Πόλεμος στο Ισραήλ: Μαρτυρίες Ελλήνων που γλίτωσαν από τη φρίκη - «Πέφτουν πύραυλοι παντού»

Πόλεμος στο Ισραήλ: Μαρτυρίες Ελλήνων που γλίτωσαν από τη φρίκη - «Πέφτουν πύραυλοι παντού»

Πέφτουν στις αγκαλιές των δικών τους στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» Ελληνες που επέστρεψαν από τη φρίκη στη Μέση Ανατολή - «Ήρθαμε χωρίς εισιτήριο επιστροφής» λένε

thessaloniki-israel-arthrou
Περισσότεροι από 100 πρόσφυγες από το Ισραήλ και Έλληνες που ζούσαν στο κράτος της Μέσης Ανατολής και επέστρεψαν στην πατρίδα τους, προσγειώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης (10/10) στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Οι στιγμές που εκτυλίχθηκαν στον Διεθνή Κρατικό Αερολιμένα Θεσσαλονίκης ήταν ιδιαίτερα συγκινητικές, με τους Έλληνες να «χάνονται» στις αγκαλιές των οικογενειών τους και τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, τρομοκρατημένοι από την εμπόλεμη κατάσταση, να περπατούν κρατώντας τα παιδιά τους σφυχτά από το ένα χέρι και με το άλλο να σέρνουν τις αποσκευές που πρόφτασαν να πάρουν μαζί τους.

Δείτε βίντεο:

Συγκλονιστικές μαρτυρίες Ελλήνων που έφτασαν στη Θεσσαλονίκη από το Ισραήλ (3)

Κλείσιμο
Συγκλονιστικές μαρτυρίες Ελλήνων που έφτασαν στη Θεσσαλονίκη από το Ισραήλ (5)


Περιμένοντας τα παιδιά και τα εγγονάκια της, η κυρία Βαρσανη, αναφέρει ότι η κόρη της βρισκόταν στην Ιερουσαλήμ με τα παιδιά της και ο γιος της στο Τελ Αβίβ. Η εικόνα που της περιέγραψαν πριν φτάσουν στο αεροδρόμιο, ήταν αποκαρδιωτική και χαρακτηριστικά της είπαν ότι «δεν είχε προηγούμενο στην ιστορία του Ισραήλ, από την ημέρα ίδρυσης του κράτους». «Τα παιδιά ένιωσαν πραγματικά πολύ μεγάλο κίνδυνο και γι' αυτό θέλησαν να γυρίσουν πίσω. Έχουν και μικρά παιδιά και η ευθύνη είναι πολύ μεγάλη όταν είσαι γονιός. Αναζητούσαν πτήση από το βράδυ του Σαββάτου αλλά δεν χρειάστηκε να περιμένουν πολύ ώρα στο αεροδρόμιο, καθώς η Ισραηλινές γραμμές τους ενημέρωναν για το πότε θα αναχωρήσουν» ανέφερε.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες Ελλήνων που έφτασαν στη Θεσσαλονίκη από το Ισραήλ (7)


«Οι σειρήνες ηχούσαν και έπρεπε να μείνουν στο καταφύγιο και ήταν πολύ δύσκολο με μικρά παιδιά. Τα καταφύγια στα καινούργια διαμερίσματα είναι μέσα στα κτήρια, οπότε δεν αντιμετώπισαν κίνδυνο, ωστόσο δε μπορούσαν να βγουν έξω. Ο εγγονός μου, τεσσάρων ετών, ήθελε να πάει στο πάρκο και ήταν αδύνατον. Υπήρχε κίνδυνος να πέσει κάποιος πύραυλος ή κάποιος τρομοκράτης. Η είσοδος των τρομοκρατών ήταν κάτι ασύλληπτο. Απίστευτες σκηνές τρομοκρατίας και το πιο "τερατώδες" είναι πως το ανέβασαν» είπε.

Λίγα λεπτά αργότερα, στο αεροδρόμιο έφτασαν τα παιδιά της με τα εγγονάκια της και η γυναίκα έτρεξε αμέσως να τους αγκαλιάσει και να βεβαιωθεί ότι είναι καλά στην υγεία τους. «H περιπέτεια συνεχίζεται» ήταν τα πρώτα λόγια που είπε η 31χρονη, Ντεζη Βαρσανη, στους δημοσιογράφους.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες Ελλήνων που έφτασαν στη Θεσσαλονίκη από το Ισραήλ (6)


«Δυστυχώς η χώρα είναι συγκλονισμένη. Πραγματικά είναι ασύλληπτο αυτό που συμβαίνει, ελπίζουμε για ένα καλύτερο αύριο. Ακόμα έχει μέλλον όμως η υπόθεση. Ακούγαμε σειρήνες και έπρεπε να τρέχουμε στα καταφύγια. Πολλοί φίλοι μας ανέβαζαν στο Facebook και στο Instagram ότι δεν βρίσκουν τους φίλους τους, δεν τους απαντάνε στο τηλέφωνο είτε έχουνε ήδη ενημερωθεί ότι σκοτώθηκαν ή έφυγαν όμηροι στην Γάζα. Μια κατάσταση πολύ δύσκολη», περιέγραψε.

«Εμείς ήμασταν σε μια πόλη που είναι κοντά στην Ιερουσαλήμ και ήταν δύσκολο να βρούμε εισιτήρια. Δεν ήμασταν σίγουροι ότι θα πετάξουμε μέχρι τελευταία στιγμή. Ευτυχώς τα καταφέραμε, έχουμε τρία παιδάκια. Ελπίζουμε πραγματικά να τελειώσει όλο αυτό γρήγορα γιατί είναι πραγματικά ένα μαρτύριο. Έχουμε πολλούς φίλους που είναι στρατιώτες, φίλους που μένουνε κοντά στην περιοχή της Γάζας. Έπρεπε να έρθουμε για τα παιδιά μας» τόνισε. Σε ερώτηση για το πόσο καιρό θα μείνουν στην Ελλάδα, η κυρία Βαρσανη απάντησε αφοπλιστικά: «Η αλήθεια είναι ότι ήρθαμε χωρίς εισιτήριο επιστροφής μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα και να δούμε πώς θα συνεχίσουμε». Για να μη τρομοκρατηθούν τα παιδιά της, η 31χρονη τους έλεγε κάθε φορά που ηχούσαν οι σειρήνες και έπρεπε να μεταφερθούν σε καταφύγιο, ότι περνάει κάποιο ασθενοφόρο. «Προσπαθήσαμε να έρθουμε εδώ για να μπορέσουμε να τους προσφέρουμε κάτι καλύτερο» υπογράμμισε μιλώντας για τα παιδιά της.

«Ζούσα σε μια πόλη που βρίσκεται νότια από τη λωρίδα της Γάζας», είπε αμερικανόφωνος ο οποίος ήρθε από το Ισραήλ. «Σκότωναν οποιον έβρισκαν. Δεν τους ενδιέφερε αν ήταν Αμερικανοί, Καναδοί ή Γερμανοί. Είχα έναν φίλο από το Μοντρεάλ του Καναδά ο οποίος ζούσε στο Ισραήλ. Τον σκότωσαν οι τρομοκράτες της Χαμάς. Ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι η Χαμάς θέλει να σκοτώσει οποιονδήποτε ζει στο Ισραήλ. Δεν τους νοιάζει η καταγωγή του καθενός. Οι πύραυλοι έπεφταν παντού γύρω μας», ανέφερε.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες Ελλήνων που έφτασαν στη Θεσσαλονίκη από το Ισραήλ (4)


Δείτε φωτογραφίες:

thessaloniki-israel__1_
thessaloniki-israel__2_
thessaloniki-israel__5_
thessaloniki-israel__4_
thessaloniki-israel__3_


Ζευγάρι Αμερικανών οι οποίοι επισκέφθηκαν με τον εγγονό τους το Ισραήλ ως τουρίστες, είπαν ότι έτρεχαν σε καταφύγιο κάθε φορά που άκουγαν σειρήνες. Έφτασαν σήμερα στην Ελλάδα με σκοπό να αποφύγουν το χάος και να επιστρέψουν στη χώρα τους. «Προσευχόμασταν στον Θεό για να μας προστατεύσει», ανέφεραν χαρακτηριστικά. Η σύζυγός του ανέφερε ότι δεν έλεγαν τίποτα στον εγγονό τους για την εμπόλεμη κατάσταση, προκειμένου να μην τον τρομάξουν. «Δεν βλέπαμε ειδήσεις για να μην τρομάξουμε ούτε και οι ίδιοι», υπογράμμισε.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες Ελλήνων που έφτασαν στη Θεσσαλονίκη από το Ισραήλ (10)


«Έχουμε πολύ καλούς φίλους που λένε ότι η Ελλάδα είναι ο καλύτερος προορισμός για να επισκεφθείς. Δεν σχεδιάζαμε να την επισκεφτούμε ακριβώς με αυτόν τον τρόπο και ελπίζουμε να επιστρέψουμε εδώ υπό διαφορετικές συνθήκες».

Σημειώνεται ότι, σήμερα ήταν προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν συνολικά τρεις πτήσεις από το Τελ Αβίβ με προορισμό το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, ωστόσο έγινε μόνο η μία που έφτασε με καθυστέρηση περίπου μιάμισης ώρας, λίγο μετά τις 5 το απόγευμα, ενώ οι άλλες δύο ακυρώθηκαν.

Ειδήσεις σήμερα:

Πόλεμος στο Ισραήλ: Το protothema στην Ασκελόν, έληξε το τελεσίγραφο της Χαμάς στους κατοίκους

Άρπαξε ξαφνικά το παιδί και το χτυπούσε με μανία, λέει ο πατέρας του 11χρονου που ξυλοκοπήθηκε από άγνωστο στον Φλοίσβο

O 25χρονος Μίκαελ από τα Πιστιανά Αρτας έκανε τη Στοκχόλμη... Γκόθαμ Σίτι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης