Πέθανε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και σπουδαία ακαδημαϊκή προσωπικότητα, Παναγιώτης Κοντός

Πέθανε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και σπουδαία ακαδημαϊκή προσωπικότητα, Παναγιώτης Κοντός

Διακρίθηκε για την πλούσια και πολυδιάστατη συνολική προσφορά του τόσο στο ΕΚΠΑ όσο και την Ανώτατη Eκπαίδευση

Kontos
Από τη ζωή έφυγε ο αναπληρωτής καθηγητής και προϊσταμένος γραμματείας του Πανεπιστημίου Αθηνών επί σειρά ετών Παναγιώτης Κοντός.

Ο καθηγητής διακρίθηκε για την πλούσια και πολυδιάστατη συνολική προσφορά του τόσο στο ΕΚΠΑ όσο και την Ανώτατη Eκπαίδευση γενικότερα. Ο Παναγιώτης Κοντός υπήρξε πτυχιούχος και διδάκτωρ του ΕΚΠΑ αλλά και επί 40 χρόνια ακαδημαϊκός δάσκαλος που το υπηρέτησε πιστά προσφέροντας πολύτιμη αρωγή και σε διοικητικά θέματα, από πολλές θέσεις.

Οι Πρυτανικές Αρχές, τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης, τα μέλη της Συγκλήτου, καθώς και σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα εκφράζουν, σύμφωνα με το orthodoxianewsagency.gr, τη βαθιά οδύνη για την απώλεια του Παναγιώτη Κοντού και τα θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγό του, επίτιμη καθηγήτρια Δήμητρα Θεοφανοπούλου-Κοντού, και στον γιο τους, Ιωάννη Κοντό.

Ποιος ήταν ο καθηγητής Παναγιώτης Κοντός

Γεννήθηκε στη Γουριά Μεσολογγίου, όπου τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Αιτωλικού και ήταν πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο (ΗΠΑ) στη Θεωρητική Γλωσσολογία (Φωνητική, Φωνολογία, Μορφολογία, Σύνταξη, Σημασιολογία και Διαλεκτολογία). Ήταν Διδάκτωρ του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το θέμα της διδακτορικής διατριβής ήταν «Φωνολογική Ανάλυση του Αιτωλικού Ιδιώματος». Με απόφαση της Φιλοσοφικής Σχολής διορίστηκε βοηθός (1966) και εν συνεχεία με ομόφωνες αποφάσεις αντίστοιχων εκλεκτορικών σωμάτων εκλέχθηκε Λέκτορας και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Φιλολογίας (Τομέας Γλωσσολογίας).

Κλείσιμο
Κατά τη διάρκεια της θητείας του δίδαξε σε 10 διαφορετικά αντικείμενα στα Τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής, καθώς και στα Τμήματα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης. Δίδαξε επίσης σε πολλά προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών και ήταν συνιδρυτής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Διδασκαλίας της Νέας Ελληνικής ως Ξένης Γλώσσας που είναι το πρώτο που ιδρύθηκε στη χώρα μας.

Ήταν ο πρώτος που εισήγαγε και δίδαξε το σημαντικό γνωστικό αντικείμενο της κοινωνιογλωσσολογίας ενώ είχε επιβλέψει ως μέλος τριμελών συμβουλευτικών επιτροπών ή επιτροπών κρίσεως 26 διδακτορικές διατριβές και ήταν επιστημονικός υπεύθυνος πολλώβν διπλωματικών, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών εργασιών.

Είχε συγγράψει ή συμμετάσχει στη συγγραφή πολλών βιβλίων και δεκάδων άρθρων και διδακτικών εγχειριδίων που αναφέρονται κυρίως στη διδασκαλία της Ελληνικής ως Ξένης Γλώσσας και στη Νεοελληνική Διαλεκτολογία. Ήταν από τους ιδρυτές της εκδοτικής σειράς βιβλίων του Πανεπιστημίου για τη διδασκαλία της Ελληνικής ως Ξένης Γλώσσας. Σημαντική, ως καθοριστική, ήταν η συμβολή του Παναγιώτη Κοντού σε σειρά μεγάλων έργων της Πανεπιστημιούπολης του ΕΚΠΑ (κτήριο Φιλοσοφικής, εστιατόριο, Παιδικός Σταθμός, ανάπτυξη πρασίνου, Διδασκαλείο της Ελληνικής Γλώσσας, Αρχαιολογικό Πάρκο, Κεντρική Βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής κ.ά.).

Ιδιαίτερη υπήρξε η προσφορά του και η εξαιρετική ικανότητά του στη συνδικαλιστική δραστηριότητα που ανέπτυξε, κερδίζοντας επάξια την εμπιστοσύνη των συναδέλφων του, υπηρετώντας πάντα το Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Ο Παναγιώτης Κοντός διακρίθηκε από την ένταξη του στο Πανεπιστήμιο αδιάκοπα για τους αγώνες του για την αναβάθμιση της θέσης του πανεπιστημιακού δασκάλου στην ελληνική κοινωνία, ενώ ιδιαιτέρως σημαντική υπήρξε και η προσφορά του στον Κυπριακό Ελληνισμό, αναδεικνύοντας το αδιάλειπτο ενδιαφέρον του για τον αγώνα του κυπριακού λαού. Ήταν μέλος της επιτροπής του Πανεπιστημίου Αθηνών για την Κύπρο από την ίδρυσή της (1985).

Η μέριμνα του κ. Κοντού για την προώθηση των σχέσεων του Πανεπιστημίου με ξένα ιδρύματα, καθώς και για την προβολή της ελληνικής γλώσσας σε όλο τον κόσμο, διαφαίνεται και από το γεγονός ότι ήταν επί σειρά ετών ο βασικός οργανωτής και επιστημονικός υπεύθυνος του Εκπαιδευτικού Προγράμματος των Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (του γνωστού ως Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.), το οποίο λειτουργεί εδώ και 37 χρόνια με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή περισσότερων από 6.500 συμμετεχόντων από όλο τον κόσμο.

Ειδήσεις σήμερα:

Γαλλία: Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας για τον «βιαστή του Tinder» - «Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»

Κωνσταντοπούλου: Πανδαιμόνιο με συνεχείς παρεμβάσεις στη βουλή

ΕΚΠΟΙΖΩ: Ποια τρόφιμα επιλέγουν οι καταναλωτές - Ψάχνουν για περισσότερο φυσικά και λιγότερο επεξεργασμένα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης