Τα μυστήρια της Υδρας και οι ολιγάρχες από το Καζακστάν: 3+1 σκοτεινά σημεία στις έρευνες για τα αίτια της πυρκαγιάς

Τα μυστήρια της Υδρας και οι ολιγάρχες από το Καζακστάν: 3+1 σκοτεινά σημεία στις έρευνες για τα αίτια της πυρκαγιάς

Ο ιδιοκτήτης της θαλαμηγού μίσθωσε το αεροσκάφος για να φύγουν άρον άρον, μόλις σε δύο ώρες, οι ολιγάρχες από το Καζακστάν - Τι αναφέρεται στη δικογραφία

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
ydra-ef-mak_2
Σε δόσεις λύνονται τα μυστήρια του εμπρησμού στην Υδρα, το βράδυ της προπερασμένης Παρασκευής με την εμπλοκή του πληρώματος της θαλαμηγού «Περσεφόνη» και των Καζακστανών «ολιγαρχών» που έκαναν κρουαζιέρα στον Σαρωνικό.

Η εύρεση υπολειμμάτων από κροτίδες στην παραλία του Αγίου Νικολάου, με τη δεύτερη αυτοψία που διέταξε η εισαγγελέας Πειραιά την πέμπτη ημέρα μετά την πυρκαγιά, ήταν το κλειδί για την προφυλάκιση του καπετάνιου και του υποπλοιάρχου του «Περσεφόνη», αλλά και για την άσκηση δίωξης για ηθική αυτουργία σε εμπρησμό στους Καζακστανούς, από τους οποίους ελήφθησαν μόνο προφορικές καταθέσεις, το πρωί του προπερασμένου Σαββάτου, όταν πλέον το σκάφος είχε φτάσει στη Βουλιαγμένη και τα μέλη του πληρώματος είχαν ήδη συλληφθεί.

Οι Καζακστανοί είχαν δηλώσει στα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος που ανέβηκαν στο «Περσεφόνη» ότι δεν προλάβαιναν να δώσουν κανονικές καταθέσεις καθώς έπρεπε να αναχωρήσουν αεροπορικώς για το Αλμάτι, την πρωτεύουσα του Καζακστάν. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, η πτήση τους με ιδιωτικό αεροσκάφος είχε κλειστεί λίγο νωρίτερα, από τη Salaminia Yachting, το ελληνικό παράρτημα της εταιρείας που πρακτορεύει το «Περσεφόνη».

Οι κροτίδες

Οι ολιγάρχες του Καζακστάν, οι οποίοι είχαν αρνηθεί τα πάντα στις προφορικές καταθέσεις τους, πληροφορήθηκαν ότι τους ασκήθηκε δίωξη στην Ελλάδα το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, όταν πια είχε γίνει σαφές ότι οι κροτίδες δεν είχαν ριφθεί από το «Περσεφόνη», αλλά από την παραλία, ενώ και οι μάρτυρες από παραπλέον σκάφος είχαν κάνει λόγο για δρομολόγια που έκανε το tender της θαλαμηγού προκειμένου να μεταφέρει ανθρώπους στην ασφάλεια του σκάφους μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς.

Κλείσιμο
Εν ολίγοις, οι επιβάτες της «Περσεφόνης» ήταν στην παραλία του Αγίου Νικολάου τη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά, η οποία, όπως αποδείχθηκε με την καθυστερημένη αυτοψία της Πυροσβεστικής, ξεκίνησε πολύ κοντά στο σημείο όπου βρίσκονταν οι Καζακστανοί.

Παρότι οι μαρτυρίες από τα παραπλέοντα σκάφη, που ήταν δύο, είχαν ήδη δοθεί, τα στελέχη της Πυροσβεστικής δεν θέλησαν να διαταράξουν το πρόγραμμα των Καζακστανών και τους άφησαν να αναχωρήσουν. Πλέον, μόνο αν οι ίδιοι το θελήσουν θα έρθουν στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσουν τις κατηγορίες, καθώς δεν πρόκειται να εκδοθούν από το Καζακστάν.

Ωστόσο, η δίωξη τους δυσκολεύει τη ζωή, καθώς εφόσον εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης εις βάρος τους, θα κινδυνεύουν να συλληφθούν κατά την είσοδό τους στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να αποσταλούν στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσουν τη Δικαιοσύνη.

Σε κάθε περίπτωση, η απουσία των ολιγαρχών από το Καζακστάν δεν αλλάζει τα δικαστικά δεδομένα για τα μέλη του πληρώματος - η δικαστική διαδικασία θα προχωρήσει κανονικά και οι επιβάτες του σκάφους θα δικαστούν ερήμην.

Πώς μπήκε η φωτιά

Μιάμιση ώρα πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο (22/6) ξέσπασε φωτιά σε ένα δύσβατο σημείο της Υδρας που δεν είναι προσβάσιμο οδικώς, ούτε καν με μονοπάτι. Πρόκειται για την περιοχή Μπίστι και την παραλία του Αγίου Νικολάου - η αδυναμία πρόσβασης στην οποία από την ξηρά την καθιστά έναν ιδιωτικό παράδεισο για τους «σκαφάτους».

Εκείνη την ώρα το «Περσεφόνη» είχε δέσει αρόδου για να απαγκιάσει, στα 300 μέτρα από τη συγκεκριμένη παραλία. Τόσο το πλήρωμα στις απολογίες του όσο και οι επιβάτες στις προφορικές καταθέσεις τους υποστηρίζουν ότι ήταν όλοι πάνω στο σκάφος - και μάλιστα ότι οι Καζακστανοί παρακολουθούσαν αγώνα του Euro στο ευρύχωρο σαλόνι του σκάφους.

Υπήρχαν όμως και δύο παραπλέοντα σκάφη -μια θαλαμηγός και ένα φουσκωτό- τα οποία αρχικά δεν είχαν οπτική επαφή με το «Περσεφόνη». Σύμφωνα με τις μαρτυρίες από τους επιβαίνοντες στα σκάφη αυτά, άκουσαν περίπου 15 δυνατούς ήχους που έμοιαζαν με κροτίδες ή βεγγαλικά, είδαν λάμψεις και στη συνέχεια αντιλήφθηκαν ότι είχε ξεσπάσει πυρκαγιά στη νησί. Ετσι έσπευσαν προς τα εκεί αποκτώντας οπτική επαφή με το «Περσεφόνη».

Είδαν λοιπόν το βοηθητικό σκάφος της θαλαμηγού να πραγματοποιεί δρομολόγια από και προς τη μικρή παραλία του Αγίου Νικολάου, ενώ η φωτιά προχωρούσε με ταχύτητα και ειδοποίησαν αμέσως το Λιμενικό για τις εξελίξεις. Το ίδιο είχε πράξει, όπως είπε στην απολογία του, και ο καπετάνιος του «Περσεφόνη», το οποίο αναχώρησε από το σημείο μόλις ολοκληρώθηκαν τα δρομολόγια του tender.

Οταν ελλιμενίστηκε στη Βουλιαγμένη, γύρω στις 11 το πρωί του περασμένου Σαββάτου, εμφανίστηκαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής και συνέλαβαν το πλήρωμά του, ενώ πήραν και τις προφορικές καταθέσεις-παρωδία από τους Καζακστανούς. Δύο ώρες αργότερα, ενημερώθηκε η εισαγγελέας Πειραιά, αλλά οι επιβάτες ήταν ήδη στον αέρα για το Αλμάτι.
ydra-ef-1_2
Στο έγγραφο επάνω η εισαγγελέας Πειραιά αναφέρει τα τρία σκοτεινά σημεία στην έρευνα για τη φωτιά στην Υδρα. Πρόκειται για την καθυστέρηση στην ενημέρωσή της, την άδεια απόπλου από το Λιμεναρχείο Υδρας και τη χορήγηση άδειας αναχώρησης στους ολιγάρχες. Εξίσου σκοτεινό σημείο είναι γιατί δεν βρέθηκαν τα πειστήρια του εγκλήματος στην πρώτη αυτοψία στο σημείο του εμπρησμού
Το Διαβιβαστικό της ΔΑΕΕ

H Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) της Πυροσβεστικής διαβίβασε την επόμενη μέρα στην Εισαγγελία τη δικογραφία που είχε σχηματίσει για τη φωτιά στην Υδρα, που είχε αντιμετωπιστεί αφού χρειάστηκαν να φτάσουν οι δυνάμεις -πυροσβέστες και εθελοντές- με πλοιάριο στο σημείο.

Στη δικογραφία της ΔΑΕΕ αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «η πυρκαγιά θεωρείται ότι οφείλεται σε κακόβουλη ενέργεια από σκάφος που βρισκόταν στην περιοχή του όρμου του Αγίου Νικολάου από ρίψη κροτίδας ή βεγγαλικού ή άλλου αντικειμένου που προκάλεσε λάμψη και κρότο, με την ονομασία “Περσεφόνη Ι - Persefoni I” σημαίας Μάλτας με ΙΜΟ9636515, πλοιoκτησίας της εταιρείας Salamina Yahting Limited, με έδρα στη Βαλέτα της Μάλτας. Επισημαίνεται ότι κατά τη διενέργεια της αυτοψίας στον χώρο της έναρξης της πυρκαγιάς και γύρω από αυτόν δεν διέρχονταν ηλεκτροφόρα καλώδια του ΔΕΔΔΗΕ, ούτε βρέθηκαν εργασίας κοπής ή καύσης κλαδεμάτων».

Από το απόσπασμα συνάγεται ότι είχε ήδη πραγματοποιηθεί αυτοψία στον χώρο χωρίς να βρεθούν τα υπολείμματα κροτίδων που εντοπίστηκαν τρεις ημέρες αργότερα. Στο Διαβιβαστικό της η Πυροσβεστική είχε βασιστεί στις μαρτυρίες από τα δύο παραπλέοντα σκάφη, ενώ η έρευνα είχε περιοριστεί στη μακροσκοπική εικόνα της πυρκαγιάς, ώστε να αποκλειστεί ότι θα μπορούσε να είχε προκληθεί από ηλεκτροφόρα καλώδια.

Η πραγματική έρευνα πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη με αίτημα της εισαγγελέως - κι ενώ τα μέλη του πληρώματος είχαν οδηγηθεί στην Εισαγγελία για τις απολογίες τους. Τα στελέχη της ΔΑΕΕ έκαναν τη δεύτερη φορά λεπτομερή έλεγχο και βρήκαν ότι η αρχική εστία ήταν πολύ κοντά στην παραλία του Αγίου Νικολάου, ενώ λίγο νωρίτερα είχαν βρει και τα υπολείμματα των 15 κροτίδων.

Αυτό το τελευταίο εύρημα έδεσε την κατηγορία για εμπρησμό, με την απόφαση για την προφυλάκιση του πλοιάρχου και του υποπλοιάρχου να ανακοινώνεται τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης, καθώς οι απολογίες των μελών του πληρώματος δεν ξεκίνησαν παρά αργά το μεσημέρι εν αναμονή των αποτελεσμάτων της δεύτερης αυτοψίας.

Παρά το γεγονός ότι σύσσωμο το πλήρωμα του «Περσεφόνη» δηλώνει άγνοια για το πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά, από τη διαχειρίστρια εταιρεία υπήρξε ενημέρωση ότι σε τέτοιες περιπτώσεις ναύλωσης του σκάφους, όπως με τους ολιγάρχες από το Καζακστάν, είναι στη διακριτική ευχέρεια του καπετάνιου να οργανώσει τέτοιου είδους γιορτές, με έξτρα χρέωση για τους πελάτες, που δαπανούν 250.000 ευρώ για κρουαζιέρα μιας εβδομάδας με το 53 μέτρων «Περσεφόνη» που διαθέτει 13μελές πλήρωμα.
ydra-ef-02
Απόσπασμα από τη δικογραφία
Η εσωτερική έρευνα

Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Πειραιά έστειλε στις 26 Ιουνίου αίτημα διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων των Σωμάτων Ασφαλείας για το Λιμεναρχείο της Υδρας και τους προανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής.

Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας ζητά να διερευνηθεί γιατί υπήρξε η παράλειψη ενημέρωσής της ήδη από τη νύχτα της περασμένης Παρασκευής για τη φωτιά στην Υδρα και την εμπλοκή του «Περσεφόνη»

Παράλληλα, επιθυμεί να διερευνηθεί γιατί το Λιμεναρχείο του νησιού έδωσε άδεια απόπλου στο σκάφος λίγη ώρα μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς και δεν το δέσμευσε ώστε να γίνει άμεση έρευνα σε αυτό, καθώς, όπως σημειώνει, υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις εμπλοκής του στην υπόθεση. Επίσης, ζητά τη διερεύνηση του πώς δόθηκε άδεια αναχώρησης στους 10 Καζακστανούς -8 ενήλικες και δύο ανήλικους- χωρίς καν να ληφθούν ένορκες καταθέσεις από αυτούς.Ειδήσεις σήμερα:

Εφιάλτης για 26χρονη στην Αγία Βαρβάρα: Της πέρασε θηλιά ο πρώην της και πήγε να την πνίξει μπροστά στο παιδί τους

Μητσοτάκης για φωτιές: Απαιτείται ο καλύτερος δυνατός συντονισμός, ευχαριστώ τα στελέχη της πρώτης γραμμής


«Σοκ, γαλλική τραγωδία, μπούμερανγκ στον Μακρόν» - Πώς υποδέχτηκε ο γαλλικός Τύπος το αποτέλεσμα των εκλογώνΑκολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης