Κύπρος: Πώς έστησαν τη «βιομηχανία» εικονικών γάμων - Πάνω από 130 τελετές για άδεια παραμονής

Κύπρος: Πώς έστησαν τη «βιομηχανία» εικονικών γάμων - Πάνω από 130 τελετές για άδεια παραμονής

Έγιναν 13 συλλήψεις στην Κύπρο, μια στη Λετονία και μια στην Πορτογαλία - Η αστυνομική επιχείρηση με κωδική ονομασία «Operational Task Force Limassol»

gamos
Με συμβολή της Κυπριακής Αστυνομίας έγιναν 15 συλλήψεις ατόμων σε Κύπρο, Λετονία και Πορτογαλία που φέρονται να εμπλέκονται σε κύκλωμα τέλεσης εικονικών γάμων στην Κύπρο.

Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της Αστυνομίας τέσσερις από τους συλληφθέντες φέρονται να διοργάνωσαν πέραν των 130 εικονικών γάμων στην Κύπρο, με στόχο τη διευκόλυνση της παράνομης παραμονής υπηκόων τρίτων χωρών σε χώρες της ΕΕ.

Περαιτέρω η Αστυνομία αναφέρει ότι τα 13 πρόσωπα, που συνελήφθησαν στην Κύπρο οδηγήθηκαν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, το οποίο εξέδωσε εναντίον τους διάταγμα κράτησης μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου, ενώ για τους άλλους δύο συλληφθέντες, έχουν αρχίσει οι διαδικασίες για έκδοσή τους στην Κύπρο.

Η αστυνομική επιχείρηση «Operational Task Force Limassol»

Η Αστυνομία αναφέρει ότι η εξάρθρωση του κυκλώματος έγινε στο πλαίσιο επιχείρησης, με κωδική ονομασία «Operational Task Force Limassol» που διοργάνωσε, η Europol, με επικεφαλής της επιχείρησης την Κύπρο, και την υποστήριξη της Λετονίας, της Πορτογαλίας και της Eurojust.

Διευκρινίζει ότι από τις πληροφορίες, που λήφθηκαν και αξιολογήθηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης, προέκυψε ότι το εν λόγω κύκλωμα, πέραν από τους εικονικούς γάμους φέρεται να εμπλέκεται και σε άλλες παράνομες δραστηριότητες, όπως τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τη συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, τη συνωμοσία για καταδολίευση, την υποβοήθηση της παράνομης εισόδου, διέλευσης και παραμονής στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη συμμετοχή σε παράνομη οργάνωση, τη συμμετοχή και αποδοχή διάπραξης εγκλήματος, την πλαστογραφία, την κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, τη δόλια τέλεση γάμου και τον εξαναγκασμό θυμάτων να τελέσουν εικονικούς γάμους, με σκοπό τη διευκόλυνση της παράνομης παραμονής υπηκόων τρίτων χωρών, σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κλείσιμο
Προστίθεται ότι από τις εξετάσεις εξασφαλίστηκε επίσης, μαρτυρία εναντίον αριθμού προσώπων, τα οποία φέρονται να εμπλέκονται σε συνολικά 133 εικονικούς γάμους, που τελέστηκαν στην Κύπρο, μεταξύ γυναικών από την Πορτογαλία και τη Λετονία και ανδρών από Ινδία, Πακιστάν και Μπαγκλαντές.

Εξηγεί επίσης, ότι πλαίσιο της «OTF Limassol», στις 29 Ιανουαρίου 2024, ημέρα κοινής δράσης των συμμετεχόντων στην επιχείρηση, οι αρχές της Κύπρου, της Λετονίας και της Πορτογαλίας, προχώρησαν στη διεξαγωγή ερευνών σε υποστατικά και στη σύλληψη συνολικά 15 προσώπων, για διευκόλυνση των ανακρίσεων σχετικά με τα πιο πάνω αδικήματα.

Προσθέτει ότι δεκατρείς συλληφθέντες εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν στην Κύπρο, ενώ ένα πρόσωπο συνελήφθη στη Λετονία και ένα στην Πορτογαλία. Τέσσερις από τους συλληφθέντες, αποτελούν τους κύριους υπόπτους της υπόθεσης. Πρόκειται για δύο πρόσωπα, ηλικίας 37 και 24 ετών, που συνελήφθησαν στην Κύπρο και τα δύο πρόσωπα, ηλικίας 45 και 26 ετών, που συνελήφθησαν στο εξωτερικό, στη βάση ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης, που εκδόθηκαν από τις κυπριακές αρχές.

Από κυπριακής πλευράς στην επιχείρηση συμμετείχαν η Εθνική Μονάδα Europol, το ΤΑΕ Λευκωσίας, το ΤΑΕ Λάρνακας, η Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης και η Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η όλη επιχείρηση υποστηρίχθηκε από τη Europol, μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών, το συντονισμό και τη χρηματοδότηση των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων και παρέχοντας άμεση επιχειρησιακή υποστήριξη.

Τα ΤΑΕ Λάρνακας και Λευκωσίας και η ΥΑΜ συνεχίζουν τις εξετάσεις.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος: Οι τέσσερις λογαριασμοί που ελέγχονται, το ποσό άνω του 1 εκατ. και η ξανθιά γυναίκα

Συμβούλιο της Επικρατείας: Αντισυνταγματική η νομιμοποίηση αυθαιρεσιών σε κοινόχρηστους χώρους και πιλοτές

Ολλανδία: Ευθανασία αποφάσισε 28χρονη που υπέφερε από χρόνια κόπωση - Το τελευταίο δραματικό μήνυμα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης