Βέλος: Εισαγγελική παρέμβαση για τις ζημιές στο ιστορικό αντιτορπιλικό

Βέλος: Εισαγγελική παρέμβαση για τις ζημιές στο ιστορικό αντιτορπιλικό

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ζήτησε επίσης, από την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού τη διερεύνηση του ζητήματος με τον τόπο ελλιμενισμού του αντιτορπιλικού

velos
Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών αναφορικά με τις ζημιές που υπέστη το ιστορικό αντιτορπιλικό «Βέλος» κατά την πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε τη Θεσσαλονίκη, με κύριο χαρακτηριστικό τους θυελλώδεις ανέμους, ζήτησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Δημήτρης Σμυρνής.

Στο πλαίσιο αυτό παρήγγειλε από τον εισαγγελέα ποινικής δίωξης έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετούνται τα εξής αδικήματα: πλημμελής διατήρηση μνημείου, φθορά μνημείου, φθορά πράγματος ιστορικής σημασίας, διακεκριμένη περίπτωση φθοράς (τα πρώτα δύο εμπίπτουν στο Νόμο Περί Προστασίας Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς).

Σύμφωνα με την εισαγγελική εντολή, ο εισαγγελέας ζητεί να προσκομιστούν όλα τα έγγραφα που αφορούν τη συντήρηση και τον ελλιμενισμό του ιστορικού πλοίου, όπως επίσης η πραγματογνωμοσύνη για τις φθορές που υπέστη. Τα έγγραφα συντήρησης και ελλιμενισμού αναμένεται να αποτελέσουν «κλειδί» στη διερεύνηση των όποιων ποινικών ευθυνών, αναφέρουν πηγές της Εισαγγελίας.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ζήτησε από την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού τη διερεύνηση του ζητήματος με τον τόπο ελλιμενισμού του αντιτορπιλικού «Βέλος», όπως γνωστοποίησαν πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Κλείσιμο
Στο μεταξύ, σε ασφαλές σημείο, στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης πλαγιοδέτησε το πλωτό Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα, το οποίο «λαβώθηκε» από την κακοκαιρία στη Νέα Παραλία της πόλης. Τις προηγούμενες ημέρες, έγιναν εργασίες απάντλησης των υδάτων που είχαν εισβάλει στο εσωτερικό του ιστορικού πλοίου, ενώ χθες έγινε νέα επιθεώρηση από δύτες, ώστε να εκτιμηθούν οι ζημιές. Στη συνέχεια και κατόπιν της εντολής του Νίκου Δένδια, θα αποφασιστεί πού θα μεταφερθεί ώστε να εκτελεστούν οι εργασίες επισκευής του.

Το κύμα κατέστρεψε το Βέλος στη Θεσσαλονίκη


Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το «Βέλος» έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές στην πρύμνη του, καθώς προσέκρουσε -λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν- στις δέστρες της προβλήτας όπου βρισκόταν (από το 2019), για να το επισκέπτεται το κοινό.

Ειδήσεις σήμερα:

Στο σφυρί για €56.000 η έπαυλη του «The Durrells»

Αντιδράσεις μετά τον ισχυρισμό του Ντμίτρι Πεσκόφ ότι η 25χρονη κόρη του ζούσε... σπαρτιάτικα στο Παρίσι

Γιάννης Κατσιλάμπρος: Ο καθηγητής μουσικής που τσιμέντωσε τη γυναίκα του στο πάρκο που έπαιζαν τα παιδιά τους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης