Αθηναϊκή Ριβιέρα: «Απόβαση» Καταριανών για επενδύσεις στο Real Estate
triton_3543

Αθηναϊκή Ριβιέρα: «Απόβαση» Καταριανών για επενδύσεις στο Real Estate

Η QG Investments του Μοχάμεντ Αλ Ομπαϊντλί πήρε την παλιά ψυχιατρική κλινική «Κασταλία» και κατασκευάζει «φουτουριστικό χρυσό παλάτι» με 42 κατοικίες, όλες με ιδιωτικές πισίνες

Μια ανάσα από τους διαδρόμους του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό βρίσκεται το εργοτάξιο για το πιο φιλόδοξο project της QG Investments. Το «Athens Triton», όπως ονομάζεται, θα καταλάβει σε λίγο καιρό τον χώρο όπου μέχρι τώρα υπάρχουν οι εγκαταστάσεις της παλιάς ψυχιατρικής κλινικής «Κασταλία».

Η θέση -«μεσοτοιχία» με το μεγαλύτερο εγχείρημα αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη-, ο μοναδικός σχεδιασμός και τα υψηλότατα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊδεάζουν και για το target group στο οποίο θα απευθύνεται. Το «Athens Triton» είναι, όμως, ένα μόνο από τα οικιστικά projects της καταριανών συμφερόντων εταιρείας που κατά τη διάρκεια της έως σήμερα παρουσίας της στην αγορά γράφει μια διαφορετική σελίδα σχετικά με τις επενδυτικές κινήσεις του πάμπλουτου εμιράτου στη χώρα μας.Υπάρχει βέβαια μια ειδοποιός διαφορά, καθώς στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για μια κίνηση «ιδιωτικού χαρακτήρα», σε αντίθεση με όσες μεγαλεπήβολες προηγήθηκαν και ναυάγησαν και οι οποίες, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, είχαν το «περίβλημα» του κρατικού ενδιαφέροντος της Ντόχα ή τη σφραγίδα της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ.

Μπορεί αυτές οι προβαλλόμενες ως τεράστιες επενδυτικές κινήσεις, είτε αφορούσαν τη διεκδίκηση του Ελληνικού στην πρώιμη φάση του, είτε το ενεργειακό hub στην περιοχή του Αστακού, είτε ακόμη και την εξαγορά της Οξυάς και άλλων νησίδων του συμπλέγματος των Εχινάδων στο Ιόνιο, με στόχο τη δημιουργία art island και τουριστικών μονάδων από τον πρώην εμίρη του Κατάρ Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι, να διαφημίστηκαν ως «επενδυτική απόβαση του Κατάρ στην Ελλάδα», ωστόσο όλες «προσέκρουσαν» στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο που ισχύει για τις αποκρατικοποιήσεις και τις επενδύσεις στη χώρα μας, αλλά και στους αυστηρούς και αξεπέραστους, όπως αποδείχθηκε, περιορισμούς στην πώληση και αξιοποίηση ακατοίκητων νησιών, έστω και αν αυτά βρίσκονται μακριά από «εθνικά ευαίσθητες» περιοχές, αλλά σε περιβαλλοντικά προστατευόμενες ζώνες, όπως στην περίπτωση των Εχινάδων.Η «αθόρυβη απόβαση»

Σε αντίθεση με τα παραπάνω mega projects που ποτέ δεν βρήκαν τον δρόμο της υλοποίησης, η «αθόρυβη απόβαση» της ιδιωτικής πρωτοβουλίας πέτυχε τον στόχο της.

Ετσι, η QG Investments, με επικεφαλής και βασικό μέτοχο τον Καταριανό Μοχάμεντ Αλ Ομπαϊντλί, έχει στο ενεργητικό της portfolio value 450 εκατ. ευρώ, με 10 ολοκληρωμένα αλλά και υπό ανάπτυξη οικιστικά projects της τάξης των 45.000 τ.μ.
Πρόκειται για πρωτοποριακές προτάσεις που υπακούν στις πιο σύγχρονες τάσεις της αρχιτεκτονικής αποτυπώνοντας στην πράξη το μότο της εταιρείας η οποία αναφέρεται σε «breathtaking design essentials for modern home living».

Κοινό χαρακτηριστικό στοιχείο τους, η «υπογραφή» του διακεκριμένου αρχιτέκτονα Παύλου Χατζηαγγελίδη του 314 Architecture Studio, ο οποίος με τις δημιουργίες του έχει φέρει έναν διαφορετικό αέρα, είτε θεμελιώνοντας την πάλλευκη οπτική του σε νέα κτίρια, είτε μεταμορφώνοντας κυριολεκτικά ορισμένα υφιστάμενα. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, με τους αντίστοιχους σημαντικούς συνεργάτες.Ο 45χρονος πολυβραβευμένος εντός και εκτός συνόρων αρχιτέκτονας είναι ήδη γνωστός από άλλα έργα του στα νότια προάστια, όπως η περίφημη «Πεταλούδα» («Chrysalis») στη Βουλιαγμένη, ιδιοκτησίας της VNK Capital, δηλαδή του family office του Βασίλη και της Νέλλης Κάτσου, το «Καράβι» του Αιγύπτιου επιχειρηματία Μανσούρ Αμέρ στην Ωκεανίδα, που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς, αλλά και το πρωτοποριακό, σχεδόν υπόσκαφο, τουριστικό συγκρότημα στην Επίδαυρο της εταιρείας Sunnyland, συμφερόντων του Αριστείδη Μπελλέ.

Βλέποντας κανείς αυτές τις σύγχρονες οικιστικές προτάσεις, αντιλαμβάνεται πόσο ξεχωρίζουν μέσα στο γκρίζο τοπίο της μεγαλούπολης, καθώς και γιατί η καταριανών συμφερόντων εταιρεία παραπέμπει στο ρητό του Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί ότι «η τελειότητα επιτυγχάνεται όχι όταν δεν υπάρχει τίποτε άλλο να προσθέσεις, αλλά όταν δεν υπάρχει τίποτα να αφαιρέσεις»...

Ολα αυτά φυσικά έχουν και το ανάλογο τίμημα, με αρκετά από τα assets της QG Investments να φιγουράρουν στη λίστα της Greece Sotheby’s International Realty.Η διαδρομή της εταιρείας

Ο 64χρονος Καταριανός Αλ Ομπαϊντλί ξεκίνησε την επιχειρηματική διαδρομή του στην Ελλάδα προ πενταετίας, εστιάζοντας στο real estate.

Η εταιρεία QG Investments συστάθηκε τον Απρίλιο του 2018, με έδρα πρώτα στη Βούλα και μετά στη Γλυφάδα και με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 7 εκατ. ευρώ, που διαιρείται σε 7.000 εταιρικά μερίδια ονομαστικής αξίας 1.000 ευρώ έκαστο. Το κεφάλαιο καλύφθηκε ολοσχερώς σε μετρητά από δύο πρόσωπα: τον ίδιο, που κατέβαλε τα 6,86 εκατ. ευρώ λαμβάνοντας τα 6.860 εταιρικά μερίδια, και την κυρία Δήμητρα-Ελένη Σεραφειμίδη, που κατέβαλε 140.000 ευρώ λαμβάνοντας 140 μερίδια.

Στους σκοπούς της εταιρείας περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η απόκτηση, εκμετάλλευση, διαχείριση, ανάπτυξη, οικοδόμηση και πώληση ακινήτων, καθώς και η ανέγερση, η επισκευή και αναπαλαίωση οικοδομών και οικοδομικών συγκροτημάτων εργολαβικά ή με αντιπαροχή. Ακόμη, όμως, η ίδρυση, οικοδόμηση, εκμετάλλευση και διαχείριση τουριστικών εγκαταστάσεων συμπεριλαμβανομένων ξενοδοχείων, εστιατορίων - κέντρων διασκέδασης, αθλητικών δραστηριοτήτων και εγκαταστάσεων, αλλά και ο σχεδιασμός, η χρηματοδότηση, η κατασκευή και η εν γένει λειτουργία και εκμετάλλευση κάθε είδους ενεργειακών και περιβαλλοντικών έργων. Αργότερα ο σκοπός διευρύνθηκε με την προσθήκη της εκμετάλλευσης τουριστικών σκαφών.
Τον Ιούνιο του 2020, η κυρία Σεραφειμίδη αποχώρησε από την εταιρεία μεταβιβάζοντας το μερίδιό της στον Μοχάμεντ Αλ Ομπαϊντλί, που κατέστη έτσι μοναδικός εταίρος και διαχειριστής της QG Investments. Λίγους μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2020, εισήλθε στην εταιρεία ο πολιτικός μηχανικός Παντελής Απόδιακος (της Apodiakos Ecotech) στον οποίο ο Ομπαϊντλί εκχώρησε το 1%, δηλαδή 70 εταιρικά μερίδια, αντί 70.000 ευρώ. Παράλληλα, του ανέθεσε τη διαχείριση και εκπροσώπηση της εταιρείας.

Κατά την πρώτη περίοδο λειτουργίας της η QG Investments κατέγραψε ζημίες και ουσιαστικά άρχισε να εμφανίζει τζίρο, ύψους 905.197 ευρώ από το 2020, με το αποτέλεσμα όμως να είναι και πάλι ζημιογόνο (κατά 2,6 εκατ. ευρώ).

Το 2021 η εικόνα αυτή ανατράπηκε εντελώς, όταν προφανώς τα πρώτα οικιστικά projects άρχισαν να αποδίδουν, με την εταιρεία να εμφανίζει εκτόξευση του κύκλου εργασιών στα 16,44 εκατ. ευρώ και να καταγράφει καθαρά κέρδη 2,71 εκατ. ευρώ.
Ενδεικτική των προσδοκιών, άλλωστε, είναι και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που αποφασίστηκε στα τέλη Ιανουαρίου, ύψους 8 εκατ. ευρώ, με την έκδοση 8.000 νέων εταιρικών μεριδίων των 1.000 ευρώ.

Η αύξηση καλύφθηκε κατ’ αναλογία από τους δύο εταίρους, δηλαδή ο Αλ Ομπαϊντλί εισέφερε 7,92 εκατ. ευρώ, λαμβάνοντας 7.920 μερίδια και ο κ. Απόδιακος 80.000 ευρώ λαμβάνοντας 80 μερίδια. Ετσι, σήμερα το μετοχικό κεφάλαιο της QG Investments διαμορφώνεται σε 15 εκατ. ευρώ, με τον Καταριανό βασικό μέτοχο να ελέγχει το 99% και τον Ελληνα συνεταίρο του το 1%.Τα ξεχωριστά projects

Δεν είναι τυχαίο ότι όλα σχεδόν τα «επώνυμα» έργα της QG Investments εντοπίζονται στα νότια προάστια, ποντάροντας στην πολλά υποσχόμενη Αθηναϊκή Ριβιέρα. Η περιοχή μέσω εμβληματικών και άλλων projects τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως το Ελληνικό, τα «Αστέρια» Γλυφάδας, η ανάπλαση του Φαληρικού όρμου, η νέα μαρίνα του «Αστέρα», η αναβάθμιση της μαρίνας Αλίμου κ.ά., τα επόμενα χρόνια θα μεταμορφωθεί ολοκληρωτικά με την αξία των ακινήτων να απογειώνεται.

Και βέβαια απευθύνονται σε όσους μπορούν να καταβάλουν το αντίστοιχο τίμημα και κυρίως σε πολίτες ή και επενδυτές από τις αραβικές χώρες, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Παράλληλα, έχει τη σημασία του για κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις ότι μια τέτοια αγορά εντάσσεται λόγω ποσού και στο καθεστώς της Golden Visa.

To «Athens Triton» είναι, όπως προαναφέρθηκε, το μεγαλύτερο μέχρι τώρα project της QG Investments με τις εργασίες κατεδάφισης της ψυχιατρικής κλινικής «Κασταλία» να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Δανείζεται το όνομά του από τον Τρίτωνα, τον γιο του Θεού Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης, που ήταν μισός άνθρωπος και μισός ψάρι και έμενε σε ένα χρυσό παλάτι μπροστά στην ακροθαλασσιά. Στόχος λοιπόν είναι να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο «χρυσό παλάτι» που θα περιλαμβάνει 42 κατοικίες, από 120 τ.μ έως 640 τ.μ., όλες με ιδιωτική πισίνα, θέα στο παραλιακό μέτωπο της Αθηναϊκής Ριβιέρας και σε απόλυτη γειτνίαση με τον νέο υπεραστικό πόλο που χτίζεται στο Ελληνικό.
Η σχεδιαστική προσέγγιση του Παύλου Χατζηαγγελίδη και των συνεργατών του με τις λευκές ελλειπτικές επιφάνειες και τη γλυπτική αίσθηση υπόσχεται ένα μοναδικό ακίνητο, το οποίο επιπλέον θα διαθέτει και ξενοδοχειακού επιπέδου υπηρεσίες προς τους ιδιοκτήτες, με εξωτερικές και εσωτερικές πισίνες, γυμναστήριο, wellness area, private lounge bar μέχρι και θερινό κινηματογράφο κάτω από τον έναστρο αττικό ουρανό... Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τιμές θα φτάνουν μέχρι και τα 16.000 ευρώ/τετραγωνικό, κάτι που αν ισχύει σημαίνει ότι οι κατοικίες θα ξεκινούν από τα 2 εκατ. ευρώ και οι μεγαλύτερες θα ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ.

Στα μελλοντικά έργα της εταιρείας περιλαμβάνεται και το εξίσου εντυπωσιακό «Athens Sansevieria», που θα περιλαμβάνει 67 κατοικίες εμβαδού από 120 τ.μ. έως και 700 τ.μ., προσφέροντας αντίστοιχες υπηρεσίες.

Ενα άλλο project που βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης είναι το «Domes of Eternity» στη Βούλα, στη διασταύρωση των οδών Ποσειδώνος και Ναυσικάς. Αναπτύσσεται σε ένα οικόπεδο 3.150,84 τ.μ. και σε απόσταση 160 μέτρων από τη θάλασσα. Σε αυτό το έργο συνενώνονται ουσιαστικά τρεις πολυκατοικίες σε ένα ενιαίο σύνολο, μέσω γλυπτικών πλακών και τοξωτών σχηματισμών. Στο συγκρότημα υπάρχουν 20 κατοικίες, ενεργειακής απόδοσης Α+, ενώ είναι ενδεικτικό ότι κάποιες από αυτές λανσάρονται από την Greece Sotheby’s International Realty.
Για παράδειγμα, η προσφερόμενη «λαμπερή και πολυτελής μεζονέτα ισογείου», με το όνομα «Santana», εκτείνεται σε 305 τ.μ. και περιλαμβάνει ένα μοντέρνο σαλόνι και τραπεζαρία, τρία ευρύχωρα υπνοδωμάτια με ιδιωτικό μπάνιο, βεστιάριο, play room/γυμναστήριο και ένα δωμάτιο υπηρεσίας. Η μεζονέτα διαθέτει ακόμη δύο υπόγειους χώρους στάθμευσης και μία υπόγεια αποθήκη.

Οσο για την τιμή της, αυτή φτάνει τα 2,44 εκατ. ευρώ (2,6 εκατ. δολάρια), με την επισήμανση ότι «ο αγοραστής του ακινήτου είναι επιλέξιμος για το Ελληνικό Πρόγραμμα Golden Visa».

Το «σαλάχι» των 5 εκατ. ευρώ

Μια άλλη εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, αλλά πανάκριβη πρόταση αφορά το συγκρότημα «Mantaray» επί της οδού Αρτεμισίου στη Γλυφάδα. Η ιδέα για το έργο είναι εμπνευσμένη από την ανατομία του σαλαχιού. Το ακίνητο έχει ύψος 20,25 μέτρα και φιλοξενεί 9 κατοικίες ενεργειακής κλάσης Α+, και κατασκευασμένες με υλικά και ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, όπως το έξυπνο σπίτι.
Μία από αυτές προσφέρεται επίσης μέσω της Greece Sotheby’s International Realty. Πρόκειται για τη «μοντέρνα και κομψή μεζονέτα» που φέρει το όνομα «Maximus», η οποία, κατά το διεθνές μεσιτικό γραφείο, ξεχωρίζει για το αρχιτεκτονικά εντυπωσιακό της στυλ, τη λειτουργικότητα, τις υψηλές προδιαγραφές και την προσοχή στη λεπτομέρεια. Αυτή η μεζονέτα βρίσκεται στο ισόγειο και διαθέτει 5 ευρύχωρα υπνοδωμάτια με ιδιωτικό μπάνιο, μία μεγάλη εξωτερική ιδιωτική πισίνα, καθώς και ιδιωτικό υπαίθριο χώρο απ’ όπου μπορεί κανείς να απολαύσει «την όμορφη θέα στον κήπο και τον αθηναϊκό ουρανό, που ακτινοβολεί στη λάμψη του χρυσού ηλιοβασιλέματος και του φωτός του φεγγαριού». Προβάλλεται ως «η προσωποποίηση της minimal πολυτέλειας, σε μία από τις πιο αριστοκρατικές περιοχές της Αθηναϊκής Ριβιέρας», ενώ βρίσκεται σε απόσταση 500 μέτρων από την παραλία και δέκα λεπτά με τα πόδια από το Γκολφ της Γλυφάδας.

Αντίστοιχου επιπέδου φυσικά είναι και το ζητούμενο τίμημα που φτάνει τα... 5 εκατ. ευρώ, με τον αγοραστή να «καπαρώνει» και την Golden Visa.Αλλες κατασκευές

Το portfolio της QG Investments δεν περιορίζεται στα παραπάνω, αλλά περιλαμβάνει και άλλα, αντίστοιχων προδιαγραφών, ακίνητα.
Ενα από αυτά είναι το Chaleur des Petales επί της οδού Ζέρβα, επίσης στη Γλυφάδα, σε χώρο όπου στο παρελθόν λειτουργούσε πλυντήριο αυτοκινήτων. Το πλυντήριο στη συνέχεια έδωσε τη θέση του στο πρωτοποριακό project που σχεδιαστικά παραπέμπει στα πέταλα ενός μπουμπουκιού τα οποία είναι έτοιμα να ανοίξουν. Τα επίπεδα οπτικά συνδέονται μεταξύ τους με γλυπτική μορφή δίνοντας την ψευδαίσθηση ενός ελαστικού σχεδίου που σχηματίζει το κέλυφος του κτιρίου.

Το συγκρότημα βρίσκεται σε απόσταση 300 μέτρων από την παραλία, φτάνει σε ύψος τα 20,65 μέτρα και περιλαμβάνει 5 μεγάλες κατοικίες (τρία διαμερίσματα και δύο μεζονέτες), όλες κατασκευασμένες με τις υψηλότερες προδιαγραφές, ενώ διαθέτει και μεγάλο κήπο.

Το «Torre della Nostalgia» είναι ένα από τα πρώτα projects της QG Investments διά χειρός του 314 Architecture Studio και μια μάλλον πιο προσιτή πρόταση, που σχεδιαστικά εκ πρώτης όψεως παραπέμπει στη λογική της πολυκατοικίας. Ετσι το όνομά του εκφράζει τον συνδυασμό της νοσταλγίας με μια φουτουριστική προσέγγιση.
Βρίσκεται στην καρδιά της Γλυφάδας, επί της οδού Αλσους, και περιλαμβάνει πέντε διαμερίσματα με θέα στη θάλασσα. Κατασκευαστικά κυριαρχούν το ακατέργαστο σκυρόδεμα και το λευκό μάρμαρο, το οποίο εκμεταλλεύεται ιδανικά το σχήμα αλλά και το φυσικό φως.

Στα έργα της εταιρείας περιλαμβάνεται και το Alimos Project, όπου συμμετέχει με 50% και στο οποίο την αρχιτεκτονική και στατική μελέτη έχει κάνει ο κ. Απόδιακος.

Σε κάθε περίπτωση, η QG Investments είναι μια μόνο από τις εταιρείες που έχουν λοκάρει στα νότια προάστια και προωθούν τέτοια projects.Επίσης, το σίγουρο είναι ότι όσο νεωτερικά, «φρέσκα» και σύγχρονα μοιάζουν αυτά τα ακίνητα, τα οποία αναμφίβολα εισάγουν μια διαφορετική αισθητική και ποιότητα σε σχέση με όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα, τόσο εξωπραγματικές είναι και οι τιμές τους, τουλάχιστον για τον μέσο Ελληνα.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι απευθύνονται σε ένα συγκεκριμένο target group πελατών, που αναζητούν τέτοιες κατοικίες είτε για προσωπική χρήση είτε για επενδυτικούς λόγους, σε ανερχόμενους προορισμούς. Και η Αθηναϊκή Ριβιέρα ανήκει σε αυτούς.

Οπως είχε δηλώσει ο αρχιτέκτονας Παύλος Χατζηαγγελίδης, τον Φεβρουάριο του 2022 στο «ΘΕΜΑ», το επίπεδο τιμών στην Αθηναϊκή Ριβιέρα δεν είναι τόσο υψηλό εάν αναλογιστεί κανείς τι μπορεί να προσφέρει σε σχέση με τις υπόλοιπες παραθαλάσσιες περιοχές της Ευρώπης. Ετσι οι τιμές των ακινήτων στην περιοχή, σε συνδυασμό με το κλίμα και το ελκυστικό ελληνικό στοιχείο, κερδίζουν επενδυτές από ΗΠΑ, Ευρώπη και αραβικές χώρες.

Ο ίδιος είχε αναφερθεί μάλιστα σε επενδυτές με σημαντική αγοραστική δύναμη που καταφτάνουν από την Ντόχα και δημιουργούν νέα δεδομένα στο real estate εντός των ελληνικών τειχών.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης