Κουδουνοφόροι: Ξεκίνησε η μεγάλη παρέλαση στη Θεσσαλονίκη

Κουδουνοφόροι: Ξεκίνησε η μεγάλη παρέλαση στη Θεσσαλονίκη

Σήμερα κορυφώνονται οι εορτασμοί με τη μεγάλη παρέλαση που ξεκίνησε από το Λευκό Πύργο και θα ολοκληρωθεί στην Πλατεία Αριστοτέλους

Με πλούσιες εκδηλώσεις πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη το 6ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας που θα διαρκέσει που ξεκίνησε την Παρασκευή και ολοκληρώνεται σήμερα. Σήμερα κορυφώνονται οι εορτασμοί με τη μεγάλη παρέλαση που ξεκίνησε από το Λευκό Πύργο και θα ολοκληρωθεί στην Πλατεία Αριστοτέλους.

«Οι Δρόμοι του Κουδουνιού» επέστρεψαν μετά την απαραίτητη παύση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Φέτος, η δράση περιλαμβάνει εκθέσεις, ομιλίες, εργαστήρια που έχουν ως στόχο να «ρίξουν φως» σε τελετουργίες που επιβιώνουν μέχρι και σήμερα στην Ελλάδα και σε πολλές χώρες της Ευρώπης, τιμώντας τόσο την παράδοση όσο και την πρωτόγονη και διαχρονική ανάγκη επιβίωσης των κοινοτήτων.
Koudounoforoi
Koudounoforoi1

Ο ήχος του Κουδουνιού
Κλείσιμο
Πώς μπορούμε να ξορκίσουμε το κακό; Με ομαδικότητα, συνεργασία, αλληλεγγύη και… πολλά κουδούνια! Έτσι, τουλάχιστον, έκαναν οι πρόγονοί μας. Οι προϊστορικές κοινότητες μπροστά στο φόβο για το απρόβλεπτο που απειλούσε τη σοδειά τους, άρα και την κοινότητά τους, είχαν επινοήσει διαβατήριες τελετές «καλοχρονιάς». Με τα δρώμενα τους πίστευαν ότι ο ήχος του κουδουνιού έχει τη δύναμη να ξυπνήσει τις ευεργετικές δυνάμεις της φύσης. Όπως φαίνεται κατάφεραν να ξορκίσουν το κακό, αφού κατάφεραν να διασώσουν τον συλλογικό εαυτό των κοινοτήτων τους.

Τι περιλαμβάνει το σημερινό πρόγραμμα
Κυριακή 3 Μαρτίου, 11.00 – 14.00:
Λευκός Πύργος- παραλιακή– Πλατεία Αριστοτέλους.
Πομπή ευρωπαϊκών ομάδων κωδωνοφόρων.
(«οι δρόμοι του κουδουνιού»)
Κυριακή 3 Μαρτίου, 11.00– 17.00 Πλατεία Αριστοτέλους. Υπαίθριο βιωματικό εργαστήρι για παιδιά από 4 έως 11 ετών με τίτλο «Γίνε» (Πολυχώρος «ΚΗΠΟΣ» και ομάδα «Κατασκηνωτικού προγράμματος Δημιουργικό καλοκαίρι»).

πηγή φωτογραφιών: eurokinissi

Ειδήσεις σήμερα:

Υπόθεση revenge porn στη Θεσσαλονίκη: Διακινούσε ακατάλληλα βίντεο και φωτογραφίες της πρώην ερωμένης του


Αυτό είναι το διαμέρισμα που «έκλεισε» και αγοράζει ο Στέφανος Κασσελάκης στο Κολωνάκι


Μητσοτάκης: Η αλήθεια για τα Τέμπη θα καταδειχθεί από τη Δικαιοσύνη, δεν θα μείνει καμία σκιά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης