Ένοπλες Δυνάμεις: Τι αλλαγές φέρνει η νέα ηγεσία στο στράτευμα

Ένοπλες Δυνάμεις: Τι αλλαγές φέρνει η νέα ηγεσία στο στράτευμα

Στόχος η πλήρης αλλαγή αντίληψης και νοοτροπίας στη λειτουργία του Στρατεύματος

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
enoples-dynameis-arthrou
Η σαρωτική αλλαγή στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων που αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ την Παρασκευή συνιστά μια επιλογή πλήρους αλλαγής αντίληψης και νοοτροπίας για τη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων. Οπως τόνιζε ανώτατη πηγή του ΥΕΘΑ στο «ΘΕΜΑ», η νέα ηγεσία έχει εντελώς διαφορετική νοοτροπία, «δεν είναι ότι απλώς αλλάξαμε, βάλαμε κάποιους άλλους να κάνουν την ίδια δουλειά, αλλά αλλάξαμε για να κάνουν κάτι εντελώς διαφορετικό».

Και αυτό το διαφορετικό μοντέλο αφορά και τους εξοπλισμούς όπου πλέον η λογική δεν είναι να «ψωνίζουμε από το ράφι ή τη βιτρίνα», αλλά προτεραιότητα είναι να δούμε τι έχουμε να το συντηρήσουμε και να το κάνουμε ετοιμοπόλεμο, να υπάρξουν επαναξιολόγηση, επαναξιοποίηση και προτεραιοποίηση των εξοπλισμών στις ανάγκες της νέας εποχής.

Η αποστράτευση του στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου έπειτα από τέσσερα χρόνια στην κρίσιμη θέση του ΑΓΕΕΘΑ σηματοδοτεί επίσης την αλλαγή του αρκετά συγκεντρωτικού μοντέλου που υπήρξε μέχρι τώρα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε με θερμά λόγια για τον τέως Αρχηγό, καθώς η θητεία του συνέπεσε με μεγάλες κρίσεις όπως εκείνη του Εβρου αλλά και με την Τουρκία το 2020, την πανδημία, τις φυσικές καταστροφές, ενώ ο ίδιος συνέβαλε σημαντικά στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η νέα ηγεσία αναλαμβάνει το δύσκολο έργο της αναδιάρθρωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, τη διαμόρφωση νέου εξοπλιστικού σχεδιασμού, με στόχο βεβαίως την αντιμετώπιση των παλιών και των νέου είδους απειλών.

Νέα προσέγγιση

Κλείσιμο
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας στο μήνυμά του τόνισε ότι η επιλογή της νέας ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων σηματοδοτεί τη νέα προσέγγιση της κυβέρνησης για την εθνική ασφάλεια, την εθνική στρατηγική για τις Ενοπλες Δυνάμεις του 2030. Ενα σύγχρονο αμυντικό δόγμα. Οπως επεσήμανε ο ίδιος, «στόχος της αλλαγής που ξεκίνησε με την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ο πολύπλευρος εκσυγχρονισμός τους, με προσαρμογή στα σύγχρονα δεδομένα και τις ανάγκες, μια εθνική προσπάθεια για την αποτελεσματική θωράκιση της πατρίδας μας απέναντι σε κάθε μορφής απειλή, συμβατική ή υβριδική».

Ο κ. Δένδιας περιέγραψε και τους τρεις πυλώνες αυτής της αλλαγής: την πλήρη αναδιοργάνωση της δομής και της λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων, την επικαιροποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και την αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ανώτατη πηγή επιμένει ότι δεν είναι τόσο τα πρόσωπα, αλλά η νέα νοοτροπία που υιοθετείται πλέον και ο σχεδιασμός που έχει συζητηθεί και έχει συμφωνηθεί με τη νέα ηγεσία. Πρέπει να υπάρξει ενδυνάμωση των διοικητών σε ενδιάμεσες και μικρές μονάδες ώστε να έχουν αυτονομία στο πεδίο. Πρέπει να γίνει πλήρης αναδιάρθρωση δυνάμεων, καθώς δημιουργείται πρόβλημα όταν η πληρότητα σε μονάδες είναι μόλις 25%. Πρέπει να υπάρξει διαφορετική θητεία διότι αν δεν υπάρχουν άνθρωποι δεν μπορεί να αξιοποιηθούν και οι εξοπλισμοί...

Η επιλογή του νέου ΑΓΕΕΘΑ Δημήτρη Χούπη εισάγει και ένα νέο μοντέλο καθώς είναι και διδάκτωρ του Πολυτεχνείου με ειδικότητα στις νέες τεχνολογίες, στην κυβερνοασφάλεια και τα Μη Επανδρωμένα Συστήματα, τομέα στον οποίο υποχρεωτικά θα πρέπει να υπάρξει στροφή.

enoples_dynameis_mesa__1_
Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Δημήτριος Χούπης


To who is who της νέας ηγεσίας

ΑΓΕΕΘΑ: Αναλαμβάνει ο αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης, που από τον Ιανουάριο του 2023 είχε αναλάβει τη Διοίκηση των Δυνάμεων Ειδικού Πολέμου. Ο στρατηγός Χούπης γεννήθηκε το 1965 στα Νέα Κερδύλλια Σερρών και εισήχθη το 1983 στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Εκπαιδεύτηκε σε Σχολεία Εξειδίκευσης του Οπλου και Ειδικών Δυνάμεων στην Ελλάδα και στα αντίστοιχα του ΝΑΤΟ - Γερμανία. Είναι εν ενεργεία αλεξιπτωτιστής ελευθέρας πτώσης. Το 2012 επελέγη και φοίτησε στη Σχολή Εθνικής Αμυνας του ΝΑΤΟ (ΝΑΤΟ Defence College).

Είναι διδάκτωρ με άριστα του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ στα Συστήματα Μετάδοσης της Πληροφορίας. Είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας Στρατηγικών Αναλύσεων και έχει δημοσιεύσει πλήθος επιστημονικών εργασιών, άρθρων, μελετών και ανακοινώσεων σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια σε αντικείμενα της διδακτορικής του διατριβής, την κρυπτασφάλεια (χαοτική κρυπτογραφία - fractals), τη στρατηγική κυβερνοπολέμου και τα ειδικά θέματα Μη Επανδρωμένων Συστημάτων.

enoples_dynameis_mesa__4_
Αρχηγός ΓΕΣ: Γεώργιος Κωστίδης


ΑΓΕΣ: Ο αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης γεννήθηκε το 1965 στην Καστοριά. Εισήχθη το 1983 στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων από την οποία αποφοίτησε το 1987 με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού των Τεθωρακισμένων. Εχει υπηρετήσει ως διοικητής σε Μονάδες Τεθωρακισμένων αλλά και ως διοικητής ΝΑΤΟ Operational Mentor and Liaison Team (Αφγανιστάν).

enoples_dynameis_mesa__3_
Αρχηγός ΓΕΝ: Δημήτριος Ε. Κατάρας


ΑΓΕΝ: Ο αντιναύαρχος Δημήτριος Ε. Κατάρας ΠΝ γεννήθηκε στον Βόλο το 1965 και εισήχθη στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1983, από την οποία αποφοίτησε και ονομάστηκε μάχιμος σημαιοφόρος το 1987.

Η επιχειρησιακή του εμπειρία περιλαμβάνει υπηρεσία σε φρεγάτες του Στόλου ως αξιωματικός Αεράμυνας (ΑΕΡ), αξιωματικός Κέντρου Επιχειρήσεων (ΚΕΠΙΧ), ενώ διετέλεσε κυβερνήτης στην Κ/Φ «Δόξα» και στη Φ/Γ «Σαλαμίς». Το 2023 προήχθη σε αντιναύαρχο και ανέλαβε καθήκοντα Αρχηγού Στόλου. Ηταν τακτικός διοικητής (OTC) σε επιχείρηση εκκένωσης 182 αμάχων (Επιχείρηση «Αγήνωρ») το 2014 από την Τρίπολη της Λιβύης, ενώ στη διάρκεια της κρίσης του 2020 παρέμεινε εν πλω διοικητής για πέντε μήνες.

dhmosthenis-gr-es
Αρχηγός ΓΕΑ: Δημοσθένης Γρηγοριάδης


ΑΓΕΑ: Ο αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης, διοικητής μέχρι τώρα της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ), γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το 1983. Απόφοιτος Σχολών Πολέμου της Ελλάδας και του ΝΑΤΟ, υπηρέτησε ως διοικητής της 111 Πτέρυγας Μάχης, διευθυντής της Διεύθυνσης Επιχειρησιακής Σχεδίασης - Επιχειρήσεων του ΑΤΑ, επιτελάρχης και υπαρχηγός του ΑΤΑ και υπαρχηγός του ΓΕΑ, προτού αναλάβει τον Ιανουάριο του 2023 διοικητής ΔΑΥ. Εχει συμπληρώσει πάνω από 4.000 ώρες πτήσης με αεροσκάφη T-2,T-33, T-41, F-5A/B και F-16C/D.


Ειδήσεις σήμερα:

Μεσολόγγι: Νέα έκκληση από την οικογένεια του αγνοούμενου Μπάμπη - «Θα πάμε την υπόθεση μέχρι τέλους»

Δολοφονία στη Θεσσαλονίκη: Ο σύντροφος της 41χρονης μιλά μέσα από τη φυλακή και επιμένει - «Δεν πείραξα ποτέ τρίχα της Γεωργίας»

Μέγαρα: Αποσωληνώθηκε ο 4χρονος που ξυλοκοπήθηκε άγρια από τον πατριό του - Ανταποκρίνεται σε ερεθίσματα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης