Πασχαλινή έξοδος με αμόλυβδη πάνω από 2 ευρώ - Γιατί είναι στα ύψη η τιμή της

Πασχαλινή έξοδος με αμόλυβδη πάνω από 2 ευρώ - Γιατί είναι στα ύψη η τιμή της

Τι λένε παράγοντες της αγοράς - Χαμηλότερες φέτος οι τιμές σε λαχανικά και κρέατα - Τα μέτρα κατά της νοθείας που ενεργοποιούνται - Ανακοινώσεις για το «καλάθι του Πάσχα»

vanzini-mak
Πασχαλινή έξοδο με την τιμή της απλής αμόλυβδης πάνω απ’ τα 2 ευρώ θα κάνουν, όπως φαίνεται, οι εκδρομείς φέτος καθώς συνεχίζουν την ανιούσα οι τιμές των καυσίμων και ας μην τιμολογηθεί ακόμα το νέο επεισόδιο στο «σίριαλ» της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπ. Ανάπτυξης η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης πανελλαδικά ήταν την περασμένη Τρίτη στο 1,97 ευρώ έχοντας καταγράψει ήδη μία άνοδο περίπου 0,15 ευρώ απ’ το Φεβρουάριο και επιβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερά 2η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη,

pinakas-1-kaysima

Σημειωτέον στο τελευταίο ημερήσιο δελτίο τιμών του υπ. Ανάπτυξης που δημοσιεύθηκε χθες, η υψηλότερη μέση τιμή καταγράφηκε στο νομό Κυκλάδων με 2,19 ευρώ ανά λίτρο. Ακολουθεί ο νομός Δωδεκανήσου με 2,12 ευρώ, ο νομός Κεφαλληνίας με 2,04 ευρώ και ο νομός Λευκάδας με 2,04 ευρώ επίσης. Η χαμηλότερη μέση τιμή καταγράφεται στο νομό Θεσσαλονίκης με 1,93 ευρώ ανά λίτρο

Το πρόβλημα στην εικόνα που παρουσιάζει η αγορά και το οποίο κάνει πολλούς παράγοντες του χώρου να εκτιμούν ότι δεν θα αλλάξει κατεύθυνση η αγορά, τουλάχιστον ως το Πάσχα, είναι πως στα σημερινά επίπεδα των τιμών δεν έχει ακόμη ‘περάσει’ η τελευταία άνοδος των διεθνών τιμών από την κλιμάκωση της κρίσης στη Μ. Ανατολή. Αλλά ότι συνδέονται περισσότερο με την ούτως ή άλλως ανοδική πορεία του τελευταίου τριμήνου, που επιταχύνθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Συγκεκριμένα η τιμή του πετρελαίου Brent απ’ τα περίπου 76 δολ. το βαρέλι στις αρχές του 2024, βρέθηκε στα 85 δολ. περίπου στα τέλη Μαρτίου και προ ημερών, στην κορύφωση της αγωνίας για το χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ, ξεπέρασε τα 91 δολ. Χθες η τιμή του κυμαίνονταν περίπου στα 88 δολ.


Οι κρίσιμοι παράγοντες

Ασχέτως όμως των συνεπειών απ’ τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή, οι ίδιες παράγοντες εξηγούσαν ότι πλέον στην αγορά θα αρχίσει να επιδρά περισσότερο και η αυξημένη ζήτηση καυσίμων για διεθνείς μετακινήσεις ενόψει του καλοκαιριού. Το γεγονός αυτό συνδυαστικά με τις ελλείψεις στα ευρωπαϊκά διυλιστήρια λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία αλλά και με την υπερφορολόγηση των καυσίμων, θα λειτουργήσουν καταλυτικά ώστε να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα οι τιμές.

Το γεγονός αυτό, κατά την εκτίμηση των αρμόδιων κρατικών Αρχών, θα συνεχίσει να ευνοεί την παραβατικότητα και τη νοθεία στο χώρο της εμπορίας καυσίμων. Προκειμένου να ανασχεθεί αυτή η τάση αναμένεται να ενεργοποιηθούν από 1ης Μαϊου τα νέα μέτρα που θεσπίστηκαν στην αγορά. Σύμφωνα με αυτά τα διυλιστήρια και οι εταιρείες πετρελαιοειδών οφείλουν να ενημερώνουν την ΑΑΔΕ όταν το πρατήριο με το οποίο συνεργάζονται, «...δεν παρέχει στοιχεία φορολογικού μητρώου, άδεια λειτουργίας, πιστοποιητικά και λοιπά προβλεπόμενα στοιχεία, δεν επιτρέπει τη λήψη δείγματος καυσίμων που διακινεί για έλεγχο, δεν έχει εγκαταστήσει σύστημα εισροών – εκροών..». Επίσης οφείλουν να ενημερώνουν την ΑΑΔΕ αν οι πρατηριούχοι - συνεργάτες τους, όχι έχουν μόνο εγκαταστήσει σύστημα εισροών - εκροών, αλλά και αν αυτό λειτουργεί. Ένα μέτρο με το οποίο ουσιαστικά καθιστά συνυπεύθυνη την εταιρεία εμπορίας για τις πράξεις του πελάτη – πρατηριούχου.

Μειώσεις στα νωπά λαχανικά και κρέατα

Αντίθετα με ο,τι συμβαίνει με τις τιμές των καυσίμων, χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι φαίνεται ότι θα είναι φέτος το Πάσχα οι τιμές στα κρέατα και τα λαχανικά, τουλάχιστον με τα έως σήμερα δεδομένα. Κι αυτό διότι οι τιμές χονδρικής εμφανίζονται να είναι χαμηλότερες στους περισσότερους κωδικούς προϊόντων σε σχέση με το 2023, με βάση τις επίσημες τιμές που κοινοποιεί ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας. Βέβαια υπάρχουν και λαχανικά όπως οι πατάτες, τα καρότα, τα σκόρδα κοκ που συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, όπως κάνουν και η συντριπτική πλειοψηφία των φρούτων.

Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο τιμών του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας μεταξύ των κύριων λαχανικών και φρούτων που εμφανίζουν αυξημένες τιμές χονδρικής είναι οι πατάτες, εγχώριες (0,72 ευρώ από 0,58 ευρώ) και Αιγύπτου (0,55 ευρώ από 0,48 ευρώ), τα σκόρδα, κομμάτι (0,30 ευρώ από 0,23 ευρώ) και εισαγόμενα το κιλό (2,20 ευρώ από 1,70 ευρώ), τα αχλάδια κρυστάλια (1,50 ευρώ από 1,20 ευρώ) κοκ.

Αντίθετα αυτά που εμφανίζουν χαμηλότερες τιμές χονδρικής σε σχέση με πέρυσι είναι τα αγγούρια, τα οποία είναι στη μισή τιμή από πέρυσι, οι τομάτες (1,10 ευρώ από 1,50 ευρώ), τα κρεμμύδια (0,90 από 1,05 ευρώ) κοκ.


pinakas-2-laxanika
pinakas-3-froutaΣε ο,τι αφορά τα κρέατα, φέτος ως φαίνεται η τιμή του οβελία θα είναι ελαφρώς μικρότερη με βάση τις τιμές χονδρικής, όπως διαμορφώνονται σήμερα.


pinakas-4-kreata

Αυτή η πτωτική τάση καταγράφηκε και στα στοιχεία του πληθωρισμού του περασμένου μήνα απ’ την ΕΛΣΤΑΤ καθώς ο δείκτης τιμών στην ομάδα Διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών είχε υποχωρήσει 1,1% σε σχέση με τον περασμένο Φεβρουάριο. Οι μειώσεις τιμών παρατηρήθηκαν κυριως σε: άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, χοιρινό, νωπά ψάρια, τυριά, νωπά λαχανικά, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα. Σε ετήσια βάση πάντως η συγκεκριμένη ομάδα εμφανίζει αύξηση τιμών 5,3%!

Ανακοινώνεται το «καλάθι του Πάσχα»

Εν τω μεταξύ απ’ την ερχόμενη Τετάρτη, 24 Απριλίου, αναμένεται να ενεργοποιηθεί το «καλάθι του Πάσχα» καθώς κρίθηκε απ’ την ηγεσία του υπ. Ανάπτυξης ότι η περυσινή του δοκιμή στέφθηκε με επιτυχία στη διαμόρφωση ενός καλαθιού εποχικών προϊόντων με βελτιωμένες τιμές.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κατηγορίες των προϊόντων που θα ενταχθούν σε αυτό περιλαμβάνουν: αρνί, κατσίκι, τσουρέκι και πασχαλινά σοκολατένια αυγά. Το συγκεκριμένο καλάθι θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με το «καλάθι του νοικοκυριού» για βασικά αγαθά που ήδη περιέχει μία σειρά από κατηγορίες τροφίμων.
Οι σχετικές ανακοινώσεις απ’ το υπ. Ανάπτυξης αναμένονται, εκτός απροόπτου, εντός της ημέρας.


Ειδήσεις σήμερα:

Πόλεμος στην Ουκρανία - Politico: Το Κίεβο οδεύει προς την ήττα - Ο Πούτιν πιο κοντά από ποτέ στον στόχο του

Η UEFA ενημέρωσε την ΕΠΟ ότι δεν υπάρχει θετικό δείγμα Έλληνα ποδοσφαιριστή

Σάλος με δρομείς από την Αφρική που άφησαν Κινέζο να κερδίσει τον ημιμαραθώνιο του Πεκίνου - «Ήταν φίλος μας» - Βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης