Κάσος: Το διήμερο εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του νησιού

Κάσος: Το διήμερο εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του νησιού

Συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ - Το μήνυμα του δημάρχου του νησιού στο protothema.gr

kasos_esiea
Ο δήμαρχος της Κάσου Μιχάλης Ερωτόκριτος και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής για τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του νησιού, στις 7 Ιουνίου του 1824, παρουσίασαν το πρωί της Δευτέρας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το ειδικό εγχείρημα που σκοπό έχει να αποτίσει φόρο τιμής στην ιστορία. Η παρουσίαση για όσα αναμένονται τους επόμενους μήνες έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ.

kasos_patrikios_mitroussis
Ο συγγραφέας Παντελής Μπουκάλας, ο ηθοποιός Μιχάλης Μητρούσης και ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση


Με κεντρικό σύνθημα «Θυμόματε-Τιμούμε-Οραματιζόμαστε» η Οργανωτική Επιτροπή ετοίμασε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα με στόχο την ανάδειξη του ιστορικού χθες αλλά και τη διεκδίκηση ενός φιλόδοξου αύριο.

«Σήμερα βρισκόμαστε εδώ στη φιλόξενη αίθουσα της ΕΣΗΕΑ για να κοινοποιήσουμε τις δράσεις τις οποίες κάνουμε σε σχέση με την επέτειο των 200χρόνων του Ολοκαυτώματος του ιστορικού μας νησιού. Φέτος κλείνουμε 200 χρόνια από το 1824 μέχρι και το 2024. Αυτό που μας έχει απογοητεύσει είναι ότι αυτό το γεγονός δεν έχει πάρει το μέγεθος που θα έπρεπε να έχει πάρει στην ιστορία, όπως έχει συμβεί με το ολοκαύτωμα της Χίου και προσπαθούμε μέσα από αυτές τις επετειακές εκδηλώσεις να κάνουμε γνωστό και το δικό μας ολοκαύτωμα» είπε στο protothema.gr ο Δήμαρχος Κάσου, Μιχάλης Ερωτόκριτος.

kasos__2_
kasos__5_


Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένονται η κυκλοφορία επετειακού νομίσματος από την Τράπεζα της Ελλάδας και η έκδοση αφιερωματικών γραμματοσήμων από τα ΕΛΤΑ. Έχουν επίσης προγραμματιστεί Συνέδριο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου στην Κάσο με θέματα σχετικά με την ιστορία του νησιού, ημερίδα στη Βουλή των Ελλήνων με ιστορικά θέματα της περιόδου του Ολοκαυτώματος και έκθεση κειμηλίων της ίδιας περιόδου.

Κλείσιμο
Αφιερώματα που έχουν σχέση με τον Πολιτισμό θα γίνει η έκθεση στην Πινακοθήκη Πειραιά με έργα του Κασιώτη διεθνούς φήμης ζωγράφου Μayo (Αντώνη Μαλλιαράκη) και γνωστών Ελλήνων ζωγράφων με θέματα εμπνευσμένα στην Κάσο.

Σε συνεργασία με δήμους, το διήμερο εκδηλώσεων με τίτλο «Η Κάσος εκτός των τειχών» σε διάφορες ελληνικές πόλεις που θα περιλαμβάνει:
-Θεατρική παράσταση του θεατρικού έργου «Κασιώτες Καπεταναίοι-Οι μεγάλοι άγνωστοι του ‘21».
-Ημερίδα με θέμα την ιστορική προσφορά της Κάσου το ‘21 και το Ολοκαυτωμά της .

Στον τομέα των εκδόσεων αναμένεται η έκδοση τριών βιβλίων με θέματα την ιστορία της Κάσου, το ολοκαύτωμα και τη συμβολή των Κασιωτών στη διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ.

Με σαφές μήνυμα για το Περιβάλλον, ο Δήμος προγραμματίζει τη συμβολική δενδροφύτευση 200 δένδρων για την επέτειο των 200χρόνων. Τέλος σειρά εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για την επέτειο του Ολοκαυτώματος θα γίνουν σε Κάσο, Αθήνα, Ρόδο και Αμερική, αρχές Ιουνίου.

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στη Βέροια: ΙΧ έπεσε σε στάση λεωφορείου, νεκρές μια 68χρονη και μια 21χρονη

Με drones και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά συνεχίζονται οι έρευνες για τον θάνατο του 2χρονου Εμίλ στη Γαλλία


Κανένα ελαφρυντικό για Μίχο, μητέρα 12χρονης και «Μιχάλη» - Η απόφαση του δικαστηρίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης