα καταργηθούν και ως εκ τούτου στην εργασιακή εφεδρεία καλούνται να βγουν όλοι οι υπάλληλοί ανεξάρτητα από την ηλικία και την προϋπηρεσία τους. «Το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας είναι απαράδεκτο και με επηρεάζει προσωπικά πολύ. Είμαι 48 ετών, έχω 23 χρόνια υπηρεσίας και ο σύζυγός μου εργάζεται σε κατασκευαστική εταιρία και έχει ήδη υποστεί μείωση στο μισθό του καθώς έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό ο κλάδος, με αποτέλεσμα να αμείβεται με 930 ευρώ», λέει στο ΘΕΜΑ η κ. Σβόλα. Στο μεταξύ, τη στιγμή που η 48χρονη δημόσια υπάλληλος, κινδυνεύει να χάσει την εργασιακή της θέση, και ο σύζυγος της ολοένα και υφίσταται μειώσεις μισθού, τα δύο της παιδιά σπουδάζουν στην Κρήτη. Ο 20χρονος γιος της είναι τριτοετής ενώ η κόρης της μόλις πέρασε στο τμήμα της Βιολογίας. «Βγαίνοντας στην εφεδρεία πως θα ζήσουμε με 930 ευρώ και με δύο παιδιά που σπουδάζουν; Πως θα τα βγάλουμε πέρα ως τετραμελή οικογένεια. Έχουμε δρομολογήσει το μέλλον μας και ξαφνικά μας ισοπεδώνουν!».

Νικολέτσα Φραγκάκη, υπάλληλος καθαριότητας του Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης«Φοβάμαι πολύ μήπως με απολύσουν» λέει η κ. Νικολέτσα Φραγκάκη χήρα με 11 παιδιά, η οποία είναι 60 ετών και εργάζεται στο τμήμα καθαριότητας του υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης από το 1991. «Ο μισθός μου είναι στα 600 ευρώ και η ζωή μου είναι ήδη πάρα πολύ δύσκολη. Όταν θα μπω στην εφεδρεία, πως θα τα βγάλω πέρα; ». Ως πολύτεκνη μητέρα η κ. Φραγκάκη, παίρνει 200 ευρώ το δίμηνο αλλά η ίδια φοβάται πως και το επίδομα πολυτέκνων θα κοπεί. Στη σύνταξη θα έβγαινε στα 65 της, έτσι για τα επόμενα 5 χρόνια θα προσπαθούσε κουτσα στραβά να βγάλει πέρα. Τα δεδομένα της ζωής της όμως ανατρέπονται. «Το πρόβλημα το μεγάλο είναι ότι τα περισσότερα από τα παιδιά μου είναι άνεργα. Ψάχνουν για εργασία και δεν βρίσκουν τίποτα. Για να επιβιώσουμε κάνουν τα παιδιά δουλειές του ποδαριού. Αν απολυθώ κι εγώ, φοβάμαι πως θα βγούμε στους δρόμους και θα κοιμόμαστε στους πάγκους. Δεν ξέρω ποιο θα είναι το μέλλον μου. Εγώ αύριο μεθαύριο θα κλείσω τα μάτια μου. Τα παιδιά μου όμως τι θα απογίνουν;», λέει με απελπισία  η κ. Φραγκακη και καταλήγει λέγοντας πως τα μέτρα αυτά «είναι αντισυνταγματικά και απαράδεκτα».


Μαρία Μπαβιαδάκη, πτυχιούχος διοικητική υπάλληλος ΟΔΔΥ«Το μέτρο της εφεδρείας είναι απάνθρωπο. Γιατί η εφεδρεία δεν είναι τίποτε άλλο παρά απόλυση». Εικοσι οκτώ χρόνια εργάζεται στον Οργανισμό Διοίκησης Δημόσιου Υλκού (ΟΔΔΥ). Η κ. Μαρία Μπαβιαδάκη είναι 54χρονη ανύπαντρη γυναίκα που ζώντας μόνη της, θα κληθεί σε λίγο καιρό να τα βγάλει πέρα ως ΄΄έφεδρος΄΄ για 1 χρόνο με το 60% του μισθού της, και αργότερα με την… ελπίδα. «Ξέρω ότι εφόσον βγω στην εφεδρεία θα έχω σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Δεν είμαι παντρεμένη, γεγονός που ενδεχομένως θα υπήρχε και η χρηματική ασφάλεια του συζύγου. Θα είναι δύσκολα για μένα. Όμως δε θα χαρίσω σε καμία κυβέρνηση και σε καμία Τρόικα, την ψυχική μου ισορροπία και την προσωπική μου αξιοπρέπεια. Αυτήν την στιγμή καταστρέφουν την αξιοπρέπεια των Ελλήνων», λέει η κ. Μπαβιαδάκη και καταλήγει: «Η εργασία είναι δικαίωμα συνταγματικά κατοχυρωμένο και οφείλει το κράτος είτε να παρέχει είτε να δημιουργεί της προϋποθέσεις για να μπορεί ο πολίτης να εργάζεται. Αυτήν την στιγμή μας πετάνε σαν την τρίχα από το ζυμάρι».


Μαρία Σάντρους, δημόσια υπάλληλος- τμηματάρχης του τμήματος απασχόλησης γενική γραμματείας ισότητας«Είμαστε στον αέρα και δεν υπάρχει καμία νομική συμβουλευτική από πουθενά. Δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον». Η κ. Μαρία Σάντους, είναι δημόσια υπάλληλος και εργάζεται στο στενό δημόσιο τομέα από το 1989, ενώ βρίσκεται λόγω ηλικίας προ των πυλών από το Δημόσιο. Ζει με τον σύζυγο της ο οποίος είναι στη σύνταξη. «Κάνουμε λόγο για ηλικιακό ρατσισμό», λέει. Σήμερα η κ. Σάντους αμείβεται με 1300 ευρώ, ενώ τα επιδόματα της έχουν ήδη κοπεί. «Δεν θέλω να βγω από τώρα στη σύνταξη. Αυτό θα με καταστρέψει», λέει η 60χρονη κ. Σάντρους και συνεχίζει με απελπισία:  «δεν μπορώ να προγραμματίσω αυτήν τη στιγμή το ελάχιστο της ζωής μου, ούτε την επόμενη εβδομάδα». Όπως η ίδια τονίζει, «η μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων δεν επιβαρύνει το ΑΕΠ, ενώ τη ίδια στιγμή που προτάθηκε η εργασιακή εφεδρεία, η εκκλησία δεν συμμετέχει σε αυτήν όταν η μισθοδοσία των ιερωμένων ανήκει στο Δημόσιο».  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (20)

δημητρης

 Με λένε Δημήτρη και προτείνω στον φίλο Δημητράκη να του βρω και εγώ δουλειά για κανα 300 ευρουδάκια.Μένω Πλάκα και ξέρω κανα δυό μαγαζιά που θα τον έπαιρναν γκαρσονάκι.Έτσι για να κόψει και ο κάθε παπάρας την μακακία του.

KΑΝΑΚΗΣ

 @ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ο παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο! Κανείς δεν βγάζει νόημα από τις αρλούμπες που γράφεις! Ακόμα και χιούμορ να θές να κάνεις δεν έχεις κάν την στοιχειώδη αίσθησή του! Πάρε γρήγορα τα χάπια σου και σταμάτα να αραδίαζεις άστοχες παρατηρήσεις, είσαι ΑΝΤΙΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ!!!!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ

 @Πλάκα κάνεις; | 12/10/2011 12:51 .......Μα αυτό επιθυμούν οι εργοδότες μου και άρα αυτό ειναι το σωστό για να κάνω.ποιός είμαι εγώ που θα τους αντιταχθώ.Τι ξέρω έγω? Αυτά τα πράγματα τα ξέρουν καλύτερα από μένα στα κανάλια όπως για πάράδειγμα ο κ Κώνστας στο Άλτερ ή ο ΣΕΒ η το σεβαστό νέο κόμμα της κ Μπακογιάννη. Αυτοί ξέρουν καλύτερα τι πρέπει να κάνει ο απλός πολίτης. Και εμείς πρέπει να ακολουθήσουμε τυφλά. πρωτα από όλα το συμφέρον της χώρας για το οποίο οι ίδιοι παλεύουν καθημερινά από τις επάλξεις τους!!!.@ Miss εάν ήσουν σωστή Ελληνίδα και πονούσες τον τόπο σου με μεγάλη αυταπάρνηση θα έτρεχες χαρούμενη στον εργοδότη σου και θα τον παρακαλούσες να σου μειώσει τον μισθό τουλάχιστον στα 100 ευρω αν όχι περισσότερο για να βοηθήσεςι έμπρακτα τη χώρα σου. 500 ευρω - το λές εσύ η ίδια εξάλλου στο μύνημα σου - είναι πάρα πολλά Αγαπάς την Ελλάδα? ΑΠΟΔΕΙΞΗ....λοιπόν!!!

sofia

 νομιζω οτι σε 8 ωρες εργασιας χωρις κανενα επιχειρηματικο ρισκο , χωρις να βαζεις κεφαλαιο στην εργασια σου και βρεξει χιονισει να πληρωνεσαι χωρις εννοιες και σκοτουρες , και 1000 ευρω να τους δωσουνε στους ΔΥ ειναι παρα πολλα . Επισης ειναι κοινο μυστικο οτι σχεδον ολοι , εξαιρουνται οι εκ του ασεπ διορισθεντες , διοριστηκαν με μη αξιοκρατικες διαδικασιες και με την ψηφο τους συντηρουσαν το δικομματισμο διοτι ψηφιζαν αναλογα με τα συμφεροντα τους . Τελος ειναι τρελο να εχουμε χιλιαδες νεα παιδια (οχι τα δικα μας κομματικα παιδια ) με πτυχια και μεταπτυχιακα και ξενες γλωσσες να ειναι ανεργα .!! Καιρος οι κυριες να επιστρεψουν στην κουζινα και στις κατσαρολες ( γιατι εχετε αληθεια μονο κυριες !!) η στα χωρια τους η οπου αλλου θελουν , να εργαστουν στον ιδιωτικο τομεα για να εξελιχθουν διοτι το δημοσιο αριστος να εισαι σε αποχαυνωνει και σε κοιμιζει . Και σιγουρα μπορουν να κανουν πιο δημιουργικα και καλυτερα πραγματα

ταχατις

 ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΟΝ ΣΙΜΗΤΗ ΤΟΝ ΓΕΝΑΡΗ ΤΟΥ 2001 ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΟΥΝΑΓΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΓΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΗΛΙΘΙΟ ΘΑΥΜΑΣΜΟ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΝΕΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΤΩΝ 500 ΕΥΡΟ.ΣΑΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΛΕΓΕ ΑΜΑ ΤΑ ΞΑΝΑΔΗΤΕ ΓΡΑΨΤΕ ΜΕ. ΩΡΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΤΕ.ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΡΤΕΣ,ΕΟΡΤΟΔΑΝΕΙΑ,ΔΙΑΚΟΠΟΔΑΝΕΙΑ,ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ, ΓΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ.ΒΛΕΠΑΜΕ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟ ΚΟΥΒΕΙΤ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΡ.ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΛΛΕΙΠΕ ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ.ΩΡΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΟΛΟΙ ΔΟΥΛΕΥΑΝΕ ΛΙΓΟ ΕΩΣ ΚΑΘΟΛΟΥ.ΟΙ Δ.Υ ΤΑ ΕΙΧΑΝ ΓΡΑΜΜΕΝΑ ΟΛΑ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ,ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΑΛΙΩΝΑΝ ΤΙΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΣΤΑ ΚΑΦΕΝΕΙΑ,ΚΑΙ ΟΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΙΚΡΟΜΑΓΑΖΑΤΟΡΕΣ ΠΟΥΛΟΥΣΑΝ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ 2 ΠΑΛΙΟΠΟΥΚΑΜΙΣΑ ΚΑΙ ΕΒΓΑΖΑΝ ΟΛΟ ΤΟ ΜΗΝΑ.ΕΙΧΑΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΑΤΡΑΒΑ,ΤΗΝ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ,ΤΟΝ ΑΚΗ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ,ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΤΟΝ ΧΟΝΤΡΟ,ΤΟΝ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ ΤΟΝ ΣΟΥΦΛΙΑ ΩΡΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ!!!

Πλάκα κάνεις;

@ΔΗΜΗΤΡΗΣ | 12/10/2011 11:07: άλλο ένα δείγμα βαρεμένου.. σε αφήσανε ή το έσκασες? εκτός βέβαια αν έχεις και μαύρες πηγές εισοδήματος φίλε.. χαχαχαχαχαχ!!! 150 και 300 ευρώ με το σημερινό κόστος διαβίωσης?? εκτός βέβαια εάν ας πούμε τα ενοίκια πέσουν στα πέντε ευρώ το μήνα, το καλάθι της νοικοκυράς στα 10 ευρώ το μήνα, δεη οτε ευδαπ κλπ όλα μαζί 10 ευρώ το μήνα για να ζούμε με τα υπόλοιπα...νά σαι καλά ...γελάσαμε πάλι σήμερα!! και όπως είπε και ο Καραμάνος Νίκολαος | 12/10/2011 10:51, άντε να σε προσλάβει με αυτούς τους όρους!!! αχαχχαχαχαχαχαχαχ!!!

takarino

Με το 1.000.000 του ιδιωτικού τομέα που έχει απολυθεί κανείς δεν ασχολείται, κανέναν δεν ενδιαφέρει. Το παρών portal δεν πήρε συνέντευξη από κανέναν άνεργο, είτε εργαζόμενο που πληρώνεται αν και όποτε, συνέντευξη να δει αν μπορεί να ζήσει. Για τους 30.000 του δημοσίου που θα πάρουν για ένα χρόνο περισσότερα λεφτά από το επίδομα ανεργίας του ιδιωτικού τομέα τους καίει. Δεν είμαι υπέρ καμίας απόλυσης, εννοείται ότι αυτή πονάει, αλλά δεν πονάει περισσότερο τον δημόσιο από τον ιδιωτικό υπάλληλο. Και φυσικά, πρώτα θα έπρεπε η κυβέρνηση να πάρει τέτοια μέτρα που θα φέρουν ανάπτυξη και μείωση ανεργίας, και μετά να απολύσει όσους δεν χρειάζονται.

Nikos

Στην Ελλάδα ποτέ δεν ευνοήθηκε η σωστή επιχειρηματικότητα. Αν υπήρχε Ιδιωτικός τομέας υγιής και όχι της αρπαχτής, κανείς δεν θα πήγαινε στο Δημόσιο.

GR

 Δυστυχώς η πολιτική των επέρογκων προσλήψεων που κάναν την ανάγκη για μια αξιοπρεπή Δημόσιοα αυτοδιοίκηση κατάντησε σε όνειρο του κάθε Έλληνα με αποτέλεσμα οι γονείς να μαθαίναν τα παιδιά τους να μπούνε στον Δημόσιο γιατί εκεί δεν θα απολυθείς ποτέ και θα μπαίνουν κάθε μήνα τα λεφτά σου..... Άλλα κανένας από τους πολιτικούς άλλα και ούτε ο λαός δεν αναρωτήθηκε πόσο Δημόσιο Τομέα μπορεί να αντέξει το Ελληνικό κράτος και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε... Μπορεί να είναι οδυνηρό άλλα από την άλλη αυτό είναι και ήταν καθημερινότητα στον ιδιωτικό τομέα επί Δεκαετίες και όχι μόνο αυτό .... δεν υπήρχαν ποτέ προνόμια του τύπου Στεγαστικά στο Παρακαταθηκών και Δανείων!, Εφάπαξ, πριν την συνταξιοδότηση προαγωγή και συνταξιοδότηση με συνταξη ύψους 100% ή και παραπάνω ... για αυτό και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν γιατί πολύ απλά ποτέ κανένας δεν πλήρωσε για αυτά που πήρε!! άλλα αυτό δεν το ήξερε άλλα δεν τον ένιαζε και κανένα..... γιατί πολύ απλά οι τρύπες κλείναν με δανεικά και αγύριστα από το κράτος..... Στον ιδιωτικό τομέα δεν υπάρχουν τέτοια ευτράπελα.... Δεν θέλω και δεν επιθυμώ να αισθανθώ καλύτερα με κανέναν που είναι απολυμένος ή πρόκειται να απολυθεί ανεξαρτήτως εάν είναι Δημόσιος Τομέας η ιδιωτικός ... απλά εκφράζω την πραγματικότητα η οποία όσο πικρή και να είναι δεν παύει να είναι αλήθεια...... Πάνω από 300.000 θέσεις χάθηκαν στον ιδιωτικό τομέα τα 2 τελευταία χρόνια.... και είναι δυστυχώς λόγω των συγκυριών λογικό γιατί για να πληρώσει ο ιδιωτικός πρέπει να βγαλει άλλα το ίδιο υσχύει και στον Δημόσιο Τομέα ότι πρέπει να βγαζει τα έξοδα του για να λειτουργήσει και σε αυτό είναι μέσα και η εργασία, και η συνταξιοδότηση και όλα τα λοιπά έξοδα! για αυτό πρέπει να κοιτάμε το πρόβλημα από όλες τις πλευρές και όχι μόνο από εκεί που μας πονάει.... Εγώ είμαι άνεργος, δεν παίρνω ταμείο ανεργίας άλλα καταλαβαίνω την πραγματικότητα και κοιτάω για λύσεις και όχι για να δω μόνο ποιος η τι φταίει....

Miss

@ΔΗΜΗΤΡΗ για να είμαστε δίκαιοι, αυτοί που λές ότι είναι κοπρίτες και κάθονται να παίρνουν τα 200 ευρώ και οι άλλοι που εργάζονται τα 12ωρα να παίρνουν τα 500. Προσωπικά δε θα με πείραζε να παίρνω 500 αλλά να δουλεύω αυστηρά 8ωρο... το πρόβλημα είναι ότι πλέον αν έχεις δουλειά και 500 θα παίρνεις με το ζόρι και 12ωρα θα κάνουν και θα δουλεύουν τα Σ/Κ χωρίς υπερωρίες!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης