Με 62 εκατ. ευρώ ενισχύεται η διεθνοποίηση των εκπαιδευτικών υπηρεσιών των ΑΕΙ

Με 62 εκατ. ευρώ ενισχύεται η διεθνοποίηση των εκπαιδευτικών υπηρεσιών των ΑΕΙ

Πρόσκληση του υπουργείου Παιδείας στα ΑΕΙ για οργάνωση κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων με ξένα πανεπιστήμια

aei_pososto_emvoliasmwn_xr
Με προϋπολογισμό 62 εκατομμυρίων ευρώ, εκδόθηκε πρόσκληση του υπουργείου Παιδείας προς τα ΑΕΙ για διεθνοποίηση των εκπαιδευτικών τους υπηρεσιών. Η πρόσκληση αφορά στην οργάνωση κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών με ξένα πανεπιστήμια.

Με στόχο την ενίσχυση των Ελληνικών Πανεπιστημίων, τα οποία προσβλέπουν στην οργάνωση κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών με έγκριτα ξένα πανεπιστήμια, το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε πρόσκληση για τη «Διεθνοποίηση των εκπαιδευτικών υπηρεσιών των ΑΕΙ», με προϋπολογισμό 62 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η Πρόσκληση έχει ως στόχο την ώθηση της εξωστρέφειας των ελληνικών πανεπιστημίων μέσω της ενίσχυσης της συνεργασίας τους με εδραιωμένα, εγνωσμένου κύρους πανεπιστημιακά ιδρύματα της αλλοδαπής. Ειδικότερα, η πρόσκληση αποσκοπεί στην ενίσχυση των ελληνικών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, που επιδιώκουν να οργανώσουν κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών με διακεκριμένα ξένα πανεπιστήμια για την παραγωγή επιστημονικής γνώσης και έρευνας υψηλού επιπέδου και τη δημιουργία επιστημόνων, που θα συμβάλουν στην πρόοδο της επιστήμης και της διδασκαλίας.

Μέσω της σύναψης εκπαιδευτικών συμφωνιών, οι οποίες θα οδηγούν στην παροχή νέων και καινοτόμων κοινών διιδρυματικών Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών, αναμένεται να ενισχυθεί η διεθνής παρουσία των Ελληνικών ΑΕΙ, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το υπουργείο, Π.Μ.Σ. όπως αυτά που περιγράφονται ανωτέρω, θα προσελκύσουν φοιτητές από το εξωτερικό ενώ ταυτόχρονα, θα αποτρέπεται η
διαρροή φοιτητών στο εξωτερικό, αναστέλλοντας έτσι το κύμα του brain drain.
Ταυτόχρονα, ενισχύεται η προοπτική επιστροφής Ελλήνων επιστημόνων στη χώρα μας.

Δικαιούχοι είναι οι Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΕΛΚΕ) της χώρας.


Όροι & Προϋποθέσεις Συμμετοχής στη δράση «Διεθνοποίηση των εκπαιδευτικών υπηρεσιών των ΑΕΙ»

Τα ΑΕΙ θα πρέπει: 

-Να εκπροσωπούνται από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ)
Το αλλοδαπό Ανώτατο Εκπαιδευτικό ίδρυμα θα πρέπει να βρίσκεται στις 100 πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης των πανεπιστημίων και συγκεκριμένα στους εξής οίκους διεθνών κατατάξεων: QS (World University Rankings - Top global universities), THE (Times Higher Education) ή ARWU (Shanghai Ranking)

Κλείσιμο
-Να μην προτείνουν συνεργασίες με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Ρωσίας, σε συμφωνία με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2022/576 του Συμβουλίου της 8ης Απριλίου 2022 σε τροποποίηση του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 833/2014

-Να δεσμευτούν ότι οι δαπάνες, που περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη αίτηση χρηματοδότησης δεν έχουν χρηματοδοτηθεί, ενταχθεί και δεν θα υποβληθούν προς έγκριση χρηματοδότησης σε άλλο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους

Οι ανωτέρω προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται στο σύνολό τους, διαφορετικά η μη ικανοποίηση μιας ή περισσότερων εξ αυτών, αποτελεί λόγο απόρριψης της αιτήσεως χρηματοδότησης.

Διάρκεια Υλοποίησης

Η διάρκεια υλοποίησης των υποβαλλομένων προτάσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει την 31η Δεκεμβρίου 2025.

Η χρονική διάρκεια των ενταγμένων - και σε υλοποίηση πράξεων - δύναται να παραταθεί εφόσον παραταθεί η διάρκεια υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατόπιν της εξέτασης του σχετικού αιτήματος του δικαιούχου προς την ΕΔ ΕΣΠΑ Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. Το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο του έργου δεν μπορεί να αυξηθεί.  

Δείτε την πρόσκληση, πατώντας ΕΔΩ. 

Ειδήσεις σήμερα:

Πασχαλινή έξοδος με αμόλυβδη πάνω από 2 ευρώ - Γιατί είναι στα ύψη η τιμή της

Καιρός: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία ανά 6ωρο την Παρασκευή - Οι δέκα περιοχές που θα βρέξει με μεγάλη ένταση

Πούτιν και Ουκρανία: Είναι η Ευρώπη σε τροχιά πολέμου;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης