Οι τρεις βασικοί στρατηγικοί στόχοι του ΑΠΘ - Μιλά ο Πρύτανης Χαράλαμπος Φείδας

Οι τρεις βασικοί στρατηγικοί στόχοι του ΑΠΘ - Μιλά ο Πρύτανης Χαράλαμπος Φείδας

«Ανάπτυξη, διεθνοποίηση και διατήρηση πρωταγωνιστικού ρόλου του ΑΠΘ, οι τρεις στρατηγικοί μας στόχοι», λέει ο Χαράλαμπος Φείδας

aristoteleio
Το όραμα του για τη θητεία του ως επικεφαλής της νέας Πρυτανικής Αρχής περιγράφει στο protothema ο νεοεκλεγείς Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χαράλαμπος Φείδας.

Οι τρεις βασικοί στρατηγικοί στόχοι για το νέο Πρύτανη είναι «καταρχάς, να επανέλθει το πανεπιστήμιό μας σε πορεία ανάπτυξης ύστερα από δύο δεκαετίες οικονομικών και θεσμικών περιορισμών. Το δεύτερο είναι, να συνεχίσει να διατηρεί τον πρωταγωνιστικό ρόλο, που ήδη έχει, τόσο στην παροχή εκπαίδευσης, όσο και στην παραγωγή έρευνας. Να τονιστεί, ότι το ΑΠΘ αποτελεί βασικό άξονα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, όχι μόνο στην περιοχή της Θεσσαλονίκης αλλά και σε όλη την Ελλάδα, καθώς είναι ουσιαστικά το ένα από τα δύο μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας. Μάλιστα, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα, η συμμετοχή από τη λειτουργία του ΑΠΘ στην αύξηση του ΑΕΠ της Θεσσαλονίκης, αποτιμάται με άμεσο και έμμεσο τρόπο στο 1 δις».

Σαν τρίτο στόχο, ο Πρύτανης θέτει την «υιοθέτηση ενός εξωστρεφούς και διεθνούς προσανατολισμού στις σπουδές και στην έρευνα». Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, σκοπεύει να παραμείνει προσανατολισμένος στις επενδύσεις στα προγράμματα σπουδών, αξιοποιώντας τις δυνατότητες, που δίνει ο νόμος για κοινά προγράμματα σπουδών, είτε προπτυχιακά, είτε μεταπτυχιακά καθώς και για σύντομης διάρκειας προγράμματα σπουδών. «Ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών έχουν ήδη ξεκινήσει στο πανεπιστήμιό μας», αναφέρει και προσθέτει: «Σε ό,τι αφορά την έρευνα, η οποία είναι εκ των πραγμάτων διεθνοποιημένη πλέον, σκοπεύουμε να την ενισχύσουμε, όπως περιγράφεται λεπτομερώς στο Σχέδιο Ανάπτυξης, που έχω καταθέσει».

Μεταξύ των προτεραιοτήτων, συγκαταλέγεται η αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος: «Θέλουμε ένα ακαδημαϊκό περιβάλλον, λειτουργικό και ασφαλές. Κι αυτό, αφορά τόσο τις υποδομές – εργαστηριακές, εκπαιδευτικές, κτιριακές – όσο και την καθημερινότητά μας, δηλαδή τη λεγόμενη πανεπιστημιακή ειρήνη. Όπως, επίσης, αφορά και τις διοικητικές υπηρεσίες και πρακτικές». Η εικόνα του Πανεπιστημίου έχει μεγάλη σημασία. Σύμφωνα με τον Πρύτανη, «οποιαδήποτε στόχευση για ανάπτυξη του πανεπιστημίου χωρίς να βελτιώνει την εικόνα του, δύσκολα θα επιτευχθεί». Τέλος, μία από τις βασικές αποστολές του πανεπιστημίου, αποτελεί η ενίσχυση της μέριμνας για τους φοιτητές: «Εκπαιδεύουμε πάνω από 50.000 φοιτητές συνολικά - μαζί με τους υποψήφιους διδάκτορες και τους μεταπτυχιακούς. Προσβλέπουμε στην ενίσχυση της προσβασιμότητας, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών σχετικά με τη σίτιση, την ψυχοκοινωνική υποστήριξη, όπως και την αύξηση των εστιών. Είμαστε εδώ για τους φοιτητές μας», καταλήγει ο Πρύτανης.

Η πολύπλοκη διαδικασία της εκλογής του Πρύτανη

Έχοντας αναλάβει πρόσφατα τα ‘ηνία’ του Ιδρύματος, ο νέος Πρύτανης του ΑΠΘ σχολιάζει τη σύνθετη διαδικασία, που προηγήθηκε: «Ήταν μακρόχρονη, πολύπλοκη, επίπονη και πρωτοφανής, θα έλεγα, για τα ελληνικά δεδομένα και για τα πανεπιστήμιά μας. Ήμασταν αρκετοί οι υποψήφιοι, εξαντλήσαμε πραγματικά όλες τις δυνατότητες του νόμου για να φτάσουμε επιτέλους σε μία εκλεγμένη διοίκηση μετά από ένα χρόνο». Όπως ήταν αναμενόμενο, επηρεάστηκε η λειτουργία του Ιδρύματος, καθώς η μεταβατική διοίκηση υποχρεωτικά λειτουργούσε διεκπεραιωτικά, χωρίς να μπορεί να χαράξει στρατηγική. «Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, το πανεπιστήμιό μας να βρίσκεται σε μία αδράνεια. Πλέον, μπορεί να επανέλθει η λειτουργία του πανεπιστημίου σε συνθήκες κανονικότητας αφού τακτοποιηθούν εκκρεμότητες, όπως ο Οργανισμός του πανεπιστημίου».

Σχετικά με τις καταλήψεις

Περίπου δύο μήνες καταλήψεων εξακολουθεί να βιώνει το ΑΠΘ. Εφόσον έχουν λάβει τόσο διευρυμένη μορφή, ο νέος Πρύτανης θεωρεί πως πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο προβληματισμού για την Πολιτεία: «Αν και οι καταλήψεις αποτελούν μία μορφή διαμαρτυρίας, που προσιδιάζει στη δυναμική και αυθόρμητη ιδιοσυγκρασία των νέων, όταν αποκτούν τόσο διευρυμένη μορφή, η πολιτεία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις πιθανές συνέπειες, το ενδεχόμενο να προκληθεί έκρυθμη κατάσταση, ύστερα από επέμβαση της δημόσιας αρχής. Επιπλέον, η πολιτεία θα πρέπει να αναλογιστεί εάν σταματά όντως η διαμαρτυρία μετά από τέτοια παρέμβαση».
Σε ό,τι αφορά την ενδεδειγμένη αντιμετώπιση της κατάστασης, ο δρ Φείδας προκρίνει μία πολιτική λύση αντί της τυπικής εφαρμογής του νόμου, ο οποίος επιτρέπει την παρέμβαση στον πανεπιστημιακό χώρο για εκκένωση καταλήψεων: «Η πιο ρεαλιστική λύση θα ήταν να πάψει να υφίσταται το πρόβλημα. Είναι καθαρά πολιτικό το θέμα. Εκτίμησή μου είναι πως αυτές οι αντιδράσεις - που μπορεί να ενταθούν κιόλας - θα υπάρχουν μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου. Οι αντιδράσεις θα υποχωρήσουν αφού τελειώσει αυτή η υπόθεση. Κατά τη γνώμη μου, η ψήφιση του νομοσχεδίου θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί σε μικρότερο χρονικό διάστημα, καθώς τότε θα ήταν λιγότερες και μικρότερης έντασης οι αντιδράσεις. Πλέον, ύστερα από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, η λειτουργία του πανεπιστημίου είναι ‘μη κανονική’».

Ειδήσεις σήμερα:

Επικοινωνιακό Βατερλώ για το παλάτι με την πειραγμένη φωτογραφία της Κέιτ - Το πρόσωπο που ίσως «γυρίσει την παρτίδα»

Θρίλερ με τον θάνατο της 26χρονης πορνοστάρ Σοφία Λεόνε - Ερευνούν το ενδεχόμενο δολοφονίας

Με Ζωή Κωνσταντοπούλου από τα παλιά έκλεισαν οι εργασίες της εξεταστικής για τα Τέμπη - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης