Αίγυπτος: Εκπέμπει SOS ο ναός του Ευαγγελισμού στην Αλεξάνδρεια μετά από 168 χρόνια ζωής

Αίγυπτος: Εκπέμπει SOS ο ναός του Ευαγγελισμού στην Αλεξάνδρεια μετά από 168 χρόνια ζωής

Αναγκαιότητα να βρεθούν πόροι για την συντήρηση του Ναού, καθώς σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύει να σφραγιστεί

alexandeia-ekklisia
Εκπέμπει SOS ο ναός του Ευαγγελισμού στην Αλεξάνδρεια ο οποίος έχει 168 ολόκληρα χρόνια ζωής με παγκόσμια ιστορική διαδρομή και αναγνώριση και παράλληλα αποτελεί το σύμβολο της Ελληνικής κοινότητας της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου. O αμείλικτος χρόνος στο πέρασμα του έχει αφήσει βαθιά χαραγμένα τα σημάδια πάνω στο ναό, κάτι που καθιστά άμεσα αναγκαία την αποκατάσταση της φθοράς του, προκειμένου να μπορεί να συνεχίσει να παραμένει ανοικτός.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Ανδρέας Βαφειάδης, επισημαίνει την αναγκαιότητα να βρεθούν πόροι για την συντήρηση του Ναού, καθώς σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύει να σφραγιστεί.

Με φανερή την αγωνία για την διάσωση του ναού του Ευαγγελισμού, ο κ. Βαφειάδης, υπογραμμίζει:

«H Ελληνιστική Αλεξάνδρεια του πολιτισμού, των γραμμάτων και των επιστημών, η Αλεξάνδρεια των μεγάλων ευεργετών και του κλέους χτυπημένη από τη φθορά του χρόνου αναζητά την αρωγή της μητέρας πατρίδας, την οποία τόσο στήριξε στο σπουδαίο της παρελθόν. Αβέρωφ, Μπενάκης, Σαλβάγος, Τοσίτσας άφησαν παρακαταθήκη σπουδαία εκπαιδευτικά και φιλανθρωπικά ιδρύματα τόσο στην Αλεξάνδρεια, όσο και στην Ελλάδα. Οι πόροι της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας φθίνουν όλο και περισσότερο και απευθύνουμε έκκληση σε ευήκοα ώτα για την ανακαίνιση του σπουδαίου μας ναού, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, που κινδυνεύει να σφραγιστεί λόγω σημαντικών φθορών στην οροφή και τα θεμέλια».
andreas-vafeiadis
 

Ειδικότερα, οι Έλληνες της διασποράς όπου κι αν στέριωσαν, μπορεί να διακρίθηκαν σε μια σειρά τομείς, όπως η επιχειρηματικότητα, η επιστήμη, τα γράμματα και οι τέχνες, αλλά στηρίχθηκαν κυρίως και πάνω απ΄ όλα στην πίστη τους.

Ιδιαίτερα στην ιστορική Αλεξάνδρεια, που το ελληνικό στοιχείο ακόμα και σήμερα διαχέεται σε όλη την πόλη, η νησίδα πάνω στην οποία κρατήθηκαν και διασώθηκαν οι αρχές και οι αξίες των Ελλήνων Αιγυπτιωτών, ήταν το τακτικό τους εκκλησίασμα. Παράλληλα, όμως και όχι τυχαία, οι Αιγυπτιώτες είχαν τοποθετήσει πολύ ψηλά τον ιερό καθεδρικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Κλείσιμο
Η αρχιτεκτονική του αισθητική, το εντυπωσιακό μέγεθός του, η εσωτερική ναοδομία του, οι σπάνιες αγιογραφίες του, το περίλαμπρο ιερό του με την Αγία Τράπεζα, οι κυρίαρχοι στύλοι του και τα επιβλητικά καμπαναριά του, κατέστησαν τον ναό στολίδι της Ελληνικής παροικίας της Αιγύπτου και όχι μόνο. Να σημειωθεί ότι ο εν λόγω ναός αποτελεί τον εντυπωσιακότερο και μεγαλύτερο Ελληνορθόδοξο ναό της Αφρικής.

Για όσους δεν τον έχουν επισκεφθεί, είναι ένα μνημείο Βυζαντινού ρυθμού Βασιλικής, ορθογώνιος χωρίς τρούλο και έχει εμβαδόν 1.155 τ.μ., ενώ ο αυλόγυρος του ναού φτάνει τα 2.053 τ.μ.

Η Ελληνική κοινότητα Αλεξανδρείας στην οποία ανήκει ο ιερός ναός, συνδέθηκε άρρηκτα μαζί του, μέσα από ένα ισχυρότατο παρελθόν που τον ανέδειξε ως το κέντρο όχι μόνο της Ορθοδοξίας αλλά και του Ελληνισμού στην χώρα του Νείλου.

Ανατρέχοντας στο παρελθόν, η Ελληνική κοινότητα Αλεξανδρείας αποφάσισε την οικοδόμηση του ναού με πρωτοβουλία κυρίως του πρώτου προέδρου και τότε γενικού προξένου της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια Μιχαήλ Τοσίτσα και των Ιωάννη Αναστάση και Στέφανου Ζιζίνια. Έτσι, την 16η Νοεμβρίου 1847, προεξάρχοντος του Πατριάρχη Ιεροθέου Β΄ τέθηκε ο θεμέλιος λίθος σε οικόπεδο που δώρισε στην Ε.Κ.Α. ο Μιχάηλ Τοσίτσας. Η οικοδόμηση του ναού διήρκεσε 19 ολόκληρα χρόνια και τα έξοδα ανέγερσης καλύφθηκαν από εράνους, ενώ τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν την 25η Μαρτίου 1856.

Ο αρχιτέκτονας του ναού ήταν ο Ερμέτες Πιερρότης, ενώ για την ολοκλήρωση του ναού εργάστηκε και ο αρχιτέκτονας Λούκοβιτς, όπως και μεγάλος αριθμός καλλιτεχνών-τεχνικών. Το έτος 2002 ο ναός, με τα σημάδια του χρόνου επάνω του, βρήκε αρωγό για την συντήρηση και αποκατάστασή του την χορηγία του κοινοφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης». Τα έργα αποκατάστασης διήρκεσαν δύο χρόνια από το 2002 μέχρι και το 2004 και τα θυρανοίξια του ναού τελέσθηκαν την 25η Μαρτίου 2006, υπό του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου και του Αλεξανδρινού Προκαθημένου Θεοδώρου Β΄, παρόντος του τότε Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Καρόλου Παπούλια.

Όμως, έκτοτε τα χρόνια πέρασαν ανεπιστρεπτί και η έντονη φθορά του χρόνου «καταγράφηκε» και πάλι πάνω στο ναό, ενώ παράλληλα δημιουργήθηκε έντονη αναγκαιότητα για την συντήρησή του. Ωστόσο, αφενός η παγκόσμια οικονομική κρίση και αφετέρου η πληθυσμιακή πτώση της παροικίας, έχουν ως αποτέλεσμα την μη εξεύρεση οικονομικών πόρων για την κτιριακή απόκατάστασή του. Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει σήμερα άμεση ανάγκη κτιριακής αποκατάστασης του ιστορικού ναού.

Πρό αυτού του αδιεξόδου, η Ελληνική κοινότητα της Αλεξανδρείας πρόχωρησε σε μια προσπάθεια να συλλέξει τους κατάλληλους πόρους έτσι ώστε να μπορεί να υλοπιοιηθεί η αποκατάσταση του ναού. Κάτι, όμως που δεν μπόρεσε να υλοποηθεί, μέχρι στιγμής.


Ειδήσεις σήμερα:

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία ανά 6ωρο την Παρασκευή - Οι δέκα περιοχές που θα βρέξει περισσότερο

Είναι η Ευρώπη σε τροχιά πολέμου; Τα κρυφά σχέδια του Πούτιν

Γιώργος Τσίπρας κατά Κασσελάκη: Σοκαριστική η αναφορά σε «θαύματα» - Δεν εξελέγη για να μεταλλαχθούμε
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης