Κοζάνη: Αποκλεισμένο από το 2020 λόγω κατακρημνίσεων παραμένει το χωριό του Αλέξη Ζορμπά

Κοζάνη: Αποκλεισμένο από το 2020 λόγω κατακρημνίσεων παραμένει το χωριό του Αλέξη Ζορμπά

Μέσα από δύο χωματόδρομους μετακινούνται οι μόλις πέντε μόνιμοι κάτοικοι του χωριού Καταφύγι στο Βελβεντό Κοζάνης - Λύση για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου ζητά ο δήμαρχος του Βελβεντού Κοζάνης

katafygi_kozanis2
Το μαρτυρικό χωριό Καταφύγι στο Βελβεντό Κοζάνης, που το είχαν κάψει στις 20 Δεκεμβρίου του 1943 τα ναζιστικά στρατεύματα, αλλά και πατρίδα του Αλέξη Ζορμπά, παραμένει αποκλεισμένο λόγω κατακρημνίσεων από τον Ιούλιο του 2020.

Οι πέντε μόνιμοι κάτοικοι του χωριού αναγκάζονται να χρησιμοποιούν δυο χωματόδρομους προκειμένου να μετακινούνται, αλλά τους καλοκαιρινούς μήνες, που ο πληθυσμός αυξάνει αγγίζοντας ακόμη και τα 1.000 άτομα, η πρόσβαση είναι αδύνατη.

Ο δήμαρχος Βελβεντού Κοζάνης Μανώλης Στεργίου μιλώντας στο protothema.gr επισήμανε ότι η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή του κ. Κασαπίδη παρόλο που είχε κηρύξει το χωριό σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την κακοκαιρία «Διομήδης» το 2022, δεν έκανε καμία ενέργεια προκειμένου να αποκαταστήσει το οδικό δίκτυο, παρά τις συνεχείς παραινέσεις και αιτήσεις του δημάρχου.

katafygi_kozanis


«Το 2007 ασφαλτοστρώσαμε το δρόμο γιατί μέχρι τότε ήταν χωματόδρομος. Το 2010 σε ένα σημείο υπήρξε κατολίσθηση και ο δρόμος έκλεισε. Το 2011 ο Δήμος Βελβεντού καταργήθηκε και έγινε Καλλικρατικός δήμος. Ωστόσο το 2017 η ζημιά αποκαταστάθηκε και ο δρόμος άνοιξε. Το 2020 μια θεομηνία προκάλεσε κατακρημνίσεις με αποτέλεσμα ο δρόμος να κλείσει. Από τότε κάναμε προσπάθειες να πείσουμε τον παλιό περιφερειάρχη να κάνει κάποιο έργο. Λίγο πριν λήξει η θητεία του και ενώ δεν είχε εκλεγεί έβγαλε ένα κονδύλι και τώρα είμαστε με τη νέα Περιφερειακή Αρχή στο σημείο που θα προκηρυχθεί διαγωνισμός. Ελπίζουμε μέχρι το καλοκαίρι να έχει γίνει το έργο».

Όπως εξήγησε ο κ. Στεργίου αυτή τη στιγμή η πρόσβαση στο Καταφύγι γίνεται από δυο χωματόδρομους όπου ο ένας περνάει από από τον οικισμό της Αγίας Κυριακής και ο άλλος από το Ελατοχώρι. «Πρέπει άμεσα να φτιαχτεί ο δρόμος. Τι θα γίνει σε μια πυρκαγιά. Το 2020 που είχε αποκλειστεί από τα χιόνια το χωριό είχε έρθει ελικόπτερο για να απεγκλωβίσει τους μόνιμους κατοίκους».

Το Καταφύγιο ή Καταφύγι είναι η γενέτειρα του ήρωα του Καζαντζάκη, Αλέξη Ζορμπά, ο οποίος λεγόταν Γιώργος Ζορμπάς. Στο χωριό διασώζεται και το οικόπεδο του σπιτιού του, στα ερείπια του οποίου έχει χτιστεί ένα οίκημα που σύμφωνα με τον δήμαρχο Βελβεντού, σκοπός είναι να φτιαχτεί και να λειτουργήσει Λαογραφικό Μουσείο.


Ειδήσεις σήμερα:

Τα πρώτα ραβασάκια για φορολογούμενους με έσοδα κάτω από €10.000 και έξοδα έως €300.000 - Πώς τους έπιασαν

Έκρυθμη η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ: Τα 4 άγνωστα περιστατικά που έφεραν την «έκρηξη» Κασσελάκη

Η Ιαπωνία δεν είναι πλέον η 3η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο - Ποια χώρα πήρε τη θέση της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης