Στο σφυρί για €56.000 η έπαυλη του «The Durrells»

Στο σφυρί για €56.000 η έπαυλη του «The Durrells»

Ο πλειστηριασμός μιας εξοχικής κατοικίας στη βόρεια Κέρκυρα αποκάλυψε, σχεδόν κατά τύχη, έναν πολυδαίδαλο ιστό που συνδέει διάφορα συναρπαστικά πρόσωπα και γεγονότα - ακόμη και μια επιτυχημένη διεθνή τηλεοπτική σειρά

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
epayli_kerkyra_arthro
Μια πενταμελής οικογένεια, ορφανή από πατέρα, με τέσσερα τέκνα που θα εξελίσσονταν σε συγγραφείς, συμπεριλαμβανομένων των έξοχων αδελφών Λόρενς και Τζέραλντ Ντάρελ. Η Γαλλοαμερικανίδα χορεύτρια και ηθοποιός Λέσλι Καρόν -πάλαι ποτέ παρτενέρ του Τζιν Κέλι, του Φρεντ Αστέρ, σταρ και πρωταγωνίστρια σε πολλά κλασικά χολιγουντιανά μιούζικαλ των 50s-60s. Ο ηθοποιός και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Γεωργούλης. Μια Βρετανή γαλαζοαίματη εξ αγχιστείας με τον τίτλο «τέως κόμισσα του Νόρμαντον», η οποία παραμένει συνιδιοκτήτρια του ακινήτου. Ο playboy πρώην σύζυγός της, δούκας του Νόρμαντον κ.ά. Και όλοι οι προαναφερθέντες είναι μερικοί από τους κύριους χαρακτήρες που συνθέτουν το ετερόκλητο μωσαϊκό γύρω από την πέτρινη κερκυραϊκή κατοικία.

Οπωσδήποτε, πάντως, ακριβώς στο κέντρο αυτού του πυκνοϋφασμένου ιστού βρίσκεται η οικογένεια Ντάρελ - μολονότι το συγκεκριμένο προς πώληση οίκημα δεν συνδέεται απευθείας με τους πραγματικούς Ντάρελ, αλλά με την τηλεοπτική σειρά «Η οικογένεια Ντάρελ» (The Durrells). Η οποία όμως αναπαριστά την αληθινή ζωή των Ντάρελ, μιας αντισυμβατικής για την εποχή μητριαρχικής οικογένειας Βρετανών μεταναστών που επέλεξε να ζήσει στην Κέρκυρα επί μία τετραετία, μέχρι και λίγο πριν από το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
THE DURRELLS IN CORFU | Episode 1 Scene | PBS

Κλείσιμο
Η σειρά 4 κύκλων και 26 επεισοδίων «The Durrells», η οποία δημιουργήθηκε αρχικά για το βρετανικό δίκτυο ITV αλλά κατόπιν προβλήθηκε σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο (και στην Ελλάδα από την ΕΡΤ), αποδείχθηκε εξαιρετικά δημοφιλής και επιτυχημένη.

epayli_kerkyra_2
Το καστ της τηλεοπτικής σειράς «The Durrells». Ανάμεσά τους ο Αλέξης Γεωργούλης
Γυρίστηκε κατά την περίοδο 2016-2019 και ως προς το σενάριο βασίστηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό στην αυτοβιογραφική σειρά βιβλίων του Τζέραλντ Ντάρελ «Η Τριλογία της Κέρκυρας», ιδιαίτερα δε στο πρώτο μέρος της, το «Η οικογένειά μου και άλλα ζώα». Ενα βιβλίο που ήδη από τον τίτλο του μαρτυρά τη φλεγματική, έντονα αυτοσαρκαστική πρόθεση του συγγραφέα να αφηγηθεί τα όσα κωμικοτραγικά συνέβαιναν στη συμβίωση με τη χήρα μητέρα και τα τρία αδέλφια του στο νησί του Ιονίου.
The Durrells in Corfu: Season 3 Trailer

Κάπως έτσι δικαιολογείται επίσης η επιλογή της παραγωγής να χρησιμοποιήσει την Κέρκυρα ως φυσικό σκηνικό, ώστε να αποδοθεί ρεαλιστικά το ιδιαίτερο χρώμα του τόπου, σε άμεση αντίστιξη με τη μετοικεσία μιας αυθεντικής -και αυθεντικά εκκεντρικής- οικογένειας Βρετανών. Στο πλαίσιο αυτό, αρκετοί ντόπιοι χρησιμοποιήθηκαν σαν κομπάρσοι, ενώ για την πιστότερη απόδοση του couleur locale εντάχθηκαν στο καστ αρκετοί Ελληνες ηθοποιοί. Οπως ο Αλέξης Γεωργούλης (προτού δοκιμάσει την τύχη του στην πολιτική και βεβαίως πριν από τις καταγγελίες εις βάρος του για σεξουαλική παρενόχληση κ.λπ.), ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, ο Γιώργος Καραμίχος, η Έλλη Τρίγγου, η Άννα Σάββα, ο Κώστας Κρομμύδας κ.ά.

epayli_kerkyra
Η εξοχική έπαυλη στη Λιναμνιά σχετίζεται εμμέσως με τους Ντάρελ, ως προσωρινός τόπος διαμονής της Λέσλι Καρόν, η οποία φιλοξενήθηκε εκεί ενόσω συμμετείχε στα γυρίσματα της σειράς. Ενσάρκωσε την κοντέσσα Μαυροδάκη, μια ντόπια αριστοκράτισσα, προφανώς ηλικιωμένη, εφόσον η ίδια η Καρόν έχει προ πολλού αφήσει πίσω της την αιθέρια φιγούρα που στροβιλιζόταν στην οθόνη χορεύοντας σε ταινίες όπως «Ζιζί», «Ενας Αμερικανός στο Παρίσι», «Φάνι»
Η αύρα της σταρ
Από την άποψη της έμμεσης τουριστικής προβολής, «Η οικογένεια Ντάρελ», ακούσια, λειτούργησε σαν διαφήμιση διαρκείας για την Κέρκυρα, κάτι που επήλθε σαν δεύτερο κύμα μετά το αρχικό που είχαν προκαλέσει τα βιβλία των Ντάρελ ήδη από το τέλος της δεκαετίας του ’50. Σε κάθε περίπτωση, το άμεσο αποτέλεσμα ήταν να σημειωθεί θεαματική αύξηση της εισερχόμενης ροής επισκεπτών στο νησί. Βρετανοί, Αμερικανοί, Αυστραλοί, Ιάπωνες κ.ο.κ. εξακολουθούν να συρρέουν στην Κέρκυρα, γοητευμένοι από τις εικόνες που είδαν στο «The Durrells» και, όπως είναι φυσικό, επιθυμούν να γνωρίσουν από κοντά τα μέρη όπου εκτυλίχθηκε η δράση της τηλεοπτικής σειράς. Ως εκ τούτου, διοργανώνονται επιτόπου ξεναγήσεις σε χαρακτηριστικά τοπία της Κέρκυρας, καθώς και στις κατοικίες όπου υποτίθεται πως διέμεινε είτε η τηλεοπτική είτε η πραγματική οικογένεια Ντάρελ κατά την περίοδο 1935-1939.
THE DURRELLS IN CORFU on MASTERPIECE | Meet the Durrells | PBS

Το ακίνητο που ανακίνησε την ιστορία των Ντάρελ στην Κέρκυρα και εκπλειστηριάζεται στις 22 Νοεμβρίου περιβάλλεται από ένα οικόπεδο 4.152,14 τ.μ., ως τμήμα όμως μιας πολύ μεγαλύτερης έκτασης σε υπερυψωμένη θέση, σε πλαγιά με εκπληκτική θέα στο Ιόνιο, στην περιοχή Λιναμνιά του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας. Σε ό,τι αφορά το οίκημα, πρόκειται για μια κατασκευή του 2004 αλλά σε παραδοσιακό στυλ, με πέτρινη τοιχοποιία και κερασμοσκεπή, ενσωματωμένη αρμονικά στο περιβάλλον. Είναι μια βίλα διώροφη, με ισόγειο και υπόγειο, επιφάνειας 86 τ.μ. έκαστο, με πισίνα, βοηθητικούς χώρους και βεβαίως βεράντες στην πρώτη σειρά από τη θάλασσα - αν και εξαιτίας του ανάγλυφου στην περιοχή, οι ένοικοι της βίλας δεν έχουν άμεση πρόσβαση στην κοντινή παραλία, καθώς το οικόπεδο καταλήγει σε απόκρημνα βράχια.

epayli_kerkyra_3
Η Λέσλι Καρόν ενσαρκώνει στη σειρά την κοντέσσα Μαυροδάκη, μια ντόπια αριστοκράτισσα της Κέρκυρας
Η εξοχική έπαυλη στη Λιναμνιά σχετίζεται εμμέσως με τους Ντάρελ, ως προσωρινός τόπος διαμονής της Λέσλι Καρόν, η οποία φιλοξενήθηκε εκεί ενόσω συμμετείχε στα γυρίσματα της σειράς. Ενσάρκωσε την κοντέσσα Μαυροδάκη, μια ντόπια αριστοκράτισσα, προφανώς ηλικιωμένη, εφόσον η ίδια η Καρόν έχει προ πολλού αφήσει πίσω της την αιθέρια φιγούρα που στροβιλιζόταν στην οθόνη χορεύοντας σε ταινίες όπως η «Ζιζί», «Ενας Αμερικανός στο Παρίσι», «Φάνι» κ.ά. Αλλωστε, όταν γυρίζονταν τα 6 επεισόδια των «Durrells» στα οποία εμφανίζεται ο χαρακτήρας της κοντέσσας Μαυροδάκη, βρισκόταν ήδη στην ένατη δεκαετία του βίου της. Ωστόσο, η ειδική μεταχείριση και η παραχώρηση της βίλας δεν είχε να κάνει μόνο με το status και την ηλικία της, καθότι παραγωγός της σειράς ήταν ο γιος της, ο Κρίστοφερ Χολ, ενώ ο ετεροθαλής αδελφός του, ο Εντουαρντ Χολ, σκηνοθέτησε 3 επεισόδια και ο εγγονός της ήταν ένας από τους ηθοποιούς. Συνεπώς, η οικογενειακή σειρά ήταν επιπλέον μια οικογενειακή υπόθεση και για την Καρόν.

Τα χρέη που δεν καλύφθηκαν
Ως προς την περιπέτεια που κατέληξε στον εκπλειστηριασμό της κατοικίας, προφανώς υπήρξαν κάποια χρέη, τα οποία οι ιδιοκτήτες δεν κάλυψαν. Για την ακρίβεια, τον Σεπτέμβριο του 2022 το Μονομελές Πρωτοδικείο Κέρκυρας, αφού προηγουμένως κοινοποίησε στους οφειλέτες διαταγή πληρωμής, προχώρησε σε διαταγή αναγκαστικής κατάσχεσης του ακινήτου, έναντι του -χαμηλού αναλογικά με την πραγματική αξία της έπαυλης- ποσού των 56.000 ευρώ. Αφενός όμως το ελάχιστο ποσό εκκίνησης για τον πλειστηριασμό είναι τα 223.503 ευρώ, αφετέρου υπάρχει προσημείωση για τη βίλα υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς από τον Αύγουστο του 2006, ύψους 750.000 ευρώ. Εντούτοις, σε ρεπορτάζ βρετανικής εφημερίδας που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2020, ειδικά για την έπαυλη και γραμμένο σε αποθεωτικούς τόνους, η εκτίμηση για την αξία του πλησίαζε τα 7 εκατ. ευρώ.

Οσο για τους ιδιοκτήτες του περί ου ο λόγος εξοχικού, συνιστούν και αυτοί μια μικρή ιστορία -ενδεχομένως και θέμα σεναρίου για μια μίνι-σειρά αλά «The Durrels». Το ακίνητο ανήκει κατά το 75% στη Βικτόρια Σούζαν Μπιρντ και κατά το υπόλοιπο μερίδιο στον δεύτερο σύζυγό της, Τίμοθι Τσάντγουικ. Η Μπιρντ είναι η τέως κόμισσα του Νόρμαντον, τίτλο ευγενείας τον οποίο έφερε παλαιότερα, αλλά απώλεσε όταν λύθηκε ο γάμος της με τον Τζέιμς Σον Κρίστιαν Γουέλμπορ Ελις Αγκαρ, 6ο κόμη του Νόρμαντον. Ο έρωτάς του με τη «Βίκι» Μπιρντ χρονολογείται στο 1970 και η τελετή του γάμου τους έγινε την ίδια χρονιά στο παρεκκλήσι των Φρουρών, στο στρατόπεδο Γουέλινγκτον του Λονδίνου. Από την ένωσή τους προέκυψαν τρία παιδιά, αλλά το ζεύγος εντέλει χώρισε το 2000 και ο κόμης ακολούθως παντρεύτηκε άλλες δύο φορές.

Ιρλανδικής καταγωγής, ο κόμης του Νόρμαντον ήταν ένας παθιασμένος κυνηγός ακραίων εμπειριών, σε κάθε τομέα της ζωής - από τον έρωτα έως την αγωνιστική οδήγηση, όχι μόνο στην ξηρά με γρήγορα αυτοκίνητα, αλλά και στη θάλασσα με θηριώδη ταχύπλοα. Μάλιστα, ήταν τέτοια η μανία και ο εθισμός του στην αδρεναλίνη της ταχύτητας, ώστε εξακολούθησε να συμμετέχει σε αγώνες ακόμη και αφού είχε τραυματιστεί σοβαρά, παραλίγο θανάσιμα. Το 1970 ενεπλάκη σε ένα δυστύχημα με το σκάφος του, κατά τη διάρκεια μιας εξάωρης κούρσας στη Γαλλία, εξαιτίας του οποίου έμεινε επί δύο μήνες παράλυτος. Ωθούμενος κυρίως από τη θέλησή του να επιστρέψει στους αγώνες ταχύτητας, ως εκ θαύματος, ο κόμης ανέκαμψε, παρά τις χρόνιες, τρομακτικά οδυνηρές παρενέργειες με τις οποίες αναγκάστηκε να ζει ως το τέλος της ζωής του, το 2019 και σε ηλικία 73 ετών. Εξυπακούεται ότι όχι μόνο έτρεξε ξανά, αλλά και έγινε ο πρώτος πρόεδρος της λέσχης αγωνιστικών σκαφών υψηλής ιπποδύναμης της Βρετανίας.

Από τη δική της πλευρά, η Βικτόρια Μπιρντ, μετά τον κόμη του Νόρμαντον, παντρεύτηκε τον επιχειρηματία Τιμ Τσάντγουικ και σε κάποιο ταξίδι τους στην Ελλάδα ερωτεύτηκαν κεραυνοβόλα την Κέρκυρα. Και επιτόπου αποφάσισαν να αποκτήσουν μια εξοχική κατοικία στο νησί, με το όνειρό τους να υλοποιείται τελικά με την εκπλειστηριαζόμενη σήμερα έπαυλη στη Λιναμνιά.

epayli_kerkyra_1
Το ακίνητο που ανακίνησε την ιστορία των Ντάρελ στην Κέρκυρα και εκπλειστηριάζεται στις 22 Νοεμβρίου είναι μια διώροφη αριστοκρατική βίλα με πισίνα και βεβαίως βεράντες με συγκλονιστική θέα στη θάλασσα. Περιβάλλεται από ένα οικόπεδο 4.152,14 τ.μ., ως τμήμα όμως μιας πολύ μεγαλύτερης έκτασης στην περιοχή Λιναμνιά, και η πραγματική αξία του υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 7 εκατ. ευρώ
Ο μαγνήτης της Κέρκυρας
Εντούτοις, παρά την πληθωρική ιστορία του ως άνω ακινήτου, το σπίτι των αληθινών Ντάρελ ήταν η περίφημη «Βίλα Ανεμογιάννη», στον παράλιο οικισμό Κοντόκαλι, μερικά χιλιόμετρα βορειότερα από την πόλη της Κέρκυρας, στον κόλπο της Γουβιάς. Το οίκημα αυτό, μολονότι σώζεται, δεν εμφανίζεται στην τηλεοπτική σειρά, μια και αντ’ αυτού προκρίθηκε η «Βίλα Γερακάρη», η οποία επίσης χρησιμοποιήθηκε μόνο για το εξωτερικό της, αφού ουσιαστικά είναι ένα ερείπιο. Οπότε τα εσωτερικά πλάνα του « The Durrells» γυρίστηκαν σε στούντιο, στο Λονδίνο. Σε ό,τι αφορά την εξοχική κατοικία των πραγματικών Ντάρελ, στο Καλάμι, περίπου 32 χλμ. βορειοανατολικά της πρωτεύουσας του νησιού, δημιουργική αδεία υπέστη μια μετατόπιση προς την περιοχή της Κουλούρας, επίσης στο βόρειο τμήμα της Κέρκυρας.

Ως, ως προς τους λόγους που οδήγησαν τους Ντάρελ από το Λονδίνο ειδικά στην Κέρκυρα αντί για οποιοδήποτε άλλο σημείο της υδρογείου, επί της ουσίας δεν υπάρχει απάντηση - τουλάχιστον όχι λογική απάντηση. Ισως να μην ήταν παρά μια έμπνευση του Λόρενς Ντάρελ, του πρωτότοκου της οικογένειας και αργότερα συγγραφέα του αριστουργηματικού «Αλεξανδρινού Κουαρτέτου». Ο Λόρενς, λοιπόν, ακούγοντας τη μητέρα του να αναζητά μια διέξοδο στην αποτελμάτωση στην οποία είχε περιπέσει μετά τον θάνατο του συζύγου της και τον κατήφορο προς τη φτώχεια, πρότεινε να μετοικήσουν οικογενειακώς στην Κέρκυρα. Σύμφωνα με τις διηγήσεις των ιδίων, κανένα από τα υπόλοιπα μέλη των Ντάρελ δεν ενθουσιάστηκε στην προοπτική να μεταναστεύσουν από τον «πολιτισμό» κυριολεκτικά στο άγνωστο, σε έναν τόπο όπου δεν γνώριζαν κανέναν, σε ένα νησί κάπου στη δυτική Ελλάδα, όπου δεν υπήρχε καν δημόσιο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Ομως, η ιδέα του Λόρενς ήταν τελικά το κάλεσμα της μοίρας - ή, όπως θα το έθετε ο αδελφός του, οι Durrells όχι μόνο προσαρμόστηκαν στις συνθήκες της ελληνικής επαρχίας την περίοδο που εξέπνεε ο Μεσοπόλεμος, αλλά και «σταδιακά, η μαγεία του νησιού εγκαταστάθηκε πάνω μας τόσο απαλά και σταθερά όσο η γύρη».

Ειδήσεις σήμερα:

Δύο θανατηφόρα τροχαία στη Συγγρού - Νεκροί οδηγός ΙΧ και αναβάτης μοτοσικλέτας

«Είχαν κάνει τη κόρη μου πειραματόζωο» - Τι κατέθεσε η μητέρα της 16χρονης που είναι σε κώμα από κοκτέιλ ναρκωτικών

Ώρα προϋπολογισμού με αυξήσεις μισθών και συντάξεων έως και 10%, ισχυρή ανάπτυξη και πτώση της ανεργίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης