Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Λευκωσίας: Προετοιμάζοντας την επόμενη γενιά επαγγελματιών Υγείας

Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Λευκωσίας: Προετοιμάζοντας την επόμενη γενιά επαγγελματιών Υγείας

Μόνο ένας στους 13 υποψηφίους γίνεται δεκτός στα προσφερόμενα προγράμματα, ενώ το ποσοστό εργοδότησης αγγίζει το 99,9%

UnivL1

Sponsored Content

Η ανώτατη εκπαίδευση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την οικονομική πρόοδο και την κοινωνική ευημερία. Η παρουσία ισχυρών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με διακεκριμένο διδακτικό προσωπικό και σημαντική ακαδημαϊκή έρευνα, δημιουργεί διαρκώς νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη και καινοτομία, ενισχύει σημαντικά τον οικονομικό ιστό και προάγει την κοινωνική εξέλιξη με βιώσιμο πρόσημο.

Συγκεκριμένα, η ανώτατη εκπαίδευση συμβάλλει άμεσα και έμμεσα στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού μέσω της απόκτησης σύγχρονων δεξιοτήτων, στην ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας, καθώς και στην αναγνώριση και καταξίωση στο διεθνές προσκήνιο.

Στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης, όπου η ποιότητα και η καινοτομία διαμορφώνουν το μέλλον, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ξεχωρίζει. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον τομέα της Υγείας, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας πρωτοστατεί στην ανάπτυξη προγραμμάτων Επιστημών Ζωής και Υγείας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ιατρική Σχολή Διεθνών Προδιαγραφών  
Η Ιατρική Σχολή προσφέρει δύο ιατρικά προγράμματα σπουδών: το Doctor of Medicine (MD) για αποφοίτους Λυκείου διάρκειας 6 χρόνων και το Doctor of Medicine (MD) για κατόχους πρώτου πτυχίου διάρκειας 5 χρόνων. Επιπλέον προσφέρει δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στη Δημόσια Υγεία και την Οικογενειακή Ιατρική, και ένα διδακτορικό στις Ιατρικές Επιστήμες.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της επικοινωνίας, της κατανόησης και της ουσιαστικής ενημέρωσης στην παροχή ποιοτικής ιατρικής φροντίδας, η Ιατρική Σχολή υιοθετεί την ανθρωποκεντρική προσέγγιση της επιστήμης που προάγει τη γνώση μέσω της συνεργασίας και της πρακτικής εμπειρίας, ενώ αναπτύσσει την κριτική σκέψη ως απαραίτητη δεξιότητα για τη μελλοντική σταδιοδρομία στην ιατρική επιστήμη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σχολή αξιολογήθηκε και πιστοποιήθηκε από το Γενικό Ιατρικό Συμβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου (GMC) για προσφορά του ιατρικού προγράμματος MBBS, μέσω της ίδιας αυστηρής διαδικασίας που εφαρμόζεται για πιστοποίηση των Ιατρικών Σχολών του ΗΒ. 

 Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τις παγκόσμιες κατατάξεις, το Πανεπιστήμιο καταλαμβάνει την 1η θέση σε Ελλάδα και Κύπρο στον τομέα Καλής Υγείας και Ευημερίας (Times Higher Education Impact Rankings, 2023) και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καλύτερα 601-800 πανεπιστήμια του κόσμου στον τομέα Κλινικής και Υγείας (Times Higher Education World University Rankings by Subject, 2024).

Ενδεικτικό, επίσης, του υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκών σπουδών και έρευνας, αποτελεί το γεγονός ότι έξι από τους καθηγητές της Ιατρικής Σχολής συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου για το 2023, η οποία εκδίδεται κάθε χρόνο από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ (ΗΠΑ).  

 

LU-Photo_2
Το κέντρο ανατομίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας είναι πλήρως εξοπλισμένο για την πρακτική εκπαίδευση των φοιτητών

 

Αυστηρά Κριτήρια Εισδοχής και Διαφανείς Διαδικασίες
Σήμερα, η Ιατρική Σχολή φιλοξενεί φοιτητές από περισσότερες από 90 χώρες, όπως την Ελλάδα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Η διαδικασία επιλογής και εισδοχής των φοιτητών είναι ιδιαίτερα αυστηρή και διαφανής, με τα κριτήρια επιλογής να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ελάχιστη βαθμολογία 18/20 στο απολυτήριο Λυκείου ή πτυχίο με βαθμολογία τουλάχιστον 2.2 και ελάχιστη βαθμολογία 6.5 στις εξετάσεις αγγλικών IELTS (ή TOEFL iBT, GCSE, κτλ).

Εφόσον επιλεγούν, οι υποψήφιοι φοιτητές στη συνέχεια καλούνται σε προσωπική συνέντευξη που γίνεται μέσω της διεθνούς αξιόπιστης διαδικτυακής πλατφόρμας Kira Talent, στο πλαίσιο της οποίας οι υποψήφιοι απαντούν σε δομημένες ερωτήσεις, περιλαμβανομένων ιατρικών σεναρίων. Η κάθε απάντηση αξιολογείται από διαφορετικό μέλος της εξεταστικής επιτροπής της Σχολής και ακολούθως οι ανεξάρτητες βαθμολογίες συμψηφίζονται ηλεκτρονικά και καταλήγουν στην επιτροπή αξιολόγησης για τελική απόφαση.

Η πιο πάνω διαδικασία εξασφαλίζει την επιλογή ποιοτικών υποψηφίων, αφού για κάθε 13 υποψηφίους επιλέγεται μόνο ένας.

Τα τελευταία τρία ακαδημαϊκά έτη, οι αριθμοί αποδοχής υποψηφίων από Ελλάδα και ο μέσος όρος βαθμολογίας απολυτηρίου τους για το εξαετές ιατρικό πρόγραμμα ήταν:

Ακαδημαϊκό έτος 

Αριθμός φοιτητών από Ελλάδα 

Μέσος όρος βαθμολογίας απολυτηρίου 

2021 

20 

19.77 

2022 

24 

19.54 

2023 

30 

19.22 

Στόχος της Ιατρικής Σχολής είναι η δημιουργία μιας δεξαμενής ικανών αποφοίτων, αφιερωμένων στη δια βίου μάθηση, οι οποίοι θα μπορούν να ακολουθήσουν την ειδικότητα της επιλογής τους και να εξασφαλίσουν μία δυναμική επαγγελματική, ακαδημαϊκή, ερευνητική και διοικητική καριέρα.

Ποσοστό Εργοδότησης που Αγγίζει το 99,9%
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό εργοδότησης των αποφοίτων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας αγγίζει το 99,9% (στοιχεία ετών 2015-2023).

Οι απόφοιτοι της Σχολής έχουν εξασφαλίσει θέση εργασίας σε 300 και πλέον νοσοκομεία διεθνούς κύρους όπως το John Radcliffe Hospital στην Οξφόρδη, το Addenbrooke’s Hospital στο Κέιμπριτζ, το Mayo Clinic και το Mount Sinai στις ΗΠΑ, τα Ιατρικά Κέντρα Sheba και Hadassah στο Ισραήλ, και το St George Hospital στην Αυστραλία.

Το εξαιρετικό ποσοστό εργοδότησης εν πολλοίς οφείλεται στην πρώιμη ανάπτυξη των κλινικών δεξιοτήτων των φοιτητών σε σύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας και εργαστήρια προηγμένης τεχνολογίας, καθώς και στην κλινική άσκηση των δύο τελευταίων ετών φοίτησης που πραγματοποιείται είτε στην Κύπρο ή σε συνεργαζόμενα νοσοκομειακά κέντρα στο εξωτερικό.  

Οι φοιτητές μπορούν να επιλέξουν να πραγματοποιήσουν την κλινική τους άσκηση σε νοσοκομεία των χωρών τους με τα οποία συνεργάζεται η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, όπως τον Όμιλο Νοσοκομείων HHG στην Ελλάδα, το Lewisham and Greenwich NHS Trust στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Hirslanden στην Ελβετία, το Swedish Hospital στις ΗΠΑ, και το Sheba Medical Center στο Ισραήλ.

LU-Photo_3
Τα εργαστήρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας διαθέτουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό για την απόκτηση κλινικών δεξιοτήτων

Πανεπιστήμιο Λευκωσίας: 1ο σε Ελλάδα και Κύπρο στις Πανεπιστημιακές Κατατάξεις
Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας κατατάσσεται στην πρώτη θέση σε Κύπρο και Ελλάδα μαζί με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σύμφωνα με την έκδοση της κατάταξης Times Higher Education (THE) World University Rankings για το 2024.  

Στο Πανεπιστήμιο φοιτούν σήμερα περισσότεροι από 12.500 φοιτητές και φοιτήτριες, προερχόμενοι από περισσότερες από 100 χώρες. Είναι, μάλιστα, ενδεικτικό ότι περισσότεροι Έλληνες φοιτητές εμπιστεύονται για τις σπουδές τους το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας από κάθε άλλο ίδρυμα του εξωτερικού. Συγκεκριμένα, στο Πανεπιστήμιο φοιτούν σήμερα περισσότεροι από 6,000 Έλληνες φοιτητές, ενώ, από την αρχή της λειτουργίας του, έχουν αποφοιτήσει από το UNIC περισσότεροι από 26,000 φοιτητές από την Ελλάδα.

Κεντρική φωτογραφία: Η σύγχρονη βιβλιοθήκη του Τομέα Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας διαθέτει πλούσιο υλικό για να εξυπηρετεί εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης