Κύπρος: Ο Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε την απόλυση του Γενικού Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Κύπρος: Ο Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε την απόλυση του Γενικού Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Η κρίση μεταξύ των δύο θεσμών σοβεί εδώ και χρόνια - Ο Γενικός Ελεγκτής από το 2014 μέχρι σήμερα έχει έρθει σε σύγκρουση με τους δύο Προέδρους της Δημοκρατίας

eisaggeleas_kyprou
Στα Δικαστήρια θα λύσουν τις διαφορές τους ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Γενικός Ελεγκτής της Κύπρου, μετά από αίτηση που κατέθεσε ο πρώτος (Γιώργος Σαββίδης) στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο για απόλυση του δεύτερου (Οδυσσέα Μιχαηλίδη), λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς. Η κρίση μεταξύ των δύο θεσμών σοβεί εδώ και χρόνια, με τον Γενικό Εισαγγελέα να έχει προειδοποιήσει πολλές φορές για επιδίωξη απόλυσης του Γενικού Ελεγκτή.

Σήμερα κατατέθηκε η αίτηση στο Δικαστήριο και όπως αναφέρει ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας η απόφαση λήφθηκε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Ως γνωστόν, νωρίτερα σήμερα καταχωρήθηκε αίτηση στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση «ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Γιώργος Λ. Σαββίδης, καταχώρισε σήμερα στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο ενεργώντας ως Συμβούλιο, αίτηση, δυνάμει προνοιών του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, για απόλυση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας κ. Οδυσσέα Φ. Μιχαηλίδη, λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς. Η Αίτηση καταχωρίσθηκε ακολουθώντας τις σχετικές συνταγματικές πρόνοιες με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και για να αξιολογηθούν τα δεδομένα από το Συμβούλιο, ως το μόνο αρμόδιο για να αποφασίσει, εάν ο κ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης είναι υπόλογος ανάρμοστης συμπεριφοράς, η οποία θα έχει ως συνέπεια την απόλυσή του από τη θέση του».

eisaggeleas_kyprou
Ο Γενικός Εισαγγελέας Κύπρου, Γιώργος Λ. Σαββίδης
Κλείσιμο

Ο Γενικός Ελεγκτής από τον διορισμό του το 2014 μέχρι σήμερα έχει έρθει σε σύγκρουση με τους δύο Προέδρους της Δημοκρατίας (Ν. Αναστασιάδη - Ν. Χριστοδουλίδη), με τους περισσότερους υπουργούς και σχεδόν με όλους τους ανεξάρτητους θεσμούς και άλλους αξιωματούχους.

Αρκετές φορές του επισημάνθηκε ότι υπερβαίνει τις αρμοδιότητες του, καθώς «γνωμάτευε» επί νομικών θεμάτων, αμφισβητώντας τις εξουσίες του Γενικού Εισαγγελέα, ενώ συχνά αντιδικούσε δημοσίως με όποιον διαφωνούσε με τις πρακτικές του.

elegktis_kypros
Ο Γενικός Ελεγκτής Κύπρου, Οδυσσέας Μιχαηλίδης


Προσφάτως διενήργησε αυτοψία στην προεδρική κατοικία, στέλνοντας λειτουργούς της Ελεγκτικής Υπηρεσίας να ελέγξουν το υπνοδωμάτιο και το μπάνιο του Προέδρου που είχαν ανακαινιστεί.

Συγκρούστηκε επίσης με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, για την μεταφορά των παιδιών του Προέδρου στο σχολείο με αστυνομικό όχημα για σκοπούς ασφάλειας, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να μεταφέρονται είτε από τον ίδιο τον πρόεδρο με το προεδρικό αυτοκίνητο είτε από ιδιωτικό όχημα με συνοδεία αστυνομικού οχήματος για ασφάλεια.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Τσιτσικώστας, κατήγγειλε στην Βουλή ότι έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας περιείχε στοιχεία που έδιναν πληροφορίες στον εχθρό για το περιεχόμενο των αποθηκών πυρομαχικών, εκφράζοντας παράλληλα έκπληξη για την είσοδο υπαλλήλων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε αποθήκες όπλων και πυρομαχικών του στρατού.

Απάντηση με στίχο του Ανδρέα Κάλβου

Μετά την κατάθεση της αίτηση για απόλυση του, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης εξέδωσε ανακοίνωση η οποία καταλήγει με τον στίχο του Ανδρέα Κάλβου: «Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται, ζυγόν δουλείας, ας έχωσι. Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία».

Ο κ. Μιχαηλίδης ανάφερε ότι από σήμερα μιλούν οι μάρτυρες, τα στοιχεία και τα έγγραφα. Επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η διαδικασία που ξεκίνησε σήμερα θα φέρει την κάθαρση και θα δοθεί η ευκαιρία να διαφανεί αυτός του οποίου η συμπεριφορά είναι ανάρμοστη, δηλαδή τόσο κακή, τόσο μεμπτή, ώστε να καθιστά το πρόσωπο που είναι υπόλογο γι’ αυτήν, ανίκανο να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντα του αξιώματος του ή να δημιουργεί, ευλόγως, αμφιβολίες σε τρίτους.

Ο Γενικός Ελεγκτής υποστηρίζει ότι το αίτημα για απόλυσή του έχει εκδικητικά κίνητρα, γιατί είχε διαβιβάσει στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, καταγγελία εναντίον του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Σάββα Αγγελίδη, για αναστολή ποινικής δίωξης για υπόθεση ναρκωτικών σε άτομο το οποίο υπήρξε στο παρελθόν πελάτης του δικηγορικού του γραφείου και σήμερα παραμένει πελάτης του δικηγορικού γραφείου, στο οποίο εργάζεται η σύζυγος του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα. Πρόκεται για πραγματικό γεγονός και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας ισχυρίστηκε ότι υπογράφοντας την αναστολή της ποινικής δίωξης δεν είχε θυμηθεί ότι αφορούσε πρώην πελάτη του, όταν ήταν ιδιώτης δικηγόρος.

Και άλλη οδός παύσης

Πέραν του αιτήματος για παύση του Γενικού Ελεγκτή, η κυβέρνηση προωθεί τροποποίηση του Συντάγματος ώστε να αντικατασταθεί ο θεσμός του Γενικού Ελεγκτή με Ελεγκτικό Συμβούλιο. Αυτό σημαίνει ότι αφαιρούνται οι εξουσίες του κ. Μιχαηλίδη και στην καλύτερη περίπτωση θα είναι ένα από τα μέλη του Συμβουλίου. Σήμερα, ο Γενικός Ελεγκτής είναι ανέλεγκτος και μετά τον διορισμό του, παραμένει στη θέση του ως την συνταξιοδότηση του στα 68 χρόνια. Παράλληλα δεν μπορεί να παυθεί παρά μόνο για αδίκημα ηθικής αισχρότητας ή για ανάρμοστη συμπεριφορά μέσα από πολύπλοκη δικαστική διαδικασία.

Ο κ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης όταν είχε εκφραστεί η πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει Ελεγκτικό Συμβούλιο είχε αντιδράσει, λέγοντας ότι είχε διορίσει ομάδα ιδιωτών νομικών, για να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, εναντίον της Κυβέρνησης και εναντίον της Βουλής αν ψηφίσει τη τροποποίηση.


Eιδήσεις σήμερα:

Πόλεμος στην Ουκρανία - Politico: Ελλάδα, Ισπανία δεν στέλνουν πυραύλους και η Γερμανία δεν καταλαβαίνει το γιατί

«Minerva Red»: Timelapse βίντεο με την αφρικανική σκόνη που «έπνιξε» την Αθήνα

Μπέλα Χαντίντ: Ξέσπασε η Μπαρ Ραφαέλι εναντίον της για ψευδή ανάρτηση υπέρ της Γάζας - «Δεν έμαθες από τα λάθη της Τζίτζι;»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης