Plastic Free Greece: Χίος
LDPFC-170

Plastic Free Greece: Χίος

Τέταρτος σταθμός του φετινού «Plastic Free Greece» ήταν η Χίος, το μεγάλο νησί του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Η δράση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 26 και 28 Σεπτεμβρίου και αποδείχθηκε εξαιρετικά παραγωγική, συγκεντρώνοντας περισσότερο από έναν τόνο σκουπίδια.

Με πολλές ομορφιές και ευρεία ακτογραμμή, η ακριτική Χίος αποτελεί έναν ξεχωριστό τόπο που συνδυάζει το παράλιο με το ηπειρωτικό σκηνικό. Καθώς είναι το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας σε έκταση, η δράση στόχευσε στο να προσφέρει ανάσα στην ανατολική πλευρά του νησιού, με δράσεις σε τέσσερα διαφορετικά  σημεία αυτής. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν τέσσερις καθαρισμοί, δύο παράκτιοι και δύο υποθαλάσσιοι, με συγκομιδή πραγματικά αξιοσημείωτη και τη μεγαλύτερη φετινή ως τώρα σε βάρος. Πάνω από ένας τόνος σκουπίδια -συγκριμένα 1.152,7 κιλά- συγκεντρώθηκαν, με τη μερίδα του λέοντος να καταλαμβάνουν οι υποθαλάσσιοι καθαρισμοί, εκεί όπου το πρόβλημα των απορριμμάτων ήταν αρκετά έντονο.

Αναλυτικά, οι δύο παράκτιοι καθαρισμοί έγιναν στην παραλία Κοντάρι και στην Παραλία Ναυτικού Ομίλου Χίου, από όπου συνολικά μαζεύτηκαν 12 κιλά σκουπιδιών. Το 63% ήταν αποτσίγαρα (1861 τεμάχια), τα μικρά πλαστικά κομμάτια ήταν το 11% (316 κομμάτια), τα καλαμάκια ήταν το 6% του συνόλου (169 τεμάχια) και τα καπάκια μπουκαλιών και οι δακτύλιοι το 5% (136 τεμάχια), ενώ υπήρχε και ένα ποσοστό 3% σχοινιά και σπάγκοι.

Στους υποθαλάσσιους καθαρισμούς, όπου συγκεντρώθηκαν συνολικά 1140,7 κιλά απορριμμάτων, το μεγαλύτερο ποσοστό σε αριθμό ήταν τα πλαστικά μπουκάλια και τα αλουμινένια κουτιά, τα οποία ήταν το 50% του συνόλου των τεμαχίων. Συγκεκριμένα, ανασύρθηκαν 336 μπουκάλια νερού και αναψυκτικών, αλλά και 333 αλουμινένια κουτάκια. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον βυθό ανασύρθηκε και ένας κάδος σκουπιδιών περίπου 100 κιλών! Oι δύο υποβρύχιοι καθαρισμοί πραγματοποιήθηκαν στον βυθό της ιχθυόσκαλας του νησιού, που είναι και μία από τις πιο μεγάλες στην Ελλάδα, και στο λιμάνι της Αγίας Ερμιόνης. Στο βυθό βρέθηκαν επίσης εξαρτήματα και μπαταρίες οχημάτων (38 αντικείμενα), πλαστικές σακούλες, συσκευασίες τροφίμων και άλλα οικιακά απορρίμματα που πρέπει να προβληματίσουν.

Οι εθελοντές έκαναν εξαιρετική δουλειά στη Χίο, όπως και τις προηγούμενες φορές στους προορισμούς που προηγήθηκαν, αλλά παράλληλα φανέρωσαν ότι το πρόβλημα τη ρύπανσης των θαλασσών μας είναι πιο έντονο στο βυθό, εκεί δηλαδή όπου το πρόβλημα δεν είναι εύκολα ορατό.

Plastic Free Greece 2023 - Χίος | @lidlhellas
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης