Αττική: Πωλούσαν πλαστούς Πικάσο και κυκλοφορούσαν με Porsche - Ο «πελάτης» αστυνομικός που τους αποκάλυψε

Αττική: Πωλούσαν πλαστούς Πικάσο και κυκλοφορούσαν με Porsche - Ο «πελάτης» αστυνομικός που τους αποκάλυψε

Για τέσσερις πίνακες του Πικάσο και έναν του Πόλοκ η οργάνωση ζητούσε 4.400.000 ευρώ

fake_picasso_xr
Ένα «χρυσό» παραμάγαζο διακίνησης πλαστών πινάκων γνωστών ζωγράφων είχαν στήσει τα μέλη εγκληματικής οργάνωσης τα οποία δραστηριοποιούνταν στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής αλλά και στην Ευρώπη.

Η οργάνωση αποδομήθηκε από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος, ενώ καταλυτικό ρόλο στην αποκάλυψη της ιστορίας έπαιξε ένας αστυνομικός ο οποίος υποδύθηκε τον πελάτη και κανόνισε συνάντηση με μέλη της ομάδας.

Πιο συγκεκριμένα, η αντίστροφη μέτρηση για τον εντοπισμό μελών της ομάδας ξεκίνησε στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου όταν στην ΕΛ.ΑΣ. έφθασαν πληροφορίες για μέλη οργάνωσης που κατέχουν κλεμμένους πίνακες σημαντικής ιστορικής και πολιτιστικής αξίας, διαφόρων τεχνοτροπιών που έχουν φιλοτεχνηθεί από διάσημους παγκοσμίως ζωγράφους, καθώς και πλαστούς πίνακες, αρχαία κινητά μνημεία και εικόνες, με σκοπό την εύρεση αγοραστών.

Μετά από ενδελεχή έρευνα και αξιολόγηση στοιχείων, τα μέλη της οργάνωσης ταυτοποιήθηκαν ενώ στη συνέχεια τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο για τη σύλληψή τους. Συγκεκριμένα ένας αστυνομικός, παρουσιαζόμενος ως πελάτης, επικοινώνησε με τους "πωλητές" και κανόνισε συνάντηση με ένα από τα μεγάλα "κεφάλια" προκειμένου να δει πίνακες του Picasso και του Pollock και να προβεί σε αγορά.

Η συνάντηση τελικά πραγματοποιήθηκε το πρωί της περασμένης Δευτέρας (8/1) στην Αθήνα, επί της οδού Ξενοκράτους. Οι υπό διαπραγμάτευση πίνακες, ήταν τέσσερις του Picasso και ένας του Pollock, για τους οποίους η οργάνωση αξίωνε το ποσό των 4.400.000 ευρώ.
egklimatiki-organosi2
egklimatiki-organosi3
egklimatiki-organosi


Κατά τη διάρκεια της συνάντησης και με το πρόσχημα της προσκόμισης χρημάτων, ο συγκαλυμμένος αστυνομικός ενημέρωσε κλιμάκιο αστυνομικών, το οποίο βρισκόταν σε ετοιμότητα πλησίον του σημείου συνάντησης, και άμεσα προσέγγισε και ακινητοποίησε έναν συνεργό του παραπάνω κατηγορουμένου ο οποίος είχε μεταφέρει νωρίτερα τους πίνακες στο σημείο με μία Porsche.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν συνολικά τέσσερα μέλη της οργάνωσης, ενώ σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε οικίες των κατηγορουμένων παρουσία δικαστικού λειτουργού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

- 4 πλαστοί πινάκες Πικάσο και πλαστός πίνακας – «σύνθεση» του ίδιου καλλιτέχνη που εμφανίζει ανθρώπινη μορφή και προσπαθεί να μιμηθεί την τεχνοτροπία του,

Κλείσιμο
- πλαστός πίνακας Τζάκσον Πόλοκ και 4 πλαστοί πίνακες «σύνθεση» του ίδιου καλλιτέχνη διαφορετικών διαστάσεων,

- 3 πλαστοί πίνακες, με υπογραφές Μαγκρίτ, Ανρί Ματίς και Τσαρούχης,

- πλήθος εκκλησιαστικών εικόνων με διάφορες παραστάσεις και διαφορετικών διαστάσεων,

- πλήθος αντικειμένων και έργα τέχνης χαρακτηριζόμενα σημαντικής ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας (αγγεία, πήλινα ειδώλια, μεταλλικά αντικείμενα κ.α.),

- 118 πίνακες,
- 17 φακέλους με έγγραφα τα οποία σχετίζονται με την υπόθεση,
- 25 φωτογραφίες που απεικονίζουν έργα τέχνης ή υπογραφές γνωστών καλλιτεχνών επάνω σε έργα τέχνης,
- 12 πέτρινα εδώλια,
- tablet, ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, κινητά τηλέφωνα,
- 2 φορητοί υπολογιστές και
- το χρηματικό ποσό των 20.900€.


Ειδήσεις σήμερα:

Ο Μητσοτάκης ανοίγει τα χαρτιά του για τον γάμο ομοφύλων - Αντιμέτωποι με «πειθαρχία» υπουργοί που προβληματίζονται

Οι νέες παρεμβάσεις για την ακρίβεια που ανακοινώνει σήμερα ο πρωθυπουργός

Επιμένει ότι δεν δολοφόνησε τη Γεωργία ο σύντροφός της - Στον ανακριτή σήμερα μαζί με τον φίλο του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης