Οι παιδόφιλοι στο Facebook: Ο καθηγητής, ο σμηνίας και ο πρόσκοπος που ψάρευαν ανήλικους στα social media

Οι παιδόφιλοι στο Facebook: Ο καθηγητής, ο σμηνίας και ο πρόσκοπος που ψάρευαν ανήλικους στα social media

Με τρεις υποθέσεις «phishing» ανηλίκων, με δράστες έναν καθηγητή μουσικού σχολείου, έναν σμηνία της Πολεμικής Αεροπορίας και έναν πρώην πρόσκοπο, ασχολήθηκε πρόσφατα ο Αρειος Πάγος 

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
social-2
Καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των ανηλίκων, κατά κανόνα κοριτσιών, που πέφτουν θύματα «ψαρέματος» επιτήδειων στο Facebook, οι οποίοι επιδιώκουν να ικανοποιήσουν τις σεξουαλικές τους ορέξεις.

Οι δράστες προέρχονται από διάφορα κοινωνικά στρώματα και είναι, μεταξύ άλλων, καθηγητές Γυμνασίων, στρατιωτικοί, πρόσκοποι κ.ά., ενώ εμφανίζονται με ψευδώνυμα.

Στο Facebook, συνήθως, διατηρούν ψεύτικο προφίλ και δηλώνουν πολύ μικρότερη από την πραγματική ηλικία τους, έτσι ώστε να μπορούν ευκολότερα να προσελκύσουν τα ανήλικα θύματά τους.

Σε όσες υποθέσεις «ψαρέματος» αποκαλύπτονται, και συνήθως αυτό γίνεται από τους γονείς, οι δράστες οδηγούνται αρχικά στην Αστυνομία και στη συνέχεια στη Δικαιοσύνη.

Κλείσιμο
Πρόσφατα τον Αρειο Πάγο απασχόλησαν τρεις περιπτώσεις «ψαρέματος» ανηλίκων μέσω Facebook. Η πρώτη ήταν από καθηγητή Μουσικού Σχολείου προς μαθήτριές του, η δεύτερη από στρατιωτικό (σμηνία της Πολεμικής Αεροπορίας) προς δύο 13χρονα κορίτσια και η τρίτη από ενήλικα, πρώην πρόσκοπο, προς αγοράκι 14 ετών. Και στις τρεις αυτές περιπτώσεις οι αρεοπαγίτες αρνήθηκαν να μειώσουν τις ποινές-χάδι που τους έχουν επιβληθεί.

Μουσικός Σχολείου

Ο καθηγητής δίδασκε μαθήματα Μουσικής και Χορωδίας σε Γυμνάσιο Μουσικού Σχολείου. Ωστόσο, έστελνε μηνύματα μέσω Facebook με στοιχεία χρήστη «S.Z.» σε μαθήτριά του, στα οποία της έλεγε ότι «είναι ερωτευμένος μαζί της, ότι θα χωρίσει τη γυναίκα του γι’ αυτήν, ότι έχει πολύ ωραίο σώμα, ότι τρελαίνεται μαζί της, ότι θέλει να την αρπάξει και να τη ζουλήξει και ότι στις εκδρομές θα κοιμούνται μαζί, ενώ την πίεζε να συναντηθούν».

Αλλες φορές ανέφερε: «Σε αγαπώ, ψυχή μου...», «σε φαντάζομαι ξαπλωμένη... τόσο γλυκιά εικόνα...», «σε αγαπάω, θεά μου!!!», «είσαι υπέροχη! κατάλαβέ το!!!», «είμαστε τσαχπίνηδες».

Δεν παρέλειπε να της ζητάει να πάει να τον βρει στη σχολική αίθουσα σε ώρες που είχαν κενό ώστε να είναι μόνοι, ενώ άλλη φορά μέσα στο γραφείο του της είχε πιάσει τα πόδια στο ύψος του μηρού. Παράλληλα, επιχειρούσε πολλές φορές να την αγκαλιάσει και κάποιες φορές την είχε φιλήσει στον λαιμό. Ομως, ένα βράδυ που η μαθήτρια κοιμόταν και είχε αφήσει ανοικτή τη συνομιλία της με τον καθηγητή στο Facebook, η μητέρα της διάβασε τα μηνύματα που είχαν ανταλλάξει. Και την επόμενη μέρα η μητέρα ζήτησε εξηγήσεις από την κόρη της, η οποία της είπε τι συμβαίνει.

Η μητέρα πήγε στο σχολείο και ανέφερε το περιστατικό στον διευθυντή. Το γεγονός αυτό έγινε γνωστό και αμέσως άνοιξαν τα στόματα μαθητριών που είχαν δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση από τον ίδιο καθηγητή, καταγγέλλοντας ανάλογα περιστατικά.

Σε άλλη μαθήτρια που έστελνε μηνύματα μέσω Facebook τής είχε ζητήσει να σηκωθεί για να δει τα οπίσθιά της, ενώ δεν παρέλειπε να της περιγράφει τις σεξουαλικές του εμπειρίες και ότι είχε πάρει μέρος σε σεξουαλικά όργια κ.λπ.

Προκειμένου να γίνει ελκυστικός στα θύματά του έλεγε ότι είχε στο παρελθόν και ερωτικές περιπέτειες με συμμαθήτριές τους.

Σε άλλη, τρίτη μαθήτρια, της έγραφε ότι «είχε σεξουαλικά προβλήματα με τη σύζυγό του και τη ρωτούσε αν της αρέσουν οι γυναίκες, αν θα έκανε γυμνισμό στη θάλασσα, αν θα έκανε ‘’τρίο’’, ποια είναι η άποψή της για την πολυγαμία και ποια η άποψή της για ερωτικές σκηνές σε ταινίες ερωτικού περιεχομένου». Στο πλαίσιο της ίδιας επικοινωνίας τής ζήτησε «να βγουν έξω για καφέ ή να πάει αυτή στο σπίτι του για να δουν ταινία».

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, ο καθηγητής δεν έκανε διάκριση στο φύλο. Και αυτό γιατί από αγόρι μαθητή του ζήτησε και πήγαν με το αυτοκίνητό του για καφέ και αφού σταμάτησαν σε απομονωμένη περιοχή άρχισε να του λέει ότι έχει σεξουαλικά προβλήματα με τη γυναίκα του, ενώ τον ρωτούσε αν «του αρέσει να κάνει ‘’τρίο’’ και ποιες είναι οι δικές του σεξουαλικές προτιμήσεις».

Οι δικαστές υπογραμμίζουν ότι σύμφωνα με τα αποδεικτικά στοιχεία «ο καθηγητής απηύθυνε χειρονομίες, προέβη σε προτάσεις για γενετήσιες πράξεις και εξιστορούσε πράξεις γενετήσιου χαρακτήρα διά ζώσης ή και μέσω μηνυμάτων στο Facebook στους ανήλικους μαθητές του». Και «με τις εξιστορήσεις, προτάσεις και χειρονομίες του προς αυτούς προσέβαλλε, λόγω του ιδιαίτερα νεαρού και δη της εφηβικής τους ηλικίας, την αιδώ των ανηλίκων», τη στιγμή μάλιστα που οι γονείς «τον είχαν εμπιστευθεί για να τους επιβλέπει, έστω και προσωρινά, λόγω της θέσεώς του ως διδάσκοντος καθηγητή».

Από το Τριμελές Εφετείο καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3 ετών και 11 μηνών για κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια από εκπαιδευτικό κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή. Το Ε' Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους λόγους με τους οποίους ζητούσε να αναιρεθεί η καταδικαστική για εκείνον απόφαση.
pedi


Mε ψευδώνυμο C.M.»

Σμηνίας ΕΠ.ΟΠ. (επαγγελματίας οπλίτης) της Πολεμικής Αεροπορίας, όταν υπηρετούσε στην Αθήνα διατηρούσε στο Facebook προφίλ με το ψευδώνυμο «C.M.» και μέσω της σελίδας που είχε επιδίωξε και πέτυχε επαφές με δύο 13χρονες μαθήτριες του Γυμνασίου. Σύμφωνα με την αρεοπαγιτική απόφαση, ο 35χρονος σμηνίας από τις δύο κοπέλες «απαιτούσε επανειλημμένα και με τρόπο εκβιαστικό από αυτές να προβούν μαζί του ποικιλοτρόπως σε γενετήσια συνουσία, αποστέλλοντας φωτογραφίες με τα γεννητικά του όργανα, συνοδευόμενες με προσβλητικούς γι’ αυτές σεξουαλικούς-εξυβριστικούς χαρακτηρισμούς, προσβάλλοντας με τη συμπεριφορά του αυτή κατ’ εξακολούθηση την αξιοπρέπεια των ανηλίκων στο πεδίο της γενετήσιας ζωής τους».

Μάλιστα οι αεροπαγίτες υπογραμμίζουν ότι «επιπροσθέτως συναντήθηκε με τη μία εκ των δύο κοριτσιών, στο εμπορικό κέντρο ‘’The Mall’’, στο Μαρούσι, όπου και αντάλλαξαν ερωτικά φιλιά». Πάντως, οι διάλογοι, οι παροτρύνσεις για σεξουαλικές περιπτύξεις και οι εκβιασμοί που έκανε ο σμηνίας στις δύο ανήλικες μαθήτριες, όπως αυτές περιγράφονται στη δικαστική απόφαση, ξεπερνούν τα όρια της φαντασίας, της χυδαιότητας και της ανηθικότητας.

Αρχικά, ο σμηνίας «ψάρεψε» στο Facebook τη μία 13χρονη η οποία ανταποκρίθηκε στο αίτημα φιλίας του και «του γνωστοποίησε το ονοματεπώνυμό της, την ηλικία της και επιπλέον του γνώρισε το όνομα που διατηρούσε στο προφίλ της στο Facebook, καθώς και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου της». Στη συνέχεια άρχισαν να επικοινωνούν και να ανταλλάσσουν φωτογραφίες, ενώ είχε και τηλεφωνική επαφή μαζί της.

Στην ανήλικη ο σμηνίας, όπως σημειώνεται στη δικαστική απόφαση, «δεν απεκάλυψε κανένα απολύτως στοιχείο της ταυτότητάς του, πλην του μικρού ονόματός του και του αριθμού του κινητού τηλεφώνου του. Και επίσης δεν ανέφερε ότι είναι 35 ετών».

Στη συνέχεια στο «παιχνίδι» αυτό μπήκε και η συνομήλικη, φίλη και συμμαθήτριά της, η οποία ωστόσο είχε έρθει σε διαδικτυακή επικοινωνία με τον 35χρονο.

Μετά, ο σμηνίας άρχισε να έχει χυδαίες απαιτήσεις και να ζητά συνευρέσεις. Αφού δεν απέδωσαν καρπούς οι απαιτήσεις του, προχώρησε σε εκβιασμούς. Ενδεικτικά, η αρεοπαγιτική απόφαση, αναφερόμενη στην κατάθεση της 13χρονης, υπογραμμίζει ότι της έκανε προτάσεις που αφορούσαν τη μεταξύ τους τέλεση ασελγών πράξεων.
pedi2

Εκτός από απειλητικά και εκβιαστικά μηνύματα μέσω Facebook, της απέστειλε επίσης και φωτογραφία των γεννητικών του οργάνων. Την απειλούσε ότι αν δεν κάνει κάτι μαζί του, θα κάνει γνωστό στους γονείς της το γεγονός ότι αυτή καπνίζει.

Της είχε πει ότι είχε βιντεοσκοπήσει, εν αγνοία της, τις στιγμές που φιλήθηκαν στο ασανσέρ του εμπορικού κέντρου «The Mall» του Αμαρουσίου, καθώς και ότι, εάν δεν ενέδιδε στις ερωτικές του προτάσεις, προτίθετο να αναρτήσει το βιντεοσκοπημένο υλικό στο Διαδίκτυο.

Μάλιστα, ο 35χρονος υλοποίησε τους εκβιασμούς του. Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση: «Κάποιο βράδυ η ανήλικη βγήκε κλαμένη από το δωμάτιό της και έδωσε το κινητό στη μητέρα της για να μιλήσει με ‘’κάποιον’’». Στην τηλεφωνική γραμμή ήταν ο κατηγορούμενος, ο οποίος, αφού επιβεβαίωσε ότι μιλούσε με τη μητέρα της, της είπε ότι πρέπει να προσέξει την κόρη της γιατί κάνει σεξ, κάνει ομαδικό σεξ και καπνίζει κρυφά. Η συνδιάλεξη τελείωσε χωρίς ο «άγνωστος» να αποκαλύψει τα στοιχεία του.

Η υπόθεση οδηγήθηκε στις αστυνομικές αρχές και, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής, το 85% των «φίλων» του σμηνία στο Facebook ήταν κορίτσια 13 και 14 ετών. Χαρακτηριστικό της μεθοδολογίας που ακολουθούσε ο σμηνίας για να παραπλανά ανήλικες είναι ότι απέκρυπτε συνεχώς την ηλικία του. Ενδεικτικά αναφέρονται οι καταθέσεις μίας εκ των δύο μαθητριών για το θέμα αυτό.

Κατά το προανακριτικό στάδιο, η 13χρoνη κατέθεσε ότι ο σμηνίας τής είπε ότι είναι 25 ετών, στο Πενταμελές Αναθεωρητικό Δικαστήριο κατέθεσε ότι της είπε ότι είναι 18 έως 20 ετών, ενώ προσέθεσε ότι η εκτίμησή της ήταν ότι αυτός ήταν 18 ετών, καταλήγοντας ότι άλλαζε συχνά την ηλικία του. Από το Πενταμελές Αναθεωρητικό Δικαστήριο, ο σμηνίας καταδικάστηκε με ελαφρυντικά σε φυλάκιση 2 ετών με τριετή αναστολή για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας ανηλίκου κατ’ εξακολούθηση με επιτευχθείσα συνάντηση.

Στη συνέχεια, το ΣΤ΄ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου απέρριψε την αίτησή του με την οποία ζητούσε να αναιρεθεί η απόφαση του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου.
pedi1_

Ζητούσε φωτογραφίες

Πρώην πρόσκοπος, μέσω του προσωπικού προφίλ του στο Facebook απέκτησε επαφή με 14χρονο αγοράκι. Στο πλαίσιο αυτό, ο 48χρoνος πρώην πρόσκοπος ξεκίνησε με τον ανήλικο συνομιλίες σεξουαλικού περιεχομένου και «του έστειλε φωτογραφίες και βίντεο των γεννητικών του οργάνων σε διάφορες στάσεις, ακόμη και αυνανιζόμενος, ζητώντας να τα βαθμολογήσει, ενώ ζήτησε από εκείνον να του στείλει ανάλογες φωτογραφίες».

Παράλληλα, τον ρωτούσε «αν αυνανίζεται και αν του αρέσει ‘’να το κάνει’’». Ο ανήλικος αρνήθηκε να στείλει φωτογραφίες και τότε του είπε να συναντηθούν για να δει τα γεννητικά του όργανα από κοντά και του έστειλε τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του. Oμως ο πατέρας του 14χρονου αντιλήφθηκε τι γινόταν και πήγε στην Αστυνομία, παραδίδοντας μαζί και έναν ψηφιακό δίσκο με βίντεο και τις συνομιλίες μεταξύ του 48χρονου και του γιου του.

Κάτι που οδήγησε αυθημερόν στη σύλληψη του πρώην προσκόπου. Ο συλληφθείς επικαλέστηκε ότι δεν γνώριzε την ηλικία του συνομιλητή του και ότι είχε παραπλανηθεί σχετικά με την ηλικία του. Και αυτό γιατί η σωματική του διάπλαση και ανάπτυξη προσιδίαζε σε άτομο μεγαλύτερης ηλικίας από την πραγματική. Τα επιχειρήματά του όμως αντικρούστηκαν από τους δικαστές, γιατί κατ’ αρχάς στην ταυτότητά του στο Facebook αναγράφεται η ηλικία του.

Κατά δεύτερον, «διέθετε τη σχετική εμπειρία ως ενασχολούμενος με τους προσκόπους επί σειρά ετών» και γνώριζε από νεαρούς εφηβικής και προεφηβικής ηλικίας και κατά τρίτον πολλές φορές συναντούσε τον 14χρονο, όταν εκείνος εργαζόταν περιστασιακά ως σερβιτόρος σε καφέ-μπαρ και τον εξυπηρετούσε ως πελάτη. Επιπρόσθετα, ο πρώην πρόσκοπος κατά την προανακριτική απολογία του ομολόγησε τις πράξεις του, εκφράζοντας, μάλιστα, «τη λύπη του για τις ενέργειές του, τις οποίες απέδωσε στην αφέλειά του και στο τέλος ζήτησε συγγνώμη». Eτσι, οι δικαστές κατέληξαν ότι ο 48χρονος τελούσε σε πλήρη και σαφή γνώση της ηλικίας του ανηλίκου.

Από το Τριμελές Εφετείο καταδικάστηκε, με το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, σε φυλάκιση 18 μηνών, με τριετή αναστολή, για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ανηλίκου κατ’ εξακολούθηση μέσω Διαδικτύου. Με τη σειρά τους οι αρεοπαγίτες απέρριψαν ως αβάσιμη την αίτηση με την οποία ζητούσε να αναιρεθεί η εφετειακή απόφαση.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Getty images / Ideal Images, 123RF / Visual Hellas
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης