ΣτΕ: Χρειάστηκαν 6 χρόνια για να αποφανθεί ότι είναι αναρμόδιο για το πειθαρχικό της Τσατσάνη στην υπόθεση Βγενόπουλου

ΣτΕ: Χρειάστηκαν 6 χρόνια για να αποφανθεί ότι είναι αναρμόδιο για το πειθαρχικό της Τσατσάνη στην υπόθεση Βγενόπουλου

Η πρώην εισαγγελέας Εφετών είχε ζητήσει την ακύρωση της πειθαρχικής ποινής που της είχε επιβάλλει το δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό του Αρείου Πάγου – Το ΣτΕ αποφάσισε ότι αρμόδιο είναι το δικαστήριο της ΕΕ

georgia_tsatani
Με καθυστέρηση έξι ετών το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση της πρώην εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη με την οποία ζητούσε να ακυρωθεί η πειθαρχική ποινή της στέρησης μισθού 60 ημερών που τις είχε επιβληθεί από το δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου για τους χειρισμούς της στην υπόθεση του εκλιπόντος επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου.

Το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος ο τότε αντιπρόεδρος Δημήτρης Σκαλτσούνης και εισηγητής ο πάρεδρος Ανδρέας Χρυσικόπουλος) απέρριψε ως απαράδεκτη την αίτηση ακύρωσης της κυρίας Τσατάνη, δηλώνοντας ότι είναι αναρμόδιο να επιληφθεί της πειθαρχικής υπόθεσης και αρμόδιο είναι το δικαστήριο του Λουξεμβούργου (Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Η υπόθεση για την οποία τιμωρήθηκε πειθαρχικά η πρώην εφέτης αφορά την αφαίρεση της δικογραφίας του Βγενόπουλου από τα χέρια των εισαγγελέων διαφθοράς λίγο πριν από το στάδιο των διώξεων και την εν συνέχεια αρχειοθέτησή της.

Πειθαρχική ποινή για την υπόθεση Βγενόπουλου

Ειδικότερα, η πειθαρχική ποινή στην κυρία Τσατάνη επιβλήθηκε λόγω των χειρισμών της στην υπόθεση του Ανδρέα Βγενόπουλου, χειρισμοί οι οποίοι δεν συνάδουν με τα καθήκοντα της εισαγγελικής λειτουργού, ενώ παράλληλα της αποδόθηκε και βαριά αμέλεια, κάτι που στοιχειοθετεί το πειθαρχικό παράπτωμα της τέλεσης ασυμβίβαστων προς το αξίωμά της πράξεων που θίγουν το κύρος της και το κύρος της Δικαιοσύνης.

Η πρώην εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη ζητούσε από το Συμβούλιο της Επικρατείας να ακυρωθεί η απόφαση του Δευτεροβάθμιου 9μελους Πειθαρχικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου με την οποία επικυρώθηκε η πρωτοβάθμια πειθαρχική απόφαση που τις επέβαλε την ποινή της στέρησης μισθού 60 ημερών για την εν λόγω υπόθεση. Υποστήριζε ότι έχει παραβιαστεί η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και η Ελληνική νομοθεσία.

Κλείσιμο
Το ΣτΕ (απόφαση 1893/2023) έκρινε ότι τα πειθαρχικά συμβούλια αποτελούν «δικαστήρια» κατά την έννοια των άρθρων 6 ΕΣΔΑ, 47 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. και 14 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (ΔΣΑΠΔ), ενώ κατά τα άρθρα 91 § 4 του Συντάγματος και 105 § 6 του νόμου 1756/1988 οι αποφάσεις τους δεν υπόκεινται σε αίτηση ακυρώσεως» ενώπιον του ΣτΕ.





Ειδήσεις σήμερα:

Θεσσαλονίκη: Αστικό λεωφορείο παρέσυρε μηχανάκι και αυτοκίνητα - Μία γυναίκα νεκρή

Κως: «Όλοι έλεγαν ότι τη σκότωσα, με λυπήθηκε ο θεός και βγήκε η αλήθεια» λέει ο άνδρας που μπήκε άδικα φυλακή στην Κω

Πιτσιλής: Εντοπίσαμε influencer που φοροδιέφευγε συστηματικά – Σε εξέλιξη έρευνες και για άλλες υποθέσεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης