Καιρός: Έρχεται κακοκαιρία εξπρές το Σάββατο με έντονα φαινόμενα - Εν αναμονή έκτακτου δελτίου επιδείνωσης

Καιρός: Έρχεται κακοκαιρία εξπρές το Σάββατο με έντονα φαινόμενα - Εν αναμονή έκτακτου δελτίου επιδείνωσης

Σε κλοιό κακοκαιρίας σήμερα δυτική, βόρεια και ανατολική Ελλάδα - Σφοδρές καταιγίδες στην Πάτρα, πλημμυρισμένοι δρόμοι στο κέντρο της πόλης - Πότε επηρεάζεται η Αττική

kataigida_trikala_maketa
Συναγερμός έχει σημάνει ενόψει της νέας κακοκαιρίας που αναμένεται να επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας, καθώς θα σημειωθούν ισχυρές καταιγίδες, ενώ σε κάποιες περιοχές, τα φαινόμενα θα είναι έντονα, με τους μετεωρολόγους να χτυπούν καμπανάκι ακόμη και για πλημμυρικά φαινόμενα.

Τοπικές βροχές είναι σε εξέλιξη ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο με τους ανέμους να πνέουν από νότιες διευθύνσεις. Ωστόσο το Σάββατο αναμένεται από τα δυτικά το σοβαρό καιρικό σύστημα τύπου «Π» με πολλές καταιγίδες και αρκετό νερό. Βροχές αναμένονται και στην Αττική. 

Σύμφωνα με το μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο πρόκειται για το πρώτο καιρικό σύστημα, μετά από ένα μήνα, που θα επηρεάσει μέχρι το ξημέρωμα της Κυριακής τις περισσότερες περιοχές της χώρας, με εξαίρεση την Κρήτη.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cwo2v76x53a1)


Όπως είπε είναι ένα τυπικό φθινοπωρινό σύστημα που το συναντάμε συχνά κάθε χρόνο. Οι άνεμοι, νοτιάδες, θα πνέουν θυελλώδεις. Το σύστημα θα επηρεάσει τη δυτική Ελλάδα κυρίως, ενώ από το απόγευμα θα κινηθεί προς τη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Την Κυριακή ο καιρός θα βελτιωθεί με λίγες τοπικές βροχές θα σημειωθούν στην Ήπειρο.

Η πρόγνωση του καιρού από σήμερα μέχρι και την Κυριακή από την ΕΜΥ - Εν αναμονή έκτακτου δελτίου από την ΕΜΥ

Σύμφωνα με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια σήμερα αναμένεται να εκδοθεί από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους η καιρική διαταραχή θα έχει διάρκεια περίπου 24 ωρών και θα δώσει έντονα φαινόμενα σε σύντομο χρονικό διάστημα.




Σήμερα Πέμπτη στα δυτικά, τα βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες και βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα.



Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις πρωινές ώρες, οπότε στα κεντρικά ηπειρωτικά θα σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες μικρής διάρκειας.

Κλείσιμο
Τις βραδινές ώρες στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στο νότιο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση κυρίως στα βόρεια, όπου θα φτάσει τους 22 με 23 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 24 με 27 βαθμούς Κελσίου.

pempti-kakokairia


Στην Αττική προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία: Από 17 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Σταδιακή βελτίωση από νωρίς το απόγευμα. Οι άνεμοι ασθενείς. Η θερμοκρασία έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Ισχυρές βροχές στην Πάτρα - Δείτε βίντεο

Έντονα καιρικά φαινόμενα, με καταιγίδες και ριπές ανέμων, πλήττουν αυτή την ώρα την Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή.


Ήδη, καταγράφεται συσσώρευση υδάτων σε δρόμους της πόλης, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η αστυνομία και η Πολιτική Προστασία βρίσκονται σε ετοιμότητα για την παροχή βοήθειας, όπου χρειαστεί.

Στην οδό Σολωμού έχουν πλημμυρίσει δρόμοι, με τους καταστηματάρχες να έχουν βγεί με τις σκούπες προκειμένου να εμποδίσουν τα νερά να μπουν μέσα στα μαγαζιά τους.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι οδηγοί στους κεντρικούς και τους παραλιακούς δρόμους εξαιτίας της ολισθηρότητας, των λιμνάζοντων υδάτων αλλά και της μικρής ορατότητας κατά περιόδους.

patra-kakokairia



Δείτε βίντεο 


Καιρός 1 Πάτρα 2/11/2023


βροχες πατρα


ΙΣΧΥΡΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Με πληροφορίες από tempo24.gr - thebest.gr


ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03-11-2023
Αραιές νεφώσεις τοπικά πυκνότερες στα δυτικά, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, όπου τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν λίγες βροχές.
Σταδιακή επιδείνωση του καιρού αναμένεται από αργά το απόγευμα στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία, με βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές.
Τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστεί κατά τόπους ομίχλη.
Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φθάσει τους 24 με 26 και τοπικά στα κεντρικά και νότια τους 28 με 29 βαθμούς Κελσίου.

paraskeui-kairos


ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 04-11-2023
Σε όλη σχεδόν τη χώρα προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα αρχικά θα εκδηλώνονται στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική και κεντρική Μακεδονία, γρήγορα όμως θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και από τις μεσημβρινές ώρες βαθμιαία θα επηρεάσουν και την ανατολική νησιωτική χώρα. Από αργά το βράδυ τα έντονα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νησιά του Αιγαίου και τη Θράκη.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 με 8 μποφόρ. Από το απόγευμα στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά πλην της Θράκης σταδιακά οι άνεμοι θα στραφούν σε δυτικούς έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κατά 4 με 5 βαθμούς Κελσίου ως προς τις μέγιστες τιμές της στα δυτικά και βόρεια.

savvato-kakokairiatora


ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 05-11-2023
Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη Θράκη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς τοπικά ισχυρές, γρήγορα όμως τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, ο καιρός θα βελτιωθεί και μόνο στα Δωδεκάνησα θα σημειώνονται τοπικές βροχές έως το απόγευμα.
Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις κυρίως στα δυτικά και λίγες βροχές στα βορειοδυτικά από το απόγευμα.
Τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και τις πρωινές ώρες στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου νότιοι έως 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα ανατολικά και νότια.

kiriaki-kairosaurio


Τι είναι η κακοκαιρία «Π» που έρχεται το Σαββατοκύρικο: Βροχές με νότιο νοτιοδυτικό ρεύμα- Τι λένε οι μετεωρολόγοι

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για μια απότομη αλλαγή του καιρού από την Πέμπτη (2/11), ενώ το Σαββατοκύριακο το άστατο και βροχερό σκηνικό θα επεκταθεί στο μεγαλύτερος μέρος της χώρας. Η κακοκαιρία «Π», όπως την ονομάζουν οι μετεωρολόγοι, θα δώσει έντονα φαινόμενα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Από την Πέμπτη θα δούμε στα δυτικά, στα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο έναν καιρό τύπου “Π” – δηλαδή αν το παρατηρήσουμε σχηματίζει το γράμμα Π με βροχές στα δυτικά, προς τη βόρεια Ελλάδα και προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αφήνοντας ουσιαστικά ανεπηρέαστο το εσωτερικό κομμάτι του γράμματος Π που είναι κυρίως η κεντρική και η ανατολική ηπειρωτική χώρα.

Ο μετεωρολόγος, Γιώργος Τσατραφύλλιας σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook παρουσιάζει  εικόνα που αποτυπώνει τι ακριβώς είναι η κακοκαιρία «Π» που θα μας απασχολήσει το Σαββατοκύριακο.

Τι είναι τελικά η κακοκαιρία τύπου "Π" που θα μας απασχολήσει το Σαββατοκύριακο?Ελπίζω με το παρακάτω σχήμα να βοηθήσoυμε! Weather2go.gr

Posted by Γιώργος Τσατραφύλλιας on Tuesday, October 31, 2023
 
Η αναλυτική πρόγνωση
Την Πέμπτη (2/11), τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες θα σημειωθούν στη δυτική βορειοδυτική  Ελλάδα, τη βόρεια βορειοανατολική χώρα και τα νησιά του ανατολικού βορειοανατολικού Αιγαίου. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Τέλος, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι από τις βραδινές - νυχτερινές ώρες της Παρασκευής (3/11) στη βορειοδυτική Ελλάδα και το Σάββατο (/11) σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα θα εκδηλωθούν αξιόλογης έντασης βροχές και τοπικές καταιγίδες. Παράλληλα θα επικρατήσουν άνεμοι νότιων διευθύνσεων με ένταση ως τα 8 μποφόρ.

Η κακοκαιρία Ciaran θα πλήξει την Ευρώπη
Από την άλλη οι θυελλώδεις άνεμοι και οι ισχυρές βροχοπτώσεις είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας με την ονομασία Ciaran η οποία από σήμερα αναμένεται να πλήξει τη Δυτική Ευρώπη και κυρίως περιοχές της Γαλλίας, της Μεγάλης Βρετανίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας. «Πρόκειται για ένα βαρομετρικό χαμηλό που έχει σχηματιστεί στον Ατλαντικό κινούμενο προς τα νότια της Αγγλίας και αναμένεται να ενισχυθεί ενισχυθεί προσεγγίζοντας ελάχιστη βαρομετρική πίεση ακόμη και κάτω από τα 950 hPa. Η κακοκαιρία με το όνομα «Ciaran» προβλέπεται να προκαλέσει ριπές ανέμου ακόμη και πάνω από τα 180 χλμ την ώρα σε περιοχές της Δυτικής Γαλλίας όπου και αναμένονται οι περισσότερες ζημιές και καταστροφές» αναφέρει στο protothema.gr ο Δρ. Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών και υπεύθυνος της ιστοσελίδας meteo.gr. Όπως επισήμανε κυριότερα προβλήματα αναμένεται να εντοπιστούν στις μετακινήσεις, σε δρομολόγια, πλοίων, πτήσεις αεροπλάνων και δρομολόγια τρένων όπου γέφυρες και σιδηροδρομικές γραμμές αναμένεται να κλείσουν λόγω της καταιγίδας Ciaran.
XARTHS_KAKOKAIRIAS_Ciaran_
Ο χάρτης της κακοκαιρίας Ciaran που αναμένεται να χτυπήσει τη δυτική Ευρώπη
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα climatebook.gr όπου ο κ. Λαγουβάρδος με άλλους ερευνητές καταθέτουν τις απόψεις τους για τον καιρό, κατά μήκος των ακτών του Ατλαντικού αναμένονται κύματα ύψους 6 έως 8 μέτρων, ενώ κατά μήκος της Μάγχης αναμένονται κύματα ύψους περίπου 6 μέτρων. «Επιπλέον, ένα σοβαρό πρόβλημα θα είναι και η παρουσία των φύλλων στα δέντρα. Λόγω της ηπιότητας του φθινοπώρου 2023 και στη Δυτική Ευρώπη, τα δέντρα βρίσκονται περίπου 10 ημέρες πίσω από τον χειμερινό λήθαργο. Έτσι, τα φύλλα παραμένουν παρόντα σε πολλά είδη. Η αντίσταση στον αέρα επομένως θα είναι ισχυρότερη και αυτό θα ωθήσει πολλά δέντρα στην πτώση τους».
MEGISTES_RIPES_ANEMON_STHN_EUROPE
Η κακοκαιρία με το όνομα «Ciaran» προβλέπεται να προκαλέσει ριπές ανέμου ακόμη και πάνω από τα 180 χλμ την ώρα σε περιοχές της Δυτικής Γαλλίας όπου και αναμένονται οι περισσότερες ζημιές και καταστροφές»
Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο η κακοκαιρία αυτή δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο μιας και τα τελευταία 40 χρόνια τουλάχιστον μια φορά το χρόνο ή ανά δυο χρόνια έχουν υπάρξει παρόμοια βαρομετρικά χαμηλά με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους και τις ισχυρές βροχοπτώσεις. «Τα συστήματα αυτά που επηρεάζουν τη Μεσόγειο λόγω του Ατλαντικού μπορούμε να πούμε ότι είναι πολύ βαθιά δηλαδή είναι μετεωρολογικές βόμβες που βαθαίνουν και η πίεσή τους πέφτει πολύ χαμηλά που σημαίνει ότι στην περιφέρεια αυτού του βαρομετρικού χαμηλού δημιουργούνται εξαιρετικά ισχυροί άνεμοι που φθάνουν τους μέσους ανέμους στα 10 μποφόρ και με ριπές φθάνουν τα 160-180 χιλιόμετρα την ώρα. Όπως βλέπουμε και στους χάρτες πρόγνωσης από το βράδυ της Τετάρτης και κυρίως την Πέμπτη θα επηρεάσει τη δυτική Ευρώπη και κυρίως τη Μ. Βρετανία τη Γαλλία το Βέλγιο και την Ολλανδία, ενώ αργότερα θα κατευθυνθεί ανατολικότερα και προς την Ιταλία και την Ελλάδα».





Ειδήσεις σήμερα:

Πρόστιμα 2 εκατ. ευρώ σε Procter & Gamble και Unilever για αθέμιτη κερδοφορία

Δραματική ανατροπή στη δηλητηρίαση 51χρονου από τη σύντροφό του: Η «κληρονομιά» των $30 εκατ. αποδείχθηκε απάτη

Μητέρα ενός κοριτσιού 3 ετών η 40χρονη που σκοτώθηκε όταν την παρέσυρε το λεωφορείο στη Θεσσαλονίκη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης