Πάντειο: Συνεχίζεται η κατάληψη - Δεν χάνεται η εξεταστική, τονίζει η πρύτανις

Πάντειο: Συνεχίζεται η κατάληψη - Δεν χάνεται η εξεταστική, τονίζει η πρύτανις

«Το Πάντειο δεν έχει χάσει εβδομάδες εξετάσεων, όπως έχει συμβεί σε άλλα πανεπιστήμια, όπου λόγω κατάληψης δεν πραγματοποιήθηκαν» υπογραμμίζει η Χριστίνα Κουλούρη στο protothema.gr

panteio-panmio
Η κατάληψη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο συνεχίζεται μέχρι την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την απόφαση της πλειοψηφίας της Γενικής Συνέλευσης των φοιτητών. Συγκεκριμένα, σε σύνολο σχεδόν 600 παρισταμένων φοιτητών, ψήφισαν υπέρ της κατάληψης οι 487.

Τί θα συμβεί με την εξεταστική; Όπως διευκρινίζει στο protothema.gr, η πρύτανις του Παντείου, Χριστίνα Κουλούρη, «το Πάντειο δεν έχει χάσει εβδομάδες εξετάσεων, όπως έχει συμβεί σε άλλα πανεπιστήμια, όπου λόγω κατάληψης δεν πραγματοποιήθηκαν. Στη δική μας περίπτωση, η έναρξη της εξεταστικής περιόδου είχε προγραμματιστεί για προχθές, Δευτέρα 29/1. Να σημειωθεί, πως τα μαθήματα είχαν ήδη ολοκληρωθεί, οπότε δεν τίθεται θέμα μη συμπλήρωσης των προβλεπόμενων 13 εβδομάδων. Θέλουμε να προσπαθήσουμε να διασώσουμε τη δια ζώσης εξεταστική, επειδή αυτό είναι το ακαδημαϊκά ορθό», αναφέρει για να προσθέσει: «Εάν η κατάληψη λήξει στις 6/2, σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε το διάστημα πριν την έναρξη του εαρινού εξαμήνου. Συγκεκριμένα, την εβδομάδα εξετάσεων που θα ελάμβανε χώρα μεταξύ 29/1 και 6/2, την οποία χάνουμε λόγω κατάληψης, θα τη μεταθέσουμε την εβδομάδα 19-24/2, η οποία κανονικά θα ήταν ''κενή'' μέχρι την έναρξη του εαρινού εξαμήνου. Πρόκειται για μία πιο ορθολογική διαχείριση του θέματος».

Εάν αποφασιστεί η συνέχιση της κατάληψης πέραν της 6ης Φεβρουαρίου, θα επανέλθει η συζήτηση για την προοπτική διεξαγωγής εξετάσεων εξ αποστάσεως με νέα συνεδρίαση της Συγκλήτου, στις 7/2 – την επομένη, δηλαδή, της Γενικής Συνέλευσης των φοιτητών.

«Σε κάθε περίπτωση, η εξεταστική θα γίνει οπωσδήποτε. Η διενέργειά τους εξ αποστάσεως εξακολουθεί να αποτελεί θέμα συζήτησης. Απλώς, στην παρούσα φάση δεν τίθεται θέμα ''έκτακτων συνθηκών'' στο Πάντειο, όπως αυτές ορίζονται στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, στην οποία προωθείται η λύση των εξετάσεων εξ αποστάσεως», υπογραμμίζει η πρύτανις.

Κλείσιμο
Έχοντας ήδη την εμπειρία της διαδικτυακής διεξαγωγής εξετάσεων την περίοδο του κορωνοϊού, ποιοι είναι οι λόγοι, που θα προτιμούσαν να τις αποφύγουν;

«Παίρνω μηνύματα από φοιτητές: ‘Γιατί δεν κάνουμε διαδικτυακές εξετάσεις;’. Οι περισσότεροι επιθυμούν να εξεταστούν διαδικτυακά. Περιμένουν ότι θα περάσουν μαθήματα, στα οποία ‘κόβονται’ συνεχώς…», αρχίζει να λέει η δρ Κουλούρη. «Επί covid-19 δεν είχαμε το ChatGPT …. Πλέον, δε χρειάζεται καν να αντιγράψει ο άλλος - βάζει το θέμα και του απαντά η τεχνητή νοημοσύνη. Πώς θα τον ελέγξεις; Επομένως, η διαδικασία διαδικτυακών εξετάσεων προϋποθέτει πολύ μεγάλη προετοιμασία. Προτεραιότητα, όμως, παραμένει να διαφυλαχθεί τόσο η εξεταστική, όσο και η εκπαιδευτική διαδικασία. Η Σύγκλητος θα αποφασίσει τα μέσα για την πραγματοποίηση. Όπως προανέφερα, χωρίς να απορρίπτονται οι διαδικτυακές εξετάσεις, αν μπορούν να γίνουν δια ζώσης, θα γίνουν δια ζώσης».

Δεδομένου ότι η κατάληψη δεν παύει να αποτελεί μία πράξη παράνομη, θα υιοθετούσε ως Πρύτανις τη λύση της αστυνομικής παρέμβασης;

«Στο Πάντειο, η κατάληψη έχει πιο ‘ήπια’ μορφή – οι διοικητικές υπηρεσίες λειτουργούν κανονικά, η βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή. Η κατάληψη συνίσταται στην παρουσία 20 παιδιών σε μία αίθουσα. Για μία ειρηνική διαμαρτυρία, δεν μπορεί να κληθεί η αστυνομία. Με ενδιαφέρει η διασφάλιση ενός ειρηνικού περιβάλλοντος. Οι φοιτητές είναι παιδιά ώριμα, σκεπτόμενα, έχουν αντίληψη. Μπορείς να συνεννοηθείς μαζί τους. Εμείς είμαστε ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, αυτό που θέλουμε είναι το καλύτερο για τα παιδιά. Συμμερίζομαι και την αγωνία όσων διαμαρτύρονται αλλά και εκείνων, που θέλουν να πάρουν πτυχίο, να φύγουν για μεταπτυχιακό, να βγουν στην αγορά εργασίας. Από την πλευρά μας, οφείλουμε να τηρήσουμε όλες τις ακαδημαϊκές διαδικασίες. Προσωπικά, πιστεύω ότι η διαμαρτυρία θα ολοκληρωθεί ειρηνικά», επισημαίνει η ίδια.

Το πρόγραμμα της εξεταστικής του Παντείου στο ακόλουθο λινκ:
https://www.panteion.gr/2024/01/apofasi-prytanikou-symvouliou-gia-exetaseis/


Τί αποφάσισαν οι φοιτητές του Παντείου Πανεπιστημίου στη Γενική Συνέλευση:

Κατάληψη της σχολής έως και την Τρίτη 6/2. Συγκροτούμε Συντονιστικό κατάληψης ● Πανεκπαιδευτική πορεία την Πέμπτη 1 Φλεβάρη, στις 12.00, στα Προπύλαια. ● Καλούμε όλους τους Συλλόγους να συμμετέχουν στο Συντονισμό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων των φοιτητικών συλλογών την Πέμπτη 1 Φλεβάρη, αμέσως μετά την πορεία ώστε να συντονιστούμε από κοινού. ● Νέα γενική συνέλευση την Τρίτη 6/2 ● Οργανώνουμε πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα την Πέμπτη 8/2 , με πανελλαδικό συντονισμό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων μετά την κινητοποίηση. ● Καλούμε κινητοποίηση με σωματεία φορείς και ομοσπονδίες. Καλούμε τους εργαζόμενους σε όλη τη χώρα να στηρίξουν τον αγώνα και τις κινητοποιήσεις μας με αποφάσεις στήριξης και στάσεις εργασίας -απεργίες. ● Συλλαλητήριο των φοιτητικών συλλόγων την ημέρα που θα φέρει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση.

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα αποκάλυψη για τον Πολυχρονόπουλο - Έπαιζε online καζίνο και τηλεφωνούσε σε γραμμές «090» στο γραφείο

Η Άντζελα Δημητρίου αποκάλυψε γιατί τσακώθηκε με την κόρη και τον γαμπρό της - Μου στέρησαν και το νερό, είπε

Αμερικανός σκότωσε τον πατέρα του και έδειξε το κομμένο του κεφάλι στο YouTube με... μήνυμα κατά του Μπάιντεν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης